Javna promocija mržnje prema `južnjacima`

gost 361356

Veoma poznat
Poruka
10.647
Prethodnih dana zgražavanje javnosti pokrenuo je
)[/QUOTE]

Najgore je to što ogroman broj čitalaca podržava takav stav autora bestijalnog komentara i slaže se sa konstatacijom da `primitivni ostrašćeni teški južnjaci` dolaze u Beograd da se iživljavaju nad bespomoćnim starim Beograđanima koji bi samo da se prevezu od tačke A do tačke B tramvajem. Autoru rasističkog citata nije palo recimo na pamet da je možda starac južnjak a lice koje ga šutira Beograđanin jer je čuo sa snimka ono što je želeo da čuje a ne ono kako jeste. Slepa mržnja dakle.

Trebalo je svaliti krivicu na `ostrašćenog i primitivnog južnjaka`.

Na njihovu žalost ispostavilo se, nakon objavljivanja identiteta siledžije, da poreklom nije južnjak ali ne bih dalje ulazio u razradu šta je i odakle je nasilni brojač jer ispade pojedinaca ne povezujem sa njihovom etničkom pripadnošću niti sa zavičajem.

I konačno, posle ovakvih medijskih incidenata mislim da imam puno pravo da se zapitam da li je federalizacija Srbije zaista najbolje rešenje za sve? Neki pitanje decentralizacije i federalizacije povezuju sa nastojanjima SAD i EU da se Srbija rasparča ali ovakvi primeri pokazuju da Srbiju niko bolje ne raspračava od onih koji žive u Srbiji. Jer ako tako veliki broj ljudi ima strastvenu potrebu da javno demonstrira mržnju prema čitavom jugu Srbije samo na osnovu tendenciozne i krajnje netačne tvrdnje iznete u komentaru na vest, šta Jug od tako nastrojene Prestonice može da očekuje? Podizanje zida posle izlaza Niš-jug u cilju sprečavanja južnjaka da napuste geto? Večitu diskriminaciju?

Recite šta mislite o svemu ovome.

Poslednja izmena od moderatora:
Juznjaka ima puno u Beogradu. I dobrodosli su, kao i svi ostali koji se ponasaju u skladu sa normama civilizovanog drustva.
Problem srpskog drustva je podela na plemena, grupe, stranke itd.
Ko se zalaze za federalizaciju Srbiju, taj je protiv opstanka drzave Srbije.

Ovde nije reč o ponašanju već o teškom klevetanju.

Drugo, veruj mi na reč da nisu dobrodošli. Ako mi ne veruješ navešću ti bez preterivanja 50 slučajeva otvorene diskriminacije prema južnjacima u BG.

Ovde nije reč o ponašanju već o teškom klevetanju.

Drugo, veruj mi na reč da nisu dobrodošli. Ako mi ne veruješ navešću ti bez preterivanja 50 slučajeva otvorene diskriminacije prema južnjacima u BG.

Mi smo skloni da se uzivimo u ulogu zrtve. Oko mene sve sami juznjaci, kao i svi ostali, ali nisam primetio diskriminaciju.
Inace, izjasnio sam se sta mislim na temu. Mogao bih koju rec i o diskriminaciji prema meni, ali nema potrebe. Moje ponasanje cu shvatiti kao pogresno i promenicu ga zarad opstanka.

Mi smo skloni da se uzivimo u ulogu zrtve. Oko mene sve sami juznjaci, kao i svi ostali, ali nisam primetio diskriminaciju.
Inace, izjasnio sam se sta mislim na temu. Mogao bih koju rec i o diskriminaciji prema meni, ali nema potrebe. Moje ponasanje cu shvatiti kao pogresno i promenicu ga zarad opstanka.

Ti insistiraš na nekakvoj priči o ponašanju mada se ovde radi o nečemu bitno drugačijem.

Južnjaka u priči o šutiranju starca nije bilo. Ovaj rasista AD je izmislio priču a B92 s radošću objavio.

I to nije prvi put da se ovako nešto dešava u medijima. Seti se samo onog pandura kome je smetao južnjački naglasak pa je dobio milion `lajkova`.

I naravno, ovde nema uživljavanja ni u kakve uloge već sam izneo crno na belo šta stoji na sajtu B92.

Ti insistiraš na nekakvoj priči o ponašanju mada se ovde radi o nečemu bitno drugačijem.

Južnjaka u priči o šutiranju starca nije bilo. Ovaj rasista AD je izmislio priču a B92 s radošću objavio.

I to nije prvi put da se ovako nešto dešava u medijima. Seti se samo onog pandura kome je smetao južnjački naglasak pa je dobio milion `lajkova`.

I naravno, ovde nema uživljavanja ni u kakve uloge već sam izneo crno na belo šta stoji na sajtu B92.

Pa pazi sad ovako. Posto meni izvesna osoba koja u prezimenu ima "...adin..." konstantno podmece nogu na poslu ja bih trebalo da sada kazem kako je ta osoba u stvari siptar(ka) jer je njeno(govo) prezime nastalo od arbanaske neke tamo reci. Za moj razum bi to bila glupost. A inace, taj pandur sto je dobio milion lajkova, ko zna zbog cega je dobio te lajkove.
Hocu da kazem da je stvari prvo potrebno dobro ispititati pa tek onda zakljucivati.

To sto neko ne vidi dalje od svoje ulice ja nisam kriva.

Ne radi se samo o ograničenosti pojedinaca već o tendencioznim podmetačinama koje mediji periodično usmeravaju ka `južnjacima`.

Blic i B92 prednjače u tome.

Tokom 90ih na radiju B92 u emisiji Sportski ritam srca neosnovano izvikani slikar naivac Uđu ili popularni Dragojevićev `anđeo` objašnjavao je slušaocima kako postoje genetske razlike između primitivnih južnjačkih navijača i superiornih prestoničkih. Onaj plavi tupson koji takođe nešto vodi na B92, bol u predelu zadnjice `duhovito` je nazvao `južnim` bolom. Grafiti po Beogradu južnjake karakterišu kao bugaraše. Dakle mnoštvo naizgled sitnica koje imaju za cilj da formiraju krajnje negativnu sliku o narodu juga Srbije.

To je dakle permanentna kampanja koju forsiraju pre svega mediji koji se `pozicioniraju` kao `proevropski`.

Poslednja izmena:
Pa pazi sad ovako. Posto meni izvesna osoba koja u prezimenu ima "...adin..." konstantno podmece nogu na poslu ja bih trebalo da sada kazem kako je ta osoba u stvari siptar(ka) jer je njeno(govo) prezime nastalo od arbanaske neke tamo reci. Za moj razum bi to bila glupost. A inace, taj pandur sto je dobio milion lajkova, ko zna zbog cega je dobio te lajkove.
Hocu da kazem da je stvari prvo potrebno dobro ispititati pa tek onda zakljucivati.

U uvodnom postu sam već pojasnio da ne želim da komentarišem poreklo brojača jer za razliku od B92 i zakletih Beograđana nisam sklon satanizaciji čitave populacije zbog izgreda pojedinaca. Samo sam naglasio da dotični nije južnjak što je tačno.

Pandur je dobio milion lajkova baš zato što je nasrnuo na tipa sa južnjačkim akcentom a to je i sam priznao.

Pritom ako ćemo o temeljitosti tog dana je u Beogradu bilo bar 80% Beograđana na strani huligana ali je južnjak vrlo tendenciozno apostrofiran kao "onaj što je došao da ruši njegov grad".

Pritom treba naglasiti i to da radnici koji "vise" (i povremeno padaju) sa skela širom Beograda nisu sa Dorćola, Savskog venca ili Voždovca.

Ubedljivo ih je najviše sa juga Srbije tako da pričati kako južnjaci ruše Beograd predstavlja najprimitivniji moguć cinizam.

Mržnja prema južnjacima nije samo kulturfašistička ili rasistička. Malograđanski Beograd koji je jedva skrpio dve generacije u glavnom gradu mrzi čak i postojanje južnjaka.

Čak je i ova tema forumski getoizovana.

To je dakle rasizam na delu.

Poslednja izmena:
Svako bi neki vid regionalizacije bilo najbolje resenje.

Ovu temu, temu juga Srbije uopšte, vlasti u Beogradu smatraju krajnje marginalnom. Brižljivo građena medijska slika o južnjacima kao nepoželjnim marginalcima u Beogradu dala je svoje rezultate - jug je Beogradu čir na dupetu. Jug je nešto čega se Beograd stidi. Samim tim ga ne uzima za ozbiljno. Ipak niko ne može Beogradu da pomogne da jug shvati ozbiljno sem samog juga. Ipak jug kao da nije niti najmanje svestan slike koju vlasti u Beogradu imaju o njemu. A ta slika bi se mogla opisati kao prazan ram.

Jug prvo mora da obznani svoje postojanje jer dok to ne učini Beograd će ga videti isključivo kao nepoželjnog najdaljeg rođaka iz džungle.

Znači inicijativa.

Ovu temu, temu juga Srbije uopšte, vlasti u Beogradu smatraju krajnje marginalnom. Brižljivo građena medijska slika o južnjacima kao nepoželjnim marginalcima u Beogradu dala je svoje rezultate - jug je Beogradu čir na dupetu. Jug je nešto čega se Beograd stidi. Samim tim ga ne uzima za ozbiljno. Ipak niko ne može Beogradu da pomogne da jug shvati ozbiljno sem samog juga. Ipak jug kao da nije niti najmanje svestan slike koju vlasti u Beogradu imaju o njemu. A ta slika bi se mogla opisati kao prazan ram.

Jug prvo mora da obznani svoje postojanje jer dok to ne učini Beograd će ga videti isključivo kao nepoželjnog najdaljeg rođaka iz džungle.

Znači inicijativa.
Itekako se uzima za ozbiljno jer ipak neke pare sa juga idu u centralu,kao uostalom i iz drugih krajeva Srbije.Inicijativa naravno,ali vrlo tesko...ipak je u Srbiji sve centralizovano,vlast,politicke partije...mediji su tek posebna prica.Jednostavno nema ko da pokrene inicijativu.

Back