Jel' ovo izbacen forum Religija il' se meni cini?!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sizif:
Ms, nemoj pogrešno da me shvatiš, prosto nemam znanje potrebno da mogu sa sigurnošću da kažem da nešto "postoji" ili "ne postoji" samo na osnovu nekih prastarih pisanih dokumenata, legendi, kazivanja i tradicije. Iskustveno ga ne poznajem, ali to i dalje ne govori ništa o njegovom (ne)postojanju.

Ono protiv čega se borim su pogrešni sudovi koje ljudi donose na osnovu tih bajkovitih predstava o kojima govorim. Svi znaju koliko su nekad ljudi skloni olako da izjave da je neka nacija ovakva ili onakva, kako je neki čovek loš samo zato što pripada određenoj verskoj denominaciji. Ne treba ni da govorim da je to pogrešno, jer nisu svi ljudi u okviru jedne vere isti.

Kako neko ovde spomenu, sveštenstvo je ne tako davno ljude kažnjavalo fizički, pa čak i smrću ako nisu pristajali da se povinuju praznoverju. Da ne pominjem spaljivanje veštica, ubijanje ljudi koji se navodno pretvaraju u vukove i lisice (!), kazna smrću za izazivanje pomorskih oluja (!!), za tvrdnje da Zemlja obilazi oko Sunca a ne obrnuto, i za koješta drugo. Optužba od strane sveštenstva značila je automatski osudu, a priznanje navodne krivice bilo bi dobar znak pokajanja, pa osuđeni ne bi bio spaljen nego samo obešen.

Svi ti postupci su izvođeni u cilju navodne zaštite naroda od zlih sila, a ono što je najvažnije – sudije su opravdanje za svoje okrutne postupke nalazile u "svetim" knjigama, koje zaista obiluju takvim pričama.

Iskreno se nadam da smo došli na nivo razvoja civilizacije kada možemo da odvojimo realno od nerealnog jer danas znamo da bolesti ne izazivaju zli duhovi (što je bilo sasvim normalno objašnjenje pre par vekova), da kiše i oluje nisu rezultat natprirodnih sila, da dugu nije napravio Bog da bi pokazao da nikad više neće biti potopa i šta sve ne. Pa zašto ne napraviti još jedan korak i ne priznati da niko ne sedi na oblaku i procenjuje naše postupke da bi nas kaznio/nagradio kad umremo?

To ipak moramo sami prihvatiti.

Kapiram šta hoćeš da kažeš i shvatam te u potpunosti, ali...svako ima pravo da veruje ili ne veruje..i niko nema pravo da nekom drugom NATURA SVOJA GLEDIŠTA.......

Pozdrav.. :lol:

Zaboravih da dodam,
Zasto je Sizif kriv?
Covek kao i svi mi ima svoje stavove i svoja misljenja, onaj pokolj na religiji sto je bio izmedju svih njih sigurno nije mogao biti tek tako sprecen.
Sta mislite da moderator svakom clanu 10X dnevno salje upozoravajuce PP poruke.
Nije niko lud.
Problem kod Hriscanske vere i muslimanske je taj sto Hrisvane muslimani uvek asociraju na Turke i zato Hriscani misle da imaju pravo da mrze sve pripadnike Muslimanske veroispovesti.
Naravno ni oni nece sedeti skrstenih ruku i trpeti sva ta vredjanja.

I sad mi recite sta moze jedan covek tu da uradi (u ovom slucaju moderator)?
Da smiri hiljade posetilaca dnevno, nema sanse da neko visi 24h na Netu i 24h na istom podforumu ne bi uspeo to da ucini.
Nadjite mi primer gde je jedan covek zaustavio rat

Кулиража:
ms:
Ja na taj forum sam otišla samo jednom i odmah sam izbrisala ono što sam napisala (DA JE BOG LJUBAV)
Jeste ljubav je i spaljivanje ljudi na lomaci zato sto iznose svoja misljenja i sto samo misle drugacije nego crkva.
ms:
jer sam shvatila da je glupo OBJAŠNJAVATI ONO ŠTO SAMO TI MOŽEŠ DA VIDIŠ. Uzaludno je pričati i raspravljati o Bogu, jer je Bog NEDOSTIŽAN našem malom umu....retki su oni koji bi ga mogli bar malo NAZRETI ILI OSETITI...zato se svaka priča o Bogu svede na njegovo MINIMIZIRANJE, jer ljudski mozak nije u stanju da SPOZNA BOGA U SVOJ NJEGOVOJ VELIČINI....

Da ti si videla boga i sva ta cudesa, ne lupaj molim te. Smatram da bog ne postoji upravo zato sto je nedostizan mom "malom umu", a oni koji su ga osetili ili nazreli a da to nije neka "cudesna energija" koja obuzima njiohovo telo i neko blazesno stanje za koje u3puju da se nalaze , ne postoje.
Da taj cuveni bog i njegova velicina dokle vise sa tim glupostima?
Boga je stvorio covek i sada mi treba kao budale da verujemo u njega.
Bibliju je pisao covek, sve zakone crkve je pisao covek koje je naravno vremenom prilagodjavao sebi kako mu odgovara.
I gde je tu bog? On upravlja svima nama, a sve njegove zakone pisali su svestenici i ostala jaca crkcena lica.
Ako bog postoji neka se javi i kaze svima nama da postoji i onda ce sve biti OK, neka donese svoje zakone po kojima cemo ici u crkvu i njemu se moliti....a ne kako se kojoj budali cefne, da odrzi sabor crkvenih velikasa i odmah bog menja svoje misljenje i svoj zakonik.
ms:
p.s. - Bog je ljubav, ljubi bližnjeg svog kao samoga sebe, poštuj moralna načela, ne ubi, ne kradi...itd....živi, razumi, praštaj i kaj se....Put ka Bogu je u UZDIZANJU VRLINE I PRAŠTANJU, U SMIRENOSTI I UNUTRAŠNJEM MIRU...

Ovo je koliko ja znam Mojsijev zakon i prvi (ili jedan od prvih) pisani zakon zabelezen u istoriji covecanstva.

ms:
Ko sam ja da govorim o Bogu...samo Bog ima to pravo da govori o samome sebi..a ne ja....ni bilo ko drugi... :cry:

Da bog ima pravo da govori o sebi, ali nazalost on ne govori, vec to rade drugi (u svoju korist) bez njegove saglasnosti.

Ajde pročitaj ponovo šta sam napisala i potrudi se da razumeš i stav drugih ljudi, a ne samo svoj...

p.s. - nemam nameru da se prepucavam s drugima oko pitanja vere...vera je stvar ličnog izbora...i svako ima pravo da veruje ili ne veruje...ali nema pravo da OSUĐUJE...
Pozdrav... 8)

Кулиража:
Zaboravih da dodam,
Zasto je Sizif kriv?
Covek kao i svi mi ima svoje stavove i svoja misljenja, onaj pokolj na religiji sto je bio izmedju svih njih sigurno nije mogao biti tek tako sprecen.
Sta mislite da moderator svakom clanu 10X dnevno salje upozoravajuce PP poruke.
Nije niko lud.
Problem kod Hriscanske vere i muslimanske je taj sto Hrisvane muslimani uvek asociraju na Turke i zato Hriscani misle da imaju pravo da mrze sve pripadnike Muslimanske veroispovesti.
Naravno ni oni nece sedeti skrstenih ruku i trpeti sva ta vredjanja.

I sad mi recite sta moze jedan covek tu da uradi (u ovom slucaju moderator)?
Da smiri hiljade posetilaca dnevno, nema sanse da neko visi 24h na Netu i 24h na istom podforumu ne bi uspeo to da ucini.
Nadjite mi primer gde je jedan covek zaustavio rat

U pravu si. Razumem te. Nije samo Sizif kriv...svi snose odgovornost, ali ajde dosta o tome....ovo je svaštara... 8)

ms:
Ajde pročitaj ponovo šta sam napisala i potrudi se da razumeš i stav drugih ljudi, a ne samo svoj...

p.s. - nemam nameru da se prepucavam s drugima oko pitanja vere...vera je stvar ličnog izbora...i svako ima pravo da veruje ili ne veruje...ali nema pravo da OSUĐUJE...
Pozdrav... 8)

Ma razumeo sam ja sta si napisala, ne brini ti za mene.
Pa ni ja se ne prepucavam , samo govorim istinu koju ne moze niko poreci i koju nisam ja izmislio.

Dobro, sve je receno. Nemamo nameru da ponavljamo Religiju i ovde.

Ja sam jos poodavno trazio od Boze da ukine Religiju i otvori Filosofiju, jer ako se iko seca neke razumne rasprave na Religiji zna da je ona bila vise na filosofskom nego na religijskom polju. Pa se tako spaja dobro sa korisnim. Kvalitetne rasprave ce i dalje ostati, dok ce sav onaj verski fanatizam nestati. I bilo je vreme...

Dakle, svi su dobrodosli na Filosofiju (ili Filozofiju, mozemo i o tome otvoriti polemiku sta je pravilnije reci), a Religija je totalno obrisana i ukinuta, i verovatno je vise nikad nece biti na Forumu Krstarice.

A sto se bezdusnosti moderatora sa Svastare tice, evo da je dokazem... Thread closed 8)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back