Једно правно питање о вређању председника државе

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Alekasandar3

Buduća legenda
Poruka
35.716
Пошто има један сукоб на пдф. "политика", има један лик који тврди да ниеј дозвољено вређати Бориса Тадића јер је то вређање ИНСТИТУЦИЈЕ председника државе.
Писање скарадних имена, пошалица и свеопште не дозвољава да се ружно пише о БТ у јер сматра то вређањем институције рпедседника.

молим з аразјашњење

На пдф је било питање:

"Pošto sam delimično zadovoljen odgovorom moram da upitam za dalje : Smemo li instituciju zvati Francetićem, obzirom da smo to apsolvirali u sažvakanom članku dotičnog tabloida ?"

Одговор је следио:

"Ne zato što institucija ima ime i prezime a to mu nije ni ime ni prezime koje mu piše u krštenici Da li si delimično ili totalno zadovoljan to me se ne tiče - objasnila sam se sa tobom i sad te molim da prekineš spam. Hvala "

Reći za instituciju (parlament, sud, ministarstvo, šef države) da je "lopov", "ustaša", ili konkretno: "Francetić"- to jednostavno NIJE UVREDA, jer nije moguće uvrediti bilo šta osim ličnosti. Boris Tadić, kao predsednik, jedino može biti privatno uvređen kao pojedinac, ličnost... s tim što mu (za razliku od "običnih" građana) može biti povređen i UGLED koji ima zahvaljujući svom društvenom statusu... Za takve uvrede krivično zakonodavstvo predviđa gonjenje po privatnoj tužbi oštećenog (uvređenog)... U eventualnoj tužbi bi postojala obaveza dokazivanja uvredljivosti navoda, s tim što treba praviti razliku kod uvrede i klevete. Uvredljivo je naglašavati nečiju realnu karakteristiku (lepotu, telesnu konstituciju, obrazovanje...), i tu tužilac (oštećeni) dokazuje navode, dok kod klevete se navode NEISTINE (na primer: "Francetić"), i tu klevetnik ima obavezu da dokazuje da nije izneo neistinu (a to u slučaju dokazivanja može biti JAKO nepovoljno po navodno oklevetanog tužioca (oštećenog), naročito u konkretnom slučaju.
Inače, sloboda misli i njihovog izražavanja je ustavom i međunarodnim konvencijama zagarantovana sloboda.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back