jabukovo sirce

• Začetnik teme Začetnik teme niko kao ja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ej Maso jel to onaj Gutov eliksir od Jabuke???
Ako je to , to je super stavr i za imunitet i za jos ensto, citala sam o tome. Ima i na netu.

Nemojyte me ubiti nisam htela da reklamiram nego da procitate pa da mi kazete jel to u pitanju...
Sirup od bokvice sam probala - ODLICAN JE !

AcaBg82:
I sad ja tebi treba da kazem da lupas gluposti? Ko sto ti kazes meni.

Pljuvacka ustima ima pufersku ulogu, bez da ulazimo u neke dublje detalje dakle neutralisace kiselost sredine po potrebi. Na sve to u koliko je higijena dobra, nema mesta strahu.

Pa naravno, ako mislis da lupam gluposti ti slobodno kazi; a dok ti ne postanes vise od studenta stomatologije na pocetnom stadijumu (i to ne prilicno uspesnog po sopstvenoj prici), ja cu ipak verovati svrsenim stomatolozima koji kazu da to - ne valja. Ako ne valja svaki dan piti limunadu ili cedjeni limun, ne moze sigurno biti nista manje stetno da se svako jutro nategne nerazblazeno sirce iz flase po zubima - bez obzira na svu pufersku ulogu pljuvacke? Ili mozda moze, ne znam. Ali verovacu stomatolozima.

A posto ja jesam poklonik zdrave logike, no jos vise sam poklonik utemeljenih argumenata u naucnom smislu, citiracu (uz prevod) sefa fondacije za zdravlje zuba Engleske, kao i izvod iz knjige "Korektivna i kozmeticka stomatologija", gde se govori o aciditetu i njegovom delovanju na zubne erozije te uticaju p i c a sa povisenim aciditetom na zube u toku duzeg vremenskog perioda:

Prevod:

Dr Nigel Carter, sef Fondacije za zdravlje zuba Engleske kaze:
«Svaki put kad jedete ili pijete nesto kiselo, gledj na zubima trenutno omeksava. Ako joj se da vremena da se oporavi, onda ce vasa pljuvacka neutralisati kiselost u vasim ustima i uspostaviti prirodni balans/ Naravno, ako se ovaj napad na gledj desava precesto, usta nemaju vremena da obnove pH sredinu i mali delici gledji se ispiraju. Ovo se zove zubnom erozijom....»

(Dr Nigel Carter, chief executive of the British Dental Health Foundation, said:

"Every time you eat or drink something acidic the enamel on your teeth is softened temporarily.
If given time to recover, then your saliva will neutralise this acidity in your mouth and restore it to its natural balance.
However, if this attack happens too often the mouth does not have the chance to repair itself and tiny particles of enamel can be brushed away. This is called erosion.")

Prevod ("Korektivna i kozmeticka stomatologija")

"...Zubna erozija je proces u kome se unistavaju gledj (i dentin) delovanjem kiseline na zube. Kiselina moze biti endogenog (iz tela) ili egzogenog(od spolja) porekla. Ovo je razlicit proces od onoga koji izaziva kiselina koju stvaraju bakterije a koja izaziva karijese. Erozija obuhvata celu povrsinu zuba. Izlaganje kiselini u duzem vremenskom periodu vodi progresivnom gubitku gledji sa efektom da se zub 'skuplja' i 'urusava' i na griznoj ivici. Vremenom, biva izlozen dentin sto dovodi do osecaja bola i ponekad smrti zuba. Proces je ireverzibilan i zahteva skupu kozmeticku stomatologiju da bi se povratio izgled i funkcija zuba.
U riziku su:
- oni koji piju gazirana p i c a imaju visok aciditet i brzo rastvaraju gledj. Sto je frekventnija upotreba vise stete na zubima. Koriscenje slamcice ne popravlja problem, samo prebacuje teziste erozije sa prednjih na zadnje zube.
- oni koji piju cista vocna p i c a (cedjene sokove) koja po pravilu imaju visok stepen kiselosti u istom su riziku kao i oni koji piju gazirano
- osobe sa poremecajima ishrane (poremecaji koji dovode do vracanja zeludacnog sadrzaja, odnosno pojave zeludacne kiseline u ustima ili do cestog povracanja)
Zakljucak: preterana kiselina iz hrane ili gastricna kiselina ireverzibilno ostecuju zubnu gledj i dovode do njenog gubitka. Birajte sigurna p i c a. Sacekajte pola sata nakon uzimanja kiselih p i c a da biste oprali zube – gledj je omeksana i biva jos ostecenija mehanickim delovanjem cetkice u tom stanju.

(...Dental erosion is the process whereby tooth enamel (and dentine) are destroyed by the action of acid on the teeth. The acid may be of endogenous origin (i.e. from within the body) or exogenous (from outside the body). This is a different process to the damage caused by acid from decay producing bacteria.
Unlike tooth decay erosion affects the whole surface of the tooth. Exposure to acid over a long period of time leads to progressive loss of enamel with the effect that the tooth “shrinks” and crumbles at the biting edge. Eventually the dentine is exposed leading to pain and sometimes death of the tooth.
The process is irreversible and requires expensive cosmetic dentistry to restore function and appearance.
At risk groups:
1. “Pop” drinkers.
The commonest sufferers from tooth erosion are teenagers whose main drink is “pop” (Coca Cola, lemonade or other similar fizzy drinks). All the fizzy drinks have a high acidity and rapidly dissolve enamel. The more frequent the consumption the more damage is done. Those who swish the drink round their teeth are the worst affected. Using a straw does not prevent damage. It probably transfers the problem from front teeth to back teeth.
2. Pure fruit juice drinkers
• People who drink pure fruit juices which are very acidic as their main drink have similar problems to pop drinkers.
3. People with eating disorders
• Bulimia or frequent gastric regurgitation or vomiting causes tooth destruction by stomach acids. Medical (and dental) advice should be sought as soon as possible.

Summary
1. Excess acid from drinks or gastric acid cause irreversible enamel loss.
2. Choose safe drinks
3. Wait half an hour before brushing after an acid drink due to the possibility of mechanicaly destroying softened enamel.

ne znam čiji je nemam njega trenutno da bih videla ko ga pravi, samo znam da je eliksir najlepšeg ukusa os svih drugih sirća, dosta je blaži od svih ostalih, dobar je za imunitet, skida holesterol, reguliše telesnu težinu, preporučuje se trudnicama za zdravlje ploda i lakši porodjaj, protiv glavobolje, kašlja,......................baš ima super ukus kao raso od kiselog kupusa. Svako drugo je malo jačeg ukusa pa mnogi ne mogu da popiju nerazblaženo, meni prija ali poslušaću savet ww pa ću početi da pijem razblaženo, mada danas ću videti komšinicu stomatologa pa ću baš pitati i javiću šta mi je rekla.

Ok, vidi, ako je ovo sirce pravljeno da se pije nashte bez razblazivanja onda dobro; meni to ne zvuci normalno, ali pristajem da je moguce. Ja samo kazem sta svakodnevno konzumiranje kiselih (prirodnih) napitaka moze da ucini zubima. Na ideju da natezes sirce iz boce svakog jutra malo sam se najezila, ali ako pise da se 'valja' onda nemam sta da kazem - radi onako kako se preporucuje.

ma naravno da ne piše, baš naprotiv piše da se treba razblažiti sa vodom i medom ali meni odgovora, odnosno ne smeta da ga popijem nerazblaženo. Ali, naravno da ću prihvatiti tvoj savet, hvala ti na njemu, jer kao što sam i rekla o tome da mogu upropastiti zube nisam uopšte razmišljala, a najmanje što bih u životu volela je da nosim socijalce.

WithdrawnWater:
Ok, vidi, ako je ovo sirce pravljeno da se pije nashte bez razblazivanja onda dobro; meni to ne zvuci normalno, ali pristajem da je moguce. Ja samo kazem sta svakodnevno konzumiranje kiselih (prirodnih) napitaka moze da ucini zubima. Na ideju da natezes sirce iz boce svakog jutra malo sam se najezila, ali ako pise da se 'valja' onda nemam sta da kazem - radi onako kako se preporucuje.

Samo nek ona pere lepo zube svaki put posle tog obeda, koji je za mene izuzetno inace glup, mislim piti sirce ali ajde ima neke biohemijske logike u svemu tome pa da kazemo OK.

Ne, bas naprotiv, kao sto je lepo receno - neka NIKAKO ne pere zube bar pola sata nakon ispijanja sirceta: razmeksavanje gledji uslovice mehanicka ostecenja cetkicom za zube. A ti bi mogao da se malo mesas bar u svoj posao, to ti je struka, pa nauci nesto ako vec ne znas a nemoj pricati ovakve stvari!

maša:
ma naravno da ne piše, baš naprotiv piše da se treba razblažiti sa vodom i medom ali meni odgovora, odnosno ne smeta da ga popijem nerazblaženo. Ali, naravno da ću prihvatiti tvoj savet, hvala ti na njemu, jer kao što sam i rekla o tome da mogu upropastiti zube nisam uopšte razmišljala, a najmanje što bih u životu volela je da nosim socijalce.

Nema na cemu, nije to nikakva moja mudrost, rekli mi stomatolozi.

AcaBg82:
Ne znam koliko puta i na koliko razlicitih sajtova sam pisao maratonske tekstove. Bez vezbanja i pravile ishrane ili neke dijete nema skidanja masnoca. Nece vam pomoci ni jabukovo sirce, ni jedan jedini sagorevac nista nista ako ne resite da vezbate i da promenite nacin ishrane. Svi ti dodatci, jabukovo sirce, sagorevaci, karnitin bla bla bla bla bla su samo dodatak na sve da malo poboljsaju rezultate, ali nisu osnov, osnov su hrana i vezbanje.

Wow, vidi se da si pametan momak! Pravilna shrana je najvaznija pa posle ide vezbanje idt..
Ne znam cemu ti sluze odvale izmedju ovakvih postova koje daju utisak razmazenog malisana?

Moja mama pije puno toga sirceta i ima daleko najlosije zube od svih nas. Znam, nije krivo samo sirce ali sve pomalo i odu zubi u nepovrat.
Inace sircetom protiv mrsavljenja , mozda bi vise pomoglo umesto sirceta nekoliko kasika obicne vode?

WithdrawnWater:
Maso, to ti je super ideja - kad ti za par godina propadnu svi zubi od kiseline znaces zasto....

Maso, moram da se slozim sa WW. Nemoj se glupirati i piti sirce iz flase upropastices i zube i zeludac.
Ako su ti rekli da pomaze kod konstipacije, pomaze ali nemoj koncentrovano molim te. Moja mama je zbog smenskog rada kolicine posla (nije stizalada jede/ ode do toaleta) i stresa kome je izlozena tokon istog (zena vodi avione) poremetila svoj metabolizam i godinama imala probleme sa konstipacijom, pa joj je neko rekao da pije jabukovo sice.
Problemi sa konstipacijom su ublazeni ali su zubi odjednom poceli da se kvare (ranije je imala SVE zdrave zube) te je prestala sa time.

AcaBg82:
Samo nek ona pere lepo zube svaki put posle tog obeda, koji je za mene izuzetno inace glup, mislim piti sirce ali ajde ima neke biohemijske logike u svemu tome pa da kazemo OK.

Aco pobogu pa jel ti znas sta se desava kad organsku materiju polijes kiselinom?!?!?!
Jesi imao hemiju u skoli??????

Ma nije bre, dobar je on decko, nego se zaleteo da meni kaze kako lupam gluposti :) - mislio naisla mu idealna sansa i da ja sa stomatologijom veze nemam pa nije dobro odmerio moje i njegove kapacitete, i eto ti! Polako, bre, naucice on, ima vremena! A sto se sirceta tice, jabukovo sirce se moze razblaziti u vodi pa se tako piti mada ni tad nije preporucljivo piti ga bas stalno, a u smislu postede zuba postoje i kapsule jabukovog sirceta, pa eto - ko voli nek izvoli!

WithdrawnWater:
Ma nije bre, dobar je on decko, nego se zaleteo da meni kaze kako lupam gluposti :) - mislio naisla mu idealna sansa i da ja sa stomatologijom veze nemam pa nije dobro odmerio moje i njegove kapacitete, i eto ti! Polako, bre, naucice on, ima vremena! A sto se sirceta tice, jabukovo sirce se moze razblaziti u vodi pa se tako piti mada ni tad nije preporucljivo piti ga bas stalno, a u smislu postede zuba postoje i kapsule jabukovog sirceta, pa eto - ko voli nek izvoli!

E bas cu danas da pitam matorog sta kaze. Njegov autoritet niko ne moze da dovede u pitanje. Ako kaze da sam pogresio priznacu gresku :)

Znas kako, ako tvoj matori kaze da je potpuno nestetno za zube da se svaki dan (jutro, nebitno) par godina zaredom nateze nerazblazeno SIRCE iz boce - e svaka cast onda tvom matorom. Onda ces mi samo reci (na PP) kako mu se zove ordinacija - da budem sigurna ako mi se slucajno razboli stomatolog da (ni slucajno!) ne zalutam kod tvog matorog!
Daj bre Aco - stvaaaaarnooooo...!

A da ulozite recimo 15 000 dinara u sobni bicikl ili u onaj simulator trcanja odlicna stvar, jos pustite neki film i vezbate? Uz neku dijtetu mozda upali. A moze da se uzme i na 12 rada pa izadje jos pristupacnije.

Nego da ne otvaram novu temu o mirsavljenju, doktor nutricionista koristi kaliper da bi merio procenat masti tako sto sa njim meri debljinu koze , zna li neko mozda da li umesto kalipera u kucnoj upotrebi moze da se koristi obican nonijus isto za merenje debljine koznog nabora.

I da vaga nije najbolji pokazatelj napredka.

WithdrawnWater:
Znas kako, ako tvoj matori kaze da je potpuno nestetno za zube da se svaki dan (jutro, nebitno) par godina zaredom nateze nerazblazeno SIRCE iz boce - e svaka cast onda tvom matorom. Onda ces mi samo reci (na PP) kako mu se zove ordinacija - da budem sigurna ako mi se slucajno razboli stomatolog da (ni slucajno!) ne zalutam kod tvog matorog!
Daj bre Aco - stvaaaaarnooooo...!

A gde ides kod stomatologa?

Ne mogu da t' kazem! Reklamiranje je zabranjeno. Moj stomatolog radi privatno, a pri tome je doktorirao pre cetrdesete i profesor je na decijoj stomatologiji. Naravno, radi i u drzavnj praksi, samim tim sto je na fakultetu.....Sto sve nije ni bitno.

A za ono da lupam - izvinjenja primam - javno! ;)

WithdrawnWater:
Ne mogu da t' kazem! Reklamiranje je zabranjeno. Moj stomatolog radi privatno, a pri tome je doktorirao pre cetrdesete i profesor je na decijoj stomatologiji. Naravno, radi i u drzavnj praksi, samim tim sto je na fakultetu.....Sto sve nije ni bitno.

A za ono da lupam - izvinjenja primam - javno! ;)

Ok znam ko je u pitanju :)

ja znam da je moja majka pila godinu dana nerazblazeno jab.sirce po preporuci lekara opste prakse da bi razgradila holesterol u krvi...kad je pocela da ima konstantne bolove u stomaku, tacnije, zeludcu, prestala je i kad je otisla po savet kod iste dr, ova je gledala u soku, kao, pa ko vam je rekao da pijete nerazblazeno...znaci, DOBRO slusati savete lekara...

AcaBg82:
A da ulozite recimo 15 000 dinara u sobni bicikl ili u onaj simulator trcanja odlicna stvar, jos pustite neki film i vezbate? Uz neku dijtetu mozda upali. A moze da se uzme i na 12 rada pa izadje jos pristupacnije.

Nego da ne otvaram novu temu o mirsavljenju, doktor nutricionista koristi kaliper da bi merio procenat masti tako sto sa njim meri debljinu koze , zna li neko mozda da li umesto kalipera u kucnoj upotrebi moze da se koristi obican nonijus isto za merenje debljine koznog nabora.

I da vaga nije najbolji pokazatelj napredka.

Ne bi da cepidlacim, ali moze trenazer da se nadje i za 12000 :)

Takodje u Institutu Batut u Sime Milosevica ulici, postoji odeljenje dijetologije ili kako se vec zove, mogu i da ti preporucim nuriciologa. Javi se na PP.

Silvi - nutricionistu; nego - ne treba Aci nitricionista, ni trenazer, nisi ga citala dovoljno u proslosti: on je fit, taj je trenirao sumanuto jer je bio debeo i iskompleksiran pa je trcao i vezbao i nejeo i uzimao razne sagorevace i tiroxin i bog te pita sta sve i za 3 meseca oslabio 30 kila ili nesto tako nebulozno, i sad se jedino zali da ima (kako ono bese) grudni kos da l' uvucen ili izbacen ne mogu vise da se setim, i trnu mu prsti i ziga ga kuk i hiljadu i jedna jos stvar. Ali mu ne treba trenazer ni nutricionista - to je on samo hteo da podeli svoju mudrost sa ovima ovde kojima treba da oslabe pa zato piju jabukovo sirce. Eto, to ti je prica sa Acom (znamo bre coveka od kad je beba bio skoro, sve nam je ispricao o svom zivotu!:) )

Back