Jedan "lenji" dan u nedelji poboljšava vaše zdravlje

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.422
..kaže nauka!
Studija otkriva da je ova pauza dragocena iz vrlo specifičnih razloga.
muskarac-lenjost-2.jpg
U našem modernom društvu, koje karakteriše brz tempo i stalna potraga za produktivnošću, lako je upasti u zamku preopterećenosti poslom i hroničnim stresom. Međutim, nedavna studija je otkrila da vežbanje jedan dan u nedelji može imati značajne zdravstvene koristi.

Zašto biste trebali razmisliti o tome da u svoju sedmicu ugradite "lenji dan"?​

Nedavna studija je otkrila da jedan "lenji dan" nedeljno može imati značajan uticaj na naše fizičko i mentalno zdravlje. Ovaj dan posvećen isključivo odmoru i razonodi može pomoći u smanjenju nivoa stresa, poboljšanju kvaliteta sna, smanjenju krvnog pritiska i povećanju našeg opšteg osećaja blagostanja.

Hronični stres, rezultat života preopterećenog aktivnostima i obavezama, može imati razorne posledice po naše zdravlje. Pokazalo se da produženi stres povećava rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa, depresije i drugih zdravstvenih problema. Stoga je pronalaženje načina da smanjimo stres i brinemo o svom mentalnom i emocionalnom zdravlju od vitalnog značaja da ostanemo zdravi i srećni.

Odjavite se na jedan dan​

Tokom ovog dana važno je potpuno se odvojiti od posla i obaveza i posvetiti vreme aktivnostima koje nas opuštaju i čine da se osećamo dobro. To može uključivati čitanje knjige, šetnju prirodom, vežbanje joge ili jednostavno odmaranje i uživanje u miru i tišini.

Pored koristi za fizičko zdravlje, dan za odmor može imati koristi i za naše mentalno zdravlje. Adekvatan odmor može pomoći u poboljšanju koncentracije, kreativnosti i produktivnosti, što zauzvrat može poboljšati naš ukupni kvalitet života. Dopuštajući nam da napunimo i osvežimo svoje umove, spremniji smo da se suočimo sa svakodnevnim izazovima sa pozitivnim stavom.

M.M.

Svaki dan imam svoj lenji interval kad mogu da ne radim ništa, a moje je da li ću da otvorim sebi neki poslić ili ću da presedim čitajući knjigu, strip, slušajući neki podcast, baveći se cvećem ili šivenjem, ili nečim sasvim desetim. Uglavnom, nemam nijedan dan kad sam potpuno lišena mogućnosti da napunim baterije radeći nešto u čemu uživam a što se po mom mišljenju vodi kao "lenčarenje", ali taj jedan dan off u sedmici i dalje imam i posebno volim.

Back