Jedna ili vise gitara?

VanderGraaf

Aktivan član
Poruka
1.318
Slusam u prodavnici muzickih instrumenata jednog coveka koji se ne moze odluciti da li da kupi Gibson 50's ili Gibson`60s. Kaze da nema iskustva sa Gibson gitarama i da je svirao modele od drugih proizvodjaca (nisam cuo koje), ali ne i Gibsone. Razlika u vratu kod gitara je i razlog za njegovu neodlucnost. To me je zaintrigiralo pa pitam. Da li koriscenje samo jednog tipa gitare rezultira boljim napredovanjem i sviranjem? Da li sviranje razlicitih gitara u isto vreme i da li te razlike kod razlicitih tipova i modela gitara, kao na primer visina i sirina fretova, sirina i debljina vrata, oblik vrata, razlicita debljina zica i visina mosta, duzina "fingerboarda", itd, uticu bolje ili gore na sviranje? Da li sviranje razlicitih gitara sa drugacijim karakteristikama, uopste utice na tehniku i napredak u sviranju? Da li gitarista postaje bolji ako se navikava da svira na razlicitim gitarama ili je bolje da se koristi samo jedna gitara i da se navikne samo na nju? Sta je vase misljenje i iskustvo?

group-of-guitars.jpg

Svaka gitara koju imam, a imam ih dosta, me provocira da sviram drugačije. Dakel, radi se o inspiraciji. A ja prvenstveno sviram za svoju dušu.

Na svaku gitaru možeš da se navikneš, pa i na "panj", i da budeš prilično dobar. Jedino ako juriš neki pro nivo, ako si šreder, onda ti treba girtara kjoja to maksimalno podržava.

Dugo vremena sam mislio da mi je dosta samo jedna gitara, i to akustična.

Onda sam počeo da snimam pa rekoh treba mi električna.

Onda shvatim da dobar zvuk basa ne može bez bas gitare.

Onda ukapiram da je ogromna razlika između Stratokastera i Les Paula.

Onda vidim da ne mogu ljudski da sviram džez ako nemam jazz box gitaru.

Onda takođe shvatim da mogu da sviram jazz i na nekoj 335 gitari.

U tom provalim da je Telecaster drastično različit od Stratocastera...

Poslednja izmena:
maestro na gitari može svirati na običnoj dasci sa žicama i to ima da zvuči dobro..gitare klasična i akustična moraju biti sastavljene od dve ili tri vrste drveta da bi zvučale dobro-ok klasična gitara po tom pitanju baš i ne mora da ispunjava te uslove može da bude iscela i od jedne vrste drveta ali kvalitenijeg mislim da ne bude od obične šper ploče ili neke vrste kartona..početnik na gitari mora imati ok gitaru ne neku skupu ali iole pristojniju da kad vežba to da zvuči..klasična gitara ima i prednost još što na njoj se mogu svirati više različitih muzičkih pravaca-normalno sa nekom ubačenom improvizacijom jel ona ima plastične žice koje su meke i daju prijatan zvuk dok kod akustične gitare nije to slučaj-mislim može se svirati sve ali sve neće baš zvučati ok..kod električne je bitna uglavnom kvalitetna elektronika a i pojačalo za istu valja da bude neko kvalitetno..

Svaka gitara ima neki svoj šmek, i u zvuku i u osećaju kod sviranja. Da li je to toliko bitno pa da ih gomilaš, ne bih rekao. To je sve povezano sa GAS sindromom, gde krećeš ludački da kupuješ i kupuješ jer nikad nisi zadovoljan, i što više kupuješ to više obraćaš pažnju na sitnice i svaki put ti nešto ne odgovara i tražiš dalje i dalje i tako dok ne potrošiš sve pare i žena te izbaci iz kuće. Otprilike to tako funkcioniše. Ja sviram iz zezancije, promenio sam gomilu gitara i gledam da uvek imam jednu. Ne želim da se cimam sa više gitara. Sad imam Strata HSS sa kojim sam našao kompromis pa mogu da dobijem i dobar klin i da pržim i to je sve što mi treba. Što se tiče vrata i tih stvari, mislim da je to sve stvar navike. Imao sam gitare koje imaju vrat ko bejzbol palicu i imao sam Ibaneze kojima je vrat tanak ko papir. I u oba slučaja sam se brzo navikao i nije mi smetalo. Nisam primetio da kod nekog bolje sviram u odnosu da drugi. Mada, debljina i radius vrata mogu da znače kod nekih stvari. Recimo ako je vrat ravniji, onda ti je šredering lakši, ako je okrugliji, onda je lakše za akorde. Neki kompromis mora da postoji uvek. A to da skupljam gomile gitara, nije mi zanimljivo. Jedna gitara, jedan procesor, ubodem, sviram i idem dalje ;)

Ja sam imao ortaka sa toliko starom gitarom da je imala i malu rupu na telu, ipak opasno je svirao... slažem se da tipovi gitare nemaju veze sa time kako ćeš svirati, gitara se mora upoznati i zavoeti, svi prsti igraju i pipkaju :)

Evo ovo dole je potpuna inprovizacija na licu mesta... sve bez ikakvog dogovora... samo osećaj...

Back