Jehovini svedoci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
moonja:
pravoslavni klir je pao u nesvest...jer je milutin pristao.... ( :
Ali to ništa nije smetalo da ga proglase svetim...

moonja:
sa milutinom je srbija postala glavna sila na balkanu...........izdigla se geopolitički i kulturno kako nikad pre, a teško i posle toga.........
Stoji... Ali nema nikakve veze sa verom i Crkvom. Bar ne bi trebalo da ima.

A ako je jednom svecu bilo dozvoljeno da se ponaša tako kako se ponašao, zašto bi bilo zabranjeno da se obični ljudi razvode i ponovo venčavaju?

kako nema veze pokušaj unijaćenja sa verom.....milutinom i njegovom ženidbom?
kada je andronik dao simonidu za već ocvelog milutina......bila je u pitanju očuvanje vere........crkva i ne priznaje sklapanje braka za muškarce ispod 16 za žene 14 godina........a simonida je imala 5
vizantijski car lav šesti moodri ženio se 6 puta......tražio je posebnu dozvolu za drugi brak..a onda mu se usladilo da menja žene..........postoji mogućnost crkvenog razvoda.... onda se utvrdjuje krivica i kažnjava se jedan....... epitimiju (kaznu) nosi krivac za razvod.........gledaj....to su bile istorijske okolnosti.... svim snagama i rodbinskim vezama protiv anžujaca......... ana, tadašnja milutinova zakonita supruga znala je šta je čeka.........crkva....nije mogla da je razvde na osnovu krivice.......niti bilo kako.......pa su onda proglasili taj brak nezakonitim......nije u interesu države jer je milutim vladar..........oni su kao u priči doveli devojčicu......predali je milutinu.....kada je doneto crkveno rešenje da je njegov brak sa anom nezakonit.......
obični ljudi nemaju takvu privilegiju....i tako je to........ako te neki doohovnik i venča...nakon što si bio venčan u crkvijednom.........to je protiv kanona..........a zašto.........raspitaj se o tome šta crkva podrazumeva pod brakom............. i čija je to institucija....mislim, brak.......

edit: brak sa simonidom "spasao" je srbe od prihvatanja katoličanstva............. milutinova ženidba sa vizantijom....preko simonide......stavila je znak stop............
stavio sam namerno pod navodnicima jer bi cela naša istorija bila drukčija..........da do ženidbe nije došlo........

A sto bi ti uopste imao privilegije kao Milutin, hm?
Svi bi jednakost sa vecim i znacajnijim od sebe, to nas je zadojio komunizam. E pa ne moze.
Obicni mogu da se razvode i vencavaju do mile volje, malo je smesno da neko toliko zudi da se vencava peti put u crkvi.

Sad kad malo premotam film, seća li se neko kako je priča o Milutinu bila prezentovana u udžbeniku istorije?
A kad sam ja to učila još uvek je bio Sloba, ustvari u punoj snazi.

Ustvari, ko zna šta je istina... ali se ljudi plaše da sumnjaju u neke stvari.

Svi bi jednakost sa vecim i znacajnijim od sebe, to nas je zadojio komunizam. E pa ne moze.
Hej, pa to je i njegova suština. Uvek se nađe neki Uroš Nejaki koji će da opovrgne Božiju dobru nameru :) ili "odozgore predodređenost za vlast", šta tu ima koga da zadoji? Po kom je to osnovu, danas ovako gledano, Milutin iznad? Značajniji, da, ali čemu veća prava? Da damo Tadiću neku lepu vilu, kola (što verovatno već sve ima), nekoliko žena, da mu damo sve što poželi, jer je značajan?
Obicni mogu da se razvode i vencavaju do mile volje, malo je smesno da neko toliko zudi da se vencava peti put u crkvi.
Potpuno se slažem. To je tek van pameti. Ali mislim da, u ono vreme, nije bilo ovog građanskog venčanja, a čovek je hteo da na miru.....

eto sta kazu desnicari na ovo:

Mali hare krišna krenuo u grad,
da širi svoјa sranja sektaška.
Ugledali ga akosi ispred dragstora,
i odrali od batina.
Uhvatili onda i neke јehovine
kako lože i lažu naivne.
Јoš par subotara
nekih žešćih budala
na prinudni u urgentni
sve ih poslali.
Mrzim sektaše, mrzim njihov soј!
Meditaciјa i јoga nek idu do moga.
Vegeteriјanstvo niјe mi јasno,
piјem pivo žderem kobasice
****** mi raste, senf curi niz lice.
Narod nam truјu adventisti
јogi letači i drugi satanisti.
Ne znam šta traže u Srbiјi.
Neka se vrate odakle su i došli.

Kaд видим групу Цигана лепо обучених да иду градом, одма' се зна да су Јеховини сведоци. :) Али их последње време скоро и нема.

Hellen:
Слажем се и ја са овим пасусом, само он може бити интониран и овако:
''Срео сам неке вернике, сад ћу им се наругати како су они играчке у рукама вере, како им вера све намеће, како су неспособни да мисле и да живе без штаке (колача) као што је вера...А ја ћу се тако уздићи као једини мислећи, једини који види, који размишља, једини пробуђене свести...једини који кроз живот иде сам, и побеђује сопственом заслугом... У ствари, баш сам много бољи од других, зар не?''

Исто срање - друго паковање!

ГОРДОСТ! Чиста к'о суза.

И свака част на одговорима на теми.

moonja:
nijednom se nije razvodio......gde njega nadje... bio je kralj...što ti rdeki...mislim da nisi............milutin se ženio jedno 4 ili pet puta ....... svi prethodni brakovi kako se milutin redom ženio proglašeni su, mimo kanona nezakonitim, da bi uopšte mogao da sklopi brak...................milutin je vratio ...kao stvar je vratio svoju prvu ženu tesalcima...a onda oženio tetku svoje oterane žene... koja je bila kaludjerica...i nju je oterao pa je venčao neku bugarku....nije neku..nego princezu...koja mu je rodila stefana dečanskog.............
........on je prvo sprovodio plan anžujaca............i oni su mu davali da radi šta hoće...na zaprepašćenje i sablažavanje pravoslavnog sveta i vizantije...jelena, njegova majka ga se umalo nije odrekla..............milutin je bio veliki moodoja i ratnik........... i sve dok je osvajao....anžujcima je bio po volji........izuvao se u draču kako je hteo.......a to je bio simbol prevlasti anžujaca.........da bi milutina malo urazumili....i vratili na pravi put.....i odvbojili od anžujskog uticaja...........prvo mu je ponudjena vizantijska princeza......kao sledeća žena...ona nije htela, plašeći se srba i ludaka milutina.......i tada mu je ponudjena andronikova ćerka simonida.......koja je imala 5 godina.........dete od pet godina........pravoslavni klir je pao u nesvest...jer je milutin pristao.... ( :
sa milutinom je srbija postala glavna sila na balkanu...........izdigla se geopolitički i kulturno kako nikad pre, a teško i posle toga.........

Колико знам, у Православној Цркви се можеш венчати 4 пута (у Римокатоличкој једном), а код Милутина је проблематичан онај први пут. ;)

joj, niko me ne čita.........postoji mogućnost......da...objasnio sam u post-u brojjjjjj...#102 i za razvod i ostalo...da ne koocam uzalood....... što je bio problematičan prvi poot? pa dve je žene oterao...jednu oterala trojna alijansa crkva-država-milutin..... ( :
e, different...nije ti to desnica.....to su hooligani......žabe i babe :........o čemu li sve nećemo na ovoj temi.....

Mozda nisam kompetentna,ali kao sto kazete svako ima pravo na svoje misljenje...Niste mi dali mira,jer sam ovde dosla po neke odgovore npr,kako deluju osim sto dolaze na vrata,sta je sustina njihovog verovanja,jel se i kod njih zene nipodastavaju,itd,itd...Nista mi kod njih nije jasno...
A vi ste se tu izgubili u istoriji srpske drzave...
Objasnite roditeljima i svima koje interesuje na sta da obrate paznnju kad su oni u pitanju...Ima mnogo njih koje to interesuje...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back