Дон
Buduća legenda
- Poruka
- 29.456
pa ja sam vec rekao da su usmereni prema svim drzavama neclanicama EU - procitaj malo moje postove prethodne sa ove teme.
No to je svakako neposteno i nefer, jer mi takve mehanizme prema EU proizvodima ne primenjujemo tako da imamo situaciju da su njihovi proizvodi kod nas favorizovani a nasi kod njih "na ledu" kako bi rekli i samim tim njihove firme imaju mnogo bolju stratesku i startnu trzisnu poziciju od nasih.
drugo ja ne krivim nase proizvodjace. jednostavno EU je te standarde postavila ne zato sto su oni neophodni vec zato da bi favorizovala njihove firme i proizvodjace na ustrb nasih.
Eto niko ne moze da me ubedi da srpski kajmak, sir, prsuta, teletina, svinjetina , voce, povrce nisu kvalitetniji od 90% istoimenih proizvoda u EU . I nasi proizvodi bi trebali da ima slobodne trgovine tamo da se prodaju kao alva. Ali je nema i zato se ne prodaju ili se prodaju u minimalnim kolicinama.
Oni se vode izborom neštetnosti po organizam.
Evo, na primer, ja suve šljive, naš strateški proizvod, u EU mogu da izvezem od samo nekoliko naših proizvođača (sušara). Zato, što oni ne dozvoljavaju sušenje na dimu. Džabe mi Srbi kažemo da je to prava stvar, da se tek tada dobije najbolji ukus suve šljive. Oni imaju istraživanje koje govori da dimljeni proizvodi izazivaju kancer. I, tu dalje rasprave nema.
Zato ja one ukusnije suve šljive, na dimu, izvozim samo Rusima. Ali, samo je pitanje dana kada će i Rusi usvojiti te standarde kvaliteta i bezbednosti prehrambenih proizvoda.
I onda će Srbin da zapomaže kako ga svi mrze i neće od njega da kupe suvu šljivu.
Evo ti jedan primer i iz same unije.
Jedan češki proizvođač sira, neke poznate sorte, od davnina popularne, je dobio zabranu da distribuira svoj sir. Tražili su od njega da menja tehnologiju, a on nije hteo, jer bez tradicionalne tehnologije u proizvodnji tog sira, to više ne bi bio taj ukus.
I pametni Čeh je našao rešenje.
Pošto je taj sir odavno stekao popularnost, on je na ambalažu napisao: "nije za ljudsku upotrebu".
Naravno da su poštovaoci tog sira nastavili da ga kupuju, znajući u čemu je caka.