gost 246399
Aktivan član
- Poruka
- 1.554
Боље йе и то него садашње стање дѣла велике Албанийе, када им йе заповѣдник ОВК попечитељ войни.Budimo realni, ideja vodilja im je uključenje Makedonije u sastav Bugarske.
Tu dominira jedna agresivno nacionalistička retorika.
Србски йезик нема неодређени члан! То би трѣбао знати, Мркаљу. Додуше, ова рѣченица и нѣйе на нашем, србском йезику, пошто су ту само рѣчи "Ту" и "йедна" наше.
1. Pa nije Tito stigao 1918.
2. Citation needed.
Свейедно, могах навести било койу годину прѣ 1945.
Нема навођења, о том нико не пише на мрежи, осим мене. А забрањено йе овдѣ постављати наводе на друга разговаралишта.
Одлично знам како се по селах Србийе говори, и како говори моя мати, и како говораху мойи старийи прѣдци и рођаци койе памтим. Свим њим аорист бѣше найчешће коришћено глаголско прошло врѣме, свиђало се теби или не. Идем често по селах, нѣсам београдски господичић. Данас дођох из йеднога, и вѣровао или не, йутрос за десетак минута разговора, од мойега уяка (койи иначе има пет разредъ школе) чух сва четири прошла глаголска врѣмена, укључуйући и имперфект (а да нѣйе "бѣше").
Познайем и многе млађе људе (испод четрдесет година), сељаке наравно, койи са свршенима глаголима више користе аористе него придѣвско врѣме. Напомињем да йе то разумљиво, йер нико од њих нѣйе одрастао у циганской черзи, нити йе школован у партийской школи у Кумровцу, па да зна и користи само йедно прошло глаголско врѣме. Ядна йе земља гдѣ школство служи да натѣра људе да забораве граматику свойега йезика. И нико од наведених не сматра да аористи (па и имперфекти) служе само за казивање баяка, као неки са Крстарице.
Молим те, Мркаљу, наведи ми бар йедну земљу гдѣ се писменом сматра само особа коя не зна сву граматику свойега йезика, као што йе у Србийи од доласка загорскога бравара на власт.
Савѣтуйем ти да погледаш филм "Марш на Дрину", и обратиш пажњу на говор войникъ-сељакъ, па и их старешина. Ту йе верно одсликан прави србски говор, изворни говор србскога села (у Србийи бар), гдѣ се зна разлика у значењу између аориста и придѣвскога врѣмена. А не говор черге или Кумровца.
Poslednja izmena: