Ja tebi ti meni - ili ti ravnopravnost oko nas

Zvucacu staromodno, ali zaista mislim da treba da se zna ko kosi a ko vodu nosi.
Ne mogu ja sa jedva 50 kg, ono sto moze muskarac od 90-100.
Malo sam se umorila izigravajuci svemogucu. Vuci kese i kolica iz kupovine na 4. sprat, struzi, gletuj, kreci,... Menjaj slavine i vodokotlic,... I sve je to OK. Ali kada treba da se potegne nesto bas tesko... jezik do zemlje. Nismo, fizicki nismo, sposobnije.
I mnogo mi je logicnije da ja pecem kolace dok on nesto petlja u garazi.

Zvucacu staromodno, ali zaista mislim da treba da se zna ko kosi a ko vodu nosi.
Malo sam se umorila izigravajuci svemogucu. Vuci kese i kolica iz kupovine na 4. sprat, struzi, gletuj, kreci,... Menjaj slavine i vodokotlic,... I sve je to OK. Ali kada treba da se potegne nesto bas tesko... jezik do zemlje. Nismo, fizicki nismo, sposobnije.

Slažem se s tobom.
Znam i radim mnoge poslove koje inače rade muškarci, zbog nekih stvari u životu kako su se posložile, tako je moralo biti.
Ali bi mi također bilo bezveze da ja radim vani, a muž mi kuva.
Sve je dobro znati jer nikad ne znaš s koje će te strane život strefiti...ali dok je sve u normali, neka žena bude žena a muškarac muškarac.

Ni da koljem ni da drzim svinjce ako moze:lol:, a valjda moze zbog veka u kome zivim:)

Zelim novac kojim mogu da platim uslugu koju ne znam, ne mogu, ne umem sama da zavrsim.
Ne volim zavisnost od muskaraca...ni od zena ali od muskaraca pogotovo. Oduvek sam se divila jakim zenama, imala sam srece sa njima, takva bih volela da postanem.

Jaka ne znaci debela, nadrndana, uvek nezadovoljna dlakava baba sa bradavicom na obrazu.

Nije mi jasno kakve veze imaju ravnopravost polova i fizička sposobnost za prebaciti i poneti džak brašna na leđa, te zašto se u svakoj raspravi o ravnopravnosti potegne broj kila koje neko može poneti i broj kubika rude koju bi mogao da iskopa u rudniku, kao argument za ili protiv.

U svakom slučaju, muškarci i žene bi trebalo da su ravnopravni - jednako su inteligentni, podjednako se školuju, i podjednako su im dostupne obrazovne ustanove, kao što bi i radna mesta trebalo da su im dostupna podjednako, ne računajući to famozno kopanje u rudniku, dizanje džakova i ostale fizičke poslove u kojima se muškarci i žene nužno razlikuju, ali koji suštinski ne diraju u samu ravnopravnost polova. Ipak, u najvećem broju slučajeva, žene mogu da računaju na izvršilačka radna mesta; funkcionerska su, po pravilu, i dalje rezervisana za muškarce u ovom našem srpskom društvu.

Poslednja izmena:
Nije mi jasno kakve veze imaju ravnopravost polova i fizička sposobnost za prebaciti i poneti džak brašna na leđa, te zašto se u svakoj raspravi o ravnopravnosti potegne broj kila koje neko može poneti i broj kubika rude koju bi mogao da iskopa u rudniku, kao argument za ili protiv.

Tim pre sto je ova ideja da zene mogu manje fizicki da nose relativno nova. U tradicionalnim drustivma, zene su te koje najcesce obavljaju poslove nosenja i sl. a muskarac hoda pored njih bez icega. Rudnik ne, ali to nosenje, dzakovi i sl., to se sve tradicionalno smatralo zenskim poslom. A znamo da je polozaj zena bio jos gori u proslosti nego danas, tako da to nosenje stvarno nema veze sa emancipacijom.

Tim pre sto je ova ideja da zene mogu manje fizicki da nose relativno nova. U tradicionalnim drustivma, zene su te koje najcesce obavljaju poslove nosenja i sl. a muskarac hoda pored njih bez icega. Rudnik ne, ali to nosenje, dzakovi i sl., to se sve tradicionalno smatralo zenskim poslom. A znamo da je polozaj zena bio jos gori u proslosti nego danas, tako da to nosenje stvarno nema veze sa emancipacijom.

Zvezdice, nije mi struka ali mislim da ima veze.

...ako pogledamo gde je danas emancipacija na delu najbolje prihvacena od strane samih ljudi, videcemo da su u pitanju skandinavske zemlje.

...kada bacimo pogled na proslost i klimatske prilike, videcemo da je vreme u kome su se ratarski poslovi morali obaviti bilo veoma uzano sto me nekako dovodi do zakljucka da su zene u Skandinaviji radile sve poslove rame uz rame sa muskarcima, upravo zbog tog stisnutog perioda toplog vremena, tako da se pitanje ravnopravnosti polova najmanje postavljalo, i najmanje se postavlja, upravo u Skandinaviji.

...ako pogledamo gde je danas emancipacija na delu najbolje prihvacena od strane samih ljudi, videcemo da su u pitanju skandinavske zemlje.

...kada bacimo pogled na proslost i klimatske prilike, videcemo da je vreme u kome su se ratarski poslovi morali obaviti bilo veoma uzano sto me nekako dovodi do zakljucka da su zene u Skandinaviji radile sve poslove rame uz rame sa muskarcima, upravo zbog tog stisnutog perioda toplog vremena, tako da se pitanje ravnopravnosti polova najmanje postavljalo, i najmanje se postavlja, upravo u Skandinaviji.

U Skandinaviji su sve poslove radili robovi sve do 16 - 17 veka.

Sofisticiranost skandinavaca datira tek od sredine 19 i pocetka 20 veka kada dolaze socijalisticke partije na vlast

Mislim da zene ne bi trebalo da budu vojnici.

Za sve ostalo nemam problema ali brate ne ide mi da budu vojnici. Zamisli izbije rat a ona ne moze da ratuje jer je trudna. Pa cemu onda sve to?

Nisu sve zene trudne u momentu kada odlucujemo u kakvom cemo svetu ziveti...a imamo pravo da odlucimo svi...pod svi mislim mi, odrasli:)

Secas se slika Pariske komune...Parizanke su bile u prvim redovima sa puskama spremnim, tik iza barikada...sta im je falilo, jesu li izgubila na zenstvenosti:lol:
Rekla bih da nisu, one su za moj racun prava mera i odlican primer kako nezna elegancija ide uz stav, svest i realno, a ne fiktivno pravo izbora.

Nisu sve zene trudne u momentu kada odlucujemo u kakvom cemo svetu ziveti...a imamo pravo da odlucimo svi...pod svi mislim mi, odrasli:)

Secas se slika Pariske komune...Parizanke su bile u prvim redovima sa puskama spremnim, tik iza barikada...sta im je falilo, jesu li izgubila na zenstvenosti:lol:
Rekla bih da nisu, one su za moj racun prava mera i odlican primer kako nezna elegancija ide uz stav, svest i realno, a ne fiktivno pravo izbora.

Sve je to lepo i krasno al kad je zarobe pa je siluju tri dana onda se mozda predomisli da bude vojnik. Imas gomilu clanaka na netu ako hoces da citas o americkim zenama vojnicima koje nose puske stalno sa sobom ne od straha od talibana u Afganistanu vec od straha da je kolege ne siluju. A svaka treca se vraca prevremeno sa duznosti u Iraku i Avganistanu jer su zatrudnele sa nekim kolegom.

Narusava se vojna spremnost tako.

Kazem sve mogu da razumem al rat je muski posao, zene tu nemaju sta da traze. Pa cak i Izrael koji regrutuje svoje zene ne regrutuje one koje imaju decu.

Ono jes'..:romantizam sam vazda volela najvise:)

Opet se tesim da su ratovi u obliku Draskovicevog opisa silovanja u Nozu, zavrsena stvar...eventualno pitanje ludackog trenutka u savremenom svetu...jednako tome, ni muskarcima ne zelim da prolaze kroz zivot kao vojnici.

Na ovoj temi bih volela da podvucem kako zene mogu sve sto zele, kako nisu fizicki, mentalno, emotivno ispod ili bitno drugacije od muskaraca...drugo je pitanje da li devojka voli da bude krhka senka svom mozu i da drzi pomenuto svinjce.
To bi trebalo da bude pitanje licnog izbora a ne drustvena norma finog zenskog ponasanja a nijedan licni izbor ne bi trebalo da nailazi na osudu, narocito ne od strane drugih zena.

da li verujete u ravnopravnost izmedju polova ili ipak postoje poslovi koje muskarci ili zene ne bi trebali da rade i ako postoje koji su to poslovi po polovima

ne verujem

posebno ne verujem od petka kad je jedna žena namerno dovela dete u banku, koje nije malo, ide u školu, da bi je pustili preko reda :lol:

a ona nit trudna, niti invalid

- - - - - - - - - -

upravo tako, žene treba da shvate da su ovaj svet izgradili muškarci, bez kojih one ne bi mogle apsolutno ništa

naravno, ni mi ne bismo mogli bez žena

Ono jes'..:romantizam sam vazda volela najvise:)

Opet se tesim da su ratovi u obliku Draskovicevog opisa silovanja u Nozu, zavrsena stvar...eventualno pitanje ludackog trenutka u savremenom svetu...jednako tome, ni muskarcima ne zelim da prolaze kroz zivot kao vojnici.

Na ovoj temi bih volela da podvucem kako zene mogu sve sto zele, kako nisu fizicki, mentalno, emotivno ispod ili bitno drugacije od muskaraca...drugo je pitanje da li devojka voli da bude krhka senka svom mozu i da drzi pomenuto svinjce.
To bi trebalo da bude pitanje licnog izbora a ne drustvena norma finog zenskog ponasanja a nijedan licni izbor ne bi trebalo da nailazi na osudu, narocito ne od strane drugih zena.

Ne kazem da fizicki zene ne mogu isto sto i muskarci, naprotiv, samo smatram da zene ne bi trebalo da budu vojnici iz vise razloga i nista nece promeniti moje misljenje tu.

Sve ostalo nemam nikakav problem da zene rade isto sto i muskarci.

A ovo da je vreme silovanja u ratu prosle je naivnost, ljudi su zivotinje a u ratu se probudi ono najgore u njima tako da vreme okrutnosti u ratu nikako nije proslo.

da li verujete u ravnopravnost izmedju polova ili ipak postoje poslovi koje muskarci ili zene ne bi trebali da rade i ako postoje koji su to poslovi po polovima

Ravnopravnost da, ali ne i u poslovima.
Zna se ko je musko i snazniji a ko zensko
i da ilustrujem..ne bih cepala drva na primer,
a on ne bi prao sudove vec bi ih stavljao u masinu...

U svakom slučaju, muškarci i žene bi trebalo da su ravnopravni - jednako su inteligentni, podjednako se školuju, i podjednako su im dostupne obrazovne ustanove, kao što bi i radna mesta trebalo da su im dostupna podjednako, ne računajući to famozno kopanje u rudniku, dizanje džakova i ostale fizičke poslove u kojima se muškarci i žene nužno razlikuju, ali koji suštinski ne diraju u samu ravnopravnost polova. Ipak, u najvećem broju slučajeva, žene mogu da računaju na izvršilačka radna mesta; funkcionerska su, po pravilu, i dalje rezervisana za muškarce u ovom našem srpskom društvu.

Naravno. Ravnopravan ne znaci biti isti.

Nema veze to sa klimom toliko. Zene su tokom odredjenih perioda starog Egipta imale vise prava nego zene u (opet, odredjenim periodima) anticke Grcke. Ima i drugih primera.

- - - - - - - - - -

a on ne bi prao sudove vec bi ih stavljao u masinu...

E bas... To sto ti mozda nemas snage da cepas drva ne znaci da je on isuvise snazan da pere sudove. Sta ce da mu se desi? Polomice tanjire rucerdama? Itekako muskarci mogu da peru sudove na ruke, te rucerde mogu dobro da im dodju da lakse operu tanjir u 2 poteza a ne zensko sa malim sakama da se muci 100 god. Bas je to priroda lepo uredila, mha. :manikir:

Back