Jahanje

Mislim da je sport bilo koje vrste (u koji su ukljuceni konji) jedini nacin da konji kao vrsta ne izumru kao sto je mnogo zivotinjskih vrsta izumrlo do sada... :sad:
A sto se tice mucenja konja-moja sestra obozava konje i bas zbog toga nece da ih jase...gleda mene kako jasem...mazi ih,a planira i da pocne da ih timari i sl...ali ne i da jese-misli da je to njima opterecenje i mucenje...Ali ne znam zasto mi jahaci, iako to znamo, ne mozemo da prestanemo da jasemo...Pa mislim da je to jer nam je to najbolji nacin da im budemo blizu i da ih volimo ;-)

Slazem se , jer smatram da bi dobro jahao moras da budes jedno sa konjem. A taj osecaj je neverovatan. Ali sobzirom da konj ima prosecno pola tone a mi deset puta manje mislim da im to ne predstavlja preterano opterecenje. Sigurno vise vole da jurcaju slobodni nego da budu jahani a u to sam se uverila kada smo u klubu pustili sve konje slobodne u manjez. Prizor je bio prelep svi oni raznoliki slobodni galopiraju kao nenormalni , grickaju se i igraju.

Ali zar ne primecujete da se konji osecaju sigurnije uz coveka? sad skoro dok je bilo ne vreme, a mi jahali, oni konji sto su bili pusteni su jurcali ko ne normalni i bacali se i skakali, dok su nasi konji (koje smo jahali) bili savrseno mirni, iako je grmelo i vetar ubijao, i prasina se dizala...Mislim, da su naviknuti na sve to, i da su vec i zavoleli ljude, tako da im ni jahanje ne predstavlja problem...

pustaju te da ih jases da bi ih odrzavao u zivotu; hranio ili ne ubio,.. sta ce...
ok je meni kol'ko tolko to opusteno jahanje... ali trkanje- da sibas konja da bi trcao brze... e onima koji ih tako jasu: zelim vam da vas sibaju dok vam sede na grbaci, a vi da budete srecni u stali sa parcetom hleba.

Ja isto mislim kao polarni meda( :D ) da im ipak nije prijatno (a ni blizu toga) da ih sibaju i muce da bih pobedili i osvojili koje mesto,a o parama da ne pricamo...ili neku psihicku satisfakciju... :(
Ok je da ih jases,druzis se, timaris, brines o njima...a izrabljivanje vec... :cry: Ne znam sta je tim ljudima u glavama...
Pre neki dan sam kupila neki film:"Sampioni" o dzokeju koji je oboleo od raka i njgovom konju kome je stradala tetiva i koga su hteli da uspavaju...dok se dzokej lecio,izlecio se i konj....i onda su zajedno ucestvovali na najvecoj trci...Snimano je sve...i kako preskacu prepone i kako konji padaju u jarak,jedni preko drugih,konji preko ljudi...itd... :sad: Ono je stvarno bilo tuzno-jeste da je glavni glumac (i konj i covek) pobedio,ali ovi ostali??!!

O boze, pa galoperi su u formi, i imaju snage za to, a i sigurno vole da trce. Ok, ono sa ''sibanjem'' nije u redu, ali sigurno ih ne boli toliko, cak im ni rane ne ostaju, nije bas TOLIKO strasno. Ipka i dzokeji znaju sta rade, i vole konje, ne zele da ih muce.

Nemoj da zivis u iluziji. Vecima njih "voli" konje samo zbog sporta, a nije im stalo do samih konja. U ovo vreme svaki sport je prestao da bude uzivanje vec samo pokusaj da se zarade pare, a posebno se oko konja vrte velike pare tako da...

Naravno , vrte se vece pare nego sto mi mozemo da zamislimo.
Ja kada bi mogla naj radje bi sebi kupila konja mazila ga i pazila, ali nazalost to je nemoguce.
Pored toga sto konji nisu jeftini predpostavljam da ni smestaj nije naj povoljniji.
Secam se kada sam ja jahala da je jahacka oprema koju sam tada kupovala( pantalone , korbac....)
nije bila jeftina i da sam morala da idem do madjarske da to kupim secam se da su pantalone bile 100 maraka.
Super je nekome ko ima babu ili dedu na selu pa ima gde da ode da se zeza sa svojim konjicem.

Svasta, pa znaju i dzokeji i vlasnici tih konja, sta konje boli, i sta ih muce. Postoje i drugi nacini da se zarade pare, a oni koji vole konje, oni se bave jahanjem. Mislim, uopste mi ne deluju ko da im nesto smeta, da li se imalo pobune kad sednes na njih? Ipak su to zivotinje, ne verujem da oni misle na taj nacin ''pusticu ga da me jase, da bi me hranio"...
Zavisi gde zivis, i gde ti je zgodno da dodjes.

Pa u vecini slucajeva ih i nije mnogo briga sta konje boli i sta im je neprijatno samo ako ti konji donose zaradu i ako ih to ne kosta puno. Na zalost ali tako je. :-(
Na fakultetu sam se naslusala svakakvih prica, a i videla sam dovoljno gluposti.
Nisam sigurna kako se klub zove. Prebacuju konja koga jasem tamo, a ja za njim ;)
Neki klub kod hipodroma. Vlasnica kluba je neka Irena ako ti ista znaci

Haha, znaci ja bi trebalo tu u Jakovo da dodjem, zbog Harlija? lol, salim se.
Ne znaci mi nazalost, ali cu se raspitati, neko mora da zna. Za ove oko hipodroma znam samo za Pegaz i za onaj bas na hipodromu (i moj, naravno).

:) pa naravno.
Ma prebacujem se zato sto je jako tesko stici do jakova ako nemas kola (a ja ih vise nemam), trener mi se prebacio tamo, a i vlasnica ovog konja hoce njega da prebaci. Preko zime sam isla sve ukupno mozda 5 puta na jahanje (stidim se :( ), a ovako mogu i pravo sa faksa da stignem do konja

Jok i ne misle konji: "ovaj me hrani, pa cu trpeti sve".... Zasto dzokeji ne jasu onda konje koji su u divljini? I sta mislite, sta su npr. macke nego najgore ulizice. Zivotinje nisu nimalo glupe! Umeju da budu i koristoljubive, a umeju i da vole! Sve zavisi kako se ophodis prema njima!
A ono sto neko rece: "cim nemaju rane- nije to nista strasno"... Nemam reci za ovo....
Veruj mi, postoji 1000 nacina na koje bi mogao nekoga da mucis, i ne ostavis tragove!

@TATI Zar stvarno mislis da svi dzokeji jasu konje jer ih vole?Pa mislim da ima ljudi koji nikada nisu seli na konja vole ih vise nego ti ljudi sto ih teraju da prelaze desetine kilometara zarad para! kako da nije zbog para?Pa konji se sada samo zato i gaje!Zbog love!
A to za babu i dedu na selu-pa mislim da i toj babi i dedi na selu treba para za hranu,lekove i td...??? Sami po sebi konji su zahtevni...nije to pas ili macka-das joj da jede i cao...a i oko njih nije tako jednostavno kao sto se cini a kamoli oko konja...Pa zasto bih onda neko kupovao skupog konja,placao jokeje, trenere, veterinare ....smestaj, hranu...zato sto voli konje(ovde pricamo o punokrvnim,takmicarima)? Pa ne bih rekla... mozda on voli konje ali vise voli osecaj kad njegov konj pobedi i donese mu medalju i "koju" paricu...

Totalno si upravu i te konje u selu treba odrzavati i hraniti i to nije nimalo jednostavno. Nego ja to samo ponekada malo zavidim lujudima koji to imaju i mogu da odu kada god pozele da jasu.
I tacno je da kada bi se zabranile konjske trke da bi konji polako nestali sa nasih teritorija(posto ih za zemljoradnju maltene vise ne koriste). Prosle godine sam bila na Tari i rekli su mi da vec duze vremena nema konja tamo , ali sam skoro na net-u videla da su otvorili ergelu pocetkom ove godine.
To je mnogo lepo i ja bi se sada odlucila da odem na Taru ponovo samo zbog konja.Videla sam da imaju neke celodnevne konjicke ture od Omorike do Mitrovca.(20km)
Inace ja zivim u Beogradu- Dorcol , I odgovaralo bi mi da odem do bilo kog kluba koji je na 10-20 km od mene. Mozdra bi bilo najbolje da odem na hipodrom.

Nego htela sam da vas pitam , vi svi uglavnom preskacete prepone? Da li idete na takmicenja i kako to izgleda? Kada sam ja trenirala uvek sam zelela da jasem slobodno , ali me je trener stalno terao da preskacem prepone , sto mi je u pocetku bilo super ali mi se posle smucilo.Zamislite da provedete sigurno 4 sata konstantno preskakajuci prepone.Dusu nam je vadio jahacima i konjima.
Ali ja nikada nisam zelela da idem na takmicenje jer nisam videla svrhu u tome, sve sto sam zelela je da jasem.

U mom klubu nema prekaskanja prepona uglavnom je to daljinsko jahanje.
A sto se tice kluba,pogledaj sve...ja sam obilazila i na kraju mi je najvise odgovarao KK Kremen u PA. Mada u poslednje vreme ili ja nemam vremena ili trener..i tasko se pogodimo,ali od nedelje planiram da krenem skoro svaki dan na jahanje...Pa makar u 8 ujutro :)

Back