Jagma za šoferima – nema ko da radi ni za 120.000

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
46.353
Vozači - deficitarno zanimanje, za koje nema dovoljno radne snage, uprkos tome što zarada može da stigne i do 120.000 dinara mesečno. Sve je više šofera koji odlučuju da rade i zarade u inostranstvu.

„Činjenica je da naši vozači idu preko, u zapadne zemlje, i traže posao tamo. Mi ne mislimo da je tamo bogzna koliko bolje. Vi tamo dobijate iscrpljujuće rute, a nije toliko veća plata“, kaže za Nova.rs Milan Luketić iz Saveza vozača Srbije.
On dodaje da je u Srbiji prosečna plata vozača, po ugovoru, 70.000-80.000 hiljada, ali na to dolaze i bonusi za noćni rad, za rad subotom i nedeljom, pa plata premaši i 120.000 dinara.
.......
Saobraćajne škole širom zemlje svake godine „izbace“ oko 1.000 novih vozača, dok potrebe tržišta zahtevaju još dva puta toliko osoba sa vozačkim dozvolama C i D kategorije. Njih je u Srbiji, prema rečima Gorana Aleksića, generalnog direktora Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja „Srbijatransport”, između 90.000 i 100.000. To i jeste razlog zašto je posao vozača već dugi niz godina deficitarno zanimanje u Srbiji, a iz godine u godinu ta slika je sve izraženija. Nije dovoljna ni zarada veća od 1.000 evra.
-----
Penzioneri „ubijaju“ cenu rada

Svaki vozač C ili D kategorije mora da ima CPC licencu (Sertifikat obavezne kompentencije, koju izdaje Auto-moto savez Srbije, a za čije su sticanje potrebna 23 radna dana, odnosno 140 sati, što je još jedna značajna stavka.

Po zakonu u Srbiji gradski autobus ne mogu da voze osobe ispod 24 godine, a uslov su i dve godine voženja kamiona ali s druge strane, njime mogu da upravljaju penzioneri, što je prema mišljenju Slavka Radojičića iz firme Transprodukt ozbiljan problem u ovoj branši.

Zanimljiv deo:

„Znam da će mnogima zvučati čudno, ali jedan od razloga zašto u Srbiji nedostaje vozača je i taj što više ne postoji obavezan vojni rok. Dok je postojala ta obaveza, godišnje je solidan broj vojnika dobijao dozvole za C i D kategorije i po ‘skidanju’ iz vojske nastavljao da se bavi tim poslom, a danas su svi prinuđeni da sami plaćaju auto školu, koja nije ni malo jeftina“

Koliko je uopšte ulaganje da se dođe do kategorija i licenci?
Preko 200.000 dinara plus smaranje sa tim doobukama čega ranije nije bilo. To je dakle jedan razlog, drugi kod nas je ta već pomenuta vojska, a treći, recimo evropski problem je što je jako ograničeno vreme i moderna elektronika to efikasno kontroliše, tako da su muvanja retka i kazne su drastične. Pojednostavljeno rečeno sad samo zbog tog poslednjeg se moraju angažovati 4 vozača za posao koji su ranije odrađivala trojica.

To je rudarski težak posao bilo kakvo to šoferisanje na duže distance znao sam jednog koji je vozio minibus za Nemačku jednom nedeljno u subotu kreće sa Zmaj pumpe vozi ljude do gore Esen,Frankfurt nebitno usput pravi nekoliko pauzi po pumpama da se malo okrepe ali nikad ne stanu negde da prespavaju i u nedelju stigne tamo odmara se do utorka i onda sve isto nazad tu je u sredu na onom Zmaju preko puta odmara se do subote i onda sve isto tako u krug,ludilo.Bilo mi je glupo da ga pitam koje su to pare u pitanju jer sam ga znao samo površno.

Preko 200.000 dinara plus smaranje sa tim doobukama čega ranije nije bilo. To je dakle jedan razlog, drugi kod nas je ta već pomenuta vojska, a treći, recimo evropski problem je što je jako ograničeno vreme i moderna elektronika to efikasno kontroliše, tako da su muvanja retka i kazne su drastične. Pojednostavljeno rečeno sad samo zbog tog poslednjeg se moraju angažovati 4 vozača za posao koji su ranije odrađivala trojica.
A trebali bi petorica ili šestorica. Sigurniji saobraćaj, odmorniji ljudi....

Ma lako je obučiti i voziti, kamioni su sad bolji i lakši za vožnju nego ikad, ali mora se tu čovek snalaziti oko papira, policije, mnogi su na putu pokradeni, bandi ima svuda. Zato je često novac koji se donese kući daleko manji od onog koji piše u novinama da kao zarađuju. Pa pitajte Sedwicka zašto je otišao sa cisterne u međunarodnom transportu da vozi sekundarne sirovine po BG i okolini za daleko manje para. Moj komšija je kao imao tih 120 hiljada za vožnju kamiona po Srbiji pa je pobegao od toga i sad vozi đubretarski kamion po Novom Sadu za 80. Onako je posle namirenja policije i ostalog stvarno kući donosio manje.

Meni je fascinantno koliko ljudi sam slušao, poslodavaca, koji se čude i još su onako iskreno šokirani kada neko neće da im radi za 35.000 ili 40.000 RSD. Zamisli ti kakvi ludaci, pa meni infostan bude pola te plate tih ljudi, ne bi mi samo račune pokrilo, da ne pričam o ostalim stvarima. Suludo, zaista suludo, naročito za tako težak posao, pri čemu imaš ogromnu odgovornost, nebitno da li voziš ljude ili neku robu.

onaj ko ulozi taj ne ulaze da bi radio u Srbiji vec po EU, Americi, ....

dakle razlozi nisu sto ih "nema" nego nece da rade za te pare kad mogu da zarade 2-3 puta vise preko
Za EU i SAD je dodatno na ono što sam pisao, recimo naš sertifikat u mnogim zemljama Unije ne priznaju, pa moraš polagati još, znam da je jedan Slovenac organizovao za 600e. U SAD mislim da ne priznaju naše dozvole tako da moraš tamo polagati. Možeš da voziš recimo rent - a - car auto kao turista, ali ako misliš baš da budeš profi vozač onda ne. Mada i treba prilagođavanje jer je tamo sve drugačije, mada zapravo najčešće jednostavnije nego u Evropi. Vozi se mnogo više, ali i zarađuje.

Ovo je tako kompleksna tema po meni da cak ni na nekim tribinama i okruglim stolovima ne bismo mogli doci do nekog adekvatnog odgovora. Mi ovde nastupamo parcijalno i mislim da je nekome ko cita sa strane teze da izvede zakljucak sad zasto fali vozaca :)
Jednostavno cene rada kod nas i na zapadu ne mogu da se mere,ali isto tako i cene zivota...ja licno se vodim i nekim patriotskim motivima i ne zelim da napustam Srbiju,pristoino zaradjujem ovde a svako vece sam kuci...
Probao sam da radim spediciju ali ne neku ljutu spediciju da vozim Nemacku,Belgiju i slicno...radio sam mahom zemlje u okruzenju i zaletao se do Ukrajine i Rusije...ja sam neko ko nema zivaca za cekanje po tim granicama a desavalo se da natovarim turu do Bijeljine ili Trnjaka i da cekam na Raci 2 dana da predjem granicu...to je van svake pameti...dok nije bilo korone bilo je i boze pomozi a onda su poceli da nas tretiraju kao kerove,da ne smem da izadjem iz kabine i slicno...na meni se nece izivljavati nek budu sigurni...okacio sam kopacke o klin i sad vozim lokal,tuda sam po Srbiji i svako vece kuci,uplatio da polazem za Bus pa imam nekih ponuda videcu da li cu menjati firmu,sta,kako...sto vise vozaca ide napolje da radi nama koji ostajemo sve su bolji uslovi...ja navijam da svi odu pa da ja ostanem jedini :D

Back