Bad_Wolf
Elita
- Poruka
- 21.926
Porodiljsko mogu da koriste i muskarci?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Mogu i muškarci.
Zato sto masivan sistem socijalne zastite u kombinaciji sa nepravednim porodicnim pravom i sudovima za razvod obezbedjuje nasilan transfer ogromnih materijalnih sredstava od muskaraca ka zenama. To je nesto poput legalizovanog ropstva koje postoji da bi izdrzavalo masu parazita.
Sto se tice primera, u cemu je problem? Cinjenica da su vise puta ponovoljeni cini da nisu validni? Na ovoj temi je objasnjeno da muskarci imaju obavezu uvodjenja u vojnu evidenciju sto znaci da u slucaju rata samo ce oni biti podlozni mobilizaciji. Zene imaju pravo da se penzionisu ranije samo zato sto su zene. Neki su to probali da ospore tvrdnjom da postoji plan za izjednacenje uslova za penziju, ali to je samo u domenu nagadjanja. Pored toga objasnjeno je zasto je porodiljsko problematicno. Sto se tice oblika diskriminacije koji nisu pomenuti, reproduktivna prava su jedan od najvecih. Zene imaju reproduktivna prava bez obaveza, a muskarci imaju obaveze bez prava. O tome je pisano na temama o abortusu. Dalji primeri diskriminacije mogu se naci u sudstvu, bilo da je u pitanju tretman pred krivicnim sudom bilo da su u pitanju brakorazvodne parnice i dodela starateljstva. To su samo neki od primera. Eto sad nemas izgovor da kazes kako ne znas.
Sad ce neko sa jednocifrenim IQom da se javi i da kaze kako je sve ovo kukanje i kako to ne rade pravi muskarci jer muskarci nemaju pravo da kritikuju nista.![]()
Uf... Otpade jedna "tacka" o polnoj diskriminaciji... Damn.
Ali cekaj... Kazes, zena mora da bude samo u kuci i da radja decu. Dakle, ona mora da bude izdrzavano lice ceo svoj zivot, kako god da okrenes. Neko mora da je izdrzava. Dok je u braku, izdrzava je muz, a sta ako se razvede? Posto nikad nije radila (a po tebi ne treba nikad ni da radi), ko ce da je izdrzava?
Ti se zalazes za to da zene budu paraziti i ne bi da im dozvolis da mogu same sebe da izdrzavaju i da zaradjuju (i time + doprinose ekonomiji svoje zemlje).
Nisam rekla da nisu validni nego da ne umete da nadjete nista drugo. Sto znaci da zapravo piz.dite zbog samo te 2-3 stvari i da vam je sto se ostalog tice sasvim ok.
A opet ponavljam, svi ti problemi, apsolutno svi poticu iz patrijahalnog nasledja koje i dalje zivi. Ako vam ovo smeta, borite se da zene imaju jednaka prava na rad i da jednako doprinose kucnom budzetu i da jednako izdrzavaju porodicu kao i muskarci. Borite se da muskarci jednako ucestvuju u odgajanju dece i brizi oko dece.
Ti bi i da prdnes i da stisnes: zena ne sme da radi i treba samo da gaji decu, a ovamo ne valja sto se od muskaraca ocekuje duze da rade i sto se deca dodeljuju zeni. Zena treba da bude u kuci, a ovamo ne valja sto je ne zovu na mobilizaciju.
Mislim da jednostavno nista ne razumes. Za nekoga ko ima dovoljan intelektualni kapacitet sam objasnio. Odgovoricu samo kratko ono sto sam rekao na pocetku. Svi gradjani moraju imati ista prava i obaveze i zakoni moraju bii napisani tako da se ne pominje nijedan pol, niti bilo koja posebna grupa. Od toga jednostavnije i pravednije ne moze. Sa time cu za sada i zavrsiti i svako kome se to ne svidja ocigledno je protiv ravnopravnosti, a realno vecina zena jeste protiv ravnopravnosti.
Mislim da jednostavno nista ne razumes. Za nekoga ko ima dovoljan intelektualni kapacitet sam objasnio. Odgovoricu samo kratko ono sto sam rekao na pocetku. Svi gradjani moraju imati ista prava i obaveze i zakoni moraju bii napisani tako da se ne pominje nijedan pol, niti bilo koja posebna grupa. Od toga jednostavnije i pravednije ne moze. Sa time cu za sada i zavrsiti i svako kome se to ne svidja ocigledno je protiv ravnopravnosti, a realno vecina zena jeste protiv ravnopravnosti.
Resenje je promena pola - ako im je toliko bolje ili rad na tome da se ta prava ukinu ili da se sopstvena prava podignu.
da li verujete u ravnopravnost izmedju polova ili ipak postoje poslovi koje muskarci ili zene ne bi trebali da rade i ako postoje koji su to poslovi po polovima
Jednostavno: zbog patrijahalnih shvatanja i podele rada na "zena u kucu da cuva decu, muskarci u rad" odomacilo se shvatanje da su deca "zenska sfera" i da prirodno pripadaju majci. Slicno, ideja da muskarac zaradjuje i sl. i da novcano pomaze one koji su nejaki (zena, dete). To je direktna posledica patrijarhata. Patrijarhat je taj koji je napravio ovu podelu i kao zensku sferu oznacio brigu o deci. Nigde ne pise da to mora tako.
Nisam mislila zasto se povlaci pitanje ravnopravnosti, nego zasto muskarci kada se zale na naravnopravnost uvek navode samo 2-3 primera (vojska i metaforicki rudnik, cak ni to za decu se ne pominje tako cesto). Ako su zaista toliko diskriminisani, zar ne bi mogli da nadju jos nesto? Ili, da preformulisem: da li to znaci da su u svim situacijama osim ove 2-3 nabrojane zene te koje su u losijoj poziciji? Ili muskarci iskreno misle da je sve jednako, a da su samo oni zakinuti za ove 2-3 stvari, dok zene nigde nisu zakinute?
Patrijarhat uopste nije podelio brigu o deci, ja uopste ne znam o cemu ti govoris
Zene zele odnos dzentlmen i dama, jednakost, ravnopravnost ukida te odnose, pa, uzmi ti i privuci stolicu, otvori vrata, ustani u autobusu itd itd, jednaki smo, ravnopravni, moze... Osecao bih se smesno ali ako hocemo da se inatimo hajde...
Kako nije? Pa to je u osnovi patrijarhata: sta zena sme i treba, a sta sme i treba muskarac.
Pa to je upravo ono o cemu govorim. Zena se smatra slabijom i ranjivijom i od muskarca se ocekuje da bude zastitnik. Te fore sa privlacenjem stolice su samo mikronski deo tog shvatanja, ali podpadaju pod isto- zena:ranjiva, muskarac:zastitnik.
Placene su manje? Pa, manje stresne poslove i rade, generalno manje rade i manje se od njih i ocekuje...
Ljudi su priznali da bi pre muskarca za sefa nego zenu, za to je glasao i dobar broj zena, sto dovoljno govori, manje ste podlozne racionalnom odlucivanju, ne mozete cesto od emocije da donesete dobru odluku itd itd...
Pricate o alimentaciji, ok, a zasto se ne bunite kada Berluskoniju zena uzme 2 miliona evra mesecno? Zasto tada feministkinje nisu skocile i rekle "sram je bilo, sramoti zene, iskoristila je priliku samo da uzme pare tj da zaradi, treba joj dati samo koliko je potrebno", ne, to se nece desiti...
Ima jedna drzava na svetu gde im je Bog zena, sve rade zene, muskarci rade samo na poljima, gradjani su petog reda a ne drugog, sto niste skocile i rekle "hocemo ravnopravnost za te muskarce", ne, nego hajde da pricamo samo ono sto je u nasem interesu...
I mislite da to neko podrzi? Pa, ko je tu lud? Muskarac sagradi kucu, razvede se, onda ga izbace iz kuce da bi zena imala gde da zivi sa detetom, a sto ona ne bi na ulicu pa ce on ostati sa detetom u kuci?
Npr zena siluje muskarca na to se ljudi cak i smeju, nijedna nije dobila vise od 5 godina, muskarac siluje zenu to odmah ide "ubiti ga, spaliti, zaklati", ne podrzavam silovanje bilo kog pola, ali prosto gde je tu ravnopravnost?
npr sve se bune "mi pravimo rucak a on cita novine", a sto neka od vas dok on tegli trosed, vitrine, itd itd sta vec bude na tapetu ne kaze "nemoj ti, uzmi ti odmori ja cu"
Aha, ovo ostalo cemo zanemariti jer nemamo sta reci? U redu...
Evo, zivimo u Srbiji, puna vam usta patrijarhata, imam pitanje za tebe konkretno, da li ti je iko u zivotu rekao ovo smes ovo ne smes, ovo trebas ovo ne?
Ne znam samo o kom patrijarhatu pricate i o tome sta ko sme a sta ne sme kada danas klinke sa 14 vrse abortuse, da je ovde tako kako vi pricate bile bi nevine dok se ne udaju kao u Arapskim zemljama...
A niste slabije i ranjivije? Ok, sledeci put kad cujem "nemoj brate, zensko je", ja cu se zaloziti da odluka bude "ma ko je sisa, gazi", ravnopravnost, meni niko nikad nije rekao "nemoj njega, musko je"...
sazeto to snajka, sazeto, internet je ovo. sem ako nemas neu zescu reputaciju ovde, skoro niko to sto si napisala nece da cita
klinke imaju sve vise i vise da kazu, pa u tomovima bi se merilo.
koj vam je moj?
jel ima neko da kaze vama sunce mu zarko?
de su bre momci ovde?