JARCEVI

Ovako sam se i ja snalazio na prijemnom u gimnaziju ( nekim cudom polozio :D)

https://www.astrotheme.com/astrology/Rowan_Atkinson

Treba li reci da je serije(izmedju ostalog) " Diplomci, Vruc Vetar, Bolji Zivot , Srecni Ljudi, Porodicno Blago itd i filmove Tesnu Kozu, Cudo Nevidjeno itd napisao Sinisa PAvic, Vodolija sa konjukcijom SAturna i Sunca, i sa Merkurom i Venerom u JArcu.

Te da je najpopualrniju britansku humoristicku seriju svih vremena ( Only Fools and Horses-MUCKE) napisao covjek sa Suncem, Mjesecom i MArsom u Jarcu i Merkurom u Strijelcu, John Sullivan.

Zato što to posmatraš kroz isključivo ljude i Sunčevu prizmu. Kada posmatraš kroz okolinu, uvidećeš da egzaltacije čine naše okruženje bolje nego ležište.

Kažeš Venera u Biku. Okej, pevanje, kuvanje, sve je to lepo videti kada neko kroz Asc ume da pruži drugima.

Ali, uzmi recimo jelo poput Pizza koje je okruglo (Ve) i dobilo svetsku popularnost (globalno, Ribe) i uvidećeš koliko je Egzaltacija u stvari bitna. Razlog zašto je Pizza toliko popularna je upravo zbog egzaltacije Venere u Ribama.

Ili, evo, Venera u sedištu. Novac u novčaniku. Ali šta je Novac pojedincu kada je mnogo bitniji da bude na globalnom nivou? Venera egzaltirana u Ribama je suština globalizacije. Proširenje tržišta je svakome u interesu kada ima produkt koji želi da prodaje. Ti stičeš bogatstvo proširenjem, a ne sužavanjem.

Evo ti i primer egzaltacije naspram Sedišta.

Merkur u Blizancima je Telefon u Ruci.

Da li ti vredi Telefon u Ruci naspram egzaltiranog Merkura u Vodoliji (Mreža telefona koji jedan drugom daju signal)?
Možeš imati telefon u ruci, ali džabe je ako nemaš vezu niti konekciju na koju se povezuješ.

Egzaltacije rade zajedno sa sedištima i to je sve jedna celina.

Nisam uopšte razmišljala o ovome, nego juče neko pored mene spomenuo neke satelite i sl. i pade mi na pamet ovo što smo pričali...

Tj. ono što sam rekla da egzaltacija znači "ko visoko leti - nisko pada"... Tj. da to nije realno održivo... Da su to neke vrste ekstrema, kao i pad... Planeta u padu uopšte nije toliko nemoćna koliko se ona sama oseća nemoćnom. "Nije sve tako crno"...

Ti ekstremi nose sa sobom dozu nesigurnosti, tj. velike su varijacije, pojave se, ali nisu prosečna vrednost, nisu neko stabilno stanje. Kao planeta u sedištu, koja je nekako stabilna. Niti može puno da dobije, ali ne može puno ni da izgubi. Faktori sigurnosti su manji, jer nema toliko oscilacija, to mu dođe neki prosek... Normala...

A time su planete u egzaltaciji svojevrsne utopije. Kao recimo Saturn u Vagi. Jeste, najidealniji zakon bi bio onaj koji bi štitio sve, i svima davao jednaka prava, država i jeste kao pod parolom vlast naroda, ali to je samo utopija... Takav zakon i kad bi se doneo, neodrživ je, i stalno imamo oscilacije od idealne pravde...

Kao Merkur u Vodoliji, mreža satelita... Ali kad on otkaže, mi smo u informacionom mraku, a kad crkne telefon (Merkur u Blizancima) ili se zakrči ulica, nije smak sveta...

Ok lepo je kad se dese takve pojave, ali one su retke, i nisu redovna pojava, već ekstremna vrednost.

Takođe i Venera u Ribama, ekstrem, naspram Venere u Biku...

Venera u Biku, kada otkaže, izgubimo novčanik, ali kada otkaže Venera u Ribama, to je pad berze, problemi sa javnim finansijama, enormni dugovi i bankroti multinacionalnih kompanija...

Tramp ima Neptun u drugoj, i proglašavao je bankrot više puta, a takođe barata i javnim finansijama... To su velike klackalice...

Merkur u Vodoliji je divan, ali je takođe i utopija... Da smo svi jako pametni, i da svojim znanjem unapređujemo celu zajednicu... Hah... Možda u mašti samo... Takvi slučajevi se dešavaju pojedinačno, i totalno nepredvidivo... Nije redovna pojava takav način razmišljanja, inače bismo bili savršeno društvo...

Planeta u egzaltaciji je u " ushicenom" polozaju , predodžba o egzaltaciji potice od stare astrološke tradicije i vjerovatno odražava prihvaćena mjesta planeta u zamišljenom trenutku stvaranja svijeta.

Egzaltirane planete se nazivaju " srecnim pozicijama", sto bi reklo da osoba koja ih ima samim rodjenjem posjeduje osobine koje pokazuju da se ta osoba " podrazumijeva kao takva", da je uglavnom zadovoljna sama sobom u skladu sa prirodom znaka i polja u kojoj se egzaltirana planeta nalazi, ali upravo taj opusteni lezerni pristup koji donosi egzaltirana pozicija vremenom moze da dovede do " pada",a upravo one osobe koje imaju debiltirane planete u karti ( pad ili egzil) ce sukladno " nedostatcima" koje imaju, upravo najvise energije uloziti da prikriju te nedostatke, i ispostavit ce se da nekada lose postavljena planeta moze da bude " jaca" od one u sjedistu ili egzaltaciji, cisto kada uzmemo u obzir finalni " rezultat"
Stim da ce egzaltirana planeta uvijek svoju prirodu na iskazuje na dostojanstven nacin, dok ce debiltirana svoje osobine iskazivati kroz elemente destruktivnosti.
Npr Al Capone, JArac sa MArsom u RAku, razbio covjeku glavuz bejzbol palicom sto ga je nazvao " scar face".DA je imao MArs u Sco to nikada ne bi uradio.

Ne znam da li se radi o photoshopu, ali svakako "mocna" slika, najpoznatiji i najpopularniji Jarac svih vremena i najpoznatija i najpopularnija Blizanka :D

565509

srdačan pozdrav! naime,želio bih se malo bolje upoznati sa astrologijom,koju bih mi leteraturu ili sajt preporučijo kao početniku i laiku na tom polju? da mogu i ja da baratam pojmevima mesec u raku,ascendent afektuje u aferezi i slično ko mator :zaljubljena:
a moš i ti ukratko (ili udugačko,kako materija zahteva mada me uglavnom mrzi da čitam dugačke postove) da mi objasniš ako te nemrzi

srdačan pozdrav! naime,želio bih se malo bolje upoznati sa astrologijom,koju bih mi leteraturu ili sajt preporučijo kao početniku i laiku na tom polju? da mogu i ja da baratam pojmevima mesec u raku,ascendent afektuje u aferezi i slično ko mator :zaljubljena:
a moš i ti ukratko (ili udugačko,kako materija zahteva mada me uglavnom mrzi da čitam dugačke postove) da mi objasniš ako te nemrzi
Evo ti ovdje u najkracem smislu nekih osnovnih " crta" astrologije :D

http://www.astropedja.com/strana.php?strana=Osnove astrologije

A mozes citati od Gorana Milekica " Beskjrajnu astrosimboliku", " Astropsihologiju" ili od Dupora " ne vjerujete, provjerite" itd.

Mada se ja najvise oslanjam na neki licni " sud" vezan za licna iskustva vezana za moj privatni zivot i njegov odnos na sve ono sto ga okruzuje, bilo koje zivotne oblasti, ljubavi, politike, sporta, umjetnosti, filozofije itd itd :D

Nisam uopšte razmišljala o ovome, nego juče neko pored mene spomenuo neke satelite i sl. i pade mi na pamet ovo što smo pričali...

Tj. ono što sam rekla da egzaltacija znači "ko visoko leti - nisko pada"... Tj. da to nije realno održivo... Da su to neke vrste ekstrema, kao i pad... Planeta u padu uopšte nije toliko nemoćna koliko se ona sama oseća nemoćnom. "Nije sve tako crno"...

Ti ekstremi nose sa sobom dozu nesigurnosti, tj. velike su varijacije, pojave se, ali nisu prosečna vrednost, nisu neko stabilno stanje. Kao planeta u sedištu, koja je nekako stabilna. Niti može puno da dobije, ali ne može puno ni da izgubi. Faktori sigurnosti su manji, jer nema toliko oscilacija, to mu dođe neki prosek... Normala...

A time su planete u egzaltaciji svojevrsne utopije. Kao recimo Saturn u Vagi. Jeste, najidealniji zakon bi bio onaj koji bi štitio sve, i svima davao jednaka prava, država i jeste kao pod parolom vlast naroda, ali to je samo utopija... Takav zakon i kad bi se doneo, neodrživ je, i stalno imamo oscilacije od idealne pravde...

Kao Merkur u Vodoliji, mreža satelita... Ali kad on otkaže, mi smo u informacionom mraku, a kad crkne telefon (Merkur u Blizancima) ili se zakrči ulica, nije smak sveta...

Ok lepo je kad se dese takve pojave, ali one su retke, i nisu redovna pojava, već ekstremna vrednost.

Takođe i Venera u Ribama, ekstrem, naspram Venere u Biku...

Venera u Biku, kada otkaže, izgubimo novčanik, ali kada otkaže Venera u Ribama, to je pad berze, problemi sa javnim finansijama, enormni dugovi i bankroti multinacionalnih kompanija...

Tramp ima Neptun u drugoj, i proglašavao je bankrot više puta, a takođe barata i javnim finansijama... To su velike klackalice...

Merkur u Vodoliji je divan, ali je takođe i utopija... Da smo svi jako pametni, i da svojim znanjem unapređujemo celu zajednicu... Hah... Možda u mašti samo... Takvi slučajevi se dešavaju pojedinačno, i totalno nepredvidivo... Nije redovna pojava takav način razmišljanja, inače bismo bili savršeno društvo...

Kapiram šta želiš reći.

Egzaltacije planete svakako vuku ekstremitet više no planete u sedištu, ležištu, prirodnom znaku-kući itd. Kada se tako posmatra, sve zavisi od perspektive koju želiš da iskoristiš.

S jedne strane, krajnosti su ''dobre'' jer prikazuju da se stvari mogu nadaleko razviti, dok s druge strane prikazuju opasnost od razvijanja isključivosti.

Ali, treba znati i razumeti - ovo se uvek dešava. Ove isključivosti su uvek prisutne, samo na dosta manjoj korelaciji u ljudskim odnosima, što sa drugim ljudima, što sa delovanjem ili mišljenjima o situacijama. I te isključivosti mogu da doprinesu razvitku nekih pojedinosti. U toj međusobnoj korelaciji dešava se ono stanje koje nazivamo životom. Kravica će da se pokaki, zar ne? Naravno, čovek to neće jesti, ali će da pođubri zemljište gde treba da se razviju biljke. Biljke će da iskoriste kravlji izmet da napreduju, ojačaju i sakupe sve minerale koji su im potrebni za opstanak, baš onako kako je priroda napravljena. Materija skapa i postaje reciklirana, pretvara se u novi život, a točak se okreće i ne prestaje. Iz Riba u Ovna, iz Ovna u Bika, iz Bika u Blizance itd Samo se nadograđuje.

Stelijum će ti davati manje promenljivu ličnost koja će biti ekspert u svojoj oblasti, dok će ti raštrkane planete po horoskopu davati nekoga sa mnogim interesovanjima i delima u životu koja će najbolje da povezuje gomilu stvari u jedno ili da ima cikluse života koji se mogu poređati u segmente poput godišnjih doba. Neko sa stelijumom će da takođe ima mnoga interesovanja, ali pitanje je da li možeš da ispratiš te ljude kao i da li će da ti otvore ogromna metalna vrata? Dok ljudi sa raštrkanim planetama će uvek imati nekoliko otvorenih prozora, vrata, rupicu u krovu da se propadne ili neki drugi način da se dođe do njih oko zajedničkih tema.

Činjenica je, pak, to jeste forma u astrologiji koja se pojavljuje i prikazuje da ti ekstremiteti ili krajnosti, kako god da ih nazovemo, predstavljeni kao forma zakona. To su forme koje jesu i ne možemo ih menjati isto onoliko koliko ne možemo menjati koje ćemo planete gde da držimo, koliko, kada itd. To su spoljašnji faktori na koje čovek ne može da utiče, isto kao što rukama ne može da zadrži kišu ili žmurenjem ne može da ukloni sunčevu toplotu.

Dve suprotnosti ne moraju nužno da rade jedna protiv druge. Jednostavno se nadopunjuju (na primer Ribe i Devica su zajedno dali medicinske sestre ko pojavu, Bik i Škorpija su ti dali poljanče za hranu i reku za vodu- dveju osnova za život). Ali se mora pronaći medijum koji će da uspe u prikazivanju pozicije koja je konvencionalno smatrana ''lošom'' za društvo. Šta to znači?

U astrologiji kada posmatraš planete niti jedna ne naglašava ''ovo je loše'' ili ''ovo je dobro''. To ne postoji. Astrologija se nikada ne bavi Moralnim odlukama. Astrolozi u razgovoru sa klijentom moraju da morališu, ali astrologija nema tu potrebu da prikazuje stvari kroz ulepšavanje ili razgolićivanje. To je samo ljudska potreba da kroji stvari po sopstvenim potrebama. Često, sebičnim potrebama.

Govorili smo o Merkuru u Vodoliji kao o sistemu egzaltacije. Za mene kao astrologa to će uvek da vuče koliko dobrog, toliko i lošeg, jer stav Astrologije, kao i čitavog univerzuma koji se u istoj posmatra, jeste da se uvek pronalazi balansiranje. U svemu što se radi, čini, misli itd. Ovaj zakon ''Balansa'' je prisutan u astrološkoj formi tako što imamo suprotne znakove Zodijaka koji se međusobno nadopunjuju prikazujući naočigled dve suprotnosti.
Sa Merkurom u Vodoliji, egzaltiranim, dobijemo savanta koji fantastično kalkuliše i pamti sve brojeve. Ali dobijemo takođe nekoga ko je u mladosti trpeo strahovite glavobolje, bol, nije imao detinjstvo, kinjili su ga svi, nazivali ga freakom ili jednostavno bežali od nekoga ili nečega što ne mogu da shvate ili da oboje unutar svoje slike o svetu. Balans postoji u tome što on može ono što oni ne mogu, a on ne može ono što oni mogu. Ili nema ono što oni imaju. Ili ne razmišlja na isti način o stvarima o kojim oni razmišljaju.

Pogledajmo sa biološke perspektive.
Imaćeš na livadi gomilu maslačaka, a imaćeš i u džungli jedan cvet koji se pojavljuje tek svake prestupne godine... I od maslačaka ti možeš da dobiješ med podjednako kao i od cveta koji se pojavljuje svake prestupne. Više meda će se dobiti od maslačaka, normalno. Ali možda baš taj cvet daje posebnu vrstu leka za neku retku bolest.

Pogledajmo sa nutricionističke perspektive.
I kada slaninu jedeš, misliš masna je, holesterol napada. Ali za moždane ćelije i neke bolesti pluća je nezamenljiva. Ili pomorandžu kada jedeš pa dobiješ influx vitamina C, ali za zubnu gleđ je acidnost katastrofalna.

Svuda mora da postoji balans, iako se isti ne može uvek videti ili sagledati na prvu ruku.

----------------------------

Ali, ja nisam o tome govorio! :mrgreen:
To su ''prirodni zakoni astrologije i sveta''.

Ja sam govorio o tome kako doživljava čovek ''dobro i loše'' u astrologiji. Prevlast je data ''dobrom'' naspram onoga što je ''loše''. Da li je moj Merkur u Strelcu zaista loš kada je činjenica da preko njega posmatram astrološku simboliku na jedan opširan način gde povezujem stvari, ljude, situacije, principe, moralnost, filozofiju, Boga i sve drugo, treće i deseto u jedan univerzalni oblik postojanja umesto da se isključivo opredeljujem za sajdžijski posao ili posao u štampariji koji me nikada ne bi istinski načinio srećnim iako bi predstavljao nešto što je generalno ljudima okarakterisano kao ''dobra stvar'' ili mi pružilo, koliko-toliko, sigurnost za dugi niz godina?

Da, za zemljane znakove bi ta vrsta sigurnosti sigurno bila i te kako primamljiva. Kao kada bi se cvet iz džungle isekao i odvukao iz prirodnog staništa tako da živi u saksijici u nekom buđaku na NBG. Jednostavno, nije za to stvoren. Isto tako, Merkur u Strelcu nije stvoren za konvencionalne knjige, konvencionalne metode, konvencionalno BILO ŠTA. Uvek mora da bude neobično, nekonvencionalno, drugačije, rasprostranjeno, naširoko, svestrane, sagledano iz mnogo perspektiva bez da se bilo koja postavlja kao prva, druga ili poslednja. Uvek sa dubokim razmišljanjima, a više okrenuto ka tome da se lepše u životu provede sa puno znanja (ogromna žeđ je to) koje će konstantno da se gradi u mentalnoj tvrđavi bez kraja pre nego li da se živi mirnim životom pisca koji se proslavi sa knjigom ili dve ili žurnaliste koji sagradi život oko fiata punto.

Sedišta su okej, ali ne smatram da su na bilo koji način zaista beneficirana jer njihov frejm je uzan i vuče korene iz onih perioda kada su Saturn smatrali vladarem osme kuće, što znamo uveliko da nije tačno.

Pozdrav!

Aloe Blacc ima Veneru u Strelcu ne cudi me sto mu je zena Strelac.

U filmu "Gospodar Prstenova" Legolasa glumi Jarac Orlando bloom(Asc Vodolija,Mesec u Skorpiji)
Bio je u braku sa Mirandom Kerr (Ovan,Asc Rak,Mesec u Raku)
Navodno je zaprosio Katy Perry (Skorpija,Asc Skorpija,Mesec u Skorpiji)

Bio je inteligentan čov
Pa, šta reći... bio je inteligentan čovek! Sad, bog mu dušu prostio ili nije oprostio...
Ovaj je bio jos inteligentniji( po njemu je Francis Ford Coppola napisao scenario za triologiju kultnog filma Kum).NAkon iscrpnih govora svojim " sticenicima" su mu predlagali da se pocne baviti svecenickim pozivom, toliko je bio " jak" duhom.U nekim 60tim se povukao iz kriminala, poceo se baviti legalnim poslovima.
Treba procitiati knjigu o njemu " ispovijest legendarnog kuma", zivio je skoro pa 100 godina.
Legendarni Joseph Bonanno ( So i Me Jarac, Mo Blizanac, Ma Ssco, Ac nepoznat)

https://www.astrotheme.com/astrology/Joseph_Bonanno

Ili najveci francuski gangster svih vremena, nazvan drzavnim nepriajteljm NBR 1(Snimljen istoimeni film, glumi ga Vincent Cassel)

Jackues Mesrine
( So i Me Jarac, Ac i Mo Rak)

https://www.astrotheme.com/astrology/Jacques_Mesrine

Isjecak iz Filma

Poslednja izmena:

Back