Jeftina radna snaga!

Ja mislim da ljude treba razumeti i dati im neki motiv...

Mislim da mi i nismo toliko losi, ali smo skloni depresiji. Pa pogledaj na primer nase mlade matematicare: rasturaju na svetskim takmicenjima. A tu su i nasi sportisti. Procitao sam negde da oko 40 nasih inzenjera radi u googlu. To moze samo pametan narod. Ali ovo je neka prokleta zemlja, u kojoj se stvari straaaasno sporo menjaju. Jako, jako sporo, a mladost ne moze da ceka!

Došlo je vreme da smo i mi kao i mnoge Azijske zemlje jeftina radna snaga.Koliko smo zaista jeftina radna snaga u odnosu na zemlje u okruženju a da nepričam od zemalja članica EU?

Još uvek se dobro držimo naspram Južne Amerike,Afrike i Azije.Ali smo na dobrom putu da im se pridružimo i da radimo za šaku pirindža dnevno kao Kinezi,tri dolara mesečno kao crnci u Africi,ili za ‚‚džabe‚‚ kao u Brazilu.:( :mrgreen:

Општа представа је таква: да је у Србији радна снага јефтина. Међутим, званичне анализе указују на огромну разлику у развијености појединих региона (1:7), и још више општина (1:15). Ове разлике у развијености прате и различити нивои зарада у појединим деловима наше земље. Нису свуда зараде мале, па ни радна снага јефтина. Са друге стране, у неразвијеним подручјима (релативно неразвијеним) и поред ниске цене рада суочавамо се са проблемом - недостатка (квалитетних) кадрова. Чини ми се, забог наведеног, да и поред представе о најјефтинијој радној снази у Европи, ми и даље нећемо бити конкурентни на том тржишту!!

Ovde si potpuno u pravu velike su oscilacije u zaradama od opštine do opštine.
Ali na žalost, sada će se neki možda pronaći prozvanim,ali mislim da nemaju razloga za to,Beograd je jedini koji ima iole pristojne plate sa kojima možeš da se ‚‚pokrpiš‚‚ od 01. do 01. u mesecu.
Primera radi u mom gradu 80% ljudi nemaju veće plate od 20.000 din. većina radi za 16.500 din. pa neka mi neko objasni kako može da se živi od toga? :think:

Ja mislim da ljude treba razumeti i dati im neki motiv...

Mislim da mi i nismo toliko losi, ali smo skloni depresiji. Pa pogledaj na primer nase mlade matematicare: rasturaju na svetskim takmicenjima. A tu su i nasi sportisti. Procitao sam negde da oko 40 nasih inzenjera radi u googlu. To moze samo pametan narod. Ali ovo je neka prokleta zemlja, u kojoj se stvari straaaasno sporo menjaju. Jako, jako sporo, a mladost ne moze da ceka!

Ova drzava ne daje nikakav motiv.

Prosipaju demagogiju, sto je uociljivo za svakog pametnog coveka.

Politicari ne menjaju stvari zato sto im ne odgovara dok su oni na vlasti. Menjaju samo ako su prisiljeni od EU ili koga vec ....

Pametan i obrazovan kadar odlazi iz ove zemlje posto nema neku perspektivu :sad2:

Ovde si potpuno u pravu velike su oscilacije u zaradama od opštine do opštine.
Ali na žalost, sada će se neki možda pronaći prozvanim,ali mislim da nemaju razloga za to,Beograd je jedini koji ima iole pristojne plate sa kojima možeš da se ‚‚pokrpiš‚‚ od 01. do 01. u mesecu.
Primera radi u mom gradu 80% ljudi nemaju veće plate od 20.000 din. većina radi za 16.500 din. pa neka mi neko objasni kako može da se živi od toga? :think:

Sa platom pd 16.500 din. ne moze da se zivi!

A kako zive ljudi koji imaju 16.500 din? :dontunderstand:

Mislim da mi i nismo toliko losi, ali smo skloni depresiji.

Apsolutno se slazem. Videh neki post ispod ovoga "rade ljudi za 16 000". Ja sam radio za toliko pre nepune dve godine. Prekovremeno. Vikendima. Uzas. Ali nisam kukao, tada nisam imao nista bolje. Ali znao sam da MOZE da bude. I jeste. Imam ok posao / radno vreme / zaradu. Ne interesuje me politika, nikad nisam glasao, za ocene nisam molio, ne kuvam direktoru kafu & tata mi nije predsednik opstine. Ne volim toliko Amere al imaju extra frazu kad neko pocne da kmeci da nesto nije moguce "Its not with that attitude".
Dok gotovo polovina nacije pije bensedine & kuka o svojoj nesreci, kako da nam kao naciji i bude bolje?

Apsolutno se slazem. Videh neki post ispod ovoga "rade ljudi za 16 000". Ja sam radio za toliko pre nepune dve godine. Prekovremeno. Vikendima. Uzas. Ali nisam kukao, tada nisam imao nista bolje. Ali znao sam da MOZE da bude. I jeste. Imam ok posao / radno vreme / zaradu. Ne interesuje me politika, nikad nisam glasao, za ocene nisam molio, ne kuvam direktoru kafu & tata mi nije predsednik opstine. Ne volim toliko Amere al imaju extra frazu kad neko pocne da kmeci da nesto nije moguce "Its not with that attitude".
Dok gotovo polovina nacije pije bensedine & kuka o svojoj nesreci, kako da nam kao naciji i bude bolje?

Ne bih se ja mnogo oslanjala na protestanske fraze.Oni su oni a mi smo mi.
A kažeš:‚‚Dok gotovo polovina nacije pije bensedine & kuka o svojoj nesreci, kako da nam kao naciji i bude bolje?‚‚....ja ne znam koje si godište ali gledajući moje roditelje i čitavu tu njihovu generacju...mene i ne čudi što su se oni ljudi odali lekovima i kuknjavi...njih su učili u nekom drugačijem sistemu nego što je ovaj...za njih sve ovo ipak šok...za mene i verovatno tebe nije, mi smo u svemu tome odrastali i nemamo neku altrnativu nego da se prilagođavamo...oni to verovatno ne mogu i ne bi ih trebalo zbog toga osuđivati...moraš malo dublje da sagledaš problem...na površini se i onako ništa ne vidi.

Ne bih se ja mnogo oslanjala na protestanske fraze.Oni su oni a mi smo mi.
A kažeš:‚‚Dok gotovo polovina nacije pije bensedine & kuka o svojoj nesreci, kako da nam kao naciji i bude bolje?‚‚....ja ne znam koje si godište ali gledajući moje roditelje i čitavu tu njihovu generacju...mene i ne čudi što su se oni ljudi odali lekovima i kuknjavi...njih su učili u nekom drugačijem sistemu nego što je ovaj...za njih sve ovo ipak šok...za mene i verovatno tebe nije, mi smo u svemu tome odrastali i nemamo neku altrnativu nego da se prilagođavamo...oni to verovatno ne mogu i ne bi ih trebalo zbog toga osuđivati...moraš malo dublje da sagledaš problem...na površini se i onako ništa ne vidi.

Ne osudjujem ih, ali "oni" moraju da razumeju osnovni zakon evolucije - prilagodi se ili nestani. Dinosaurusi jesu bili "baje" nekada ali su morali da ustupe mesto daleko agilnijim & prilagodljivijim sisarima. "Money for nothing & chicks for free" vreme je over folks :neutral:

Ne osudjujem ih, ali "oni" moraju da razumeju osnovni zakon evolucije - prilagodi se ili nestani. Dinosaurusi jesu bili "baje" nekada ali su morali da ustupe mesto daleko agilnijim & prilagodljivijim sisarima. "Money for nothing & chicks for free" vreme je over folks :neutral:
Darvinov zakon evolucije glasi da su sve vrste nastale od zajednickog pretka i dolazilo je do separacije i stvaranja onih organa potrebnih za ostvarenje zivotnih potreba.
Ovo je nestrucno prepricana definicija,priznajem
A to sto ti pricas prilagodi se ili nestani je ovaj novi fasizam zvani srpski kapitalizam
tipa ajde eksploatisemo coveka,ali ako on neispunjava nase uslove da ne kuka,da nema emocije,da ne misli osim onog sta mi mislimo(gore nego u komunizmu) onda nek nestane s puta.Zasto si toliko protiv ovog naroda,ko hoce novac za nista?To je nesto u tvojoj glavi veoma zeznuto kad delis tako ljude na sposobne i nesposobne koje mrzis i zato treba da nestanu.Kakva si ti ljiga od coveka!

Poslednja izmena:
Došlo je vreme da smo i mi kao i mnoge Azijske zemlje jeftina radna snaga.Koliko smo zaista jeftina radna snaga u odnosu na zemlje u okruženju a da nepričam od zemalja članica EU?

Nisam odavno pratila statistiku za region.... ali ne možeš porediti Evropu sa Azijom,Afrikom ili Južnom Amerikom...činjenica je da u većini slučajeva u svetu, ljudi rade za hranu (Azija,J.Amerika):eek:...a ne za novac....samo što mnogi ljudi to ne znaju...tu moram da napomenem i veliki problem što se tiče trgovine ljudima i da je to postao jedan od unosnijih kriminalnih poslova posle trgovine drogom...strašne se stvari dešavaju....u šta se ovaj svet pretvorio:(

Nemam vremena da se svadjam sa bilo kim niti si ti kompetentan da dajes sud o meni. Drzi se teme & svog misljenja. Pusti ljude da rade isto.
Izvini, malo mi se promenio stav u medjuvremenu vise prema tvom, tako ti se izvinjavam
Radi se o tome da neki ljudi nisu za neke poslove,e sad da li treba da promene profesiju ili da se uvede neka vrsta psiholoske dozvole za rad.

Poslednja izmena:
Pa naravno da svako ne moze da bude naucnik ili profesionalni sportista. I jeste problem ako neko radi posao za koji nije sposoban umesto nekog ko jeste. Inace, nemam nista protiv MOG naroda ili Srbije generalno. Ne volim jednostavno neradnike. Ne volim kuknjavu. Realan sam, daleko da je dobro zivimo, ali znam dosta ljudi od osnovne skole koji su uspeli, rade normalno, imaju... bez ikakve veze / partije / tate. Citiracu jednog drugara "Nemam nista protiv Roma. Ali ti da se oblacis kao oni, da smrdis & da si nekulturan ne bih se druzio sa tobom. Da li si Ciga ili ne - nista mi ne bi znacilo!". I zaista... kolega sa faxa jeste Ciganin (izvinjavam se ako je nekom ovo pogrdno, meni ne zvuci tako) ali je normalan, zanimljiv, zavrsio je u roku & sad ima normalan posao. Ama bash niko nije imao nista protiv njega.

Mislim da je sve jasno.

Ovde mogu da dodju samo sumnjive firme sa jos sumnjivijim kapitalom... Dok se ne uredi zakonodavstvo, nista od toga!

Da ovde si potpuno u pravu...mnoge ozbiljne firme gledaju poslovno okruženje i ako jedan tako važan segment kao što je zakonodavstvo, ne funkcioniše, niko ko hoće da radi kako treba neće doći...pogotovu što ovde,prvenstveno govorim za naše firme, beže od arbitraže ko Đavo od krsta, jer im više odgovara da se tegle godinama na sudu- dok vuk ne pojede magarca.A neko ko je genercijski sticao to što ima, neće se tako olako upuštati u takve ‚‚poslovne avanture‚‚.

Izvini, malo mi se promenio stav u medjuvremenu vise prema tvom, tako ti se izvinjavam
Radi se o tome da neki ljudi nisu za neke poslove,e sad da li treba da promene profesiju ili da se uvede neka vrsta psiholoske dozvole za rad.

Ovde je generalno problem u mikro organizaciji u preduzećima,ne bi to bilo toliko strašno da je u pitanju par firmi..... pod normalnim okolnostima one bi vrlo brzo nestale.Ali kada se to dešava u svim, to onda postaje makro problem.Radila sam neka istraživanja vezana za organizaciju u inostranim preduzećima i divila se njihovoj organizaciji koja bi se svuda mogla primeniti samo ako se želi (ima i kod njih grešaka ali oni te greške brzo ispravljaju i ništa ne prepuštaju slučaju).
Ali izgleda da će još dugo kod nas npr. hemijski tehničari raditi kao knjigovođe, a zidari kao monteri,krojačice kao kurs-menažeri:dash:....ne zelim da me neko pogrešno protumači,jer ne podcenjujem ni jedno zanimanje,ali htedoh reći da svako treba da radi ono za šta se opredelio i za šta se školovao i obučavao.
Ali kako stvari stoje, većina ne može da dođe do posla za koji se školovao, pa samim tim mu je i onemogućeno da se u toj profesiji i ostvari na najbolji mogući način.:(

Back