jedini kome ovo premestanje ambasade u jerusalem smeta, je eu,
pitanje je zasto
Једини којима смета премештање амбасаде Србије у Јерусалим јесу нормални Срби. Једини који би наградили Израел за признање КиМ јесу напредњачки гмазови. Питање је зашто.
понедељак, 21.09.2020. у 11:41
Израел је признао Косово 4. септембра, то више није тема
Ми треба да радимо на унапређењу односа, а не да се бавимо превише нечим што је урађено пре две и по недеље у Вашингтону, каже амбасадор Јахел Вилан. - Одлука да (Србија) буде прва европска земља која ће преселити амбасаду у Јерусалим, то не би требало да буде нека вест
Јахел Вилан, амбасадор Израела у Србији (Фото Танјуг/Тара Радовановић)
Нови амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан изјавио је данас да је Израел признао Косово 4. септембра и да то више није питање.
„Нема никаквог питања у вези са тим да ли ће Израел признати или не Косово јер је Израел признао Косово 4. септембра, а сада треба да видимо на који начин да не дозволимо да то утиче на односе Србије и Израела”, рекао је Вилан за ТВ Н1.
Он је навео да „Израел није ништа потписао у Вашингтону и да није био део тог самита. ;
„Потписан је споразум између премијера Косова Авдулаха Хотија и Сједињених Држава. Наш премијер (Бењамин Нетањаху) је поздравио обострано признање Израела и Косова”, рекао је амбасадор упитан да прокоментарише да ли ће израелско признање Косова утицати на односе Јерусалима и Београда. ;
Вилан је рекао да је када је дошао у Београд на инаугуралном састанку са председником Србије Александром Вучићем разговарао о побољшању односа две земље, а на питање како је Вучић коментарисао израелско признање Косова, Вилан је навео „да то није нешто чиме је он (Вучић) задовољан, и не подржава тако нешто”.
„Али, Израел је суверена држава и то је наша одлука. Споразум је потписан, то није нешто што ћемо ја или Вучић да променимо. Ми треба да радимо на унапређењу односа, а не да се бавимо превише нечим што је урађено пре две и по недеље у Вашингтону”, поручио је амбасадор.
На питање како коментарише то да се Србија споразумом у Вашингтону обавезала да ће преместити своју амбасаду из Тел Авива у Јерусалим, он је казао да је „то врло позитивно, да су то добре вести”.
„Одлука да (Србија) буде прва европска земља која ће преселити амбасаду у Јерусалим, то не би требало да буде нека вест. Свака земља очекује од свих да им амбасада буде у главном граду. То је добра и важна ствар и то нама пуно значи”, наводи Вилан.
Он је додао да је за одлуку о пресељењу амбасаде Србије сазнао 4. септембра ујутру, „али не пре тога”, а на питање шта ће сада учинити Израел, с обзиром да је могуће да Београд има међународне последице због тог чина, у шали је казао: „Ја бих рекао да ми треба да преселимо амбасаду у Београд, али ми смо већ у Београду”.
„Помало је чудно да ми сад треба нешто да дамо за нешто што би требало да буде природно за сваку земљу. Са својом владом проучавамо... и тражимо најбоље начине на које Израел може да помогне Србији, највише на економском плану, када се ради о повећању инвестиција и побољшању трговинске размене”, истакао је Вилан.
Он је рекао да постоји велики простор за побољшање са економске стране и да би волео да се пријатељство Србије и Израела одрази на економију.
Додао је и да се срео са својим палестинским колегом у Београду Мохамедом Набханом, који је раније изразио наду да Србија ипак неће преселити амбасаду у Јерусалим.
Вилан је оценио да је то био „користан састанак”, као и да „нема овде никакав спор са њим”.
„Јерусалим је главни град Израела, можемо сад да причамо који делови Јерусалима, али он је престоница”, поручио је нови амбасадор Израела у Србији, преноси Бета.
http://www.politika.rs/scc/clanak/462902/Izrael-je-priznao-Kosovo-4-septembra-to-vise-nije-tema