Jel ovo moguće u današnje vreme???

Tačno franak, oni su na nekoj vrškoj čuki sa vukovima i medvedima, i umesto što ti otud nama u Srbiji plasiraš vest iz naših, srpskih novina, bolje bi bilo da dodjete vas nekoliko dobronamernih dobrostojećih gastarbajtera koji tako izdaleka volite svoju Srbiju (po tvojim rečima dosta vas je takvih) i ponudite da ih sve vodite u bolji život. Sigurna sam da bi pristali, jer odande će svakako otići.

Toooo Ljiljka ovo mi se već sviđa.To je domaćinski.Što se tiče Vaših novina to samo izgleda da su vaše što nije tačno.Ukoliko sam dobro razumeo sve je prodato u Srbiji ostalo malo nešto i to čak Arapima dajete Srpski pasoš da bi kupili ostalo.Tačno je i to da volimo
Srbiju.Svojevremeno su braća Bajić išli u Ameriku ili Kanadu pevali Srbima da su se Srbi zaželeli domovine i bacali dolare na njih.Naravno kada su se vratili jedan je ostao bez pasoša.Da se vratimo na ovaj slučaj.Tii vaši novinari plasiraju neku vest a neće da ostave
neki kontakt telefon(ili ih mrzi ili namerno to rade) Pošto živite tamo organizujte se malo biće para ko pleve.Evo predloga ako država daje Arapima pasoš i Srpsko državljanstvo neka da i Srbima prvi dajem 1000 franaka i putujem u Srbiju da pomognem.
Jel nije dobar predlog?

Toooo Ljiljka ovo mi se već sviđa.To je domaćinski.Što se tiče Vaših novina to samo izgleda da su vaše što nije tačno.Ukoliko sam dobro razumeo sve je prodato u Srbiji ostalo malo nešto i to čak Arapima dajete Srpski pasoš da bi kupili ostalo.Tačno je i to da volimo
Srbiju.Svojevremeno su braća Bajić išli u Ameriku ili Kanadu pevali Srbima da su se Srbi zaželeli domovine i bacali dolare na njih.Naravno kada su se vratili jedan je ostao bez pasoša.Da se vratimo na ovaj slučaj.Tii vaši novinari plasiraju neku vest a neće da ostave
neki kontakt telefon(ili ih mrzi ili namerno to rade) Pošto živite tamo organizujte se malo biće para ko pleve.Evo predloga ako država daje Arapima pasoš i Srpsko državljanstvo neka da i Srbima prvi dajem 1000 franaka i putujem u Srbiju da pomognem.
Jel nije dobar predlog?

Super ti je predlog, još samo da nema toliko mržnje, podsmeha i licemerstva u njemu, ličio bi na ljubav prema svom narodu i domovini u koju ti ne kroči ko zna od kad, ali si na srpskom forumu prvi za prenos vesti iz Srbije, a u cilju otrežnjenja pijanog srpskog življa :zcepanje:. Predlaćem da ti otvorim temu Švajcarska ekonomija, pa nam donosi vesti otud, naravno na srpskom, tj. u tvom prevodu.
Nema potrebe da dolaziš. Oni na Pešteru će svakako nastaviti da žive i bez tebe, a i mene i svih ostalih :lol:

Vidiš, ovoj porodici (link koji sam postavila) ne treba mnogo. Nešto novca da kupe kućerak u Kuršumlijskog banji ili tu negde u naseljenom mestu (sve je to bagatela tamo) i da započnu neki maleni biznis, tipa prodavnice, servisa ili šta već. Eto načina da pomognete. Za vas to nije mnogo para, a za njih je to nezamisliv novac.Oni bi sišli sa planine, deca bi išla autobusom u školu. Ne bi bilo pešačenja po planini i opasnosti i ne bi samo suv hleb bio za večeru.

Super ti je predlog, još samo da nema toliko mržnje, podsmeha i licemerstva u njemu, ličio bi na ljubav prema svom narodu i domovini u koju ti ne kroči ko zna od kad, ali si na srpskom forumu prvi za prenos vesti iz Srbije, a u cilju otrežnjenja pijanog srpskog življa :zcepanje:. Predlaćem da ti otvorim temu Švajcarska ekonomija, pa nam donosi vesti otud, naravno na srpskom, tj. u tvom prevodu.
Nema potrebe da dolaziš. Oni na Pešteru će svakako nastaviti da žive i bez tebe, a i mene i svih ostalih :lol:

Vidiš, ovoj porodici (link koji sam postavila) ne treba mnogo. Nešto novca da kupe kućerak u Kuršumlijskog banji ili tu negde u naseljenom mestu (sve je to bagatela tamo) i da započnu neki maleni biznis, tipa prodavnice, servisa ili šta već. Eto načina da pomognete. Za vas to nije mnogo para, a za njih je to nezamisliv novac.Oni bi sišli sa planine, deca bi išla autobusom u školu. Ne bi bilo pešačenja po planini i opasnosti i ne bi samo suv hleb bio za večeru.

Poštovana Ljiljka,vidim drugačije me shvate ili ja Vas.Prvo nimalo nemam mržnjnje,potsmeha,licemerja ili bilo čega protiv svog naroda.Držim se one stare poslovice:Pomozi se sam pa će i Bog pomoći.Ovo da je narod gladan neverujem pogotovu ako je neko mlad i zdrav.
Stari bolesni nemoćni to može biti.Pa Srbija je pravi rudnik zlata pogotovu što se hrane tiče.Što se tiče posla u Srbiji ima više nego u CH.Šta Vas interesuje u CH?Možda Toni Bruner Predsednik najveće stranke koji odlazi svom poslu koji jako voli tj.ima štalu i u njoj
krave.Jasno moraće da muze krave čisti štalu kao i druge poslove na svom poljoprivrednom zemljištu.Ima li nekog politićara u Srbiji tog kalibra?

Poštovana Ljiljka,vidim drugačije me shvate ili ja Vas.Prvo nimalo nemam mržnjnje,potsmeha,licemerja ili bilo čega protiv svog naroda.Držim se one stare poslovice:Pomozi se sam pa će i Bog pomoći.Ovo da je narod gladan neverujem pogotovu ako je neko mlad i zdrav.
Stari bolesni nemoćni to može biti.Pa Srbija je pravi rudnik zlata pogotovu što se hrane tiče.Što se tiče posla u Srbiji ima više nego u CH.Šta Vas interesuje u CH?Možda Toni Bruner Predsednik najveće stranke koji odlazi svom poslu koji jako voli tj.ima štalu i u njoj
krave.Jasno moraće da muze krave čisti štalu kao i druge poslove na svom poljoprivrednom zemljištu.Ima li nekog politićara u Srbiji tog kalibra?

Onda Vas većina ljudi ovde shvata drugačije nego Vi sami sebe. Pitam se, pitam se, na čijoj strani je zakon verovatnoće.

Dakle, licemerno je to što radite. VI iz Švajcarske, prenosite vesti iz srpskih novina nama u Srbiji, i naravno obojite ih svojim kometarima. Raspredate o tome da li je to moguće, kakva je to država, vi bi ovo, vi bi ono, priče koliko vati ili čega već treba baš toj kući na vrškoj čuki, pa samo koliko tema ste otvorili kako ne možete u Srbiji naći nikoga da radi to što vi ćelite, pa kako ne možete u Srbiji naći nikoga ko će vam počistiti kuću, pa kako niko neće da mu vi platite studije, pa razni konkursi iz Srbije, ......itd. milion stvari koje ste smislili, a u stvari samo ubijate vreme na način koji vama odgovara. Pri tom sebi dajete za pravo da kritikujete srpski narod, podsmehujete se, iako došli niste u svoju domovinu decenijama. Odakle Vam pravo? Samouzimanje tog prava je licemerje. Podsmeh je takođe prisutan u Vašim komentarima, već zavisno od Vašeg trenutnog raspoloženja. Molim Vas kao moderator da se obuzdate. Vaše godine treba to da vam omoguće.U protivnom, moraću da reagujem.

Nikakvu želju Vi nemate da pomognete bilo kome. Evo, dala sam Vam primer. Imate link. Nije teško od redakcije saznati adresu porodice, broj telefona. Pa vi ste svi svetski ljudi. Kontaktirajte te ljude, ponudite pomoć da siđu sa one planinčine u niziju, dajte im pomoć da započnu novi život. Za vas tamo to nije neka para. E, to je ljubav prema svom narodu, a ne prazno forumsko pričanje.

Imate li vi neku drugu novost u toj vašoj zemlji, osim Predsednika koji čisti štalu? Ne znam samo zašto se Vi time ponosite, kada ničim niste zaslužili da budete ponosni. Gospodin Bruner je taj koji treba da bude ponosan svojim delom. Ne verujem da bi gospodin Predsednik bio ponosan na Vaše forumsko umeće.

Potrebno je da i drugim korisnicima date reputaciju pre nego što je ponovo dodelite korisniku LJILJA MMM.

franak još uvek ne vidim odgovor na jednostavno pitanje: koliko kilometara je udaljena najbliža električna mreža?

Bez tog (i još nekih brojčanih podataka) sve je ovo samo izbacivanje praznih parola koje ništa ne znače, samo potvrđuju ono što je iznela LJILJA.

Potrebno je da i drugim korisnicima date reputaciju pre nego što je ponovo dodelite korisniku LJILJA MMM.

franak još uvek ne vidim odgovor na jednostavno pitanje: koliko kilometara je udaljena najbliža električna mreža?

Bez tog (i još nekih brojčanih podataka) sve je ovo samo izbacivanje praznih parola koje ništa ne znače, samo potvrđuju ono što je iznela LJILJA.

Sve se može naći za par minuta, ali nema se vremena očigledno od otvaranja tema i random copy-paste iz srpskih novina ;)

Elem, kako piše u ovom članku (podebljano crveno dole), do prve bandere ima 2.5 kilometra, a EPS procenjuje troškove na oko 20.000 evra:

I ovu zimu, surovu peštersku, porodica Tomislava Jelića (82) iz zaseoka Janturine u opštini Sjenica dočekuje bez struje, sijalice, televizora…

jelici-pester.jpg

Porodica Tomislava Jelića (82) jedina je na Pešteri koja je 2016. dočekala bez struje, a četvorica unuka u 21. veku odrastaju uz lampu i bez televizora!

Ni posle stotina molbi, kucanja na razna vrata, obećanja da će uskoro struja stići i do njihovog doma, Tomislav, njegov sin Darko (48), snajka Svetlana (38) i unuci Mićo (12), Miloš (9), Marko (7) i Drago (2) u novu godinu zakoračili su bez struje i sa minimalnim izgledima da će je uskoro dobiti.

Zaselak Janturine skriven je u zabiti Mesne zajednice Bare, 30 kilometara od Sjenice, na samoj granici Srbije i Crne Gore.

U njemu je samo dom Jelića, velikih radnika i dobrih domaćina, koje decenijama šibaju pešterski vetrovi i mrazevi koje Tomislav i njegovi potomci stoički podnose.

- Neshvatljivo je da u 21. veku ne može struja da se dovede do neke kuće. Da smo živeli negde u Africi, dosad bismo je dobili. Supruga mi je umrla u 80. godini i nikada nije videla sijalicu, a veliki su izgledi da je ni ja neću dočekati. Unuci, kao i ja, odrastaju uz svetlo petrolejke. Duša me boli dok ih gledam. Mićo ima 12 godina a nikada nije video televizor - jada se Tomislav.

Glava porodice Jelić kaže da u sjeničkoj Elektrodistribuciji decenijama tvrde da nemaju novca za dovođenje struje do njih, a da su obećanja lokalnih i republičkih organa da će taj problem rešiti ostala neispunjena.

- Čak je i ministarka Zorana Mihajlović prilikom posete Sjenici obećala da neće biti kuće u Srbiji bez struje, ali očigledno da mi nismo bitni političarima. Naša tri glasa na izborima ne znače puno, iako znaju u predizbornoj kampanji da obećaju da će brinuti o svim krajevima podjednako. Čim izbori prođu, sve se zaboravi - ogorčen je Darko.

Njegova supruga Svetlana kaže da žive mučeničkim životom, onako kako se živelo pre jednog veka.

- Nije bilo lako podizati četvoricu dečaka bez vode, kupatila, veš-mašine, frižidera ili električnog šporeta. Greota je da deca žive u ovakvim uslovima, da ne znaju šta je crtani film ili kompjuter - dodaje Svetlana.

U opštinskoj upravi sa žaljenjem konstatuju da ne mogu mnogo učiniti kako bi pomogli Jelićima.

- Opština je probila i posula put do njihove kuće, ali nemamo 20.000 evra kako bismo doveli struju od bandere koja je udaljena 2,5 kilometara. Žalosno je što ljudi žive bez struje, ali to bi trebalo EPS i država da reše - kaže potpredsednik opštine Mikailo Kaličanin.

Samo država može da pomogne

U Elektrodistribuciji kažu da je problem i što se deo imanja Jelića nalazi na teritoriji Crne Gore.

- Spremni smo da im pomognemo i da učestvujemo u bilo kakvoj akciji. Obećavam da će svi naši monteri i drugi majstori besplatno izvesti sve radove dovođenja struje do njihovog doma, ali ipak smatram da bi bilo najbolje da se za njih pobrine država - kaže direktor Elektrodistribucije Veliša Pejčinović.

Izvor: Jelići uz petrolejku žive i u 21. veku

Ima i nešto opširniji članak ovde.

Poslednja izmena:
- Opština je probila i posula put do njihove kuće, ali nemamo 20.000 evra kako bismo doveli struju od bandere koja je udaljena 2,5 kilometara. Žalosno je što ljudi žive bez struje, ali to bi trebalo EPS i država da reše - kaže potpredsednik opštine Mikailo Kaličanin.
"kaže potpredsednik opštine Mikailo Kaličanin." On govori u ime EPS-a?

"Najbliža bandera" visokog ili niskog napona?
Preneti niskim naponom električnu energiju na 2.5 km malo teže ili malo sutra - kako ko voli.

Ako neko zaista želi da im omogući korišćenje električne energije mnogo je jeftinije da im, u blizini, kupi kuću u kojoj već ima struje nego da ih bilo kojim putem priključuje na neku udaljenu mrežu.
Ovde ima više tema o jefinim kućama u unutrašnjosti, pa sigurno i u njihovoj blizini postoji neka takva. Sigurno bi bila bar upola jeftinija nego dovođenje struje.

Poslednja izmena:
Lepo sam napisao da je za 200 - 300 W problem lako rešiv solarnim panelima samo treba neko to da plati.
Evo da ih ponovim još jednom:Ako je 200 - 300 vati zaista dovoljno, problem je mnogo jednostavniji. Lako bi ga rešili učenici koji su se već bavili time. Samo bi ostalo pitanje finansija.
Učenici koje sam pomenuo već imaju iskustvo u primeni solarnih panela (pogledaj link koji je naveden) i siguran sam da bi uradili projekat besplatno.
Možda da proizvođač pokloni solarne panele i ostalu opremu, a možda više dobronamernih za koje su švajcarske stotke sitna para, skupi pare pa isfinansira tu opremu.
Jedino što sigurno tvrdim jeste da je priključak na javnu električnu mrežu papreno skup - jeftinije je kupiti im u blizini drugu kuću koja već ima struju.

Pošto sam se i ranije složio i sada se slažem da se za 200 - 300 W mogu koristiti solarni paneli zašto sam ne preduzmeš nešto kad je to već tako jeftino?

Nažalost, moram da se složim sa Ljiljom da otvaranje ove (i ne samo ove) teme ne deluje dobronamerno.

Ostatak pisanja nisam razumeo. Da li to neko kupuje diplomski rad???

Poslednja izmena od moderatora:
Franak priča o vesti iz novina da je na nekom buvljaku bila prodaja diplomskih radova. To veze nema sa ovom temom, kao ni mnogo toga što je korisnik napisao na temi koju je sam postavio.

Tema je iščuđavanje nad sirotinjom na Pešteru koja nema struju u 21 veku. Tome sam pridodala još jednu priču za ino-domaće čuđenje, koju je postavljač teme iskulirao. Ponuđeni su i modeli rešenja obzirom da je iskazana velika dobra volja više ljudi iz dijaspore, po rečima korisnika franak. Ni na jedno rešenje nije adekvatno odgovoreno, što jasno pokazuje stav postavljača teme (tema) i njegov cilj.

Poslednja izmena:
Šta ste napali čoveka?
I u Švajcarskoj sigurno ima brda na kojima postoje objekti do kojih je preskupo odvlačiti struju.

Čovek se samo čudi i ne veruje svojim očima da su ljudi tako pomireni sa uslovima života kakvi su bili u devetnaestom veku kad je dostupna tehnologija koja može da omogući pristojan život.
Franak, adresu ovih ljudi imaš, Tomislav Jelić zaseok Janturine opština Sjenica.

Na temi o solarnoj energiji imaš adrese firmi koje po ceni od par stotina ugrađuju opremu.

Rekao si da si voljan da daš novac, uradi nešto.

Meni na kraj pameti nije da pomažem nekom ko je lenj da pomogne sam sebi.

Ti isti ljudi mogu da prodaju par jagnjadi i sami sebi pomognu, al očigledno da neće, nego hoće da kukaju i žive kako ne dolikuje ljudima u dvadeset prvom veku

Filip Filipi Janoković je izjavio:

"Parafraziraću Branka Milovanovića, koji je bio jedan od vodećih ekonomista Svetske Banke, odseka za istraživanje, i po mom mišljenju jednog od vodećih intelektualaca Srbije.
Kada sam ga pitao na koji način da efektivno angažujem srpsku dijasporu, on mi je rekao da je njegovo mišljenje da su
„Mnogi ljudi srpskog porekla preveliki nacionalisti, u uglavnom negativnom smislu, koji su bučni, a sa druge strane uglavnom veoma pažljivi kada se dovede u pitanje njihov novac ili karijere. Bilo im je lako da zauzmu ekstremne pozicije jer ih to ništa nije koštalo.“
- Slažem se sa time, i mi imamo izraz za njih – „Kauč Revolucionari“- ljudi koji prave ogromnu galamu, ali na kraju dana, ništa konkretno ne rade.
Po tome se organizacija 28. Jun razlikuje od drugih organizacija u dijaspori, zobg toga što mi podržavamo retoriku konkretne akcije, i mi rizikujemo svoj novac i karijere."

Poslednja izmena:
Filip Filipi Janoković je izjavio:

"Parafraziraću Branka Milovanovića, koji je bio jedan od vodećih ekonomista Svetske Banke, odseka za istraživanje, i po mom mišljenju jednog od vodećih intelektualaca Srbije.
Kada sam ga pitao na koji način da efektivno angažujem srpsku dijasporu, on mi je rekao da je njegovo mišljenje da su
„Mnogi ljudi srpskog porekla preveliki nacionalisti, u uglavnom negativnom smislu, koji su bučni, a sa druge strane uglavnom veoma pažljivi kada se dovede u pitanje njihov novac ili karijere. Bilo im je lako da zauzmu ekstremne pozicije jer ih to ništa nije koštalo.“
- Slažem se sa time, i mi imamo izraz za njih – „Kauč Revolucionari“- ljudi koji prave ogromnu galamu, ali na kraju dana, ništa konkretno ne rade.
Po tome se organizacija 28. Jun razlikuje od drugih organizacija u dijaspori, zobg toga što mi podržavamo retoriku konkretne akcije, i mi rizikujemo svoj novac i karijere."

DSC01407_resize.jpg

DSC01408_resize.JPG

U našu zemlju prošle godine kroz doznake iz inostranstva stiglo deset odsto više novca nego 2014. Iz Nemačke uplaćeno 23,6 odsto, iz Švajcarske 15,1, a iz Francuske 9,4

Za Gospodina Ribara,ovo Vam je od tih kako ih Vi nazivate nacionalisti ukoliko Vam je promaklo S. Moravčević | 25. februar 2016. 21:30 | Komentara: 0
to su novosti. Pozdrav franak

Ne vidim vezu između bilo kakvih tehničkih podataka i izjave Filipa Jankovića, još manje vezu tih tehničkih podataka sa Tomislavom Jelićem i Pešterom!

S. Moravčević mi je potpuno nepoznato ime.

Na izjavu Filipa Jankovića mogu samo da dodam jedno pitanje: da li će tvoji praunuci i njihova deca uopšte znati srpski?

Back