Израел је напао иранске нуклеарне објекте, убијени војни команданти у великом нападу

Ко има веће шансе у сукобу?

• Израел

glasova: 64 67,4%
  • Иран

glasova: 31 32,6%

• Ukupno glasova
    95
1749907222345.png

Prilozi

• 1749907198280.png
    1749907198280.png
    75,2 KB · Pregleda: 4
A tek doprinos Izraela u tehnologiji obrade, njihovi instituti, univerziteti i td
Izrael je veličine Vojvodine, od toga pola pustinja i planine i imaju poljoprivrednu proizvodnju koji mi ovdje možemo samo sanjati

inače onako usput počeo građanski rat u americi
...
VAŽNO:

🇺🇲 Senator Minnesote John Hoffman (demokrat) i državna zastupnica Melissa Hortman (demokratkinja) upucani su u svojim domovima. Stanje nepoznato.

I ovi drugi tvrde svašta. Da su ovo snimali lovci-bombarderi mislim da ne bi slikali za emitovanje nego bi neutralisali odmah. Izraelci imaju na terenu svoje ljude što smo već videli, nema dokaza da su to snimci sa borbenih aviona.

Uostalom ako je to tačno prilično brzo će biti jasno. Isto kao i priča o "oborenim" avionima, na kraju sve na terenu bude crno na belo.

Израелско ратно ваздухопловство још није погодило сва иранска нуклеарна постројења, али ће се ови напори наставити док војска ради на деградацији балистичког ракетног система те земље, саопштили су данас израелски војни званичници.

Ратно ваздухопловство Израела земље је нанело „значајну штету” иранском нуклеарном постројењу у Натанзу и уништило неке делове локације нуклеарног постројења у Исфахану, преноси „Тајмс оф Израел”.

Ништа страшно. 💡

@Dе Sisti , podržavam Izrael, ali neke stvari mi nisu jasne. Izrael je skoro veličine Republike Srpske, manji je od Slovenije dok je Iran 3 puta veći od Ukrajine.
Ako se zna da Rusi bombarduju Ukrajinu konstantno i još uvek je nisu obogaljili kako će Izrael uspeti da kompletno obogalji Iran i pored svih egzekucija?
Dugoročni totalni rat bi mogao biti i na štetu Izraela jer znamo da Iran ima mnogo saveznika.

Mene najviše zanima da li ovo prerasta u totalni i konstanti rat jer nakon ovoga ja bih očekivao da Iran pokuša i kopnenu vojsku da prebaci do Izraela na neki način.
1) Заправо, Иран нема савезнике спремне и способне да стварно залегну за њега. Нарочито не у непосредном суседству (у ком има више оних који би режиму клерофанатика желели да виде крај)

2) Копнени сукоби нису извесна прича.
Приликом прошла два ракетирања Израела били су упорни да шаљу и копнену булументу преко Ирака и Сирије (ирачки Хезболах, углавном) и увек су били дочекани и поломљени већ код Ал Букамала (на самом улазу из Ирака у Сирију).
У међувремену, на власт у Сирији су дошли привремено примирени сунитски екстремисти, тако да је тај пут затворен до даљњег.
Хезболах је обогаљен и већ сам се изјаснио да га се овај сукоб не тиче.
Тако да се враћамо на прву реченицу ове ставке: копнени сукоби нису извесни (сем у случају драстичне промене околности)

3) Што се тиче питања поенте ИДФ акција, шта знам. Физичко уништење постројења, опреме, војног врха и научника на војном нуклеарном програму увек представљају враћање један или више корака назад у тежњи клерофанатика да добију бомбу. Такође, што више трпе удараца на сопственом тлу, то јача уверење озбиљног дела, можда већ већинског дела урбане популације Ирана да режим није недодирљив и да може пасти.
У том смислу, ценим да је са становишта Израела, пожељно: заустављање војног нуклеарног програма + пад режима.
Пад иранских теократа биће тектонски поремећај у поретку и односима на Блиском и Средњем истоку. Потпуна реорганизација политичког и безбедносног система тог дела света, са озбиљним рефлексијама по глобалне и регионалне играче.

Back