Jehovini Svedoci-Ko su oni? U sta veruju?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A šta ćemo sa ovim TVOJIM i idolom JS...
gbsplane.jpg

To je jedan od sada važečih bruklinskih idola čija reč je zakon za JS.
Imam ih ja sve onako po hronološkom redosledu.
bugsbunny.gif

JA u idole ne vjerujem .Naročito ove koje ti postavljaš.

JS ne vjeruju u idole.Mi nemamo nikakvo obilježje osim da smo sluge BOŽIJE.

Mi se držimo zapovijedi da se idoli ne štuju ni slike ni kipovi ni druge stvari koje su odvratne Bogu.

Poslednja izmena:
Nisi dobro informiran.

I Harec je nedavno stavio sve što su JS koristili tijekom prijevoda Biblije
Stavio je lijep popis svih publikacija i starih Bibblijskih zapisa.

Veoma dobro znam šta su JS koristili za svoj prevod biblije.A dotični o kojem pričamo je formulisao prvi vaš prevod.To ne bi bilo zanimljivo samo po sebi da to nije činio uz pomoć duhova a po njegovim zvaničnim izjavama.Zbog tih duhova su ga JS proglasili otpadnikom ali su ga samo pet godina kasnije ponovo prihvatili kao jednog od bruklinskih svetaca.Pogledaj jedno zanimljivo pismo bruklinske centrale naznaaneo dotičnom.
greber2.jpg

bugsbunny.gif

Evo što o idolima piše prorok Jeremija u 10 poglavlju :

10 Čujte riječ koju vam govori Jehova, dome Izraelov! 2 Ovako kaže Jehova: “Ne učite se putu kojim narodi idu i ne plašite se znakova nebeskih, jer njih se narodi plaše! 3 Običaji narodâ samo su dah, jer oni sijeku drvo u šumi i od njega prave rukotvorine nožem rezbarskim. 4 Srebrom i zlatom ukrašavaju ih. Čavlima i čekićima pričvršćuju ih da se ne njišu. 5 Oni su kao strašilo u polju krastavaca, ne mogu govoriti. Treba ih nositi, jer ne mogu hodati. Ne bojte ih se, jer nikakvo zlo ne mogu učiniti, a kamoli što dobro!”
6 Nitko nije kao ti, Jehova! Ti si velik i ime je tvoje veliko i moćno. 7 Tko da te se ne boji, Kralju narodâ, jer ti to zaslužuješ! Jer među svim mudracima narodâ i u svim kraljevstvima njihovim nema nikoga tko je kao ti. 8 Svi su oni i nerazumni i ludi. Drvo ih navodi da idu za onim što je ništavno. 9 Srebro na ploče iskovano donosi se iz Taršiša, zlato iz Ufaza, djelo zanatlija, djelo ruku zlatarskih. Idolima svojim odjeću prave od prediva plavog i vune crvenkastopurpurne. Svi su oni djelo ljudi vještih.

10 A Jehova je uistinu Bog. On je Bog živi i Kralj vječni. Od gnjeva njegova zemlja će se potresti, narodi neće opstati pred osudom njegovom. 11 Ovako im recite: “Bogovi koji nisu načinili nebo i zemlju nestat će sa zemlje i ispod neba.” 12 On je načinio zemlju silom svojom, učvrstio je plodno tlo mudrošću svojom i razapeo nebesa razborom svojim. 13 Od glasa njegova huče vode na nebesima, on podiže paru s kraja zemlje. Kiši je slivnike načinio i vjetar izvodi iz spremišta svojih.

14 Svaki se čovjek vlada nerazumno, ništa ne shvaća. Svaki će se zlatar postidjeti rezanog lika svojega, jer laž su njegovi likovi lijevani, nema života u njima. 15 Ništavni su, smiješne tvorevine. Propast će kad ih Bog stane kažnjavati.

Eto pa provijerite šta piše u Vašim Biblijama(neće pisat Jehova)ali piše isto a vi ste ti koji klanjate ikonama i kipovima i slikama.............

Poslednja izmena:
Veoma dobro znam šta su JS koristili za svoj prevod biblije.A dotični o kojem pričamo je formulisao prvi vaš prevod.To ne bi bilo zanimljivo samo po sebi da to nije činio uz pomoć duhova a po njegovim zvaničnim izjavama.Zbog tih duhova su ga JS proglasili otpadnikom ali su ga samo pet godina kasnije ponovo prihvatili kao jednog od bruklinskih svetaca.Pogledaj jedno zanimljivo pismo bruklinske centrale naznaaneo dotičnom.
greber2.jpg

bugsbunny.gif

Eto sam si napisao da je isključen:klap:

Pa se vratio kada se pokajao:sad2: i priznao da je izmišljao(moja pretpostavka).

Znači nije priznata njegova duhovna mogućnost.

Ali kod JS se takvi ISKLJUČE da ne kvare ostale svojim izmišljotinama a ,šta je sa drugim crkvama.

Netko vidi "Sv.Mariju" na drvetu i odmah se ljubi i klanja tom drvetu:rotf::rotf:

Koja glupost.Isus je to isto radio.Klanjao se Mariji,kipovima govorio je da se mora ljubiti križ,ikone i nekome ruke i noge.

Glupost.

JA u idole ne vjerujem .Naročito ove koje ti postavljaš.

JS ne vjeruju u idole.Mi nemamo nikakvo obilježje osim da smo sluge BOŽIJE.

Mi se držimo zapovijedi da se idoli ne štuju ni slike ni kipovi ni druge stvari koje su odvratne Bogu.

Ne postavljam ti čoveče neke OTPADNIKE.Postavio sam ti sada veoma značajnog lika u onim ''pomazanim'' u Bruklinu.A da te pitam...Stražarska kula,nije li ti ''svetinja'' ili ti je to nešta kao dnevne novine...
bugsbunny.gif

A sad jedno pitanje za tebe ali ja ću isto dati odgovor.
Tko je napisao vaše dogme i vjerske knjige.(pravoslavne i katoličke)

SOTONA

Pretpostavljam da ce tvoj komentar biti izbrisan kao krajnje pristrasan i zlonameran, medjutim ja ne vidim zbog cega je moj post u tebi izazvao erupciju ovolikog besa i mrznje prema Pravoslavlju i Hristjanstvu uopste.

Samo sam insistirao da obe strane u razgovoru daju svoj odgovor na ovu temu.

Zamete, iskreno, zalim te. Ne mislim zbog tvojih ubedjenja, vec zbog sirovosti kojom izrazavas svoje stavove i napadas tudje.

Immortal girl je takodje Jehovin Svedok, ali uveren sam da ovakvu jednu agresivnu projavu od nje nikad ne bih doziveo.
I posle ocekujes da ova diskusija bude "plodno misionarenje" za prizivanje ljudi u Jehovine Svedoke?

Treba da se stidis. I smatram da si sramota za JS. Ovo sto si ti sada pokazao nema veze ni sa ljubavlju ni sa verskom misijom.
Ovo je otvoren govor mrznje i prezira.

Neka se tvoja braca pomole za tebe da se bar prizoves smirenju.

Uzgred
Stražarska kula,nije li ti ''svetinja'' ili ti je to nešto kao dnevne novine...
Da li ima nekoga od JS da nam SMIRENO da odgovor?

Poslednja izmena:
ISMIJAVANJE, OMALOVAŽAVANJE I PROVOCIRANJE : :rtfm:
==============================================
2. Timoteju 3:1-5 - A ovo znaj: U POSLJEDNJIM DANIMA nastat će naročito teška vremena. Jer ljudi će biti sebični, pohlepni za novcem, umišljeni, oholi, HULNICI, NEPOSLUŠNI RODITELJIMA, nezahvalni, NEVJERNI, bezosjećajni prema drugima, nespremni na bilo kakav dogovor, KLEVETNICI, neobuzdani, okrutni, bez ljubavi prema dobroti, IZDAJNICI, svojeglavi, PONOSNI, više će voljeti užitke nego Boga i NAIZGLED će biti bogobojazni, ali NEĆE bogobojazno živjeti. TAKVIH SE KLONI . :klap:
================================================== ===================================================================

Ovo je opis ljudi koji će živjeti u posljednjim danima, prije kataklizme koja očekuje SVE ljude, te gdje će biti SPAŠENI samo oni koji će biti na STRANI PRAVOGA BOGA. Velikim slovima je OPIS onih osoba koje imaju karakteristike ljudi za OVO POVIJESNO DOBA, i opis OTPADNIKA koji BLATE ISTINU, koji će imati upravo ove OSOBINE. Kroz provociranje i omalovažavanje Božjeg naroda, na način GRUPE ili POJEDINACA, takvi ljudi se DIREKTNO svrstavaju na suprotnu stranu, te postaju Jehovini neprijatelji i dio zmijinog prorecenog sjemena. Sotona ZNA da je Jehova U PRAVU i da je ubrzo KRAJ ovoga zlog sustava stvari, no Đavlova gorčina i GNJEV mu nedozvoljavaju da POGLEDA ISTINI U OČI, te ide u DESTRUKCIJU do samoga kraja. Upravo se to DOGAĐA i sa kršćanskim otpadom koji je DUHOVNO SLIJEP, što znaći da ima HIPNOTIZIRAN UM ( 2. Korinćanima 4:3,4 ). Takvi pojedinci jednostavno gledaju a nevide te slušaju a nećuju. Upravo zato BRAĆO i PRIJATELJI Jehove Boga, RAZVIJAJTE PLODOVE DUHA, a trudite se ISKORJENJIVAT PLODOVE GRIJEHA ( želje tijela ). :hvala:

================================================== ===================================================================
Galaćanima 5:19-23 - A očita su djela tijela. To su: blud, nečistoća, BESRAMNOST, idolopoklonstvo, vračanje, NEPRIJATELJSTVA, SVAĐE, LJUBOMORA, IZLJEVI GNJEVA, SUKOBI, podjele, sljedbe, ZAVISTI, pijanke, razuzdane gozbe i tome slično. To vam unaprijed kažem, kao što sam vam već i rekao, da oni koji takvo što čine NEĆE NASLIJEDITI kraljevstvo Božje. A plod je duha: LJUBAV, mir, DUGOTRPLJIVOST, dobrostivost, DOBROTA, VJERA, BLAGOST, SAMOSAVLADAVANJE. Protiv toga nema zakona. :klap:

:heart: :bye:

A sad jedno pitanje za tebe ali ja ću isto dati odgovor.
Tko je napisao vaše dogme i vjerske knjige.(pravoslavne i katoličke)

SOTONA

Bezobrazan si zamete. Kako možeš da tvrdiš da je sotona napisao sve pravoslavne i katoličke knjige?! I Stajić je beše tvrdio nešto slično... kako pravoslavlje nema nikakvih dodirnih tačaka sa Biblijom!? Mnogo dopuštate sebi. Kad neko na vas povisi ton, odmah pravite od sebe mučenike i prognanike, a ovamo dopuštate sebi da Boga, u kog veruje 99% hrišćana, nazovete troglavom spodobom. Ccc... Ne valja vam to.

10 Čujte riječ koju vam govori Jehova, dome Izraelov! 2 Ovako kaže Jehova: “Ne učite se putu kojim narodi idu i ne plašite se znakova nebeskih, jer njih se narodi plaše! 3Običaji narodâ samo su dah, jer oni sijeku drvo u šumi i od njega prave rukotvorine nožem rezbarskim. 4 Srebrom i zlatom ukrašavaju ih. Čavlima i čekićima pričvršćuju ih da se ne njišu. 5 Oni su kao strašilo u polju krastavaca, ne mogu govoriti. Treba ih nositi, jer ne mogu hodati. Ne bojte ih se, jer nikakvo zlo ne mogu učiniti, a kamoli što dobro!”
6 Nitko nije kao ti, Jehova! Ti si velik i ime je tvoje veliko i moćno. 7 Tko da te se ne boji, Kralju narodâ, jer ti to zaslužuješ! Jer među svim mudracima narodâ i u svim kraljevstvima njihovim nema nikoga tko je kao ti. 8
Svi su oni i nerazumni i ludi. Drvo ih navodi da idu za onim što je ništavno. 9 Srebro na ploče iskovano donosi se iz Taršiša, zlato iz Ufaza, djelo zanatlija, djelo ruku zlatarskih. Idolima svojim odjeću prave od prediva plavog i vune crvenkastopurpurne. Svi su oni djelo ljudi vještih.

10 A Jehova je uistinu Bog. On je Bog živi i Kralj vječni. Od gnjeva njegova zemlja će se potresti, narodi neće opstati pred osudom njegovom. 11 Ovako im recite: “Bogovi koji nisu načinili nebo i zemlju nestat će sa zemlje i ispod neba.” 12 On je načinio zemlju silom svojom, učvrstio je plodno tlo mudrošću svojom i razapeo nebesa razborom svojim. 13 Od glasa njegova huče vode na nebesima, on podiže paru s kraja zemlje. Kiši je slivnike načinio i vjetar izvodi iz spremišta svojih.

14 Svaki se čovjek vlada nerazumno, ništa ne shvaća.
Svaki će se zlatar postidjeti rezanog lika svojega, jer laž su njegovi likovi lijevani, nema života u njima. 15 Ništavni su, smiješne tvorevine. Propast će kad ih Bog stane kažnjavati.

Eto pa provijerite šta piše u Vašim Biblijama(neće pisat Jehova)ali piše isto a vi ste ti koji klanjate ikonama i kipovima i slikama.............

Наравно да треба проверити шта пише у Библији - а то нарочито важи за "лажне сведоке" који науку лажну сведоче.
Ако си се већ усудио да цитираш текст Библије тврдећи да га ви "лажни сведоци"
сведочите и поштујете ЗАШТО НИСИ ЦИТИРАО И ДАЉЕ... а ево ја ћу да те потсетим:

English: The Adoration of the Golden Calf' by Nicolas Poussin

Данас када се каже "славе златно теле" мисли се на идолатрију и слављење материјалистичких вредности - трку за богатством и осталим илузијама. Међутим, стари Египат није ни знао за новац.
Тамо је "златно теле", односно Апис, слављено као симбол снаге Египта и бог плодности, пре свега усева. С друге стране, Јевреји који су слављење "златног телета" описивали као нешто најгоре су познати као највећи лихвари за које свет зна.
*********************************************************************************

(Друга књига Мојсијева, глава 20)

21. I narod stajase izdaleka, a Mojsije pristupi k mraku u kome bese Bog.
22
. I Gospod rece Mojsiju: Ovako kazi sinovima Izrailjevim: videli ste gde vam s neba govorih.
23. Ne gradite uza me bogove srebrne, ni bogove zlatne ne gradite sebi.

24. Oltar od zemlje nacini mi, na kome ces mi prinositi zrtve svoje paljenice i zrtve svoje zahvalne, sitnu i krupnu stoku svoju. Na kome god mestu zapovedim da se spominje ime moje, doci cu k tebi i blagoslovicu te.

Е сада, лажни сведоче, објасни овај стих 24, тј. где сте ви то који као "обожавате Јехову" саградили ове олтаре на којима приносите крвне жртве као што је Јехова наредио??? Аа???

(2.Мој. гл.24)

4. I napisa Mojsije sve reci Gospodnje, i ustavsi rano nacini oltar pod gorom i dvanaest stupova za dvanaest plemena Izrailjevih.

5. I posla mladice izmedju sinova Izrailjevih, koji prinesose zrtve paljenice i prinesose teoce na zrtve zahvalne Gospodu.

6. I uzevsi Mojsije polovinu krvi, metnu u zdele, a polovinu krvi izli na oltar.

8. A Mojsije uze krv, i pokropi njom narod, i rece: Evo krv zaveta, koji ucini Gospod s vama za sve reci ove.

Такође, господо лажни сведоци, појасните нам како ви то поштујете и обожавате Јехову? Где имате олтаре на који приносите крвне жртве, где сакупљате крв и како се њоме шкропите-мажете??? Аа??? А ако немате ЗАШТО НЕ СЛУШАТЕ ЈЕХОВУ, ЗАШТО ГА ЉУТИТЕ, ЗАШТО МУ СЕ ПРОТИВИТЕ ???:lol:

Poslednja izmena:

10 Čujte riječ koju vam govori Jehova, dome Izraelov! 2 Ovako kaže Jehova: “Ne učite se putu kojim narodi idu i ne plašite se znakova nebeskih, jer njih se narodi plaše! 3 Običaji narodâ samo su dah, jer oni sijeku drvo u šumi i od njega prave rukotvorine nožem rezbarskim. 4 Srebrom i zlatom ukrašavaju ih. Čavlima i čekićima pričvršćuju ih da se ne njišu. 5 Oni su kao strašilo u polju krastavaca, ne mogu govoriti. Treba ih nositi, jer ne mogu hodati. Ne bojte ih se, jer nikakvo zlo ne mogu učiniti, a kamoli što dobro!”
6 Nitko nije kao ti, Jehova! Ti si velik i ime je tvoje veliko i moćno. 7 Tko da te se ne boji, Kralju narodâ, jer ti to zaslužuješ! Jer među svim mudracima narodâ i u svim kraljevstvima njihovim nema nikoga tko je kao ti. 8 Svi su oni i nerazumni i ludi. Drvo ih navodi da idu za onim što je ništavno. 9 Srebro na ploče iskovano donosi se iz Taršiša, zlato iz Ufaza, djelo zanatlija, djelo ruku zlatarskih. Idolima svojim odjeću prave od prediva plavog i vune crvenkastopurpurne. Svi su oni djelo ljudi viještih.

Od gnjeva njegova zemlja će se potresti, narodi neće opstati pred osudom njegovom. 11 Ovako im recite: “Bogovi koji nisu načinili nebo i zemlju nestat će sa zemlje i ispod neba.” 12 On je načinio zemlju silom svojom, učvrstio je plodno tlo mudrošću svojom i razapeo nebesa razborom svojim. 13 Od glasa njegova huče vode na nebesima, on podiže paru s kraja zemlje. Kiši je slivnike načinio i vjetar izvodi iz spremišta svojih.

14 Svaki se čovjek vlada nerazumno, ništa ne shvaća. Svaki će se zlatar postidjeti rezanog lika svojega, jer laž su njegovi likovi lijevani, nema života u njima. 15 Ništavni su, smiješne tvorevine. Propast će kad ih Bog stane kažnjavati.

Evo da vidite šta Biblija piše o vašim dogmama.:mrgreen:
Ili nemate ove stavke iz Biblije.
Provijerite u svojim Bibijama.

Gospodar ovog svijeta je SOTONA a,sve dogme koje su napisane za vašu korist nemaju BIBLIJSKU POTVRDU a,ako nemaju Biblijsku potvrdu znači da nisu Božje već SOTONSKE10 A Jehova je uistinu Bog. On je Bog živi i Kralj vječni[/COLOR

Kad je godina pada Jerusalima u pitanju , tu vise nema sta da se kaze, 607 nije sigurno .Naravno porediti nauku od pre sto ili vise godina sa sadasnjom naukom u najmanju ruku smesno , svi smo svesni napredka iste , u odnosu na period koji si pomnueo , i naravno konstatnog i sve brzeg njenog razvoja u svim oblastima. Jako je interesantno da pripadnici js ne zele da promene svoje misljenje cak ni onda kada ima se predoce dokazi koji se ne mogu oboriti, sto naravno ukazuje na mnoge stvari koje se u toj organizaciji desavaju , a o cemu su drugi pripadnici foruma pisali , pa da ne ponavljam.

Care prije 30 godina tvrdili su i da je Herodot izmišljen i da nije bio kralj, pa su mu prije dve godine pronašli grobnicu kod Megida.
Jel to dovoljno, da se posumnja u tkz. naučnike - arheologe?
Sumnjali su i u Izraelsko ropstvo u Egiptu, ali su pronašli zid na kojem se nalaze opisi Egipatskog osvajanja Judeje i odvoženje židovskih robova u Egipat i, gle vraga, sad im se ne poklapa godina, ali polako budu oni svladali i to..

I još jedan arheološki gaf, kada je pronađena kosturnica Kajfinog sina, onda su izvalili da je to grob Isusa Krista, početkom 80-tih, da bi na kraju ustvrdili da je to ipak nešto drugo, ali i to drugo potvrđuje da je Kajfa, tako detaljno opisan u Bibliji, ipak postojao i da je živio u Isusovo i Herodotovo vrijeme i da je osudio Isusa kao heretika.

:hvala:

Evo da vidite šta Biblija piše o vašim dogmama.:mrgreen:
Ili nemate ove stavke iz Biblije.
Provijerite u svojim Bibijama.

Gospodar ovog svijeta je SOTONA a,sve dogme koje su napisane za vašu korist nemaju BIBLIJSKU POTVRDU a,ako nemaju Biblijsku potvrdu znači da nisu Božje već SOTONSKE A Jehova je uistinu Bog. On je Bog živi i Kralj vječni[/COLOR

Богу су свакако најодвратнији лажни сведоци, јер зна се КО је отац лажи. Е сада паметњаковићу наведи где сте саградили и испоштовали оно што Бог заповеда. И да ти одмах кажем: НИГДЕ, него бајете и глупирате се по вашим "скупштинама" и "дворанама" као и све протестантске секте...........којих има мали милиЈон.:lol:

(2. Мој.глава 25.)

1. I Gospod rece Mojsiju govoreci:
2. Reci sinovima Izrailjevim da mi skupe prilog: od svakog koji drage volje da, uzmite prilog menи.
3. A ovo je prilog sto cete uzimati od njih, zlato i srebro i bronzu,
4. I porfiru i skerlet i crvac i tanko platno i kostret,
5. I koze ovnujske crvene obojene, i koze jazavicije, i drvo sitim,
6. Ulje za videlo, mirise za ulje pomazanja i za mirisavi kad,
7. Kamenje onihovo i kamenje za ukivanje na oplecak i naprsnik.
8. I neka mi nacine svetinju, da medju njima nastavam;
9. Kao sto cu ti pokazati sliku od satora i sliku od svih stvari njegovih, tako da nacinite.
10. Neka nacine kovceg od drveta sitima, u duzinu od dva lakta i po, a u sirinu od podrug lakta, i u visinu od podrug lakta.
11. I pokuj ga cistim zlatom, iznutra i spolja pokuj ga; i ozgo mu nacini zlatan venac unaokolo.
12. I salij mu cetiri biocuga od zlata, i metni mu ih na cetiri ugla, da mu s jedne strane budu dva biocuga i s druge strane dva biocuga.
13. I nacini poluge od drveta sitima, i okuj ih u zlato.
14. I provuci poluge kroz biocuge s obe strane kovcegu, da se o njima nosi kovceg;
15. U biocuzima na kovcegu neka stoje poluge, da se ne vade iz njih.
16. Pa u kovceg metni svedocanstvo, koje cu ti dati.
17. I nacini zaklopac od cistog zlata, u duzinu od dva lakta i po, a u sirinu od podrug lakta.
18. I nacini dva heruvima zlatna, jednostavne ih nacini, na dva kraja zaklopcu.
19. I nacini heruvima jednog na jednom kraju a drugog heruvima na drugom kraju; na zaklopcu nacinite dva heruvima na oba kraja.
20. I neka heruvimi rasire krila u vis da zaklanjaju krilima zaklopac, i neka budu licem okrenuti jedan drugom, prema zaklopcu neka su okrenuta lica heruvimima.
21. I metnuces zaklopac ozgo na kovceg, a u kovceg ces metnuti svedocanstvo koje cu ti dati.
22. I tu cu se sastajati s tobom i govoricu ti ozgo sa zaklopca izmedju dva heruvima, koji ce biti na kovcegu od svedocanstva, sve sto cu ti zapovedati za sinove Izrailjeve.

23. Nacini i sto od drveta sitima, u duzinu od dva lakta, a u sirinu od jednog lakta, a u visinu od podrug lakta.
24. I pokuj ga cistim zlatom, i nacini mu venac zlatan unaokolo.
25. I nacini mu oplatu unaokolo s podlanice, i nacini zlatan venac oko oplate.
26. I nacini mu cetiri biocuga od zlata, i metni mu te biocuge na cetiri ugla koji ce mu biti kod cetiri noge.
27. Pod oplatom neka budu biocuzi, da u njima stoje poluge da se nosi sto.
28. A poluge nacini od drveta sitima, i okuj ih zlatom da se o njima nosi sto.
29. I nacini mu zdele i case i vedra i kotlice, kojima ce se prelivati, a nacinices ih od cistog zlata.
30. I metaces na sto hlebove, da su postavljeni svagda preda mnom.
31. I nacini svecnjak od cistog zlata, jednostavan neka bude svecnjak; stup i grane i casice, jabuke, i cvetovi neka budu u njega.
32. A sest grana neka mu izlazi sa strana, tri grane s jedne strane svecnjaka a tri grane s druge strane svecnjaka.
33. Tri casice kao badem neka budu na jednoj grani i jabuka i cvet, i tri casice kao badem i jabuka i cvet na drugoj grani; tako neka bude na sest grana sto izlaze iz svecnjaka.
34. I na samom svecnjaku neka budu cetiri casice kao badem i jabuke i cvetovi.
35. Jedna jabuka pod dve grane sto izlaze iz njega, i jedna jabuka pod druge dve grane sto izlaze iz njega, i jedna jabuka pod druge dve grane sto izlaze iz njega; tako ce biti pod sest grana sto ce izlaziti iz svecnjaka;
36. Jabuke i grane njihove iz njega neka izlaze; sve jednostavno od cistog zlata.
37. I nacinices mu sedam zizaka, i palices ih da svetle sa svake strane;
38. I usekaci i spremice za gar neka budu od cistog zlata.
39. Od talanta cistog zlata neka bude nacinjen sa svim tim spravama.
40. I gledaj, te nacini sve ovo po slici koja ti je pokazana na gori.

Ако пажљиво прочитате ову 25.гл.2.књиге Мојсијеве - СХВАТИЋЕТЕ ЗАШТО ПОСТОЈЕ ИКОНЕ У ХРИШЋАНСКИХ ПРАВОСЛАВНИМ ХРАМОВИМА. Кипови код нас не постоје - али код римокатолика да. Ово је детаљан опис СКИНИЈЕ тј. ШАТОРА СВЕДОЧАНСТВА.

Наравно да треба проверити шта пише у Библији - а то нарочито важи за "лажне сведоке" који науку лажну сведоче.
Ако си се већ усудио да цитираш текст Библије тврдећи да га ви "лажни сведоци"
сведочите и поштујете ЗАШТО НИСИ ЦИТИРАО И ДАЉЕ... а ево ја ћу да те потсетим:

English: The Adoration of the Golden Calf' by Nicolas Poussin

Данас када се каже "славе златно теле" мисли се на идолатрију и слављење материјалистичких вредности - трку за богатством и осталим илузијама. Међутим, стари Египат није ни знао за новац.
Тамо је "златно теле", односно Апис, слављено као симбол снаге Египта и бог плодности, пре свега усева. С друге стране, Јевреји који су слављење "златног телета" описивали као нешто најгоре су познати као највећи лихвари за које свет зна.
*********************************************************************************

COLOR=DarkRed] 21.[/COLOR] I narod stajase izdaleka, a Mojsije pristupi k mraku u kome bese Bog.
22[/B]. I Gospod rece Mojsiju: Ovako kazi sinovima Izrailjevim: videli ste gde vam s neba govorih.
23. Ne gradite uza me bogove srebrne, ni bogove zlatne ne gradite sebi.

24. Oltar od zemlje nacini mi, na kome ces mi prinositi zrtve svoje paljenice i zrtve svoje zahvalne, sitnu i krupnu stoku svoju. Na kome god mestu zapovedim da se spominje ime moje, doci cu k tebi i blagoslovicu te.
[/I]

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Evo odgovorčić na tvoje pitanje.

24 Potom je rekao Mojsiju: “Popni se k Jehovi — ti, Aron, Nadab i Abihu i sedamdeset starješina izraelskih, pa se poklonite izdaleka! 2 Neka Mojsije sam pristupi k Jehovi, a oni neka ne pristupaju i narod neka se ne penje s njim!”

3 I Mojsije je došao i ispričao narodu sve riječi Jehovine i sve zakone njegove, a sav je narod jednoglasno odgovorio: “Vršit ćemo sve zapovijedi što ih je Jehova dao.” 4 I Mojsije je zapisao sve riječi Jehovine. A ujutro je poranio i u podnožju gore podigao žrtvenik i dvanaest stupova za dvanaest plemena Izraelovih. 5 I poslao je mladiće između sinova Izraelovih da prinesu žrtve paljenice i da žrtvuju junce kao žrtve zajedništva Jehovi. 6 Mojsije je zatim uzeo polovinu krvi i stavio je u posude, a drugom je polovinom poškropio žrtvenik. 7 Zatim je uzeo knjigu saveza i pročitao je pred narodom. A narod je rekao: “Činit ćemo i poslušat ćemo sve što je Jehova rekao.” 8 Potom je Mojsije uzeo krv i poškropio narod, govoreći: “Ovo je krv saveza koji je Jehova sklopio s vama na temelju svih ovih riječi.”

Mi koji smo JS trebali bi se držati ovoga gore citiranog ili.............što?

A,da vidimo kako je Mojsije dobio zadatak da izgleda "Crkva"
2. Mojsijeva 26 poglavlje.

26 Sveti šator načini od deset komada šatorskog platna izrađenog od fino ispredenog lana, plavog prediva, crvenkastopurpurne vune i kermesovog grimiza. Na njima neka budu izvezeni kerubi. 2 Dužina svakog komada neka je dvadeset i osam lakata, a širina četiri lakta. Ista mjera neka bude za sve komade šatorskog platna. 3 Pet komada neka bude sastavljeno u jednom nizu, a drugih pet komada u drugom nizu. 4 Načini petlje od plavog prediva na rubu zadnjeg komada platna u jednom nizu, a isto načini i na rubu zadnjeg komada platna u drugom nizu, na mjestu gdje će se nizovi sastavljati. 5 Načini pedeset petlji na rubu jednog niza i pedeset petlji na rubu drugog niza, na mjestu gdje će se nizovi sastavljati, tako da petlje stoje jedna prema drugoj. 6 I načini pedeset kuka od zlata i zatim kukama sastavi nizove jedan s drugim. Tako će šator biti sastavljen u cjelinu.

Nigdje ne vidim riječi:sveti oltar ,pa nigdje ne vidim IKONE,SLIKE,KIPOVE ili zvono ili zvonik .

Zanimljivo.
Di se u Bibliji navodi opis današnjih crkvi??????????:think:

. Isus Krist nikada nije rekao da njegovi sljedbenici trebaju graditi raskošne vjerske građevine. On je potaknuo prave obožavatelje da Boga ’obožavaju duhom i istinom‘ (Ivan 4:21-24). Usprkos svojoj ljepoti, velebne katedrale kršćanstva nisu u skladu s ovim načelom. One mogu biti spomenici ljudima koji su ih sagradili, no ni u kom slučaju ne slave Boga.

Šizme nazovikršćanstva

29 Daljnja karakteristika otpada jest njegova sklonost prema razdoru i komadanju. Apostol Pavao je prorekao: ”Jer ja ovo znam da će po odlasku mome ući medju vas teški vuci koji ne će štjedjeti stada; i izmedju vas samijeh postaće ljudi koji će govoriti izvrnutu nauku da odvraćaju učenike za sobom.“ Pavao je Korinćanima dao jasan savjet kad je rekao: ”Molim vas pak, braćo, imenom Gospodina našega Isu[sa Kri]sta da svi jedno govorite, i da ne budu medju vama raspre, nego da budete utvrdjeni u jednom razumu i u jednoj misli.“ Usprkos Pavlovoj opomeni, otpad i razdor uskoro su pustili korijenje (Djela apostolska 20:29, 30; 1. Korinćanima 1:10).

30 Prošlo je samo nekoliko desetljeća nakon što su apostoli pomrli, a među kršćanima su se već počele zamjećivati šizme. Will Durant kaže: ”Celzo [protivnik kršćanstva iz drugog stoljeća] je i sam sarkastično primijetio da su kršćani ’podijeljeni u toliko mnogo frakcija da svaki pojedinac želi imati svoju vlastitu stranku‘. Oko 187. [n. e.] Irenej je naveo dvadeset varijanti kršćanstva; oko 384. [n. e.] Epifanije je nabrojio osamdeset“ (The Story of Civilization: Part III—Caesar and Christ).

31 Izgradivši novi ogromni glavni grad u području koje pripada današnjoj Turskoj, Konstantin je pokazao da je naklonjen istočnoj, to jest grčkoj, strani svog carstva. Grad je nazvao Konstantinopol (današnji Istanbul). Posljedica toga bila je da se Katolička crkva tijekom stoljeća i jezično i geografski polarizirala i podijelila — na zapadno, latinsko govorno područje s Rimom, protiv istočnog, grčkog govornog područja s Konstantinopolom.

32 Razarajuće debate o aspektima trinitarnog učenja koje se još uvijek razvijalo nastavile su u nazovikršćanstvu uzrokovati metež. Daljnji je koncil održan 451. n. e. u Kalcedonu kako bi se definirao karakter Isusovih ”naravi“. I dok je Zapad prihvaćao učenje koje je doneseno na tom koncilu, istočne se crkve s njime nisu slagale, što je dovelo do formiranja koptske crkve u Egiptu i Abesiniji te do ”jakobitskih“ crkava u Siriji i Armeniji. Jedinstvo Katoličke crkve neprestano je bilo ugrožavano podjelama po pitanju teško razumljivih teoloških stvari, osobito po pitanju definicije doktrine o Trojstvu.

33 Daljnji uzrok podjelama bilo je štovanje likova. U osmom su se stoljeću biskupi s Istoka pobunili protiv tog idolopoklonstva i stupili u svoj takozvani period ikonoklastike, ili uništavanja likova. S vremenom su se vratili upotrebi ikona (2. Mojsijeva 20:4-6; Izaija 44:14-18).

Daljnji veliki ispit nastupio je kad je zapadna crkva Nicejskom vjerovanju dodala latinsku riječ filioque (”i iz Sina“) da bi time naznačila kako Sveti Duh proizlazi i iz Oca i iz Sina. Krajnji rezultat ovog šestostoljetnog preinačavanja bio je raskol do kojeg je došlo kad je godine ”876. [biskupska] sinoda u Konstantinopolu osudila papu i zbog njegovih političkih aktivnosti i zato što nije ispravio krivovjerje po pitanju klauzule filioque. Taj je potez Istoka predstavljao samo dio njegovog potpunog odbacivanja papine sveopće jurisdikcije nad Crkvom“ (Man’s Religions). Godine 1054. papin je predstavnik ekskomunicirao konstantinopolskog patrijarha, koji je zauzvrat prokleo papu. Taj je raskol na kraju doveo do formiranja istočnih pravoslavnih crkava — grčke, ruske, rumunjske, poljske, bugarske, srpske i drugih nezavisnih crkava.

35 Jedan je drugi pokret također počeo unositi nemir u crkvu. U 12. je stoljeću Pierre Waldo iz Lyona (Francuska) ”zaposlio neke učenjake na prijevodu Biblije na langue d’oc [regionalni jezik] južne Francuske. Marljivo je proučavao prijevod i zaključio da bi kršćani trebali živjeti poput apostolâ — bez osobnog vlasništva“ (The Age of Faith [Doba vjere], od Willa Duranta). Pokrenuo je propovjednički pokret čiji su pripadnici postali poznati kao valdenzi. Oni su odbacivali katoličko svećenstvo, indulgencije, čistilište, transsupstancijaciju i druge tradicionalne katoličke običaje i vjerovanja. Proširili su se i u druge zemlje. Koncil u Toulouseu, održan 1229, pokušao ih je zaustaviti, zabranjujući posjedovanje biblijskih knjiga. Bile su dozvoljene jedino liturgijske knjige i to samo na tada već mrtvom, latinskom jeziku. No nakon svega toga trebalo je uslijediti još vjerskog razdora i progonstva

Ćiril Lukaris — čovjek koji je cijenio Bibliju

Bilo je to jednog ljetnog dana 1638. godine. Ribari koji su ribarili na Mramornom moru u blizini Konstantinopola (današnjeg Istanbula), prijestolnice Osmanlijskog Carstva, prenerazili su se kad su vidjeli truplo kako pluta na vodi. Nakon što su pažljivije pogledali, s užasom su shvatili da je to tijelo zadavljenog konstantinopolskog ekumenskog patrijarha, poglavara Pravoslavne crkve. Bio je to tragičan kraj Ćirila Lukarisa, istaknute ličnosti vjerskog života iz 17. stoljeća.

LUKARIS nije živio dovoljno dugo da bi vidio ostvarenje svog sna — objavljivanje prijevoda Kršćanskih grčkih pisama na razgovornom grčkom. Nije doživio ni ispunjenje svog drugog sna — da vidi kako se Pravoslavna crkva vraća ”evanđeoskoj jednostavnosti“. Tko je bio taj čovjek? S kojim se preprekama suočavao u nastojanju da ostvari te ciljeve?

sinova Izraelovih[/COLOR] da prinesu žrtve paljenice i da žrtvuju junce kao žrtve zajedništva Jehovi. 6 Mojsije je zatim uzeo polovinu krvi i stavio je u posude, a drugom je polovinom poškropio žrtvenik. 7 Zatim je uzeo knjigu saveza i pročitao je pred narodom. A narod je rekao: “Činit ćemo i poslušat ćemo sve što je Jehova rekao.” 8 Potom je Mojsije uzeo krv i poškropio narod, govoreći: “Ovo je krv saveza koji je Jehova sklopio s vama na temelju svih ovih riječi.”

Mi koji smo JS trebali bi se držati ovoga gore citiranog ili.............što?

A,da vidimo kako je Mojsije dobio zadatak da izgleda "Crkva"
2. Mojsijeva 26 poglavlje.

26 Sveti šator načini od deset komada šatorskog platna izrađenog od fino ispredenog lana, plavog prediva, crvenkastopurpurne vune i kermesovog grimiza. Na njima neka budu izvezeni kerubi. 2 Dužina svakog komada neka je dvadeset i osam lakata, a širina četiri lakta. Ista mjera neka bude za sve komade šatorskog platna. 3 Pet komada neka bude sastavljeno u jednom nizu, a drugih pet komada u drugom nizu. 4 Načini petlje od plavog prediva na rubu zadnjeg komada platna u jednom nizu, a isto načini i na rubu zadnjeg komada platna u drugom nizu, na mjestu gdje će se nizovi sastavljati. 5 Načini pedeset petlji na rubu jednog niza i pedeset petlji na rubu drugog niza, na mjestu gdje će se nizovi sastavljati, tako da petlje stoje jedna prema drugoj. 6 I načini pedeset kuka od zlata i zatim kukama sastavi nizove jedan s drugim. Tako će šator biti sastavljen u cjelinu.

Nigdje ne vidim riječi:sveti oltar ,pa nigdje ne vidim IKONE,SLIKE,KIPOVE ili zvono ili zvonik .

Zanimljivo.
Di se u Bibliji navodi opis današnjih crkvi??????????:think:

. Isus Krist nikada nije rekao da njegovi sljedbenici trebaju graditi raskošne vjerske građevine. On je potaknuo prave obožavatelje da Boga ’obožavaju duhom i istinom‘ (Ivan 4:21-24). Usprkos svojoj ljepoti, velebne katedrale kršćanstva nisu u skladu s ovim načelom. One mogu biti spomenici ljudima koji su ih sagradili, no ni u kom slučaju ne slave Boga.

Па шта да ти кажем, или си ћорав, или си неписмен или си лажни сведок. Већ сам цитирао напред (2.Мој, 25) имаш детаљан опис о ковчегу завета, о везеним златним херувимима, итд. али за недотупавне ево о олтару опет:

(2.Мој,20)

25. Ako li mi nacinis oltar od kamena, nemoj naciniti od tesanog kamena; jer ako povuces po njemu gvozdjem, oskvrnices ga.

26. Nemoj uz basamake ici k oltaru mom, da se ne bi otkrila golotinja tvoja kod njega.

Preneražen neznanjem

Ćiril Lukaris rodio se 1572. u Candii (današnji Iráklion, Kreta), koja je tada bila pod vlašću Venecije. Budući da je bio talentiran, studirao je u Veneciji i Padovi (Italija), a zatim je proputovao tu i druge zemlje. Ogorčen borbama između pojedinih struja unutar Crkve i zainteresiran za reformacijske pokrete u Evropi, možda je posjetio Ženevu, u kojoj je tada vladao kalvinizam.

Kad je Lukaris bio u Poljskoj, vidio je da se tamošnji pravoslavci, kako svećenstvo tako i laici, nalaze u jadnom duhovnom stanju zbog neznanja. Bio je zaprepašten kad je saznao da su čak i propovjedaonice — s kojih se čitala Biblija — uklonjene iz nekih crkava u Aleksandriji i Konstantinopolu!

Lukaris je 1602. otišao u Aleksandriju, gdje je na patrijarhijskoj stolici naslijedio svog rođaka Meletija. Zatim se počeo dopisivati s raznim evropskim teolozima koji su zagovarali reformaciju. U jednom od tih pisama primijetio je da se Pravoslavna crkva drži mnogih pogrešnih običaja. U drugim je pismima naglasio koliko je potrebno da Crkva praznovjerje zamijeni ”evanđeoskom jednostavnošću“ te da Bibliju smatra jedinim autoritetom na koji se treba oslanjati.

Lukaris se zaprepastio i kad je vidio da se duhovni autoritet crkvenih otaca izjednačava s riječima Isusa i apostola. ”Ne mogu više podnositi to što ljudi kažu da ono što se tumači u ljudskim tradicijama vrijedi jednako kao i Biblija“, napisao je (Matej 15:6). Dodao je da je obožavanje likova, po njegovom mišljenju, nešto užasno. Prizivanjem ”svetaca“, rekao je, vrijeđa se Posrednika, Isusa (1. Timoteju 2:5).

Prodaje se patrijarhijska stolica

Zbog takvih ideja i neprijateljstva prema Rimokatoličkoj crkvi, Lukarisa su mrzili i progonili jezuiti i oni pravoslavci koji su preferirali ujedinjenje s katolicima. Unatoč takvom protivljenju, Lukaris je 1620. bio izabran za konstantinopolskog patrijarha. Patrijarhat Pravoslavne crkve u to je vrijeme bio pod dominacijom Osmanlijskog Carstva. Osmanlijska vlada začas bi za novac svrgnula nekog patrijarha i priznala novog.

Lukarisovi neprijatelji, uglavnom jezuiti te moćna i zastrašujuća papinska Congregatia de Propaganda Fide (Kongregacija za širenje vjere), stalno su klevetali Lukarisa i kovali zavjere protiv njega. ”Da bi ostvarili svoj cilj, jezuiti su pribjegavali svim mogućim sredstvima — prijevarama, klevetama, dodvoravanju i, povrh svega, mitu, što je bilo daleko najdjelotvornije oružje za pridobivanje naklonosti [osmanlijskih] velikaša“, zapaža se u djelu Kyrillos Loukaris. Zbog toga je 1622. Lukaris prognan na Rodos, a Gregorije iz Amasye kupio je patrijarhijsku službu za 20 000 srebrnjaka. Međutim, Gregorije nije mogao namaknuti obećanu svotu novca, pa je službu kupio Antimus iz Adrianopola, koji se kasnije povukao s tog položaja. Začudo, Lukaris je ponovno sjeo na patrijarhijsku stolicu.

Lukaris je odlučio ovu novu priliku iskoristiti da objavi prijevod Biblije i neke teološke traktate, kako bi se obrazovalo pravoslavno svećenstvo i laici. Da bi mu to uspjelo, organizirao je da se pod patronatom engleskog ambasadora u Konstantinopol donese tiskarski stroj. No, kad je u lipnju 1627. stroj dopremljen, Lukarisa su neprijatelji optužili da će ga koristiti u političke svrhe, pa je stroj na koncu uništen. Lukaris se sada morao koristiti tiskarskim strojevima u Ženevi.

Prijevod Kršćanskih pisama

Lukaris je izuzetno cijenio Bibliju i snagu njene pouke i to je ojačalo njegovu želju da njene riječi približi običnom čovjeku. Uvidio je da u to vrijeme prosječna osoba više nije razumjela jezik kojim su napisani izvorni, nadahnuti grčki biblijski manuskripti. Zato su Kršćanska grčka pisma bila prva knjiga za koju je Lukaris dao ovlaštenje da se prevede, i to na grčki jezik kojim se govorilo u njegovim danima. Maximus Callipolites, učeni monah, na tom je prijevodu započeo raditi u ožujku 1629. Mnogi pravoslavci smatrali su da je prevođenje Biblije neprihvatljivo, bez obzira na to koliko bi u protivnom tekst mogao biti nerazumljiv čitatelju. Da bi ih umirio, Lukaris je izvorni tekst i suvremeni prijevod tiskao u paralelnim stupcima, dodavši pritom samo nekoliko napomena. Budući da je Callipolites umro kratko nakon što je predao rukopis, Lukaris je sam korigirao tekst. Taj prijevod tiskan je 1638, nedugo nakon Lukarisove smrti.

Usprkos tome što je Lukaris bio oprezan, taj je prijevod kod mnogih episkopa izazvao buru neodobravanja. U predgovoru tog prijevoda Biblije jako se lako mogla prepoznati Lukarisova ljubav prema Božjoj Riječi. Napisao je da je Biblija na jeziku naroda ”ugodna poruka, koju smo dobili s nebesa“. Ljude je savjetovao da se ”dobro upoznaju sa sadržajem cijele [Biblije]“ i rekao da se jedini način za učenje ”onoga što predstavlja točno poimanje vjere (...) krije u svetom Evanđelju nadahnutom od Boga“ (Filipljanima 1:9, 10).

Lukaris je strogo osudio one koji su zabranjivali proučavanje Biblije, kao i one koji su odbijali prevođenje izvornog teksta: ”Ako govorimo ili čitamo bez razumijevanja, to je isto kao da bacamo riječi u vjetar.“ (Usporedi 1. Korinćanima 14:7-9.) U zaključku predgovora napisao je: ”Dok na svom jeziku čitate ovo sveto Evanđelje koje je nadahnuo Bog, izvucite korist iz onoga što čitate (...) i neka svima vama Bog uvijek osvjetljava put k onome što je dobro“ (Priče Salamunove 4:18).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back