Javna rasprava o ustavnoj reformi Srbije

Schädel:
svakako ni ti se neces pitati o meni bez obzira na ustav i sto onaj novi vozd trubi sa Hilendara...Do sada je dolazio sa spec.dozvolom a od sada nece niti nos moci da promoli na Gazimestanu...

Каже се Хиландар, а не Хилендер. Па ти си већ неколико пута писао како нећеш да провоцираш, а види сад...
П.С. Ваљда знаш и ћирилицу :)

serb_pagan:
ako je neka ideja manjinska to ne znaci da se za nju ne vredi boriti i da je ona po defaultu pogresna...i nacizam je bio u nemackoj sa podrskom od 95%

A komunizam sa 5 % ... jese i "korisni idioti". Da, stfarno malo ljudi sledi "progresne" ideje.

Nacizam je Nemce izvukao iz velikih g..... u kojima su bili pre toga. Nesto se ne secam da je Hitlerova Nemacka imala problema sa "depresijom" ko ostatak sveta???

Deratizator:
A komunizam sa 5 % ... jese i "korisni idioti". Da, stfarno malo ljudi sledi "progresne" ideje.

Nacizam je Nemce izvukao iz velikih g..... u kojima su bili pre toga. Nesto se ne secam da je Hitlerova Nemacka imala problema sa "depresijom" ko ostatak sveta???
izvukao??? mrzi me da trazim slike razorenog drezdena i rusotina koje su ostale od nemacke kao posledica nacizma...a da ne pominjem strahote koncentracionih logora...pogledaj gde su nemci danas? zar nisu "izvuceni"? i to bez nacizma?

serb_pagan :
ako je neka ideja manjinska to ne znaci da se za nju ne vredi boriti i da je ona po defaultu pogresna...i nacizam je bio u nemackoj sa podrskom od 95%
kolega pagane ovo za naczam i nemacku si rekao na pamet i nisi u pravu.Nacisti u Nemackoj na izborima nikad nisu dobili cak ni nad polovicnu vecinu.Oni istina jesu na izborima bili najbrojnija partija ali su na vlast dosli tako sto je tadasnji predsednik Nemacke Hitlera postavio za kancelara(koji je po tadanjem ustavu bio samo igracka u rukama predsednika) da bi on onda polu-nasilnim putem promenio ustav,ukinuo parlament i preuzeo apsolutnu vlast.
Sto se tice tolike podrske to je netacno oko 35% mu je bio najbolji izborni rezultat.

Fagypont:
DA gradjanskom NE partijskom Ustavu

Amfiteatar Sava Centra, petak, 29. septembar, 12:00

Na skupu će govoriti:

Nataša Mićić, predsednica GSS,
Čedomir Jovanović, predsednik LDP,
Nenad Čanak, predsednik LSV,
Žarko Korać, predsednik SDU,
Vesna Pešić, Centar za mir i demokratiju,
Miljenko Dereta, Građanske inicijative,
Andrej Nosov, Inicijativa mladih za ljudska prava,
Aleksandar Popov, Centar za regionalizam.

Ne propustite.

Nećemo. Vidim da i na Stormfront Cafeu spremaju ucesnike za diskusiju.

Pošto vidim da je još "živa" diskusija o ustavnoj reformi, a potenciraju je najviše simpatizeri LDP i LDSV, pri čemu se očekuje bojkot referenduma kome bi se priključile i nacionalne manjine (posebno se apostrofira mađarska nacionalna manjina) mislim da bi bilo interesantno pročitati sledeći članak iz današnjih "Večernjih novosti" http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=11&status=jedna&vest=94482&datum=2006-09-29
Naglašavam "interesantno" upravo zbog činjenice da baš ove partije koje su u naslovu teme, stalno pune glavu o ulasku u EU, o napretku koji nas tamo očekuje i pri tome često potenciraju slučaj Poljske, Mađarske, a u zadnje vreme Bugarske i Rumunije i naglašavaju kako su eto i te zemlje odmakle daleko ispred nas...
Dakle, šta o svemu tome kažu Evropljani:

Zid u gla­vi
Želj­ko VU­KO­VIĆ, 28. septembar 2006

U ze­mlja­ma za­pad­ne Evro­pe ne gle­da­ju ni ma­lo ve­dro na zbi­va­nja u Ma­đar­skoj. Ali, ne sa­mo za­to što sma­tra­ju da gra­đa­ni­ma jed­ne čla­ni­ce EU ne pri­li­či da na uli­ca­ma po­ku­ša­va­ju sme­ni­ti de­mo­krat­ski iza­bra­nu vlast.
Glav­ni raz­log za­bri­nu­tog po­gle­da "sta­re Evro­pe" pre­ma Bu­dim­pe­šti je mno­go krup­ni­ji. Na­i­me, slu­čaj Ma­đar­ske je sa­mo po­sled­nji u ni­zu pri­me­ra ko­ji idu u pri­log sve gla­sni­jim oce­na­ma i tvrd­nja­ma da je ka­le­mlje­nje dr­ža­va ne­ka­da­šnjeg "so­vjet­skog blo­ka" u in­sti­tu­ci­je po­put EU i NA­TO, oba­vlje­no to­li­ko br­zo da ni eli­te ni obič­ni lju­di u tim ze­mlja­ma ni­su u sta­nju da se va­lja­no i istin­ski "pri­me"!
Ot­pri­li­ke: Ber­lin­ski zid je pre 17 go­di­na sru­šen u tre­nu, ali oči­to tre­ba mno­go vre­me­na da bi se sru­šio zid u gla­va­ma "no­vih" Evro­plja­na.
U "sta­roj Evro­pi" su, na­rav­no, zna­li da zi­da­nje de­mo­kra­ti­je, raz­gra­đi­va­nje sta­rih struk­tu­ra i po­seb­no me­nja­nje na­či­na raz­mi­šlja­nja "no­vih Evro­plja­na" - ne­će ići ni la­ko ni br­zo. Ali, ka­ko se po­ka­za­lo, ni­su oče­ki­va­li da će bi­ti to­li­ko mno­go i to­li­ko ve­li­kih "skre­ta­nja" sa tog "je­di­nog pu­ta u bo­lju bu­duć­nost".
Kao ilu­stra­ci­ja tih "iz­ne­na­đe­nja" naj­če­šće se ko­ri­sti Polj­ska. U po­čet­ku je bi­la dr­ža­va - uzor za sve osta­le no­vaj­li­je u dre­su EU i aspi­ran­te za pri­jem. Da­nas, me­đu­tim, Po­lja­ci su naj­pro­ble­ma­tič­ni­ji đa­ci u raz­re­du.
Bli­zan­ce Le­ha i Ja­ro­sla­va Ka­čin­ski, pre­mi­je­ra i pred­sed­ni­ka, ko­ji su dav­ne 1961. osvo­ji­li sr­ca Po­lja­ka kao zve­zde u de­či­jem fil­mu "Dvo­ji­ca ko­ja su ukra­le me­sec", sa­da u za­pad­no­e­vrop­skoj jav­no­sti zo­vu "dvo­ji­ca ko­ja su ukra­la Polj­sku" i sve sna­žni­je je okre­ću pro­tiv sa­me EU.
U "sta­roj Evro­pi" ne vi­de ni trun­či­cu vla­sti­te od­go­vor­no­sti ili kri­vi­ce za pri­li­ke u "no­voj Evro­pi". A mo­ra­li bi bar zbog to­ga što "no­vo­e­vro­pej­ci­ma" i kan­di­da­ti­ma na taj sta­tus - ni­ka­da ni­su re­kli a ka­mo li uva­ži­li ne­što što sa­mi i te ka­ko do­bro zna­ju: da je de­mo­kra­ti­ja iz­u­zet­no sku­pa i da za­to ni­je ni­ti ika­da mo­že da se uko­re­ni u si­ro­ma­šnim i ne­raz­vi­je­nim ze­mlja­ma.
Uosta­lom, ni­je de­mo­kra­ti­ja do­ne­la bo­gat­stvo za­pad­noj Evro­pi. Bi­lo je obrat­no.
Na­rav­no, či­nje­ni­ca da su is­toč­no­e­vrop­ske ze­mlje bi­le te ko­je su mo­li­le i ku­mi­le da uđu u EU, od­u­zi­ma im pra­vo da se ža­le na pra­vi­la ko­ja u njoj va­že, ma ko­li­ko ona bi­la po njih ne­po­volj­na, ili ne­pra­ved­na.
Re­ci­mo, ni­ka­kva taj­na ni­je bi­la da će Polj­ska, Ma­đar­ska i osta­le is­toč­ne pri­do­šli­ce bi­ti ze­mlje dru­gog re­da i to osta­ti sve dok ne bu­du bo­ga­te i moć­ne kao "sta­ro­e­vrop­ske". Jed­na­ko kao što je sa­da ja­sno da će Ru­mu­ni­ja i Bu­gar­ska od no­ve go­di­ne bi­ti EU-ze­mlje tre­ćeg re­da i osta­ti to sve dok se ne obo­ga­te bar kao Grč­ka.
Da­kle, dr­ža­va­ma ko­je ni­su u sta­nju da se sa­me po­bri­nu za svoj raz­voj, ne­će po­mo­ći ni član­stvo u EU, sve­jed­no da li bi­le dru­gog ili pe­tog re­da. Sve osta­lo je sa­mo pra­zna i po sla­be i si­ro­ma­šne po­ra­zna po­li­tič­ka pri­ča. Taj "zid u gla­vi" va­lja pr­vo sru­ši­ti na­ma u Sr­bi­ji.

Back