Jeftini sirevi - Sta ustvari jedemo ?

Sinis@

Zainteresovan član
Poruka
116
Verovatno ste i sami primetili da se u posledenje vreme mogu kupiti dosta jeftini sirevi na meru. Kod mene u naselju dve prodavnice jedna specijalizovana samo za prodaju mlecnih proizvoda i druga koja prodaje delikates i mlecne proizvode od pre par meseci imaju neobicno jeftin feta i sitni kravlji sir na meru.
Pored fete koja je kod njih neobicnih 230 din po kilogramu, imaju i ekstremno jeftin beli sitni kravlji sir.

Narod masovno kupuje, pa sam i ja kupio da vidim kakvog je kvaliteta. Ali ni sam nisam siguran sta sam sad kupio, sirevi imaju nekakvu brasnastu teksturu i nemaju ukus kao pravi sir. Malo sam istrazivao na tu temu i skapirao da je nase trziste puno biljnih sireva sumnjivog porekla koji se prodaju kao kravlji sir. Ustvari se radi o vestackim biljnim sirevima koji se uvoze iz Bugarske ili prave ovde na crno od palminog ulja.

Pa budite na oprezu gde i sta kupujete.

U Srbiji se masovno prodaje “kravlji” sir koji je ustvari mesavina uvoznih biljnih sireva niskog kvaliteta. Drzava ne reaguje jer inspekcija proverava samo mikrobiološku ispravnost proizvoda koji se uvoze, jer Srbija nema laboratorije koje bi mogle da proveravaju sastav sireva.

Jeftini „sirevi” koji imitiraju kravlje sireve (najčešće feta sir) od sastojaka imaju svega osim mleka preplavili su tržište Srbije. Na pijacama, posebno u južnoj i istočnoj Srbiji i u supermarketima u Beogradu plagijati belog sira prodaju se po niskoj ceni (od oko 200 dinara/kg) pri čemu prodavci ne obaveštavaju kupce da je reč o mešavini mlečnih proteina i biljnih ulja nepoznatog porekla.

Ovi jeftini sirevi nepoznatog sastava stižu u Srbiju putem šverca sirovina i gotovih proizvoda iz Bugarske. Pored šverca ovaj proizvod se sve češće pravi u domaćim mlekarama jer zbog pristupačne cene ima dobru prođu kod kupaca.

U posednje vreme naši mlekari upozoravaju da je otvoren i veliki broj nelegalnih radionica u Srbiji u kojima se sintetiše biljni “sir” i plasira na tržište bez bilo kakve kontrole sastava, kvaliteta i mikrobioloskog stanja. Ilegalni proizvođači tehnologiju proizvodnje i same tehnologe uvoze iz Bugarske u kojoj je početkom godine otkrivena afera sa masovnom proizvodnjom i distribucijom sira od palminog ulja.

Osim obećanja države da će oformiti radnu grupu i rešiti ovaj problem, za sada ništa nije preduzeto, a na tržištu je svakim danom sve više ovakvih proizvoda. Reč je o obmani kupaca jer im se nudi proizvod koji u stvari nije sir i trebalo bi da se deklariše kao mešoviti proizvod.

U proizvodnji bugarskih sireva koriste se biljne masti kao što je palmino ulje ili delimično hidrogenizovane biljne masti.

Švercovani proizvod koji se nudi našim mlekarama je veoma jeftin pri nabavci 1,25 evra po kilogramu, ali dok dođe do potrošača cena kilograma dostiže vrednost i od 300 dinara. Toj ceni legalni proizvođači sira ne mogu da pariraju, pa su primorani da prekidaju svoju proizvodnju otvarajući još veći prostor za švercere... http://www.informisanje.info/2013/11/biljni-sir-kravlji-sir-prevara/

Купујемо златарски сир у Максију.

Јесте скуп, али мирише на сир и има укус сира.

Фету никада нисам волела.

А сељачки сиреви су у задњих неколико година пуни нишесте брашна.

Кад их ставиш у воду распадну се.

А некада сам највише волела преврели сељачки сир :sad2:

Ми у последње време најчешће купујемо "Баланс" фету. Најмање је масна од свих сличних производа и лепо се сече на коцкице.

Ма, то што се сече лепо ми није никакав плус.

Мени је битно да сир буде сираст :)

Сад сам се сетила једне измишљотине која се зове "посни качкаваљ".

Људи моји, у животу нешто бљутавије нисам пробала.

Ако је сир, треба да буде слан, мастан и преврео.

Остале варијације само ако некоме здравствено смета пун укус сира.

ono što iz atmosfere i iz zemlje dospe u travu, a što posle dospe u organizam krava, ovaca, koza...eto to pijemo
uvezene gmo žitarice koje se kasnije samelju i upakuju u papirnate džakove i prodaju se pod nazivom koncentrat za stoku, ili je kod nas upakovano a prethodno obogaćeno pesticidima...eto to pijemo

Nema više pravih seljačkih sireva jer je kajmak mnogo skuplji pa mleku dušu izvade i iz posnog mleka prave sir. Nekada je moja baka mešala kravlje i ovčije mleko i od toga pravila sir. Kajmak nismo jeli već je sama pravila maslac.

Bilo je to davno i ta vremena se neće vratiti.

ono što iz atmosfere i iz zemlje dospe u travu, a što posle dospe u organizam krava, ovaca, koza...eto to pijemo
uvezene gmo žitarice koje se kasnije samelju i upakuju u papirnate džakove i prodaju se pod nazivom koncentrat za stoku, ili je kod nas upakovano a prethodno obogaćeno pesticidima...eto to pijemo
Da, djelomično si u pravu, ali je još uvijek zdravije od onog što kupiš pod nazivom ligt mlijeko i sl. gluposti. Da ne govorim o trajnom mlijeku. Tko imalo zna nešto o mlijeku i mliječnim proizvodima zna i kolika je trajnost svježeg mlijeka...sve ostalo je kemija. Nije problem svježe pomuzeno mlijeko...problem je ono što mu dodaju kasnije a sve u svrhu "zaštite zdravlja potrošača".

Nema više pravih seljačkih sireva jer je kajmak mnogo skuplji pa mleku dušu izvade i iz posnog mleka prave sir. Nekada je moja baka mešala kravlje i ovčije mleko i od toga pravila sir. Kajmak nismo jeli već je sama pravila maslac.

Bilo je to davno i ta vremena se neće vratiti.

Има по пијацама (барем у Бг) одличних белих сирева и данас и не само на тезгама него и по пијачним продавницама.

Mozda to i nije tako loše, palmino ulje uopšte nije nezdravo.
U neku ruku, samo bi bilo lepo da piše šta je.
+ znam da restorani prodaju palmino ulje koje je nekoliko dana obogaćivalo fritezu :sad2: jeftino, nadala sam se da je za neku vrstu prerade u motorno ili šta slično ali verovatno nije nemoguće svašta napraviti od njega.
А сељачки сиреви су у задњих неколико година пуни нишесте брашна.
A krenuli su sa jogurtom. Ništa mi nije gadnije od onog jogurta, "domaćeg, od seljaka" iz neke privatne mlekare, kojih sada ima svuda po zemlji. Bljutava smesa koju moraš da jedeš kašikom (još malo i viljuškom), piše 3.2% mlečne masti a kapiram da kalorija ima koliko i prosečan burek, jer ima ukus brašna i vode, izgled brašna i vode i ako ga dam nekom klincu da nosi u školu, verovatno će moći da napravi neki lep kolaž bez cimanja da meša brašno i vodu za lepak.
Takvi jogurti se obavezno prodaju na kilogram, umesto na litar.

Ako volite da jedete burek,bolje da ne znate kakav sir stavljaju u njega....zamislite kakav je to kvalitet za 150 din po kg koliko mnogi pekari placaju.....

Stvarno nemate pojma. Pa cena domaceg, pravog pravcijatog sira, u mom gradu na pijaci je 150 dinara, a kod prekupaca i po 100, leti bude i 80. Ma dzabe! Moja baba ga je do prosle godine pravila, dok je mogla da drzi krave. Prodavala preprodavcima za 100 dinara jer nije mogla da iznosi na pijac. Pravi sir bez ikakvih aditiva.

Ja sir kupujem od seljaka iz Timočke krajine već 25 godina, od istih ljudi, i sve ove godine je isti i ukus i miris i kvalitet
Tamo se ne zna šta je kajmak, ni aflatoksin... Tamo krave pasu čak i u ovo vreme ....

Feta se pravi od surutke, od onoga što seljaci daju prasićima ....

- - - - - - - - - -

Stvarno nemate pojma. Pa cena domaceg, pravog pravcijatog sira, u mom gradu na pijaci je 150 dinara, a kod prekupaca i po 100, leti bude i 80. Ma dzabe! Moja baba ga je do prosle godine pravila, dok je mogla da drzi krave. Prodavala preprodavcima za 100 dinara jer nije mogla da iznosi na pijac. Pravi sir bez ikakvih aditiva.

Može li 100 kg, onako,
na neviđeno,
po 100 dinara, isplata odmah ...

Lepo nas hrane seljani iz nase zemlje i inostranstva, sve se zdravo kupuje, sve sto se iznosi o nekim aflatoksinima, ili palminom ulju u sirevima, mlecnom brasnu su lazi i prevare. Lazi se koriste da bi se Srbji oemoguci slobodna trgovnina mlecnih proizvoda domaceg i stranog porekla, kao i da joj se onemoguci pristup u EU., sto je samo jedan od uslova, proizvodnja i prodaja zdrave hrane. Sve sto se iznosi u javnosti o GMO poreklu sireva i mlecnih proizvoda su same lazi. Pa srpski seljak koji je ostao na selu ne bi opstao na selu da je podrahinjavan poganom hranom. Sve sto nam se prodaje je zdravo.

Back