Ja sam borac za prava ljudi

Jedna od najčešćih predrasuda jeste i ta da borce za prava životinja ne interesuju prava ljudi.;) (Generalizacija spada u logičku grešku.)

Ljudi, pak, imaju način da ispolje svoje nezadovoljstvo - makar rečima, koje drugi ljudi, zahvaljujući daru, svojstvenom ljudskom biću - govoru, mogu čuti (mada ponekad ne razumeju). Životinje taj dar nemaju, pa neki ljudi govore u njihovo ime.

Životinje ne vladaju svetom. Svetom većinom vladaju ne-ljudi.

Pogrešno naslovljena tema.

Ljudi, pak, imaju način da ispolje svoje nezadovoljstvo - makar rečima, koje drugi ljudi, zahvaljujući daru, svojstvenom ljudskom biću - govoru, mogu čuti (mada ponekad ne razumeju). Životinje taj dar nemaju, pa neki ljudi govore u njihovo ime.

Neki ljudi umeju da govore jezikom zivotinja... To je neverovatan dar... Nemusti jezik!

I zivotinje umeju da ispoljavaju nezadovoljstvo, itekako... Treba ih umeti razumeti. :mrgreen:

Da li je moc vladanja genetska prednost ne-ljudi, ili se ljudi menjaju pod pritiskom Moci, ostaje da se posmatra... Zanima me da li je kolicina Slobode na ovom svetu konstanta, posto je Sloboda krajnje neuniformno raspodeljena medju ljudima... Zivotinje, cini se, su tu slobodu gotovo skroz izgubile, jer su im ljudi oduzeli to sto su zivotinje imale, barem tamo gde su ljudi uzurpirali zivotinjama prostor... :roll:

_nobody_

jedan je imao identičan nik naslovu teme, i popio trajni ban... pa ti vidi sad dal se sme išta reći, kamoli misliti.

Pitanje je sta je vlasnicima i moderatorima krstarice istina... Za razliku od vecine ljudi i zivotinja koji misle/osecaju da je istina jedna, ja kazem da istina ima mnogo... Sve zavisi kroz koje oci, i kroz kako formirane mozgove prolaze culni opazaji... Za nekoga isti dogadjaj moze biti Zivot, za nekoga Smrt, za nekoga Istina, za nekoga Laz... :udriglavu:

_nobody_

...Kod zivotinja je "vladanje" prosto uredjeno...mahom, zakon jaceg, instikt , prezivljavanje...lanac ishrane u prirodi. I bi ravnoteza dok je (ne)covjek ne narusi...I sad se samo ispravljaju ucinjene greske...vraca svojevrsni dugovi prirodi, opet zarad i sopstvenog opstanka (covjeka). Tu su prava jasna kao dan.
Ironija je da je zivotinjski svijet bio savrsensvo uredjenja u odnosu na ljudski rod...a covjek vazi za najitelegentnije bice...
Koja prava? Cija prava? Za/protiv koga se boris...?...naravno, za sebe. Kao i svi ostali...Jer covjek je sebicno bice potreba. I pod paravanom borbe za prava koristi se u sustini zakonom jaceg. Istog onog kojeg je narusio...i tako se zatvara krug.
Neko sredstvo opravdava cilj, a neko...

Koja prava? Cija prava? Za/protiv koga se boris...?...naravno, za sebe. Kao i svi ostali...Jer covjek je sebicno bice potreba. I pod paravanom borbe za prava koristi se u sustini zakonom jaceg. Istog onog kojeg je narusio...i tako se zatvara krug.

Ova generalizacija nije uradjena kako treba... Svakako da se svako u sustini bori za sebe, ali postoje i neke norme, kategorije ponasanja u ljudskom drustvu. Ne moze svako da se bori za prava misleci samo na sebe, koristeci druge ljude kao predmete i gazeci preko mrtvih.

Valjda svako pametan zna da se protiv sile treba boriti znanjem. Znanje oslobadja, a Sloboda dovodi do izolacije jer sve vise slobodni ljudi postaju sve vise sebicni (primer: USA, zemlje Zapadne Evrope).

Jako je tesko napraviti ravnotezu izmedju Slobode i Sebicnosti (potreba). Mnogi tu svoju slobodu koriste kao mehanizam podjarmljivanja drugih (sto veca ekonomska zavisnost drugih ljudi je veca sloboda kapitaliste koji je vlasnik interesa takve konstrukcije)...

Mozda je spas u sticanju Znanja, jer samo pravo znanje moze coveku dati odrednice ponasanja. Iskreno probudjen, oslobodjen covek pati u okruzenju zavisnih, neslobodnih ljudi... Stoga je njegov poriv da u sebi zeli prava svim ljudima, sto je virtuelna, nerealna kategorija sama po sebi (da bi svi ljudi na svetu bili slobodni, kolicina znanja koji ti ljudi treba da skupe je prakticno beskonacna), sto dovodi do neresive kontradikcije. :udriglavu:

Pricam o iskrenoj zelji za koegzistencijom slobodnih ljudi, koji imaju pravo da imaju vrlo razlicite vizije, oprecna misljenja, drugacije poglede na svet, NE o kompleksima raznih boraca za ljudska prava koji iza takvog paravana prate interes licne slobode na ustrb masa koje [pred]vode.

_nobody_

U čemu bi bio smisao života ako ne bismo imali nikakva prava? Da li bi onda trebalo da se svako zaključa u svoj orman i da odsedimo svoj život u tišini i tami? Rodjenjem, ja ipak mislim, da dobijam pravo da živim.

Ne dobijaš pravo na život , samo pravo na borbu . Zamisli bebu koja umire u prvim satima života . Gde je njeno pravo na život ? Ostaje samo borba - nje , njenih roditelja i lekara .

Back