Jazz & Blues kutak :)

Chris Rea u Beogradu

Poznati pevač bluza i gitarista Chris Rea nastupiće 4. marta u beogradskoj Areni. Ovom povratničkom turnejom, kojom se vraća na scenu iz prevremene penzije sa novoformiranim kvintetom "The Fabulous Hofner Blue Notes" (nazvan po njegovoj novoj knjizi i albumu), Rea će predstaviti 20 novih pesama u čast bluza šeszdesetih.

chris_rea_chris_reas_artwork.jpg

Ovaj umetnik prepoznatljivog glasa zabeležio mnoge hitove na top-listama, prodao preko trideset miliona ploča i bio nominovan za nagradu Gremi. Rođen u porodici sladoledžija, svoju prvu gitaru kupio je od novca koji je zaradio pomažući roditeljima. U prvom bendu "Magdelene" 1973. zamenio je Davida Coverdalea koji se baš tada pridružio bendu "Deep Purple". Posle jednog singla započeo je solo karijeru.
Chris Rea je za 29 godina svoje karijere ostvario niz velikih svetskih hitova, koji su se oslanjali na veoma kvalitetne i skladne melodije. Na koncertu u Areni publiku očekuju nezaboravne numere: „OnThe Beach“, „Road To Hell“, „Blue Caffe“, „Josephine“. Njegov najtiražniji album je "Road To Hell", koji je bio na prvom mestu top lista u Britaniji pune tri nedelje. Naslovnu pesmu napisao od muke, kada je bio zarobljen u saobraćajnom kolapsu.
Zdravstvene tegobe ga umalo nisu ubile 1994., a samo dve godine kasnije režira film "La Passione" o zaljubljeniku u automobile kmoji je opsednut "ferarijem". Posle toga okušao se u filmu Michaela Winnera u kom glumi fotografa koji je umislio da ima još šest nedelja života, pa vreme troši serijom ubistava. Pre dve godine ponovo je oboleo i najavio da se povlači sa scene.

*Preuzeto sa www.ekstravaganca.com

nemoj da ke..njas...da je ovaj chova u bg-u?hebote moram da se organizujem..:-o

MAHALIA JACKSON
NAJVEĆA SVJETSKA PJEVAČICA RELIGIOZNIH PJESAMA AMERIČKIH CRNACA

Mahalia Jackson, zaradila je naziv »Najveće pjevačice gospela na svijetu«, i taj naziv nije nasilno prisvojen. Gospel pjesma ili pjesma evanđelja jedan je od autentičnih izvora jazza. Transformacija tradicionalnih, religioznih protestanskih pjesama od strane američkih crnaca u jedan oblik potpuno nove umjetnosti pružila je mogućnost za rađanje interpretacija po načinu vrlo različitim od evropske religiozne glazbe, onakve kakvu poznajemo; no pogrešno bi bilo vidjeti u tome pomanjkanje poštovanja. To je jedan posve prirodni instinkt, povezan s nedostatkom klasične spoznaje koja je crnce uvela u negro spriritualizam, a oni, suprotno očekivanjima, unose neki žar, vjeru, sve što vrlo često nedostaje klasičnim izvođačima ovih često naivnih melodija, s jednostavnim i melodioznim temama koje se, da ne mogu bolje, prepuštaju mašti i ritmičkoj invenciji crne američke populacije.
Osim svojih izvođačkih oblika, odlika koju je njegovala tokom čitave svoje bogate karijere, Mahalia Jackson je dobila - od neba bez sumnje - dar koji je samo njoj svojstven; glas sasvim izuzetan, zadivljujuće čistoće i timbra, a koji na snimkama čuva svu toplinu i prisutnost. Unatoč napretku velikog povjerenja, neke umjetnike mikrofon izdaje i ne “prolazi” na ploču. To nikako nije slučaj Mahalie Jackson.
Mahalia Jackson je duboko religiozna. Iako je njen glas posebno stvoren za jazz i blues, ona je oduvijek odbijala napustiti područje »gospela«, a pod tim je podrazumijevala služenje Bogu kojem je poklonila svo povjerenje. Nije uopće važno da li je pred njom vjernik ili ateista; ni jedan ni drugi ne mogu a da ne podlegnu snažnim emocijama njene iskrenosti, a običan amater lijepe glazbe, čak ako i ne razumije riječi, bira dirnut do u dubinu srca jedinstvenim kvalitetama ove zaista velike umjetnice.

O ukusima ne treba raspravljati, pogotove ne o muzicckim ukusima. Zato samo zzelim da popravim sliku o koncertu "mog letnjeg ccoveka" ...

Bilo je FEEENOOOMEEENAAALNOOO ... :) malo kratko za moj ukus, ali bass opusstajuce i osvezzavajuce. Plassim se samo da on nije bass mogao biti toliko opussten kod nas koliko bi to bilo pozzeljno, ali ne zameram mu ni malKo ;)

Puno pozdrava svim starim i novim J&B vukovima :)

Ako je neko od vas gledao Beoviziju... Ove godine odlicno Ognjen i prijatelji... nazalost kompozicija nije bila dovoljno "etno" pa nije mogla pobediti.
Pobedila je ipak, "kuku mene jadna ti sam" Jelena Tomasevic i Oro... u pocetku mi se dopala ta devojka, kada je pobedila na 3K duru, pa i sa pesmom Jutro... ali mislim d aje ovo zaista previse. No bilo je i logicno, obzirom da 2005 nije pobedila, zbog onijeg mrca i junaka, da ce ove pobediti kako bi ipak dobila priliku da se pojavi na Evroviziji...

A ti Apach... gde si bre ti?

Jao, gledao sam ja Beoviziju, i bolje da nisam. Uzas, losiju nisam gledao. Osim 4,5 pesama sve su bile na isti fazon. Polako ali sigurno to takmicenje se raspada, pocevsi od ogranizacije pa sve do takmicara...

Bilo je pesama koje nisu ni za Grand a ne za Eurosong... strasno...
JEdina uteha je da smo ove godine imali nekog ko je stvarno bio jako, jako dobar... mada i 2005. je Tomasevicka bila dobra, daleko, daleko bolja nego sada... ali onda je joj je izmakla pobeda zbog "budzenja", pa su sada "budzili" za nju... i za divno cudo, ne vidim da je zbog tog namestanja neko ljut. ;)

Jazzeri i bluzeri, jel bio neko sinoc u NSu da slusa Doug MacLeod-a u Studiju M?
Bilo je fenomenalno!
Covek je dosao sam iz USA, svira gitaru i peva.

Ja sam malo zakacio na TV-u neku emisiju u kojoj su ga spominjali, pa cak i neki intervju sa njim... ali nije bas moglo mnogo da se cuje, inace za mene... cova apsolutno nepoznat.

Nasao sam nesto o njemu pa idem da iscitam...

http://www.doug-macleod.com/biography.html

Ako je neko od vas gledao Beoviziju... Ove godine odlicno Ognjen i prijatelji... nazalost kompozicija nije bila dovoljno "etno" pa nije mogla pobediti.
Pobedila je ipak, "kuku mene jadna ti sam" Jelena Tomasevic i Oro.. mislim da je ovo zaista previse.

Apsolutno se slazem... Iz godine u godinu, festival sve vishe gubi svoj smisao... A shto se Evrovizije tiche, nema teorije da budemo na nekom od prvih 5 mesta, a kamoli da opet pobedimo kako prognoziraju. :roll:

Dobro, nemojmo mesati veste muzike..
Na Beoviziji se ipak traze neki etno motivi, tipa carobne frule, Titanic vatijante i sl...
A i iskren da budem ne secam se kad sam zadnji put cuo na tom takmicenju neku bas dobru pesmu u jazz/blues fazonu...

Ne mora pesma biti u jazz/blues fazonu.
Ali definitivno ni jedna druga zemlja sem nas ne forsira to.
Jer je to prakticno Euro-pop festival a ne etno festival.

Od objavljivanja ovog posta nje se ojavio niko ko ima ceo file... tako da nema nista od downloada, bar kada je ovaj torrent u pitanju.
Ako neko ima bolji neka ga postavi.

Nekoliko dana bio sam on the road (again) i vidim da se ovde pojavilo interesovanje za Doug Mcleod-om.
Super! McLeod je odličan blueser. Imam nekoliko njegovih albuma ( 6- 7).
Nikodime, uvek tražiš stvari na pogrešnoj adresi. Okani se torrenta, tamo nema ničega ( ili vrlo malo, a i to je problematično). Ako hoćeš da čuješ Douga, samo otvori Tvoj FTP server. Prebacio sam ti Dougov CD WHERE I BEEN iz 2006.Pored toga, imaš još nekoliko pojedinačnih fajlova, za koje verujem da ih nisi čuo.
Neka Te ne zbuni Doug. Na ovom albumu zvuči ,na mahove, kao Keb Mo. Njegova National still bootleg gitara i vokal vrlo su slični Keb-u.Ali na starijim albumima, sa Fenderom, vrlo je blizu Chris Rea. Meni je jako interesantan način na koji rešava ritam sekciju.Često ne koristi klasične baterije, a bas bubanj nadoknajuje akustičnim kontrabasom u donjoj oktavi. Uz to, puno je raznih ,, udaraljki,,, zvečki, čegrtaljki, činjelica i sl. Ovo je jedan CD u kojem zaista uživam. Ako hoćeš još - samo javi. Ima toga.
Naravno, to važi i za druge J&B fanove. Samo mi javite kako da vam dostavim foldere u mp3 formatu.
Milunka traga za Lionelom Hamptonom. OK, rešićemo i to. Samo malo strpljenja.

Još nešto za vas. Početkom aprila u studiju M Radio Novog Sada gostovaće Duke Robillard. Moj savet je: NE PROPUSTITE!
Da ne bi bilo posle opet potere po torrentima i sajtovima: imam u mp3 formatu oko 36 njegovih albuma. Duke je majka swing, blues i jazz gitare. Ako ne možete da nađete na nettu, pripremiću vam priču o njemu za neko sledeće javljanje.

Nekoliko dana bio sam on the road (again) i vidim da se ovde pojavilo interesovanje za Doug Mcleod-om.
Super! McLeod je odličan blueser. Imam nekoliko njegovih albuma ( 6- 7).
Nikodime, uvek tražiš stvari na pogrešnoj adresi. Okani se torrenta, tamo nema ničega ( ili vrlo malo, a i to je problematično). Ako hoćeš da čuješ Douga, samo otvori Tvoj FTP server. Prebacio sam ti Dougov CD WHERE I BEEN iz 2006.Pored toga, imaš još nekoliko pojedinačnih fajlova, za koje verujem da ih nisi čuo.
Neka Te ne zbuni Doug. Na ovom albumu zvuči ,na mahove, kao Keb Mo. Njegova National still bootleg gitara i vokal vrlo su slični Keb-u.Ali na starijim albumima, sa Fenderom, vrlo je blizu Chris Rea. Meni je jako interesantan način na koji rešava ritam sekciju.Često ne koristi klasične baterije, a bas bubanj nadoknajuje akustičnim kontrabasom u donjoj oktavi. Uz to, puno je raznih ,, udaraljki,,, zvečki, čegrtaljki, činjelica i sl. Ovo je jedan CD u kojem zaista uživam. Ako hoćeš još - samo javi. Ima toga.
Naravno, to važi i za druge J&B fanove. Samo mi javite kako da vam dostavim foldere u mp3 formatu.
Milunka traga za Lionelom Hamptonom. OK, rešićemo i to. Samo malo strpljenja.

Još nešto za vas. Početkom aprila u studiju M Radio Novog Sada gostovaće Duke Robillard. Moj savet je: NE PROPUSTITE!
Da ne bi bilo posle opet potere po torrentima i sajtovima: imam u mp3 formatu oko 36 njegovih albuma. Duke je majka swing, blues i jazz gitare. Ako ne možete da nađete na nettu, pripremiću vam priču o njemu za neko sledeće javljanje.

Covek se uci dok je ziv... vidis, ja sam na tim torentima nasao sve i svasta... doduse i trazio sam dovoljno dugo. I tako i je ostalo da uvek kada nesto trazim prckam po Torrentima. daj onda nesto gde se moze naci vise i gde je izbor bolji, a da je naravno P2P i da se mogu preuzeti kompleti albumi. Sad sam video na FTPu... ima tamo svacega... ;)
Ipak ne moze sve ni da se nadje na trentima , narocito od kada je demonoid zatvoren. Usput da li neko zna da li se negde pojavio mozda neki pandam demonoidu, ili gde se ta druzina sada okuplja... pa ako neko zna neka okaci ovde.

Back