Verovatno ste i sami primetili da se u posledenje vreme mogu kupiti dosta jeftini sirevi na meru. Kod mene u naselju dve prodavnice jedna specijalizovana samo za prodaju mlecnih proizvoda i druga koja prodaje delikates i mlecne proizvode od pre par meseci imaju neobicno jeftin feta i sitni kravlji sir na meru.
Pored fete koja je kod njih neobicnih 230 din po kilogramu, imaju i ekstremno jeftin beli sitni kravlji sir.
Narod masovno kupuje, pa sam i ja kupio da vidim kakvog je kvaliteta. Ali ni sam nisam siguran sta sam sad kupio, sirevi imaju nekakvu brasnastu teksturu i nemaju ukus kao pravi sir. Malo sam istrazivao na tu temu i skapirao da je nase trziste puno biljnih sireva sumnjivog porekla koji se prodaju kao kravlji sir. Ustvari se radi o vestackim biljnim sirevima koji se uvoze iz Bugarske ili prave ovde na crno od palminog ulja.
Pa budite na oprezu gde i sta kupujete.
Pored fete koja je kod njih neobicnih 230 din po kilogramu, imaju i ekstremno jeftin beli sitni kravlji sir.
Narod masovno kupuje, pa sam i ja kupio da vidim kakvog je kvaliteta. Ali ni sam nisam siguran sta sam sad kupio, sirevi imaju nekakvu brasnastu teksturu i nemaju ukus kao pravi sir. Malo sam istrazivao na tu temu i skapirao da je nase trziste puno biljnih sireva sumnjivog porekla koji se prodaju kao kravlji sir. Ustvari se radi o vestackim biljnim sirevima koji se uvoze iz Bugarske ili prave ovde na crno od palminog ulja.
Pa budite na oprezu gde i sta kupujete.
U Srbiji se masovno prodaje “kravlji” sir koji je ustvari mesavina uvoznih biljnih sireva niskog kvaliteta. Drzava ne reaguje jer inspekcija proverava samo mikrobiološku ispravnost proizvoda koji se uvoze, jer Srbija nema laboratorije koje bi mogle da proveravaju sastav sireva.
Jeftini „sirevi” koji imitiraju kravlje sireve (najčešće feta sir) od sastojaka imaju svega osim mleka preplavili su tržište Srbije. Na pijacama, posebno u južnoj i istočnoj Srbiji i u supermarketima u Beogradu plagijati belog sira prodaju se po niskoj ceni (od oko 200 dinara/kg) pri čemu prodavci ne obaveštavaju kupce da je reč o mešavini mlečnih proteina i biljnih ulja nepoznatog porekla.
Ovi jeftini sirevi nepoznatog sastava stižu u Srbiju putem šverca sirovina i gotovih proizvoda iz Bugarske. Pored šverca ovaj proizvod se sve češće pravi u domaćim mlekarama jer zbog pristupačne cene ima dobru prođu kod kupaca.
U posednje vreme naši mlekari upozoravaju da je otvoren i veliki broj nelegalnih radionica u Srbiji u kojima se sintetiše biljni “sir” i plasira na tržište bez bilo kakve kontrole sastava, kvaliteta i mikrobioloskog stanja. Ilegalni proizvođači tehnologiju proizvodnje i same tehnologe uvoze iz Bugarske u kojoj je početkom godine otkrivena afera sa masovnom proizvodnjom i distribucijom sira od palminog ulja.
Osim obećanja države da će oformiti radnu grupu i rešiti ovaj problem, za sada ništa nije preduzeto, a na tržištu je svakim danom sve više ovakvih proizvoda. Reč je o obmani kupaca jer im se nudi proizvod koji u stvari nije sir i trebalo bi da se deklariše kao mešoviti proizvod.
U proizvodnji bugarskih sireva koriste se biljne masti kao što je palmino ulje ili delimično hidrogenizovane biljne masti.
Švercovani proizvod koji se nudi našim mlekarama je veoma jeftin pri nabavci 1,25 evra po kilogramu, ali dok dođe do potrošača cena kilograma dostiže vrednost i od 300 dinara. Toj ceni legalni proizvođači sira ne mogu da pariraju, pa su primorani da prekidaju svoju proizvodnju otvarajući još veći prostor za švercere... http://www.informisanje.info/2013/11/biljni-sir-kravlji-sir-prevara/