Jedan park u Beogradu

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
332.870
Još jedna priča iz starog Beograda
img_2_1662302334235-1024x650.jpg


Učiteljski dom (arh.Nikola Nestorović), ugao Birčaninove i Bulevara oslobođenja, zdanje je stradalo tokom bombardovanja u Drugom svetskom ratu
Kada krenete Bulevarom oslobođenja sa Slavije ka Autokomandi, nećete moći da ne primetite lepo uređen park koji počinje odmah iza Birčaninove ulice.
Park je oivičen ulicama Katićevom, Tiršovom, pomenutom Birčaninovom i samim Bulevarom.

Kada je uređen i lišen divljeg rastinja, park je oslobodio i pogled na dve lepe stare vile čuvenog Đorđa Roša i njegovog brata na uglu Katićeve i Birčaninove, kao jedan od značajnih tragova starog Beograda.
Screenshot_20220906-111955_Maps-751x1024.jpg

Mesto na kome se nalazi nekada uopšte nije bio park, naprotiv. Niti je bilo predviđeno da bude lepa zelena površina gotovo u produžetku trga Slavija.
Umesto toga, bila je to gusto izgrađena zona gradskog bloka Zapadnog Vračara, baš prema starom planu urbaniste Franca Jankea,
n_nestorovic_01-688x1024-1.jpg


Jedno od najznačajnijih zdanja koje se tu nalazilo, baš gde je park danas, bio je i nekada čuveni Učiteljski dom.
Masivno zdanje bilo je delo jednog od najvećih graditelja Beograda u 19. i 20. veku, arhitekte Nikole Nestorovića.
Nama je on danas najviše poznat kroz zgrade Narodnog muzeja na Trgu republike, Beogradske Zadruge (Geozavoda) i hotela Bristol u Karađorđevoj, i zdanja Tehničkih fakulteta u Bulevaru kralja Aleksandra.

33622092_10155656584056325_1344757000566734848_n.jpg


Učiteljski dom je tako bio još jedan od Nestorovičevih dragulja na mapi Beograda, i da je opstao, danas bi sigurno bio jedno od obeležja ovog dela grada.

Bgd-4-1932.jpg

Pogled iz vazduha na ulice Svetog Save i Bulevar oslobođenja, pre Drugog svetskog rata. Sa leve strane, na samoj ivici snimka, vidi se Učiteljski doma preko puta njega i vila Đorđa Roša

Učiteljski dom je sravnjen doslovce do temelja u jednom od prvih bombarderskih talasa crnog 6. aprila 1941. godine.
Nacistički avioni su izbacili velike tovare bombi baš na kraj oko Slavije i uništili mnogo zdanja. Jedno od njih bio je i znameniti Učiteljski dom.
Tog strašnog jutra tu nije sravnjena samo ta zgrada, već i njen aneks, takozvani „Pansionat“ koji je projektovao takođe jedan od velikih beogradskih arhitekata, Đura Borošić, u Katićevoj ulici, kao i susedno zdanje Rudarske direkcije koje se nalazilo u delu bloka ka Bulevaru oslobođenja. Čitav deo je nestao u oblaku ruševina i pratećem požaru koji je plamteo dva dana.Zgarište koje je ostalo posle nekoliko meseci raščistii su upravo oni koji su ga i napravili, nacistički okupatori, u nameri da povrate „red“ i „estetiku“ u grad koji su prethodno sami razorili.
dom-1024x768.jpg


Novoformirana ledina stajala je tako nekoliko decenija, sve dok sredinom šezdesetih nije poprimila oblik nekakve poludivlje „parkovske“ oblasti.
Trebalo je da prođe još pola veka da bi konačno ovaj trag tragične beogradske istorije dobio lepo lice i konačno prestao da svojim izgledom odaje zapuštenost koja je i bukvalno ukazivala na njegovo poreklo.
Zato, kad prođete ovuda i zagledate se u velike platane, iza kojih se pruža pogled na vile Rošovih i masivno zdanje Pošte Srbije, setite se da pred sobom nemate tek običan park, već mesto sa kudikamo više istorijskih slojeva i nepoznanica za mnoge.

(kaldrma)
 
Скоро сваки метар овога што се сада сматра центром града поседује неку историју...

Пре нових зграда (после Другог рата) су ту биле неке старе зграде или мале куће. И пре тих старих зграда и кућа је било понешто (барем пре Првог рата), а пре свега тога...
Сетимо се да Београд пре 110 година није имао ни 100 000 становника.

Данашњи центар је некадашња укупна област града.
 

Back
Top