Jaz dostigao groteskne razmere: Bogatstvo 2.153 milijardera jednako imovini 4,6 milijardi ljudi

Тихи

Starosedelac
Poruka
185.448
Jaz dostigao groteskne razmere: Bogatstvo 2.153 milijardera jednako imovini 4,6 milijardi ljudi

Jaz između najbogatijih ljudi na svetu i ostatka čovečanstva dostigao je groteskne razmere, prema izveštaju organizacije Oxfam.
IZVOR: KLIX.BA PONEDELJAK, 20.01.2020. | 09:32

Podeli
Foto: Depositphotos/Klanneke

Foto: Depositphotos/Klanneke​
Naime, superbogati su akumulirali dvostruko više bogatstva od preostalih 90 posto ljudi, navodi se u godišnjem izveštaju.

Izveštaj koji je objavljen uoči Svetskog ekonomskog foruma u Davosu nazvan je "Vreme je za brigu", a fokusira se uglavnom na nisko plaćene poslove koje obavljaju mnoge žene i devojke.

U izveštaju se navodi da 22 svetska bogataša danas imaju veće bogatstvo od svih žena u Africi, prenosi Klix.ba.

Oxfam navodi kako danas postoje samo 2.153 milijardera u svetu, ali njihovo bogatstvo jednako je bogatstvu 62 posto svetske populacije ili 4,6 milijardi ljudi, piše RT.

Jaz između bogatih i siromašnih još je širi kada se uporedi kombinovani prihod najbogatijih bogataša sa imovinskim statusom 6,9 milijardi ljudi. Prema izveštaju, jedan posto najbogatijih ljudi ima dvostruko veće bogatstvo od gotovo 90 posto svetske populacije.

Dobrotvorna organizacija Oxfam, koja tvrdi da je povećanje poreza možda jedini način rešavanja nejednakosti između bogatih i siromašnih, kaže da bi oporezivanje najbogatijih ljudi sa dodatnih 0,5 posto u sledećoj deceniji osiguralo vladama dovoljno sredstava za stvaranje 117 miliona radnih mesta u zdravstvu, obrazovanju i drugim sektorima.

Iako Oxfam nije nikoga imenovao u svom izveštaju, sve oči su uprte na najbogatije na svetu - direktora Amazona i osnivača svemirske kompanije Blue Origin Džefa Bezosa, direktora francuskog luksuznog giganta LVHM-a Bernara Arnoa. Bezosovo bogatstvo procenjuje se na 115,2 milijarde američkih dolara, dok je neto imovina Arnoa 107,6 milijardi dolara.

https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2020&mm=01&dd=20&nav_id=1644081

Znaci 2100 milijardera poseduje vece bogatsvo nego 4.6 milijarde stanovnika planete zemlje

I drzave umesto da oporezuju njih pljackaju nas. A da im podignu porez samo za 0.5% otvorilo bi se automatski novih 117 miliona radnih mesta....

Neoliberalni kapitalizam je zlo.

"Moje bogatstvo nije ono što te čini siromašnim."

- američka umotvorina

naprotiv. Preraspodela opsteg drustvenog bogatstva jeste sto neke cini bogatim druge siromasnim

Svi mi ljudi civilizacija proizvodimo grupno bogatstvo velicine X

Mi ne mozemo da proizvedemo vise od toga. Ono sto neke cini bogatim a druge siromasnim jeste preraspodela tog bogatstva

A deli se bogatstvo kao u Alan Fordu

8593822dc4857d444fdde09cc9743fab.jpg

AF-SA19-image013.jpg

Pa to i jeste njihova imovina - plaćanjem poreza i infostana i registracijama auta pare otišle u budžet a preko ćoravih tendera iz budžeta u privatne ruke bez drugog rada sem ovog sa tenderom.
Znači ti misliš da je isti bruto domaći proizvod danas kao i u Starom Egiptu, samo je problem preraspodela

D0-DFBD0-A-2-BD9-41-F7-AE01-68-D8-F22662-F7.jpg

ne znam američki, jel ovo statistički porast siromašnih tamo?
Ne, taj graf pokazuje da vremenom čovečanstvo stvara sve više bogatstva.

Tako se ukupna Pita uvećava, i zato neki bogataš može da ima privatni avion a bez da je opljačkao Druga Trolja i Miju Hlamidiju.

Tako se ukupna Pita uvećava, i zato neki bogataš može da ima privatni avion a bez da je opljačkao Druga Trolja i Miju Hlamidiju.

to je tacno da stvaramo vise bogatstva

Ali se to bogatstvo jednako nepravedno preraspodeljuje

Sta hoces da kazes da su faroni u Starom Egiptu bili puka sirotinja ili da su svi imali isto?

Izmišljeno bogatstvo burazeru u vidu "cene rada".
Realno je - manjak resursa, pijaće vode, zdrave sredine...

Јаз између богатих и сиротиље ће бити све већи, али не зато што су сиромашни сироманији.

Не. богатији су него икада. Само што се њихово богатство не увећава брзином као богатство богатијих, који знају са новцем.

Јаз између богатих и сиротиље ће бити све већи, али не зато што су сиромашни сироманији.

Не. богатији су него икада. Само што се њихово богатство не увећава брзином као богатство богатијих, који знају са новцем.
Kad je Vučić platio telefon? To nije radio ni u SRS...
A tako umem i ja samo mene odmah utuže...

Treba pogledati i koliko se bogatstvo tih 4.6 mlrd povećalo, ovo su samo relativne statistike. Bogatstvo nije fiksna veličina, pa je isto sada i pre hiljadu, pa i sto godina, pa neko ima jer je štrpnuo veći deo na uštrb drugog, nego ako raste, raste za sve. Jaz nije bilo koji odnos, nego odnos u kome za jednu stranu raste nesrazmerno u odnosu na drugu.

to je tacno da stvaramo vise bogatstva

Ali se to bogatstvo jednako nepravedno preraspodeljuje

Sta hoces da kazes da su faroni u Starom Egiptu bili puka sirotinja ili da su svi imali isto?
Ako neko rmbači snagom 9 konja i zaradi 900 dinara

a neko radi snagom 1 konja i zaradi 100 dinara

Onda da li je to nejednakost koja iziskuje uravnilovku? Socijalisti kažu da, a mi neoliberali kažemo ne.

Ako neko rmbači snagom 9 konja i zaradi 900 dinara

a neko radi snagom 1 konja i zaradi 100 dinara

Onda da li je to nejednakost koja iziskuje uravnilovku? Socijalisti kažu da, a mi neoliberali kažemo ne.

Тикомир се слаже са тобом.

Али је *******, а *******и су обично социјалисти и сад он не зна на коју страну да бије.

Treba pogledati i koliko se bogatstvo tih 4.6 mlrd povećalo, ovo su samo relativne statistike. Bogatstvo nije fiksna veličina, pa je isto sada i pre hiljadu, pa i sto godina, pa neko ima jer je štrpnuo veći deo na uštrb drugog, nego ako raste, raste za sve. Jaz nije bilo koji odnos, nego odnos u kome za jednu stranu raste nesrazmerno u odnosu na drugu.
Da ali zamisli neko samo sedi.

I sad ti hoćeš Universal Basic Income za njega, pa da mu ja pravim štanglice.

Sposobni su zaradjivali pare i cuvali ih kroz investicije u korisne i profitabilne poduhvate

Dok su nesposobni pristali da im Vucic uzme 20 ili 30% od plata i penzija a resto su spiskali na taksu za televizor na kome gledaju Rijaliti po ceo dan i 40% skuplju struju koju placaju za Vuciceve direktore u EPSu

Zato su bogatiji od vas sirotinje

Da ali zamisli neko samo sedi.

I sad ti hoćeš Universal Basic Income za njega, pa da mu ja pravim štanglice.
Tek sad vidim da je tema na Politici, ne bih ostavila upis.

Zašto pretpostavljaš da je lenjost default ljudsko stanje?
Neki eksperimenti pokazali da su ljudi produktivniji i autentičnije inspirisani da rade i stvaraju kad im briga o egzistenciji ne visi nad glavom + šta sa svim poslovima koje će u vrlo bliskoj budućnosti ukinuti automatizacija, ili makar značajno da skrati radno vreme? Mene kao stolarku koja radi za sebe će AI prva da zameni. Možda konačno dolazi pet minuta za filozofe i ostale slobodne oblasti ljudskog duha.

Back