Jehovini Svedoci-Ko su oni? U sta veruju?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Није ни чудо што ви као псеудохришћанска а у ствари јудаистичка и масонска (Расел) организација све друге називате ОТПАД а туђе вишевековне вере за разлику од ваше називате "ОТПАДНИЧКИ МАТЕРИЈАЛ" ---

To što ti kažeš da smo judeističko-masonska organizacija, je samo pokazatelj tvojega neznanja, i namjere cinizma i omalovažavanja.

Točno, postoji jedna istina, što označava jednu ispravnu religijsku zajednicu. jer je bitno ono što Bog želi, a ne što mi hoćemo. Prema tome, sve izvan istine i Božje organizacije, bilo koje druge religije koje tvrde da su Kristove, a ne pokazuju to sa biblijskim agrumentima, su otpad i glumačke zajednice. :bye:

Знаш шта мени није јасно... овај њихов "ставак" из лекција... наиме није ми јасно шта они уопште траже на интернету:

Како можеш препознати праве хришћане?
7. Исусови ученици не смеју бити део овог злог света (Јован 17:16). Они се не укључују у светске политичке ствари и друштвене полемике. Избегавају штетно понашање, штетне поступке и ставове који су уобичајени у свету (Јаков 1:27; 4:4). Можеш ли у својој средини препознати неку религиозну групу која има ове ознаке правог хришћанства?

1. Petrova 3:15 - Nego neka Krist, kao Gospodin, bude svet u srcima vašim i budite uvijek spremni na obranu pred svakim tko od vas traži obrazloženje nade koja je u vama, ali činite to blago i s dubokim poštovanjem. :think:

Evo vam citata za dusu u kojima Isus jasno razgranicuje dusu od tela.

22. А ученицима својим рече: Зато вам кажем: не брините се душом својом шта ћете јести; ни телом у шта ћете се обући:
Мат. 6:25, Филиб. 4:6

23. Душа је претежнија од јела и тело од одела.

Evo i jos citata , pa onda zanemarujte slobodno i lazite sebe.

dela glava2,31. Предвидевши говори за васкрсење Христово да се не остави душа Његова у паклу, ни тело Његово виде труљење.

Opet jasno razgraniceno.. Pa dalje dela glava20;10. А Павле сишавши паде на њ, и загрливши га рече: Не буните се, јер је душа његова у њему.
pa dalje opet korincanima 1. glava6, 20. Јер сте купљени скупо. Прославите дакле Бога у телесима својим и у душама својим, што је Божије.
solunjanima 1, glava 5,23. И цео ваш дух и душа и тело да се сачува без кривице за долазак Господа нашег Исуса Христа.

i mnogo drugo ali i ovo je dovoljno da se razgranici sta je sta?

Ja sam ti odgovorio na to pitanje bar 2 puta. Gde si bio zuti?

:kpozdrav:

Ne , nisi mi odgovorio, dao si neko uopsteno objasnjenje, a to nije4 odgovor, mene precizno interesuje kako ste disli do 607 godine p.n.e. koje ste referentne tacke koristili . Da se razumemo , ja ne zelim da se raspravljam sa vama , da vas ubedjujem u bilo sta , vasa vera , vasa stvar , precizno sam postavio pitanje koje se tice istorijske nauke, i van okvira nauke prosto ne zeli da izlazim . Na kraju ako nemate odgovor, ili ne zelite da ga date , recite to jasno .A to sto vi smatrate odgovorom , to je prosto izbegavanje istog , i to kod mene nece proci . Dakle ,imate li odgovor ili nemate .

Poslednja izmena:
Jehovini svjedoci uče da je svaki dan sedmice stvaranja trajao 7000 godina, što ukupno
iznosi 42000 godina. Da bi bili precizniji, oni tvrde da su Adam i Eva stvoreni 4026. p.n.e.
(Revellez-vous, 8.IV 1969, p 14). Tako, prema njihovom učenju, ljudima je određeno šest hiljada
godina koje se završavaju 1975. godine armagedonskom bitkom, koja obilježava kraj ovog grešnog
svijeta i početak hiljadugodišnjeg carstva na zemlji (Assure vous... p 89).
Polazna tačka hronologije Jehovinih svjedoka na kojoj se temelji sva njihova teologija je
607. godina prije Hrista kada je, prema njihovom učenju, Navuhodonosor razorio Jerusalim i odveo
izraelski narod u ropstvo. Ova godina im je važna jer seže do 1914. Da bi pronašli neku potporu u
Svetom Pismu, isčupali su jedan tekst iz knjige proroka Danila 4:16: „Sedam vremena neka pređu
preko njega” i doslovnih sedam godina koje se isključivo odnose na cara Navuhodonosora pretvorili
u proročko vrijeme od 2520 dana to jest godina. Međutim, samo Sveto Pismo daje tumačenje ovog
proročanstva u istom poglavlju koje se ispunilo na caru Navuhodonosoru (vidi stihove 22-36).
Osim toga, arheološka otkrića pouzdano su potvrdila da je Danilovo ropstvo počelo 605.
godine p.n.e. Zarobljavanje Joakima desilo se 597. p.n.e. a pad Jerusalima juna 586. godine (Dr
Horn, Otkriće između Nila i Eufrata, str. 111).
Dakle, biblijske i istorijske činjenice ruše svu hronologiju i teologiju Kule stražare.

једном ми је јс-овка поставила једно логично питањце, наравно да би сватио поенту њене логике морао сам јој поједноставити одговор простим питањем, но међутим као и увек, на одговор код њих се чека дуго, а зашто је тако? (до сад је свима јасно)

пошто ови јс-овски форумаши, а очигледно је из авиона да не познају довољно добро своје "наученије" користе се методама коришћења ЗЛОГ интернета (наравно уз дозволу) не би ли научили о ономе у шта верују, како би се на другим форумима ојачали знањем које им ми овде презентујемо.

да ћемо којим случајем ми њих одвратити од тог скарадног учења је просто немогуће јер се до сад ДОКАЗАЛО да су им хард диск форматирали и инсталирани неки оперативни систем који избациује стално еррор еррор еррор.
простим речима речено
даш доказ и у СП и у историјиским чињеницама, њихов систем јавља еррор.

да би били присутни на оваквим врстама расправе (путем интернета) је дозвољено од стране бруклинсог већа стараца који им испирају мозгове, убеђујући их да су они "одабрани". наравно у психологији је врло познат термин "Комплекс више вредности"

Комплекс више вредности је сложај емоционално обојених и углавном несвесних идеја, представа и тежњи које су организоване око средишње представе сопствене супериорности и надмоћности. Та физичка, интелектуална, социјална или морална надмоћ обично је замишљена, фиктивна. Често је понашање које одговара комплексу више вредности заправо само резултат наткомпензације потиснутог комплекса мање вредности.

подложни оваквим утицајем, често стручњаци повезују са нарцисоидним поремећајем личности
нпр
narcisi kultivišu solipsistične ili "autistične" fantazije, što znači da oni žive u svojim malim zatvorenim svijetovima (a istovremeno ih vrijeđa kad se realnost usudi da upada u njih)

Narcis vjeruje da je on "poseban" i da njega mogu razumjeti samo oni koji su mu slični...

а да сам у праву, на овај пост, троуглић ће се усијати, а уколико остане овај пост, одговори од стране јс на исти ће управо доказати моју тврдњу.

Ne , nisi mi odgovorio, dao si neko uopsteno objasnjenje, a to nije4 odgovor, mene precizno interesuje kako ste disli do 607 godine p.n.e. koje ste referentne tacke koristili . Da se razumemo , ja ne zelim da se raspravljam sa vama , da vas ubedjujem u bilo sta , vasa vera , vasa stvar , precizno sam postavio pitanje koje se tice istorijske nauke, i van okvira nauke prosto ne zeli da izlazim . Na kraju ako nemate odgovor, ili ne zelite da ga date , recite to jasno .A to sto vi smatrate odgovorom , to je prosto izbegavanje istog , i to kod mene nece proci . Dakle ,imate li odgovor ili nemate .

Ovo im je standardna priča,tipa ja sam ti odgovorio ali ti to nisi video.Na ovo pitanje JS nemaju odgovor jer bi morali da malo promene i neke istorijske zapise.
felix.gif

Jehovini svjedoci uče da je svaki dan sedmice stvaranja trajao 7000 godina, što ukupno
iznosi 42000 godina. Da bi bili precizniji, oni tvrde da su Adam i Eva stvoreni 4026. p.n.e.
(Revellez-vous, 8.IV 1969, p 14). Tako, prema njihovom učenju, ljudima je određeno šest hiljada
godina koje se završavaju 1975. godine armagedonskom bitkom, koja obilježava kraj ovog grešnog
svijeta i početak hiljadugodišnjeg carstva na zemlji (Assure vous... p 89).
Polazna tačka hronologije Jehovinih svjedoka na kojoj se temelji sva njihova teologija je
607. godina prije Hrista kada je, prema njihovom učenju, Navuhodonosor razorio Jerusalim i odveo
izraelski narod u ropstvo. Ova godina im je važna jer seže do 1914. Da bi pronašli neku potporu u
Svetom Pismu, isčupali su jedan tekst iz knjige proroka Danila 4:16: „Sedam vremena neka pređu
preko njega” i doslovnih sedam godina koje se isključivo odnose na cara Navuhodonosora pretvorili
u proročko vrijeme od 2520 dana to jest godina. Međutim, samo Sveto Pismo daje tumačenje ovog
proročanstva u istom poglavlju koje se ispunilo na caru Navuhodonosoru (vidi stihove 22-36).
Osim toga, arheološka otkrića pouzdano su potvrdila da je Danilovo ropstvo počelo 605.
godine p.n.e. Zarobljavanje Joakima desilo se 597. p.n.e. a pad Jerusalima juna 586. godine (Dr
Horn, Otkriće između Nila i Eufrata, str. 111).
Dakle, biblijske i istorijske činjenice ruše svu hronologiju i teologiju Kule stražare.

Vidim ja da češ biti proglašen ''falsifikatorom'' kao i ja.A pitam se da li im je sada nešto malo jasnije...
felix.gif

ἐγένετο δὲ αβραμ ἐτῶν ἐνενήκοντα ἐννέα καὶ ὤφθη κύριος τῷ αβραμ καὶ εἶπεν αὐτῷ ἐγώ εἰμι ὁ θεός σου εὐαρέστει ἐναντίον ἐμοῦ καὶ γίνου ἄμεμπτος

Now when Abram was ninety-nine years old, the LORD appeared to Abram and said to him,
“I am God Almighty;
Walk before Me, and be blameless.

And when Abram was ninety years old and nine, the LORD appeared to Abram, and said unto him, I am the Almighty God; walk before me, and be thou perfect.

Cuando Abram tenía noventa y nueve años, el SEÑOR se le apareció, y le dijo:
Yo soy el Dios Todopoderoso;
anda delante de mí, y sé perfecto.

Když pak Abram byl v devadesáti devíti letech, ukázal se mu Hospodin, a řekl jemu: Já jsem Bůh silný všemohoucí; chodiž ustavičně přede mnou a budiž dokonalým.

Аврам был девяноста девяти лет, и Господь явился Авраму и сказал ему: Я Бог Всемогущий; ходи предо Мною и будь непорочен;

θεός - (genitive θεοῦ) m, second declension; (theos)

1. a deity, a god, God - Бог
2. Sometimes feminine, (ἡ θεός): a goddess

ипак теби све пада у воду
Kome pada u vodu neka odluče drugi........

אל - El = Bog (skraćeno od Elohim)
שׁדּי - Šadaj = Svemoguči,Svevišnji,Svjesilni
גבור - Gibor = silni,moćni...
יהוה- Jahve,Jehovah = Lično Ime Svjemogućeg Boga

1.Mojsijeva 17:1
Genesis 17 Croatian Bible
Kad je Abramu bilo devedeset i devet godina, ukaza mu se Jahve pa mu reče: "Ja sam El Šadaj - Bog Svesilni, Mojim hodi putem i neporočan budi.
http://cro.scripturetext.com/genesis/17.htm

Genesis 17 Hebrew Bible (OT and NT)
ויהי אברם בן תשעים שנה ותשע שנים וירא יהוה אל אברם ויאמר אליו אני אל שדי התהלך לפני והיה תמים׃
http://mod.hebrewtanakh.com/genesis/17.htm
vaY'hi Avram Ben Tish'im Shanah v'Tesha Shanim vaYera YeHoVaH El Avram vaYomer Elayv Ani El Shaday Hithalekh l'fanay veH'yeh Tamim

Isaija 9:6
Isaiah 9 Croatian Bible
Jer, dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni.
http://cro.scripturetext.com/isaiah/9.htm

Isaiah 9 Hebrew Bible (OT and NT)
כי ילד ילד לנו בן נתן לנו ותהי המשרה על שכמו ויקרא שמו פלא יועץ אל גבור אביעד שר שלום׃
http://mod.hebrewtanakh.com/isaiah/9.htm
kî jäläd jullad lânû ben nittan lânû wat tehî ham misherâh al shikemô waj jiqerâ shemô pälä jô ez 'el gibbôr 'abî ad shar shâlôm

1 Mose 17:1 German: Elberfelder (1871)
Und Abram war 99 Jahre alt, da erschien Jehova dem Abram und sprach zu ihm: Ich bin Gott, (El) der Allmächtige; wandle vor meinem Angesicht und sei vollkommen.
(S. die Anmerkung zu Kap. 6,9)

srdačni pozdrav harec

Poslednja izmena:

Kad je Abramu bilo devedeset i devet godina, ukaza mu se Jahve pa mu reče: "Ja sam El Šadaj - Bog Svesilni, Mojim hodi putem i neporočan budi.

ויהי אברם בן תשעים שנה ותשע שנים וירא יהוה אל אברם ויאמר אליו אני אל שדי התהלך לפני והיה תמים׃
vaY'hi Avram Ben Tish'im Shanah v'Tesha Shanim vaYera YeHoVaH El Avram vaYomer Elayv Ani El Shaday Hithalekh l'fanay veH'yeh Tamim

Isaiah 9 Croatian Bible
Jer, dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni.

כי ילד ילד לנו בן נתן לנו ותהי המשרה על שכמו ויקרא שמו פלא יועץ אל גבור אביעד שר שלום׃
kî jäläd jullad lânû ben nittan lânû wat tehî ham misherâh al shikemô waj jiqerâ shemô pälä jô ez 'el gibbôr 'abî ad shar shâlôm

Und Abram war 99 Jahre alt, da erschien Jehova dem Abram und sprach zu ihm: Ich bin Gott, (El) der Allmächtige; wandle vor meinem Angesicht und sei vollkommen.

srdačni pozdrav harec
:super::super::super:

Isaiah 9 Croatian Bible

srdačni pozdrav harec

Као и у свему до сада само исписујете невероватне небулозе, али због људи који нису секташи а ипак читају ове теме ево објашњења

Ovo je ustvari kratki odlomak iz jednog teksta naseg bibliste o. Dragana Milina (koji svima preporucujem za citanje - radi se o malom clanku - "Pojam Boga u Starom Zavetu", Bogoslovlje (izdaje BFSPC u Beogradu), broj 1-2 za 1995. godinu)

Pojam Boga u Starom Zavetu

"...Jevrejska religija u starom veku bila je cudesan izuzetak - u moru politeizma, u jednom malom narodu, javio se monoteizam, cije korene nalazimo u najdubljoj proslosti...

...Stari Zavet obuhvata period od oko 13 vekova. Jasno je da Jevreji u tako dugom periodu nisu imali isto shvatanje Boga. Cisti, eticki, transcendentalni pojam Boga javio se posle ropstva u Vavilonu, u 6. veku pre Hrista... (da pojasnim - autor tvrdi da su u drevna vremena samo veliki ljudi imali ispravan pojam o Bogu - Avraam, Isak... - siroki slojevi prihvatali su misljenje starih naroda po kome su odredjeni bogovi nadlezni za odredjene teritorije.)

...Jevreji se u St. Z. nisu sluzili diskurzivnim razmisljanjem kakvo je razvila grcka filosofija, niti im je u nacinu razmisljanja postojalo generalno i apstraktno spekulisanje. Na jevrejskom "spoznati Boga" znaci susreti konkretnu stvarnost, a neku osobu znamo tek ako znamo njeno ime. U jevrejskom nacinu izrazavanja postoji neobicna povezanost osobe i imena. Ne imati ime znaci ne postojati u stvarnosti, ili znaci nemati vrednost. Nije slucajno sto Hristos, govoreci o bogatasu i o Lazaru, navodi ime cestitog siromaha, a bogatasevo ime ne pominje. Kad se unisti necije ime, on prestaje postojati. Dati ime znaci dodeliti nekome identitet a ne tek razlikovati ga od drugih pojedinaca i vrsta...

Bozija imena

Elohim - Kod svih Semita vrhovni bog je bio El (Eloah, Elohim).Smo ime upravo i znaci "Bog" mada ima i misljenja da znaci Sveti, Snaga, Prvi, Vodja, Strah ("Strah" Isakov, Post 31,42.53). Rec Elohim u St. Z., formalno je u obliku mnozine, jer je "im " nastavak za mnozinu imenica; medjutim u St. Z. imenica "Elohim" je u jednini, jer se glagol koji sledi posle imenice "Elohim" nalazi u trecem licu jednine. (Izuzetak je: "...da nacinimo coveka po svojem oblicju, kao st smo mi..." (Post 1, 26) i: "...eto covek posta kao jedan od nas..." (Post, 3,22). Konzervativni teolozi tu vide nagovestaj Svete Trojice, a liberalni teolozi smatraju da su to ostaci politeisticke gradje u St. Z. Zavrsetak "m", takozvana mimacija, sacuvao se u toj reci tokom drugog milenijuma i igrao je ulogu odredjenog clana koji je stajao na kraju imenice.)...

Jahve - Jahve je nomen proprium - licno ime Boga. Tacan izgovor tetragramatona JHWH nije poznat. Stari pisci su pisali IEVO, IAOU, IAO. Kliment Aleksandrijski je pisao IAOVE, a Teodorit Kirski je pisao da Samarjani izgovaraju IAVE, sto je prihvatio i Epifanije Kiparski. Bl. Jeronim je pisao IAHO. Forma IAHVE ili IAHWE ustalila se u 4. veku. Tetragramaton se u St. Z. nalazi na 6823 mesta, a nalazi se i na cuvenomn stubu moavskog kralja Mise/Mese iz oko 850. g. pr. Hrista...

...Naziv JEHOVA je sigurno pogresan. Kada su masoreti vokalizovali tekst ST. Z. kod slova JHWH umetnuli su vokale za "Adonaj" (Gospod). Ko je to znao, citao je "Adonaj", a ko nije znao napravio je pogresnu kombinaciju suglasnika JHWH i samoglasnika za "Adonaj"...

...Pojmovi Jahve i Elohim su sinonimi... U imenima IOEL (Jahve je Bog) i ELIJAH (Bog moj je Jahve) spojena su oba Bozija imena...

...Brojni su pokusaji tumacenja znacenja tetragramatona. U jevrejskoj Bibliji (Izl 3,13-14) naziv JHWH dat je u prvom licu - " 'ehjeh 'aser 'ehje" (Ja sam Bivstvujuci)... U grckom prevodu Sedamdesetorice stoji HOON (Onaj koji jeste), dok u latinskom prevodu Vulgata stoji Ego sum qui sum (Ja sam koji jesam)... (Dalje autor navodi razna tumacenja...)

Izvori Petoknjizja

U jevrejskoj tradiciji pre Hrista i u talmudsko vreme, kao i u hriscanskom patristickom periodu i u srednjem veku, verovalo se da je Petknjizje monolitno Mojsijevo delo. Samo poneki sveti Oci i neki jeretici primecivali su da neki delovi ne poticu od Mojsija...

...Tek u 18. veku je Zan Astrik naucno izneo misljenje da u knjizi Postanja postoje dva glavna izvora koje je Mojsije koristio. To misljenje Zan Astrik je zasnovao na upotrebi dva razlicita Bozija imena: Jahve i Elohim. Ta podela je striktno sprovedena u pojedinim odeljcima Postanja, pa se ti odeljci ili izvori nazivaju "jahvisticki" (J) i "elohisticki" (E)... U 19. veku su otkrivena u Petoknjizju jos dva izvora, "defteronomisticki" (D) i "prister" (P) odnosno "svestenicki". Razlicita su misljenja o vremenu postanka ovih izvora. Dve najcesce mogucnosti su: J - 10. vek, E - 9. vek, D - 7. vek i P - 6. vek., ili J - 9. vek, E - 8. vek, D - 7. vek i P - 6. vek...

...Jahvisticki izvor upotrbljava nomen proprium JHWH. Od drugih detalja treba navesti sledece: brdo na kome Mojsije dobija zakon naziva se Sinaj; treci patrijarh se radije naziva Izrailj; stanovnici Hanana se nazivaju Hanancima; za sluskinju - naloznicu upotrebljava se izraz "shivha"... Stilska karakteristika ovog izvora je svez, realisticki, bujan, cesto grub nacin pripovedanja, kao i naivno, prirodno prikazivanje odnosa Boga i coveka (Bog se pojavljuje u ljudskom obliku, antropomorfizmi itd.)... Pojedinacni dogadjaji se sagledavaju iz sire perspektive, pri cemu su ljudi, kao nosioci zbivanja, podredjeni planskom rukovodjenju Bozijem. Istorija se dakle shvata teocentricki...

...Elohisticki
izvor upotrebljava za ime Bozije rec ELOHIM. Ostali termini koji su razliciti od jahvistickog izvora su: brdo na kome je dobijen zakon nazive se Horiv; stanovnici Hanana su Amorejci; treci patrijarh se naziva i posle Post. 32 radije Jakov; sluskinja - naloznica je "ama"... U Elohistickom izvoru je predstava o Bogu mnogo uzvisenija, duhovnija. Bog ljudima govori s neba, ili se javlja preko andjela, nocu kroz san ili kroz vizije. Antropomorfizmi se izbegavaju. Na taj nacin je u jacoj meri naglaseno odstojanje izmedju Boga i coveka. Nasuprot neposrednoj religioznoj intuiciji Jahvista, kod Elohista imamo teolosku refleksiju. Elohist ima prefinjenija eticka osecanja...

Navodjenje razlika ova dva izvora ima za cilj da istakne razlicitu predstavu o Bogu u jevrejskom narodu tokom istorije. U starijim starozavetnim tekstovima prisutna je neka vrsta verskog i nacionalnog sovinizma: Jahve je jevrejski Bog, koji ne samo da ne cuva druge narode, vec ratuje protiv njih (pogledajte npr. Knjigu Isusa Navina). A koliko su drugacije predstave o Bogu i drugim narodima u Knjizi o Ruti i Knjizi proroka Jone. U Knjizi o Ruti je prikazana idealna snaha, koja je Moavka, ali joj to nije smetalo da postane prababa cara Davida. U Knjizi proroka Jone se dozvoljava mogucnost da se i drugi narodi pokaju i spasu. To su jasni nagovestaju humanizma, univerzalizma i ekumenizma. Elohim je predstava o univerzalnom Bogu, Jahve o partikularnom...

...Covecanstvo je dakle primilo "elohizam" a ne "jahvizam"...

@eremita
Kao prvo taj text si preuzeo odavde: http://forum.verujem.org/index.php?topic=641.0 Članak se bavi "nekim" Božijom suštinom i Božijim atributima
Kao drugo to obaštenje opisuje nešto o Elohum,Jahve....etc I ništa ništa o tome što sam ja gore (svojim rječima) naveo neće Ljudi moći da spoje sa tvome (tuđem) textu.
Treće Ja sam naveo to u gornjem postu iz Tanakh, A i ti a i @sale(možda) možete pokušat da pobijete Tanakh. Tipa: kao ono što je @sale dao neke prjevode.

A što se tvog texta tiče u vezi Jahve, Elohim…..i tome sličnom ako počnem pisat(svojim rječima) vjeruj da bi ova tema dobila još 150 stranica znači dostigla bi oko 300 stranica u toku par dana. Ali to nemam namjeru( ne bar za sada).

Kao u i mom gornjem postu.tako i uvjek što se tiče Biblije (stari zavjet) u svojim postovima pozimam na par njih:
primjer:
Hebrejski Tanakh (BHS ,Jeruzalemska Biblija ……itd ….itd ).

Da bi drugi ljudi mogli biti kvalitetno obavješteni neophodno je dati svoj izvor (link, ili naznačiti ime, …..itd…itd…). Sobzirom da znam da moje postove prate mnogi ljudi (i na drudim forumima) Kvalitet obaveštenja neću smanjit već (po mogućnosti) povećat.

Dakle neka i dalje odluče drugi........dali je moje izlaganje sektaško ili čije je.... :)

Srdačan pozdrav harec

Poslednja izmena:
@eremita
Kao prvo taj text si preuzeo odavde: http://forum.verujem.org/index.php?topic=641.0 Članak se bavi "nekim" Božijom suštinom i Božijim atributima
Kao drugo to obaštenje opisuje nešto o Elohum,Jahve....etc I ništa ništa o tome što sam ja gore (svojim rječima) naveo neće Ljudi moći da spoje sa tvome (tuđem) textu.
Treće Ja sam naveo to u gornjem postu iz Tanakh, A i ti a i @sale(možda) možete pokušat da pobijete Tanakh. Tipa: kao ono što je @sale dao neke prjevode.

A što se tvog texta tiče u vezi Jahve, Elohim…..i tome sličnom ako počnem pisat(svojim rječima) vjeruj da bi ova tema dobila još 150 stranica znači dostigla bi oko 300 stranica u toku par dana. Ali to nemam namjeru( ne bar za sada).

Kao u i mom gornjem postu.tako i uvjek što se tiče Biblije (stari zavjet) u svojim postovima pozimam na par njih:
primjer:
Hebrejski Tanakh (BHS ,Jeruzalemska Biblija ……itd ….itd ).

Da bi drugi ljudi mogli biti kvalitetno obavješteni neophodno je dati svoj izvor (link, ili naznačiti ime, …..itd…itd…). Sobzirom da znam da moje postove prate mnogi ljudi (i na drudim forumima) Kvalitet obaveštenja neću smanjit već (po mogućnosti) povećat.

Dakle neka i dalje odluče drugi........dali je moje izlaganje sektaško ili čije je.... :)

Srdačan pozdrav harec

Ем натрчаваш, ем си брзоплет, ем немаш никакве аргументе. Ја сам већ раније покушао да вам објасним да је "Јехова" . тј. Јахве потпуно погрешно употребљена у тој вашој вери. Навео сам у ранијим постовима да када неко каже Јахве значи да је јудаиста а када каже Јехова зна се да је ЈС.
Како се ниси обазирао него си и ти наравно преписивао (сигурно податке које си постовао ниси исисао из малог прста) - ја сам ти поставио део текста КОЈИ ЈЕ НАПИСАО ЧОВЕК БИБЛИСТА О.ДРАГАН МИЛИН, ПРОФЕСОР ТЕОЛОШКОГ ФАКУЛТЕТА - СИН ПОЗНАТОГ САДА ПОКОЈНОГ ДР ЛАЗАРА МИЛИНА ЧУВЕНОГ АПОЛОГЕТЕ, а то сам поставио јер знам да је он врхунски ауторитет у тој области... и све је лепо објаснио, објаснио је ваше заблуде (уколико су уопште заблуде), што и пише у уводу мог поста:

Ovo je ustvari kratki odlomak iz jednog teksta naseg bibliste o. Dragana Milina (koji svima preporucujem za citanje - radi se o malom clanku - "Pojam Boga u Starom Zavetu", Bogoslovlje (izdaje BFSPC u Beogradu), broj 1-2 za 1995. godinu)

И не разумем зашто бих ја поново прекуцавао нешто што је неко већ учинио на форуму верујем, свашта. Са вама и јесте проблем што сте умислили да сте овлашћени да сами тумачите Библију - зато сте толико и застранили. За тумачење Библије ПОТРЕБНО ЈЕ ОГРОМНО ЗНАЊЕ из многих области - а вама је забрањено и да будете факултетски образовани.

Цитираним текстом о.Драгана Милина - само сам подупро свој став о вама да сте јудаистичка, масонска и псеудохришћанска организација што свакодневно и сами потврђујете својим измишљањима и одступањима од хришћанства.:cool:

п.с. УОСТАЛОМ ДА БИ СТЕ ВИ ЈС СХВАТИЛИ У КАКВИМ ЗАБЛУДАМА И ЛАЖНИМ ТУМАЧЕЊИМА ЖИВИТЕ НАЈБОЉЕ ЈЕ ДА ПРОУЧИТЕ ИСТОРИЈУ ПИСАЊА СТАРОГА ЗАВЕТА, прецизније КАДА је писан, КО га је писао, КАКО га је писао, НА КОМ ЈЕЗИКУ... итд. онда ћете ваљда престати да лупетате.

п.п.с. Наведени библиста професор Теолошког факултета о.Драган Милин је иначе писац књиге УВОД У СВЕТО ПИСМО СТАРОГ ЗАВЕТА ... у тој књизи је све детаљно наведено.

Poslednja izmena:
Ем натрчаваш, ем си брзоплет, ем немаш никакве аргументе. Ја сам већ раније покушао да вам објасним да је "Јехова" . тј. Јахве потпуно погрешно употребљена у тој вашој вери.
Kao prvo Jehova ili Jahve ne upotrebljavalju "Samo" JS to je poznato.Cak sto vise neki upotrebljavaju i puno vise.
Kao drugo da podsjetim samo da to sto si ti postavio nema veze sa onim sto sam pisao u mom postu za @Sale.
Навео сам у ранијим постовима да када неко каже Јахве значи да је јудаиста а када каже Јехова зна се да је ЈС.
Како се ниси обазирао него си и ти наравно преписивао (сигурно податке које си постовао ниси исисао из малог прста) - ја сам ти поставио део текста КОЈИ ЈЕ НАПИСАО ЧОВЕК БИБЛИСТА О.ДРАГАН МИЛИН, ПРОФЕСОР ТЕОЛОШКОГ ФАКУЛТЕТА - СИН ПОЗНАТОГ САДА ПОКОЈНОГ ДР ЛАЗАРА МИЛИНА ЧУВЕНОГ АПОЛОГЕТЕ, а то сам поставио јер знам да је он врхунски ауторитет у тој области...
и све је лепо објаснио, објаснио је ваше заблуде (уколико су уопште заблуде), што и пише у уводу мог поста:

Nista bas nista nije u tom textu objasnjeno o onome sto sam ja pisao u post za sale u vezi El shadaj i El gibor.
И не разумем зашто бих ја поново прекуцавао нешто што је неко већ учинио на форуму верујем, свашта.
I ja nerazumjem zasto nijesi napomjenu da nije tvoj text,ali zaboravi nebitno je nije to toliko sporno.
Са вама и јесте проблем што сте умислили да сте овлашћени да сами тумачите Библију - зато сте толико и застранили.
navedi mi molim te gdje sam ja to "sam tumacio" Bibliju.
Цитираним текстом о.Драгана Милина - само сам подупро свој став о вама да сте јудаистичка, масонска и псеудохришћанска организација што свакодневно и сами потврђујете својим измишљањима и одступањима од хришћанства.:cool:
tvoj stav pokazujes tvojim pisanjem.Sam govoris o svoje karakteru,kulturi,vaspitanju.....itd.Ne samo ti vec svi mi se na taj nacin razpoznajemo
Objasni to ljudima koji ovdje citaju, iz kog mog posta si ti zakljucio da sam ja to sto si naveo? (drugi put cu ovako nesto jednostavno ignorirati).Sta sam ja u onom mom postu izmislio?

п.с. УОСТАЛОМ ДА БИ СТЕ ВИ ЈС СХВАТИЛИ У КАКВИМ ЗАБЛУДАМА И ЛАЖНИМ ТУМАЧЕЊИМА ЖИВИТЕ
Kao i ovdje kad nestane arumet, argument je snaga....Uopce ja nisam pisao nista u vezi niti o JS u onom mom gore postu.
Dakle ako imas nesto za El Shadaj i El Gobor onda napisi a to za Jahve i Jehowah cemo drugom prilikom.
НАЈБОЉЕ ЈЕ ДА ПРОУЧИТЕ ИСТОРИЈУ ПИСАЊА СТАРОГА ЗАВЕТА, прецизније КАДА је писан, КО га је писао, КАКО га је писао, НА КОМ ЈЕЗИКУ... итд. онда ћете ваљда престати да лупетате.
I ja sam dao spisak "nekih" izvora za Bibliju(par stranice nazad) Gdje se moze vidjeti I kada i tko i na kom jeziku su pisani.

Komentarisacu jos kad budem stigo kod kuce....

Zaista neznam dali sam ja tebe negdje vredjao ili omalozavao,(ili bilo koga) neznam sa cime sam to zasluzio? Koja ti je srha da me vrjedjas? A Sta ces time postici (osim da ljudi citaju kako si pravi hriscanin). :)

Srdacni pozdrav i bozlji blagoslov i mir i radost i zivot i svje naj naj vrjedije zeli ti harec

Poslednja izmena:
Ем натрчаваш, ем си брзоплет, ем немаш никакве аргументе. Ја сам већ раније покушао да вам објасним да је "Јехова" . тј. Јахве потпуно погрешно употребљена у тој вашој вери. Навео сам у ранијим постовима да када неко каже Јахве значи да је јудаиста а када каже Јехова зна се да је ЈС.

:hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha:

Papa i svi rimokatolici su ustvari judaisti - sigurna sam da to nisu znali

:hahaha::hahaha::hahaha:

jel ti uopće pročitaš što napišeš :rtfm:

:bye:

Римска казна разапињања на крст

Стари Римљани су у свом закону имали казну - распеће на крсту. Та казна била је намењена пиратима, лоповима и робовима, и била је позната као тзв. ропско мучење. На месту казне, крст би био забоден у ископану рупу. Раширене руке кажњеника су везиване за хоризонталну греду, а ноге постављане на вертикалну, са једном врстом ослонца при стопалима, у облику мање хоризонталне греде. Изнад главе, на још једној краткој хоризонталној греди, исписиван је натпис са именом осуђеног и његовом кривицом. Кажњеник је умирао од гушења уколико је висио само на рукама. Пошто је постојао ослонац за стопала, то је време умирања на крсту могло да буде дуго, у том случају од жеђи. Да би убрзали смрт, осуђеницима на крсту су ломљене кости ногу, чиме су приморавани да висе само на рукама. Овај начин кажњавања одржао се до 21. марта 315. године, када је укинута казна разапињања на крсту, мада је идеја крста као инструмента казне остала и даље.

Sad kad si to lijepo uočio još se potrudi i nauči što su oni smatrali križem - da li je to bio tau T ili je to bio križ X ?? :think:

Ako uspiješ od X dobiti T -svaka čast

:hvala:

Sedam vremena i početak kraja :
========================
Jeruzalem je bio prijestolnica židovskog naroda, sjedište kraljeva koji su dolazili iz loze kralja Davida. Međutim, ti kraljevi su bili drugačiji od ostalih kraljeva drugih naroda, zato što su sjedili na PRIJESTOLJU JEHOVINOM, kao sami predstavnici samoga Boga. Kralj je morao biti POMAZAN od strane Jehove, putem proroka ili svećenika, da bi bio Bogu prihvatljiv. No, Božju vlast i njegovo sjedište, su počeli gaziti neznabošci 607. pr.n.e., kada su Babilonci osvojili Jeruzalem. Prijestolje Jehovino bilo je prazno, a linija kraljeva koji su bili potomci Davida prekinuta. Gaženje od strane neznabožaca nije trebalo trajati zauvijek, jer proročanstvo iz Ezekijela o Sidkiji, zadnjem kralju u Jeruzalemu, reklo: Skini turban i odloži krunu !...kruna neće biti ničija dok ne dođe onaj koji po zakonu ima pravo na nju, i njemu ću je dati. Isus Krist je taj koji po zakonu ima pravo na Davidovu krunu. Dakle, gaženje će prestati kad Isus postane kralj. Kroz proučavanje od strane ISTRAŽIVAĆA BIBLIJE, preko proročanstva od SEDAM VREMENA, ustanovljeno je da vremena neznabožaca prestaju 1914. godine, te da tada Isus Krist treba da primi TITULU KRALJA, od strane svoga Oca.

Kako je ustanovljena godina ?
=====================
Pad Babilona pod vlast Medijaca i Perzijanaca kojima je zapovjedao Kir značajan je događaj koji je zabilježila i Biblija i svjetovna povijest. Biblija o njemu govori u Danijelu 5:30, a razni povijesni izvori ( među kojima su zapisi Diodora, Seksta, Julija Afrikanca, Euzebija, Ptolomeja i babilonske pločice ) potvrđuju da je Kir porazio Babilon 539. pr.n.e. Nabonidova kronika spominje mjesec i dan pada grada ( godina nedostaje ). Svjetovni povijesničari tako su utvrdili da je datum pada Babilona 5. listopada 539. pr.n.e. po gregorijanskom kalendaru ( odnosno 11. listopada po julijanskom ). U toku prve godine svog vladanja pokorenim Babilonom Kir je izdao čuveni proglas kojim je ( neki kažu i zbog proročanstva ) Židovima dopustio da se vrate u Jeruzalem. Iz biblijskog se izvještaja može zaključiti da je proglas najvjerojatnije bio izdan krajem 538. ili u proljeće 537. pr.n.e. jer Biblija kaže da su se do sedmog mjeseca židovski povratnici već naselili u svojoj domovini te u Jeruzalemu obnovili obožavanje Jehove. Iz Ezre 3:1 saznajemo da su se sinovi Izraelovi vratili u Jeruzalem do sedmog mjeseca, TIŠRIJA, koji po našem kalendaru obuhvaća dio rujna i dio listopada, te iz toga proizlazi da je obožavanje Boga obnovljeno ujesen 537. pr.n.e. Obnova obožavanja Jehove je predstavljala KRAJ PROROČANSKOG RAZDOBLJA. Kojeg razdoblja ? Razdoblja od SEDAMDESET GODINA u kojem je Obećana zemlja ležala pretvorena u pustoš i o kojem je Jehova kazao: Kad se navrši sedamdeset godina u Babilonu, pohodit ću vas i ispunit ću vam dobru riječ svoju da ću vas vratiti na ovo mjesto ( Jeremija 25:11,12, 29:10 ). Po onome što je Danijel učinio pri kraju razdoblja od sedamdeset godina vidi se da je dobro poznavao to proročanstvo ( Danijel 9:1-3 ). Budući da je sedamdeset godina završilo ujesen 537. pr.n.e., očito je moralo započeti ujesen 607. pr.n.e. To potvrđuju događaji koji su se zbili. U 52. poglavlju knjige proroka Jeremije opisane su važne pojedinosti OPSADE JERUZALEMA, ulazak babilonske vojske u grad i zarobljavanja kralja Sidkije 607. pr.n.e. Nakon toga su, kako stoji u 12. retku, petoga mjeseca, desetoga dana u mjesecu ( to jest desetoga dana mjeseca aba, koji po našem kalendaru zahvaća djelove srpnja i kolovoza ), Babilonci spalili hram i grad. No to još nije bio početak razdoblja od sedamdeset godina. Tragovi židovske vlasti još su uvijek bili prisutni jer je babilonski kralj postavio Gedaliju za upravitelja nad preostalim židovskim stanovništvom. No sedmoga mjeseca Gedalija je zajedno s još nekim ljudima bio ubijen, pa su preostali Židovi u strahu pobjegli u Egipat. Tek tada, otprilike 1. listopada 607. pr.n.e., u punom su se smislu počele ispunjavati riječi da će zemlja počivati pusta, dok se ne navrši sedamdeset godina ( 2. Kraljevima 25:22-26, 2. LJetopisa 36:20,21 ).

:klap: :hvala: :klap:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back