je li kriva uprava ili strucni kadar ?

Постоје разлике у функционисању тржишних економија
http://en.wikipedia.org/wiki/Varieties_of_Capitalism

У Немачкој је координисана тржишна економија у којој доминирају породичне фирме, а мало је јавних акционарских фирми.

Varas se, to uopste nije tacno. Ja nevedoh samo vecinske vlasnike BMW-a, ali to nije porodicna firma.

Porodicne firme su neke manje firme, a posto su pordicne, a nisu akcionarska drustva, nisu ni vredne pomena.

Postoje ogromne firme kao sto je VW, Deutsche Telekom, Lufthansa gde drzava ima akcije i to ne malo, ali ih prodaje kada joj zatrebaju pare.

Ja zaista nemam namere da se bavim naukom i knjigama o liberalnom ili koordiniranom kapitalizmu/trzistu.
Ako znas neke firme iz Nemacke, a koje su vazne za svet, a nisu a berzi, navedi ih ( sigurno da ih ima), ja sam samo napisala
ono sto ja znam , a to je da se kod ovih velikih radi o akcionarskim drustvima, a nekada su vecinski vlasnici i nepoznati siroj publici,
ne zato sto je to neka tajna nego normalnog coveka to ne zanima, a svakako da na sajtu predmetne kompanije moze sve da se nadje
jer je sve trasparentno kako to i zakon propisuje.

Ja zaista nemam namere da se bavim naukom i knjigama o liberalnom ili koordiniranom kapitalizmu/trzistu.
Ako znas neke firme iz Nemacke, a koje su vazne za svet, a nisu a berzi, navedi ih ( sigurno da ih ima), ja sam samo napisala
ono sto ja znam , a to je da se kod ovih velikih radi o akcionarskim drustvima, a nekada su vecinski vlasnici i nepoznati siroj publici,
ne zato sto je to neka tajna nego normalnog coveka to ne zanima, a svakako da na sajtu predmetne kompanije moze sve da se nadje
jer je sve trasparentno kako to i zakon propisuje.
Нудим текст релевантан за тему, да ли ћеш га читати или нећеш то је твоја ствар.
А не видим сврху разговора на субјетивном утиску.

Nemacka industrija je uspesna u prvoj liniji zahvaljuci tim firmama koje ti nazivas porodicnim, ali to nisu samo porodicne, velika vecina je na berzi.

Sam naziv tih firmi inicira da se radi o porodicnim, sto i jesu nekada bile, ali je danas tako da sama porodica ima u vrh glave 15% svog kapitala ili akcija.
jeste tako da toga kao u Nemackoj nema u drugim drzavama i da je Nemacka bas zahvaljujuci tim firmama ovako uspesna .

Mittelstand“. Medjutim ovaj Mittelstand ne znaci da su firme porodicne nego da se radi o firmama srednje velicine koje zaposljavaju do 500 radnika.
Ali, su one od veceg znacaja za nemacku privredu od ovih automobilskih ili farmaceutksih, hemijskih giganata jer ucestvuju sa 52% u ukupnoj inustrijskoj proizvodnji
i zaposljavaju oko 17 miliona radnika. 2011 njihov je ukupan promet bio 2 hiljade milijardi evra.
nemacka jako vodi racuna o tim firmama jer su bas te firme glavni tocak zamajac nemacke industrije.

Nemacka industrija je uspesna u prvoj liniji zahvaljuci tim firmama koje ti nazivas porodicnim, ali to nisu samo porodicne, velika vecina je na berzi.

Sam naziv tih firmi inicira da se radi o porodicnim, sto i jesu nekada bile, ali je danas tako da sama porodica ima u vrh glave 15% svog kapitala ili akcija.
jeste tako da toga kao u Nemackoj nema u drugim drzavama i da je Nemacka bas zahvaljujuci tim firmama ovako uspesna .

Mittelstand“. Medjutim ovaj Mittelstand ne znaci da su firme porodicne nego da se radi o firmama srednje velicine koje zaposljavaju do 500 radnika.
Ali, su one od veceg znacaja za nemacku privredu od ovih automobilskih ili farmaceutksih, hemijskih giganata jer ucestvuju sa 52% u ukupnoj inustrijskoj proizvodnji
i zaposljavaju oko 17 miliona radnika. 2011 njihov je ukupan promet bio 2 hiljade milijardi evra.
nemacka jako vodi racuna o tim firmama jer su bas te firme glavni tocak zamajac nemacke industrije.

Мислио сам на мала и средња предузећа, која запошљавају око 80% радне снаге у Немачкој и у праву си нису у потпуности породичне, али су породице задржале контролишућу већину и утицај на одлучивање, то је последица утицаја либералне економије и промена у систему.

Мислио сам на мала и средња предузећа, која запошљавају око 80% радне снаге у Немачкој и у праву си нису у потпуности породичне, али су породице задржале контролишућу већину и утицај на одлучивање, то је последица утицаја либералне економије и промена у систему.
Ok, u principu mislimo na isto, a sigurna sam da je Nemacka zaista jedinstvena na svetu po tim malim i srednjim predizecima i tu i lezi njen uspeh
i ekonomski rast, napredak, stabilnost. I jesu nastala sva od reda iz porodicnih firmi, kasnije je bilo potrebno jos kapitala pa je vecina otisla na berzu,
ali se ta preduzeca ne zamlacuju neki sirenjem i kupovinom nekih drugih firmi nego proizvode to sto je i mala firmica proizvodila pre 100 gdina.
Tu je u prvom redu masinska industrija, specilazovane masine za alate, ali i za recimo poslasticarsku industriju, cele linije za pakovanje, zamrzavanje
i jos kojesta.

Ok, u principu mislimo na isto, a sigurna sam da je Nemacka zaista jedinstvena na svetu po tim malim i srednjim predizecima i tu i lezi njen uspeh
i ekonomski rast, napredak, stabilnost. I jesu nastala sva od reda iz porodicnih firmi, kasnije je bilo potrebno jos kapitala pa je vecina otisla na berzu,
ali se ta preduzeca ne zamlacuju neki sirenjem i kupovinom nekih drugih firmi nego proizvode to sto je i mala firmica proizvodila pre 100 gdina.
Tu je u prvom redu masinska industrija, specilazovane masine za alate, ali i za recimo poslasticarsku industriju, cele linije za pakovanje, zamrzavanje
i jos kojesta.
У ствари систем је био још повезанији, банке су развијале партерства са фирмама улажући другорочно у њих и откупљујући део власништва и утицаја, фирме су међусобно имале заједничка власниства, тако да је цео систем био повезан кроз породично пријатељске везе. Сада тај систем мало попушта под налетом америчко-британског система и зато се у нешто већој мери окрећу акцијама, али се труде да одрже утицај.

И у контексту теме, битно утичу на будућност и рад фирме.

Овај систем у ствари није типично немачки, већ је преовлађујући у свету, само са различитим степенима утицаја државе и пријатељско-породичних веза, Јапан је слично уређен.
А систем о коме говори Новаковић је релативно нов, битан утицај је добио у задњих 40-так година и доминира у Америци и нешто мање Британији и бившим колонијама.

Izvrsni direktor sprovodi poslovnu politiku uprave (nekada upravni, a sada nadzorni odbor). Odbor predstavlja vlasnike (najbolje se moze videti u akcionarskim drustvima, gde po nekiliko hiljada akcionara ne mogu upravljati firmom, pa imenuju odbor, sacinjen od strucnjaka, koji upravlja firmom u njihovom interesu, donosi poslovne i ostale politike na osnovu kojih postupa izvrsni odbor, tj. izvrsni direktori).
Ako je poslovna politika losa, izvrsni direktor tu ne moze nista, ako se ne krsi zakon. On moze odbiti sprovodjenje naloga nadz.odbora samo ako je to protivzakonito. A ako mu se ne svidjaju smernice nadz.odbora, moze jedino dati otkaz. Ali nikako ne moze raditi drugacije od smernica nadz.odbora, jer vlasnici su nadz.odboru poverili svoje interese, da u njihovo ime upravljaju firmom.

A na vlasnicima je da imenuju posten, strucan i uspesan nadzorni odbor.

E sad, tu u pricu ulaze vecinski vlasnici, od cije odluke prvenstveno zavisi izbor tog nadzornog odbora, jer vecinski vlasnik ima i najveci broj glasova pri odlucivanju.

Poslednja izmena:
dao sam primjer one firme gdje nitko nema preko 15 posto i sada da se npr pojavi netko sa 20 posto koliki bi on utjecaj imao u upravnom odboru ?

Akconari biraju Nadzorni odbor, pa kako odaberu, tako ce im biti. Ako niko nije vecinski akcionar, niko i nema neki bitan uticaj, onda treba da se pojavljuju na svojim skupstinama i da se svako od njih ukljuci u rad (a ne da dodju i odsede skupstinu, ili cak i ne dodju).
U svakom slucaju, to je mozda i najzdraviji sastav, jer nema isticanja interesa jednog (vecinskog) bez obzira na ostale manjinske akconare, jer cesto su ti interesi suprotni (pisem o situaciji na nasem trzistu, gde je vecinski akcionar uglavnom neka kompanija koja ima svoje interese, a manjinski su nekadasnji radnici).

Акционарско удруживање битно зависи од уређења државе, ако постоји контрола пословања и заштита малих акционара, онда је добаро, ако се послује без правила и нема заштите, онда се своди на срећу.

Back