Izvesni beg Idriz

gost 277161

Ističe se
Poruka
2.404
Dali neko zna nesto o izvesnom begu Idrizu .Njegovo ime se proteze kroz mnoge narodne pesme ,predanja ,itd .Govori se da je bio bitan lik ovde na Balkanu ,tacnije u Bosni .Ja nisam uspeo da pronadjem nista ,osim nekih spominjanja u pesmama ,i godinu njegovog ubistva .

Dali neko zna nesto o izvesnom begu Idrizu .Njegovo ime se proteze kroz mnoge narodne pesme ,predanja ,itd .Govori se da je bio bitan lik ovde na Balkanu ,tacnije u Bosni .Ja nisam uspeo da pronadjem nista ,osim nekih spominjanja u pesmama ,i godinu njegovog ubistva .

Da to nije onaj iz one pjesme:

Skupila se rodbina, kod daidže Idriza...
:)

Šalim se, hajde postavi to što imaš pa da vidimo, imam ja jednog stručnjaka za guslarske pjesme pa ću ga konsultovati... to je moj djed... :)

Da to nije onaj iz one pjesme:

Skupila se rodbina, kod daidže Idriza...
:)

Šalim se, hajde postavi to što imaš pa da vidimo, imam ja jednog stručnjaka za guslarske pjesme pa ću ga konsultovati... to je moj djed... :)

Znam da je medju bihackim kapetanima postojao izvesni beg Idriz ,ali ne mogu naci nista konkretnije .Ovaj koji meni treba je ubijen u Laktasima krajem 16veka ,cak je i pisana knjiga(vise kao neki zapis) od strane Turaka o njegovom ubistvu u to doba i sprovodila se istraga o tome .Inace ubili su ga Srbi (Crnogorci ).

Back