Jehovini Svedoci-Ko su oni? U sta veruju?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
:dontunderstand:
ТРОЈИЦА (грч. Τριάς), Православно учење ο Светој Тројици није само догматски канон или област теологије, него главно и изричито учење ο неизрецивој и несхватљивој љубави Три Личности: Оца, Сина и Духа Светог, који су стваралачки узрок, извор, темељ и центар постојања целог света. Догмат ο божанству Тројице дефинисан је на Другом васељенском сабору (Цариград, 381) у првом члану (Бог), од другог до осмог члана (Син), и у осмом (Дух Свети) члану Символа Вере. Дакле, Света Тројица су један Бог, али Он има три лица: Бог-Отац, Бог-Син и Бог-Дух Свети, која су међу собом потпуно равноправна по божанским особинама.

Света Тројица у Старом Завету

У Старом Завету Бог се, поред своје изразите монотеистичке појаве, откривао и као Света Тројица, али не директно и очигледно, већ нејасно, више као сенка оне тројичности која ће се људском роду открити тек Оваплоћењем Сина Божијега. Та нејасна сведочанства из Старог Завета, која се односе на ипостаси (лица) Свете Тројице, су следећа:
Саветовање Свете Тројице о томе како да створе човека: "Да начинимо човека по лику нашем" (1 Moj 1,26).
Tроструко анђелско уздизање хвале Светој Тројици: "Свет, Свет, Свет је Господ Саваот" (Ис 6,3; Отк 4,8).
Долазак тројице људи код Мамвријског дрвета, које је Авраам угостио (1 Мој 18,1-2).
Спомињање Логоса Божијег у (Пс 106/107,20; 118/119,89).
Спомињање Духа Божијег (Пс 32/33,6; 103/104,30-31; Јов 33,4).
Света Тројица у Хришћанству

Још је у раној хришћанској Цркви била укорењена вера у Божију тројичност, која је Апостолима дата од Господа Исуса Христа, као заповест да иду и подучавају све народе крстећи их "у име Оца и Сина и Светог Духа." (Мт 28,19) Значи, не постоје три бога, него сва три божанска лица (од средине IV века називају се ипостаси) чине Свету Тројицу, једносуштну (једнобитну) и нераздељиву. Лица Свете Тројице се међу собом разликују само по личним својствима: Бог-Отац нити се рађа, нити исходи од кога; Бог-Син се превечно рађа од Бога-Оца, а Бог-Дух Свети превечно исходи од Бога-Оца. Велику улогу у прецизирању догмата ο Светој Тројици имали су свети оци: Св. Атанасије Велики, Св. Кирило Александријски, Св. Григорије Богослов, Св. Василије Велики, Св. Максим Исповедник, Св. Јован Дамаскин, Св. Григорије Палама и др.

Свети оци усвојили су формулацију која је и данас критеријум Православног богословља ο Светој Тројици: Бог је једна суштина у три ипостаси и једна заједничка енергија три ипостаси. Суштина (ουσία) и енергија (ενέργεια) сачињавају Божанску природу (φΰσιζ). Свака ипостас (ΰπόστασις) има целокупну суштину, као што је има и Божанство, а ни енергија се не дели на енергију Оца, енергију Сина и енергију Духа, већ је заједничка свим ипостасима. Између Свете Тројице постоји међуипостасно кретање или перихореза (савршено прожимање). Отац је почетни узрок сваке створене ствари, Син творачки, а Дух завршни, па према томе и: "Свака енергија која се од Бога простире на творевину и назива многим називима, од Оца излази, кроз Сина се простире, а у Духу Светом се завршава" (Св. Григорије Ниски, О томе да се не сме говорити ο три Бога).

Истина ο постојању Свете Тројице није логичка претпоставка коју треба доказати путем логичких силогизама. Бога, чија је суштина недокучива за људски разум, ми можемо знати само онолико колико је Он сам себе открио. Α Православље је Откривење и дејство Свете Тројице, изражено кроз пуноћу бића, смисао и циљ постојања.
Учење о Светој Тројици

Света Тројица, Андреј Рубљов
Бог је један у три Лица, једна природа, једна моћ, једно делање, једна заједничка енергија трију ипостаси. Постоји, дакле, истоветност природе, воље и делања, савршеног и стварног у Богу. Три лица поседују исту природу, једнако и савршено - зато Тројица не значи три божанствљ (тритеизам), или три различите божанске природе, него три лица Божија (ипостаси). Исту природу поседују и употребљавају потпуно и једнако сва Три Лица, али свако на свој начин.
Бог, или јединствена природа, не може се замислити сама по себи, ван ипостаси Тројице. Ни једна од ипостаси не замишља се, не именује се без или ван друге две. Св. Григорије Богослов вели да се "монада" креће ка "дијади" и зауставља се у "тријади". "Треба са побожношћу да исповедимо нерођеност, рођеност и исхођење, три лична својства, непокретних и непромењивих Лица Пресвете Тројице: Оца, као нерођеног и беспочетног; Сина, као рођеног и беспочетног; Духа Светога, као исходећег од Оца, послатога преко Сина (као што вели Дамаскин) и савечнога." (Св. Григорије Синаит, Главе у акростиху, 27, Рум. филок., том 7, стр 100). У том кретању јединства или монаде према Тројици, могу се правити следеће разлике:
Отац је извор божанства (αρχη) нерођен и неузрокован, начело сасуштаствености и неузроковани почетак делања.
Син се рађа од Оца у вечности, а преко Светог Духа прима људско тело и јавља се у свету. По Вазнесењу, своје присуство у свету остварује у Светом Духу.
Свети Дух исходи од Оца, али је дат у свет, послат, и манифестује се преко Сина.
Једносуштност означава такође јединствену вољу и јединствено делање Тројице. То не значи да дела само Једна од Ипостаси, него Три Ипостаси раде јединствено, али свака по свом сопственом начину. Једна ради као Бог-Отац, друга као Бог-Син, трећа као Дух Божији. Свети Оци употребљују разне формуле да би објаснили то Тројично делање:
Св. Кирило Александријски каже да сваки дар долази одозго, од Оца, преко Сина, у Духу Светом.
Св. Григорије Чудотворац каже да свако дело почиње од Оца, пролази кроз Сина, а усавршава се у Духу.
Св. Григорије Палама преузима традиционални израз: од Оца, кроз Сина, у Духу Светом.
Делатност "ван" Бога, то јест стварање, спасење и освећење јесу заједничко дело Свете Тројице, али је оно подељено међу Трима Лицима: стварање се приписује Оцу, Који је све створио Својом вољом, кроз Сина, у Духу Светоме; искупљење, Сину, Који се оваплотио преко Духа Светога, послушавши Оца; освећење, Духу, Који долази од Оца, на молбу Сина. У чину стварања Отац је извор, Син је граница, Дух је постојање. По Св. Василију Великом "постоји један извор свега што постоји, који ствара кроз Сина и води до савршенства кроз Духа" (О Светоме Духу, XVI, 38, стр 378). Бог је сведржитељ и промислитељ свега кроз Сина у Духу Светоме (Св. Григорије Синаит, Главе у акростиху, 30, Рум. филок., том 7, стр 100).
У унутрашњости Тројице постоји међуипостасно кретање или "перихореза", то јест апсолутно заједничко и савршено прожимање које има јединствено начело. Три Ипостаси нису три начела божанске суштине, али то не значи да су природа или делање Сина и Духа непотпуни. Јер је Син "икона Бога невидљивога" (Кол 1,15). Немогуће је видети икону Бога невидљивога без просвећења Духа (Св. Василије Велики, О Светоме Духу, XXVIII, 69, стр. 494). За Св. Григорија Паламу, ипостас Духа Светога има лични разумни карактер, јер љубав Оца према Сину, као лични однос, ипостазирана је у Духу Светоме. За Св. Григорија Синаита, "Триипостасни Бог има потпуно непомешану перихорезу Лица међу собом (њихово међупрожимање)".
Тројични догмат био је предмет првих Васељенских Сабора, а светотројична теологија утаначила се у истом периоду особитим доприносом Кападокијских Отаца, који су закључили да:
Божанство (υοσια) јесте заједничка суштина Тројице, која сама од себе постоји.
Природа или јестество (φυσις) јесте стварност која конституише једно биће.
Лице или ипостас (υποστασις) јесте субјекат који поседује и индивидуално прима ту природу.
Ипостасни идиоми (ιδιοματα) јесу карактеристике или лична својства ипостаси.
Тајна Тројице остаје недокучива. Многи су покушали да нађу представе којима би превазишли такозване логичке контрадикције садржане у тврдњи: "Један Бог у три Лица" или да пронађу логичне доказе тој тврдњи. На пример, за Блаженог Августина, решење да се потврди Тројица у Богу, не негирајући бројно јединство, јесте то да се посматрају три Лица као односи унутар божанскога живота. Ти тројични односи одговарали би односима једнога ја са самим собом, то јест са: сећати се, дознати, љубити. Сам човек који као јединство познаје свој живот, дух и природу, опитује представу идентичности суштине и разлику тројичних односа.

:dontunderstand:

Niko ne osporava da je Isus i sin božiji.Pokušaj to da shvatiš.Ali pored toga je Isus i bog.Mogao bih da ti detaljnije objasnim simboliku te priče ali kako bi to bilo uzaludno poštedeću sebe napora u tom smislu.A pogledaj malo šta piše ovde...Prva Jovanova 5:7..

Jer je troje što svedoči na nebu: Otac, Reč, i Sveti Duh; i ovo je troje jedno.
hajde jerihonac molimte usporjedi ovaj stavak sa "SVE" prjevode koje imaš pa mi javi posle rezultat

Ja bih da im otkrijemo istinu...
"Jer je Troje što svedoči na nebu: Otac, Logos i Sveti Duh: i ova Trojica su jedno" (1.Jov.5,7)
Ili drugim rečima "Jovan nema pojma":(
"Jer je Troje što svedoči na nebu: Otac, Logos i Sveti Duh: i ova Trojica su jedno" (1.Jov.5,7)

valaam isto tako i ti.

srdačni pozdrav harec

hArec
Re: Jehovini Svedoci-Ko su oni? U sta veruju?

Kratko i jasno : Dali zbog njega ja trjebam promjeniti vjeru??
pozdrav srdačni harec

Ovo nije Rasel...

BOOZE1.GIF

Mogu da razumem da ste se odrekli osnivača Rasela ali mi nije jasno da li ste se odrekli i ...ovog na slici ...
felix.gif

кад нађем слику послаћу ти, а ти отиђи мало тамо прожврљај, види шта раде, али мало се удаљи и обавезно по дану.

:hahaha::sad2:Maskiraj se u Ramba:hahaha:

ponesi kanoćal:hahaha:

Prišuljaj se:hahaha::rotf:

Naoružaj se Thompsonom:rotf: opasni su dapače smrtno opasni:heart::heart:
A,kada te uhvate reci ja sam brat............:hahaha:

I počni se moliti sv.Savi:mrgreen:

hArec

hajde jerihonac molimte usporjedi ovaj stavak sa "SVE" prjevode koje imaš pa mi javi posle rezultat srdačni pozdrav harec

Imam sve moguće prevode biblije na svim mogućim jezicima ali ne vidim svrhu da celu noć razbijam mozak u vezi sa ''silovanjem'' grčke gramatike u nekim prevodima.A ovo je mnogo jednostavnije....

Jovan 20:28...
I odgovori Toma i reče Mu: Gospod moj i Bog moj.
Latin Vulgate
20:28 respondit Thomas et dixit ei Dominus meus et Deus meus
King James Version
20:28 And Thomas answered and said unto him, My Lord and my God.

Čak što više i u prevodu JS nisu stigli da to malo ozbiljnije izmene pa za sada piše...

Toma mu na to reče:Moj GOSPOD I MOJ BOG.
felix.gif

ти си мало паметнији од њих па ћеших замолити да на Јерохова питања само ти одговараш.
зашто их омаловажаваш ако им ниси старешина?
ja ne pametujem, ja istražujem....
ja mogu moju braću zamolit za bilo šta.....
ako se je netko od "njih uvjedio" javit će mi....
srdačan pozdrav harec

1) Postoji jedan Bog: Peta Mojsijeva 6:4; 1 Korinćanima 8:4; Galatima 3:20; 1 Timoteju 2:5.

2) Trojstvo podrazumeva tri Ososbe: Prva Mojsijeva 1:1; 1:26; 3:22; 11:7; Isaija 6:8; 48:16; 61:1; Matej 3:16-17; Matej 28:19; 2 Korinćanima 13:14. U odlomcima iz Starog zaveta, poznavanje Jevrejskog je od pomoći. U prvoj Mojsijevoj 1:1, imenica "Elohim" je korišćena u množini. U Prvoj Mojsijevoj 1:26; 3:22; 11:7 i Isaiji 6:8, korišćena je zamenica "nas"(mi) u množini. Nema sumnje da "Elohim" i "nas" se odnosi na više od dve osobe. Na Engleskom, postoje samo dve forme, jednina i množina. U Jevrejskom, postoje, jednina, dvojina i množina. Dvojina je SAMO za dva. U jevrejskom ova dvojna forma je kororišćena za stvari koje dolaze u paru kao oči, uši, i ruke. Reč "Elohim" i zamenica "nas" su u množini – definitivno više od dva – i mora se odnositi na tri ili više (Otac, Sin i Sveti Duh).

U Isaiji 48:16 i 61:1, Sin govori o Ocu i Svetom Duhu. Uporedite Isaiju 61:1 sa Lukom 4:14-19 da vidite da je to Sin koji govori. Matej 3:16-17 opisuje događaj Isusovog krištenja. U ovom se vidi Bog Sveti Duh kako silazi na Boga Sina dok Bog Otac proglašava svoje zadovoljstvo Sinom. Matej 28:19 i 2 Korinćanima 13:14 su primeri 3 različite osobe Trojstva.

3) Članovi Trojstva prepoznaju jedan drugog kao jedno u različitim pasusima: U Starom zavetu, "GOSPOD" je prepoznat od "Gospoda" (Prva Mojsijeva 19:24; Osija 1:4). "GOSPOD" ima "Sina" (Psalam 2:7, 12; Priče Solomonove 30:2-4). Duh je prepoznat od "GOSPODA" (Četvrta Mojsijeva 27:18) i od "Boga" (Psalam 51:10-12). Bog Sin je prepoznat od Boga Oca (Psalam 45:6-7; Jevreji 1:8-9). U Novom Zavetu, u Jovanu 14:16-17 Isus govori Ocu o slanju Pomoćnika, Duha Svetog. Ovo pokazuje da Isus nije sebe smatrao Ocem ili Svetim Duhom. Uzmite u obzir sva druga mesta u Evanđeljima kada Isus govori sa Ocem. Da li je On pričao sam sa sobom? Ne. On je govorio sa drugom osobom Trojstva - Ocem.

4) Svaka osoba Trojstva je Bog: Otac je Bog: Jovan 6:27; Rimljani 1:7; 1 Petrova 1:2. Sin je Bog: Jovan 1:1, 14; Rimljani 9:5; Kološani 2:9; Jevreji 1:8; 1 Jovanova 5:20. Sveti Duh je Bog: Dela 5:3-4; 1 Korinćani 3:16 (Onaj koji prebiva je Sveti Duh – Rimljani 8:9; Jovan 14:16-17; Dela 2:1-4).

5) Potčinjenost unutar Trojstva: Pismo pokazuje da je Sveti Duh potčinjen Ocu i Sinu a Sin je potčinjen Ocu. Ovo je jedan unutrašnji odnos koji ne poriče božanstvo bilo koje osobe Trojstva. Ovo je jednostavno oblast u kojoj naš ograničen um ne može da razume sve što se tiče beskonačnog Boga. U vezi Sina vidi: Luka 22:42; Jovan 5:36; Jovan 20:21; 1 Jovanova 4:14. U vezi Duha vidi: Jovan 14:16; 14:26; 15:26; 16:7 i posebno Jovan 16:13-14.

6) Uloge individualnih članova Trojstva: Otac je krajnji izvor ili uzrok: 1) univerzuma (1 Korinćanima 8:6; Otkrivenje 4:11); 2) božanskog otkrivenja (Otkrivenje 1:1); 3) spasenja (Jovan 3:16-17); i 4) Isusovog ljudskog dela (Jovan 5:17; 14:10). Otac je taj koji INICIRA sve ove stvari.

Sin je posrednik kroz koga Otac čini sledeće stvari: 1) stvaranje i održavanje univerzuma (1 Korinćanima 8:6; Jovan 1:3; Kološanima 1:16-17); 2) božansko otkrovenje (Jovan 1:1; Matej 11:27; Jovan 16:12-15; Otkrivenje 1:1); i 3) spasenje (2 Korinćanima 5:19; Matej 1:21; Jovan 4:42). Otac čini sve ove stvari kroz Sina koji je Njegov posrednik.

Sveti Duh je onaj kroz koga Otac čini sledeća dela: 1) stvaranje i održavanje univerzuma (Prva Mojsijeva 1:2; Jov 26:13; Psalam 104:30); 2) božansko otkrivenje (Jovan 16:12-15; Efescima 3:5; 2 Petar 1:21); 3) spasenje (Jovan 3:6; Tit 3:5; 1 Petrova 1:2); i 4) Isusova dela (Isaija 61:1; Dela 10:38). Znači Otac čini sve ove stvari, silom Svetog Duha.

Da se obilazio katakombe iz prvog perioda hrišćanstva ne bi se tako valjao...:)

ево код тебе у Панчеву, Синђелићева бр.3 четвртком и недељом.
Коста Ђурђев им је тамо главоња.
а сваки дан их можеш видети код месне заједнице "стари град"
има их око 200
празнују самно један празник кога зову Меморијалним сећањем на смрт Исуса Христа и славе га 14. нисана по јеврејском лунарном календару.

има их око 200
празнују самно један празник кога зову Меморијалним сећањем на смрт Исуса Христа и славе га 14. нисана по јеврејском лунарном календару.

A najžalosnije je što Kuran odaje Bogorodici Mariji veće poštovanje nego što to čine JS-ovci iako sebe smatraju hrišćanima?!

1) Postoji jedan Bog: Peta Mojsijeva 6:4; 1 Korinćanima 8:4; Galatima 3:20; 1 Timoteju 2:5.

2) Trojstvo podrazumeva tri Ososbe: Prva Mojsijeva 1:1; 1:26; 3:22; 11:7; Isaija 6:8; 48:16; 61:1; Matej 3:16-17; Matej 28:19; 2 Korinćanima 13:14. U odlomcima iz Starog zaveta, poznavanje Jevrejskog je od pomoći. U prvoj Mojsijevoj 1:1, imenica "Elohim" je korišćena u množini. U Prvoj Mojsijevoj 1:26; 3:22; 11:7 i Isaiji 6:8, korišćena je zamenica "nas"(mi) u množini. Nema sumnje da "Elohim" i "nas" se odnosi na više od dve osobe. Na Engleskom, postoje samo dve forme, jednina i množina. U Jevrejskom, postoje, jednina, dvojina i množina. Dvojina je SAMO za dva. U jevrejskom ova dvojna forma je kororišćena za stvari koje dolaze u paru kao oči, uši, i ruke. Reč "Elohim" i zamenica "nas" su u množini – definitivno više od dva – i mora se odnositi na tri ili više (Otac, Sin i Sveti Duh).

U Isaiji 48:16 i 61:1, Sin govori o Ocu i Svetom Duhu. Uporedite Isaiju 61:1 sa Lukom 4:14-19 da vidite da je to Sin koji govori. Matej 3:16-17 opisuje događaj Isusovog krištenja. U ovom se vidi Bog Sveti Duh kako silazi na Boga Sina dok Bog Otac proglašava svoje zadovoljstvo Sinom. Matej 28:19 i 2 Korinćanima 13:14 su primeri 3 različite osobe Trojstva.

3) Članovi Trojstva prepoznaju jedan drugog kao jedno u različitim pasusima: U Starom zavetu, "GOSPOD" je prepoznat od "Gospoda" (Prva Mojsijeva 19:24; Osija 1:4). "GOSPOD" ima "Sina" (Psalam 2:7, 12; Priče Solomonove 30:2-4). Duh je prepoznat od "GOSPODA" (Četvrta Mojsijeva 27:18) i od "Boga" (Psalam 51:10-12). Bog Sin je prepoznat od Boga Oca (Psalam 45:6-7; Jevreji 1:8-9). U Novom Zavetu, u Jovanu 14:16-17 Isus govori Ocu o slanju Pomoćnika, Duha Svetog. Ovo pokazuje da Isus nije sebe smatrao Ocem ili Svetim Duhom. Uzmite u obzir sva druga mesta u Evanđeljima kada Isus govori sa Ocem. Da li je On pričao sam sa sobom? Ne. On je govorio sa drugom osobom Trojstva - Ocem.

4) Svaka osoba Trojstva je Bog: Otac je Bog: Jovan 6:27; Rimljani 1:7; 1 Petrova 1:2. Sin je Bog: Jovan 1:1, 14; Rimljani 9:5; Kološani 2:9; Jevreji 1:8; 1 Jovanova 5:20. Sveti Duh je Bog: Dela 5:3-4; 1 Korinćani 3:16 (Onaj koji prebiva je Sveti Duh – Rimljani 8:9; Jovan 14:16-17; Dela 2:1-4).

5) Potčinjenost unutar Trojstva: Pismo pokazuje da je Sveti Duh potčinjen Ocu i Sinu a Sin je potčinjen Ocu. Ovo je jedan unutrašnji odnos koji ne poriče božanstvo bilo koje osobe Trojstva. Ovo je jednostavno oblast u kojoj naš ograničen um ne može da razume sve što se tiče beskonačnog Boga. U vezi Sina vidi: Luka 22:42; Jovan 5:36; Jovan 20:21; 1 Jovanova 4:14. U vezi Duha vidi: Jovan 14:16; 14:26; 15:26; 16:7 i posebno Jovan 16:13-14.

6) Uloge individualnih članova Trojstva: Otac je krajnji izvor ili uzrok: 1) univerzuma (1 Korinćanima 8:6; Otkrivenje 4:11); 2) božanskog otkrivenja (Otkrivenje 1:1); 3) spasenja (Jovan 3:16-17); i 4) Isusovog ljudskog dela (Jovan 5:17; 14:10). Otac je taj koji INICIRA sve ove stvari.

Sin je posrednik kroz koga Otac čini sledeće stvari: 1) stvaranje i održavanje univerzuma (1 Korinćanima 8:6; Jovan 1:3; Kološanima 1:16-17); 2) božansko otkrovenje (Jovan 1:1; Matej 11:27; Jovan 16:12-15; Otkrivenje 1:1); i 3) spasenje (2 Korinćanima 5:19; Matej 1:21; Jovan 4:42). Otac čini sve ove stvari kroz Sina koji je Njegov posrednik.

Sveti Duh je onaj kroz koga Otac čini sledeća dela: 1) stvaranje i održavanje univerzuma (Prva Mojsijeva 1:2; Jov 26:13; Psalam 104:30); 2) božansko otkrivenje (Jovan 16:12-15; Efescima 3:5; 2 Petar 1:21); 3) spasenje (Jovan 3:6; Tit 3:5; 1 Petrova 1:2); i 4) Isusova dela (Isaija 61:1; Dela 10:38). Znači Otac čini sve ove stvari, silom Svetog Duha.

Ovo što si napisao sam prebacio u Word.Sutra ću ti napisati odgovor sa citatima iz raznih Biblija i objašnjenja ljudi koji nisu JS,jer stajalište JS ti je poznato
Moram u krevet sutra imam puno obaveza.
LAku noć

hArec
Citat:
Original postavio @sale@ Pogledaj poruku
ти си мало паметнији од њих па ћеших замолити да на Јерохова питања само ти одговараш.
зашто их омаловажаваш ако им ниси старешина?
ja ne pametujem, ja istražujem....
ja mogu moju braću zamolit za bilo šta.....
ako se je netko od "njih uvjedio" javit će mi....
srdačan pozdrav harec

Ja sam sticajem okolnosti upoznao neke oblasne kako bih rekao nadzornike ili nadglednike JS.I svi su bili stranci koji su bolje govorili neke druge jezike nego srpski.
Jedan od njih je bio izvesni Italijan Karlo koji je iz centrale postavljen na taj položaj u Srbiji.Navodno je sin bogatog oca koji je sve to ostavio da bi se posvetio JS.A ti harec znaš da oni imaju malo veća ovlašćenja i od starešina a a kamoli od pionira.Da nisi možda i ti jedan od takvih...nemoj me shvatiti pogrešno,samo pitam.
felix.gif

Uzalud sav tvoj trud:dontunderstand:

има их око 200

5-kolonaši rede pun gas:rotf::rotf::hahaha::rotf:

Tebi su JS opsesija?????????????'
Pa ti si FAN -JS:mrgreen::mrgreen:
Otvori klub.:super::super:

AРИЈАНСТВО (грч: Αρειανισμός); јерес названа по јеретику Арију, александријском свештенику; прва велика Христолошка јерес која је угрозила Православну веру, због које је сазван Први васељенски сабор; јерес против које је вођена борба неколико деценија, и због које је Црква дефинисала, прво Никејски Символ Вере, а после и Никеоцариградски Символ Вере, који је у употреби све до наших дана.
Настанак и развој јереси

Арије је рођен у Либији; био је ученик Антиохијске богословске школе, код познатог учитеља Лукијана (312). Александријски Архиепископ Св. Петар (312), рукоположио га је у чин ђакона. Петров наследник, Архиепископ Ахила (312-313) рукоположио је Арија за свештеника у предграђу Александрије, које се звало Вавкалис (бокал), а била је то једна од првих цркава у целом граду. После смрти Ахиле, Арије је са Александром био најозбиљнији кандидат за Архиепископа у Александрији. Црквени историчар Ермије Созомен каже за Арија да је био добар дијалектичар, беседник, високог раста, једноставно обучен, строгог опхођења. Арије је већ око 319. године био у спору са Архиепископом Александром, јер је јавно исповедао субординацијска схватања ο личности Господа Исуса Христа - другог лица Свете Тројице. Арије је тумачио као да је Исус Христос створ Божији, и према томе није једнак и раван Творцу, Богу Оцу. Син Божији није рођен, није вечан, Он је први и најсавршенији створ Божији који је створио све остало. Признати да је Син део Једносуштног, по Арију би значило: мислити да је Отац сложен, дељив и изменљив. Овакво Аријево учење први пут је осуђено на локалном сабору у Александрији, под председавањем Архиепископа Александра. Уз Арија је била једна трећина клира у Александрији. У септембру 324. године, одлази на Исток код својих једномишљеника и пријатеља, какви су били Јевсевије Никомидијски, Јевсевије Кесаријски, Марије Халкидонски, Теогније Никејски и други, а цар Константин Велики шаље у Александрију Епископа Осију Кордовског да испита цео проблем. Мисија Осије била је безуспешна. Излаз је брзо нађен у сазивању и одржавању Сабора, првобитно замишљеног да се одржи у Анкири, а одржан је у Никеји (325).
Први васељенски сабор и Аријева смрт

Арије и аријанци су на Сабору осуђени као јеретици, донето је исповедање вере (Никејски символ) у коме се каже да је Син Божији рођен од Оца, да није створен и да је једносуштан Оцу (όμοούσιον τω πατρί). Арије и његови следбеници су протерани у Илирик на Балкану. У наставку исповедања, Арије је проклет (анатемисан), мада није поменуто његово име. После овог Сабора, на Истоку је за многе био нарочито споран кључни богословски израз Никеје ομοούσιος (једносуштан), јер је он још 269. године био осуђен заједно са учењем Павла Самосатског. Убрзо је под утицајем аријанаца, из прогонства враћен Јевсевије Никодимијски и Теогније Никејски (328), па чак и сам Арије (336) који је преваром успео да постигне да цар Константин Велики наложи његово примање назад у Црквену заједницу. На пријему код цара, Арију је прочитано Православно Никејско исповедање вере, након чега се он ударио руком по грудима рекавши: "У то ја верујем", истовремено испод одеће на грудима држећи своје јеретичко исповедање вере. Цар, помисливши да се Арије покајао, налаже његово примање назад у Цркву, и поворка аријанаца победоносно креће из царске палате према цркви. Када су се налазили близу места званог Константинов форум, Арија хвата напад панике, и склања се иза форума. Његови пратиоци одлазе за њим, и налазе га мртвог, при чему се цела утроба просула и изашла напоље кроз анални отвор. На начин на који је Арије умро, Православни су одувек гледали као на чудо Божије, вољу Божију да спречи повратак тог јеретика у Црквену заједницу. Са друге стране, данашње присталице ове јереси, видећи у Арију свог духовног вођу, тврде да је он отрован. Оно што нису у стању да објасне је - који то отров изазива реакцију и начин на који је умро Арије.
Појава полуаријанства

С друге стране, присталице никејске вере су прогоњене, нарочито александријски Архиепископ Атанасије Велики (Архиепископ од 328). На сабору у Тиру, Свети Атанасије је осуђен на прогонство. После смрти цара Константина Великог (337) на Истоку је преовладала група Епископа око Јевсевија, који је од 338. године био Епископ у престоници, у Цариграду. На Западу су се у прогонству нашли многи Епископи са Истока, међу њима Св. Атанасије Велики и Маркел Анкирски - који је с разлогом осуђен као јеретик на сабору у Тиру (335). Међутим, на сабору у Риму (340) обојица су били оправдани и враћени у Црквену заједницу. Почев од сабора у Антиохији (340) источни Епископи са Истока често су покушавали да саставе ново исповедање вере, али обавезно без појма - једносуштан (ομοούσιος) који је садржан у Никејском символу. Значајан је био сабор у Сардики (данас Софија - Бугарска), одржан 343. године, који је претендовао да буде васељенски и да измири све постојеће струје у Цркви, и на Истоку и на Западу. Сабору је присуствовало око 170 Епископа. Источни Епископи са Истока нису били задовољни Атанасијевим присуством и одржали су свој сабор у Филипопољу (данас Пловдив - Бугарска). Они су донели једну формулу вере у којој се каже да је Син "по свему сличан Оцу" (όμοιος κατά πάντα) - полуаријанство. У време цара Констанција II, који је после смрти цара Констанса (350) сам владао целим царством и отворено подржавао полуаријанце, одржано је неколико сабора, и на Истоку и на Западу, на којима је поново осуђиван борац за никејску веру Св. Атанасије Велики, и на којима су доношене формуле вере.
Нови облици јереси

Аријанство педесетих година IV века достиже врхунац у групи аномеја (ανόμοιος - несличан) који се по Евномију Кизичком зову евномијевци. Они су учили да Син није чак ни сличан Оцу - несличан му је. На ово учење одмах се реаговало од стране омиусиана (όμοιούσιος - подобносушти, сличносушти), односно полуаријанаца. У то време на њиховом челу налазио се Епископ Василије Анкирски, добар богослов и веома близак Православним никејцима. Сам цар је дуго био под јаким утицајем тројице полуаријанаца Епископа: Урсакија из Сингидунума (Београд), Валента из Мурсе (Осијек) и Герминија из Сирмијума (Сремска Митровица). У Сирмијуму је одржано неколико сабора на којима су превагу углавном односили омијци (όμοιος - сличан, подобан), који су такође избегавали никејски појам ομοούσιος као непостојећи у Светом Писму и као главни камен спотицања у Цркви већ неколико деценија. Тако је у Сирмијуму 358. године формулисано једно исповедање вере у коме се каже да је "Син сличан Оцу у свему". Ово се могло разумети и као омиуситска и као омијска формула. Овакво исповедање потписао је и римски Епископ (папа) Либерије који се тада налазио у прогонству на Истоку. Следеће, 359. године одржан је Сабор у Селевкији - на Истоку и - у Аримину (Римини), на Западу. Исход овог сабора је био тријумф омијаца са такозваном Никејском формулом вере која је прихваћена и од самог цара (360).
Победа Православља

Као вешти противник Хришћанства, цар Јулијан Отпадник (361-363) вратио је из прогонства све прогнане због вере - и јеретике и Православне. То је омогућило Св. Атанасију да 362. године одржи веома значајан сабор у Александрији. Сабор је окупио све Православне снаге, чак и оне које су биле само блиске никејској вери. После ових догађаја аријанство почиње нагло да слаби и нестаје. Када је умро Св. Атанасије (373), терет борбе за Православље а против аријанства преузимају кападокијски свети оци: Св. Василије Велики, Св. Григорије Богослов, Св. Григорије Ниски, затим Мелетије Антиохијски и Амфилохије Иконијски. Коначна победа над аријанством постигнута је на Другом васељенском сабору у Цариграду (381) када је потврђена никејска вера и када су осуђене друге јереси. Канон VII тог Сабора прописује да они аријанци који се покају и желе да се врате у Цркву, треба да поднесу писмено исповедање вере, да анатемишу Арија и његове присталице, а затим је над њима извршена Света Тајна миропомазања. Аријанство се после Другог васељенског сабора најдуже задржало код неких варварских народа који су у то време тек примали Хришћанство. Тако су Остроготи остали аријанци до 553. године, Визиготи до Толедског сабора 589. године, Вандали у северној Африци до 533. године, Бургунди све до времена прикључења држави Франака 534. године, а Лангобарди до средине VII века.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back