Једнострано, у интересу Србије

pa ja sam vec rekao da su usmereni prema svim drzavama neclanicama EU - procitaj malo moje postove prethodne sa ove teme.

No to je svakako neposteno i nefer, jer mi takve mehanizme prema EU proizvodima ne primenjujemo tako da imamo situaciju da su njihovi proizvodi kod nas favorizovani a nasi kod njih "na ledu" kako bi rekli i samim tim njihove firme imaju mnogo bolju stratesku i startnu trzisnu poziciju od nasih.

drugo ja ne krivim nase proizvodjace. jednostavno EU je te standarde postavila ne zato sto su oni neophodni vec zato da bi favorizovala njihove firme i proizvodjace na ustrb nasih.

Eto niko ne moze da me ubedi da srpski kajmak, sir, prsuta, teletina, svinjetina , voce, povrce nisu kvalitetniji od 90% istoimenih proizvoda u EU . I nasi proizvodi bi trebali da ima slobodne trgovine tamo da se prodaju kao alva. Ali je nema i zato se ne prodaju ili se prodaju u minimalnim kolicinama.

Oni se vode izborom neštetnosti po organizam.
Evo, na primer, ja suve šljive, naš strateški proizvod, u EU mogu da izvezem od samo nekoliko naših proizvođača (sušara). Zato, što oni ne dozvoljavaju sušenje na dimu. Džabe mi Srbi kažemo da je to prava stvar, da se tek tada dobije najbolji ukus suve šljive. Oni imaju istraživanje koje govori da dimljeni proizvodi izazivaju kancer. I, tu dalje rasprave nema.
Zato ja one ukusnije suve šljive, na dimu, izvozim samo Rusima. Ali, samo je pitanje dana kada će i Rusi usvojiti te standarde kvaliteta i bezbednosti prehrambenih proizvoda.
I onda će Srbin da zapomaže kako ga svi mrze i neće od njega da kupe suvu šljivu.

Evo ti jedan primer i iz same unije.
Jedan češki proizvođač sira, neke poznate sorte, od davnina popularne, je dobio zabranu da distribuira svoj sir. Tražili su od njega da menja tehnologiju, a on nije hteo, jer bez tradicionalne tehnologije u proizvodnji tog sira, to više ne bi bio taj ukus.
I pametni Čeh je našao rešenje.
Pošto je taj sir odavno stekao popularnost, on je na ambalažu napisao: "nije za ljudsku upotrebu".
Naravno da su poštovaoci tog sira nastavili da ga kupuju, znajući u čemu je caka.

Nisam baš siguran za 80% u EU, ali svakako je ubedljivo najveći pravac našeg izvoza.
Da, upoznat sam da ne uspevamo najčešće da ispucamo dozvoljene kvote, zbog neprilagođenosti naših proizvoda. Naše fabrike proizvode po tehnologiji iz Brozovog vremena, a to ne ispunjava uslove za EU. I, ne samo za EU. Evo, neka probaju da izvezu u npr.Japan, pa će isto biti odbijeni, a Japanci su gladni uvoza. Znači, menjaj tehnologiju ili izvozi u Zanzibar, a ne u napredne zemlje, u kojima važe određeni standardi.

No, to u ovom slučaju nije ni važno. Važno je šta nama donosi primena sporazuma. A, nama (građanima) može samo da donese dobro, dok su vladi jaja u procepu.
Vlada je i računala sa tim da to u Holandiji neće proći, i da svu krivicu prebace na njih. E, sad im je Oli zaterao sa svojim predlogom, pa nek se vade kako znaju. Moraće ili zaratiti sa raznim Miškovićima ili izgubiti vlast. I u jednom, i u drugom slučaju, građanima će biti bolje.

Tačni je da imamo zastarelu tehnologiju a naše parajlije neće da ulažu u proizvodnju jer im se više isplati da zarade na uvoz-izvozu,lagano zarađen novac sa malo truda.Čak je i Mišković izmestio supermarket iz Čika-ljubine zbog skupog zakupa jer gleda u svaki dinar.Uvozimo sve i svašta.Italijani su zabranili uvoz kineskih cipela zbog lošeg kvaliteta jer neće krš a i štite svoj kvalitet.

Uopšte nisam lupio..............Na neke proizvode EU ne primenjuje carine ali npr. na naše poljoprivredne proizvode ne samo što se primenjuju carine nego postoje i kontigenti tako da sam apsolutno u pravu obzirom da su naši poljoprivredni proizvodi strateški proizvodi ove zemlje....................
Pa utoliko gore,znaci bas na te poljoprivredne proizvode kojih i imamo za izvoz se primenjuje carina.

nasa hrana je kvalitetija od njihove jer se nasa hrana proizvodi na ekoloski cist i prirodan nacin dok se njihova proizvodi industrijski u fabrikama i staklenicima .

imam druga iz kraljeva koji radi u takvoj industriji hrane u italiji i kad mi je pricao kakve sve oni tu hemije primenjuju da proizvedu recimo veliki i okruga paradajz ko nacrtan ali bez ukusa krstio sam se. sve je cista hemija tamo .

ja se zalazem za liberalizaciju trgovine tako da i oni mogu da prodaju te svoje hemisjke proizvode kod nas a i mi nase ekoloske i prirodno proizvedene kod njih. al vidis bato to nije slucaj. nasi proizvodjaci ne mogu kod njih da izvezu nista dok su nase pijace i marketi puni njihovih hemijskih paradajza u januaru , i drugih stvari.....

E, kad bi ti znao šta sve naš seljak trpa u njivu...
Mi bre, koristimo pesticide koji su bili u upšotrebi 70-ih godina, i u svakoj civilizovanoj zemlji zabranjeni.
Moja koleginica ima firmu koja uvozi semensku robu iz EU i uzgaja je kod naših seljaka kooperanata, pa kasnije gotov proizvod vraća izvozi u EU.
Jedini je uslov da se proizvodnja odvija po standardima EU. Naši seljaci koji proizvode tu hranu su zadovoljni, ceo prinos im je unapred prodan i nemaju nameru da rizikuju sa vlastitom režijom.
Zamisli, ni jedanput im nisu odbili robu.

Uopšte nisam lupio..............Na neke proizvode EU ne primenjuje carine ali npr. na naše poljoprivredne proizvode ne samo što se primenjuju carine nego postoje i kontigenti tako da sam apsolutno u pravu obzirom da su naši poljoprivredni proizvodi strateški proizvodi ove zemlje....................

Da, na proizvode koje i oni imaju.

Naravno, ali ajde da odredimo gde je monopol na našem tržištu pa da za te određene proizvode ukinemo carine na robu iz EU pa da vidimo da li će marže u Srbiji i dalje biti toliko velike................

Hoće, biće.
Ne možeš ti da se napraviš baja, pa da uvoziš neki proizvod koji i Miško prodaje i da mu obaraš cenu, odn. da ga prodaješ po realnoj ceni. Ima da te nema.

Jedan čovek je pronašao jeftine jednokratne pelene iz Turske, krenuo da ih uvozi i da širi prodajnu mrežu. Nije pokrio više od 1% srpskog tržišta, a pelene su "no name", ali i onda su mu stigle pretnje da bi mu deca više trebala da paze kad prelaze ulicu. Odustao je od daljeg posla sa pelenama, kada mu je auto odleteo u vazduh.

Znači, jedino vlada, strogim propisima o visini maržiranja uvezene robe, može da donese promenu.

Mislim da ova vlada nema mooda za to.

Back