Izoliraanje zida od kamena.

Ne treba da malterises nista,samo dobru vrstu lepka i nek naleze stirodur,gde naleze,ako i ostane prostora izmedju,vaduh je dobar i toplotni i zvucni izolator.Bitno je da materijal,sa kojim radis ima dovoljno nalezanja na kamen da drzi izolator.Posle preko toga tanji sloj lepka,pa mrezica,pa onda sloj preko mrezice da je dobro pokrije i izolacija ce biti veom dobra.

Slažem se iako baš ne poznajem šta je tu najbolje..
Madjutim danas majstori lijepe pločice preko pločica.. a one su daleko nepouzdanije od kamena da se nešto radi po njima, mslm glatkoća, krtost.
Gledao sam to, prvo premažu pločice na nekom masom i kad se to osuši pločice postaju hrapave. Nakon tog fleksibilni ljepak odradi ostalo.

Pozdrav svima. Imam pitanje za ljude koji se razumeju u gradjevinu. Prizemlje kuce je oblozeno prirodnim kamenom a ja bih sada da prizemlje izoliram stiroporom,da li je potrebno skinuti kamen ili ce imati efekta lepljenje na kamen.

Kamen se korisi za zidanje ili kao fasada.
Ako vec nemas nikakvu izolaciju ispod tog kamena moja preporuka ti je da ga skines i potom vratis preko izolacije.
Jeste skuplje resenje ali je bolje jer ce izolacija lepse prilegnuti uz zid a kamen takodje pomaze u izolaciji.
U principu sto je zid deblji to bolje.

Ako vec nemas nikakvu izolaciju ispod tog kamena moja preporuka ti je da ga skines i potom vratis preko izolacije.
Jeste skuplje resenje ali je bolje jer ce izolacija lepse prilegnuti uz zid a kamen takodje pomaze u izolaciji.
evo ga jis jedan biser koji ocigledno pored gradilista u zivotu nije prosao, ali zna kako je najbolje da se odradi!
jel ti imas predstavu uopste koliki bi to posao bio to sto predlazes i kako majketi zamisljas da "skine kamen"!?
da poprska vodom malter izmedju, pa da otpusti? 😄

Radovi poceli😀

Prilozi

• IMG_20220924_103513.jpg
    IMG_20220924_103513.jpg
    143 KB · Pregleda: 11
evo ga jis jedan biser koji ocigledno pored gradilista u zivotu nije prosao, ali zna kako je najbolje da se odradi!
jel ti imas predstavu uopste koliki bi to posao bio to sto predlazes i kako majketi zamisljas da "skine kamen"!?
da poprska vodom malter izmedju, pa da otpusti? 😄

Genije, ja sam gradjevinski inzenjer i radio sam na vise gradilista u Srbiji.
Najveci problem je ratiti posle vas eksperata koji se ne razumete u posao.

Znam koliki je to posao i znam da nije lak, potrajace ali ce rezultati biti najbolji na kraju.

..... Ispod maltera?

Da, da zastiti zid.

nisam gradjevinac, termotehniku na masincu sam zavrsio, a bavim se izmedju ostalog i energetskom efikasnsoscu pa poznajem donekle gradjevinsku fiziku.

bravo!
slika prosecnog gradjevinca koji veze nema sa gradjevinom!

sa cime se konkretno ne slazes sa onim sto sam napisao?

Imas povrsno znanje kako sam kazes i ne razumes se u struku sto se i vidi.

Izolacija uvek ide na materijal od koga je zidan zid sa spoljne strane, nikada ne ide preko obloge jer se samo povecava trosak i ne dobija se nista. To je za genijalce poput tebe i ostale koji lepe stiropor preko maltera i na kraju ga premazu lepkom.

U ovom slucaju imas kamenu oblogu, koja je neravna zbog prirode materijala i uz to nije bas jeftina.
Kada se skine kamen moze kvalitetnije da se uradi izolacija. Bolje ce leci na zid a koliko vidim sa poslednje slike zid je u odlicnom stanju da se odradi izolacija preko njega.
Preko izolacije ide zastitni sloj, najcesce malter a negde cigla ili obloga kamenom.

Da je covek resio da poslusa tebe morao bi 2x da radi izolaciju tako da se drzi grejanja i ne mesaj se u stvari koje ne znas.

ovo zvuci ispravno

nisam gradjevinac ali tako je radio moj svekar

ovo zvuci ispravno

nisam gradjevinac ali tako je radio moj svekar

U skoli sam ucio kako se zida i kako se radi izolacija, to su posebni predmeti.

ovo zvuchi neispravno

i mirishe na vlagu

valjda izolacija ide sa vanjske strane a ne sa unutrashnje mislim zbog cirkulacije

To su tvoji buduci pacijenti jer izolacija sa unutrasnje strane samo sakriva vlagu od pogleda.
Ti bolje znas koje su sve posledice udisanja takvog vazduha.

Izolacija uvek ide na materijal od koga je zidan zid sa spoljne strane, nikada ne ide preko obloge jer se samo povecava trosak i ne dobija se nista. To je za genijalce poput tebe i ostale koji lepe stiropor preko maltera i na kraju ga premazu lepkom.
kad zidas novu kucu naravno da neces da ozidas kucu, omaletrises pa preko toga postavis izolaciju.
ali u ovom slucaju se radi o vec postojecoj kuci i uopste ne vidi na koji nacin se "povecava trosak i ne dobija nista" ako nalepis izolaciju preko vec zavrsenog zida i onda stavis zavsni zastitni sloj (fasadu)?!

U ovom slucaju imas kamenu oblogu, koja je neravna zbog prirode materijala i uz to nije bas jeftina.
Kada se skine kamen moze kvalitetnije da se uradi izolacija. Bolje ce leci na zid a koliko vidim sa poslednje slike zid je u odlicnom stanju da se odradi izolacija preko njega.
Preko izolacije ide zastitni sloj, najcesce malter a negde cigla ili obloga kamenom.
a posle kada se taj isti kamen zida na izolaciju kako ti predlazes, onda nije nerravan?
u cemu je razlika, osim sto je duplo veci posao u ovome sto ti predlazes?

Da je covek resio da poslusa tebe morao bi 2x da radi izolaciju tako da se drzi grejanja i ne mesaj se u stvari koje ne znas.
ne, zasto?
jednom odradi i to je to.

kad zidas novu kucu naravno da neces da ozidas kucu, omaletrises pa preko toga postavis izolaciju.
ali u ovom slucaju se radi o vec postojecoj kuci i uopste ne vidi na koji nacin se "povecava trosak i ne dobija nista" ako prelepis lepak preko vec zavrsenog zida?!

a posle kada se taj isti kamen zida na izolaciju kako ti predlazes, onda nije nerravan?
u cemu je razlika, osim sto je duplo veci posao u ovome sto ti predlazes?

ne, zasto?
jednom odradi i to je to.

Da krenemo redom.

Kamen je neravna podloga koja u ovom slucaju sluzi kao fasada. Lakse je skinuti ga sa zida nego poravnati a nema ni rupa koje bi morale da se popune.
Vazduh moze da se koristi kao izolator ali ne u dzepovima koji bi se javili, tada je vise problematican jer se na toploti siri i skuplja. Bar bi to trebalo da znas bez mog objasnjavanja.

Kako misis da se kamen san poravna preko noci?
Bice neravan i dalje ali nece biti ispod izolacije vec preko nje gde mu je i mesto.

To sto ja predlazem se tebi cini kao veci posao ali nije.
Kamen se lako skida, ako nije suvise ostecen moze da se iskoristi opet za istu fasadu ili da se proda za istu namenu. U najgorem slucaju moze da bude za poplocavanje dvorista.

Po tvom savetu bi imao ispucao zid i probleme sa vlagom posle par godina.
Izolacija ne traje duze od 20 ali ne bi trebalo ni da se menja izmedju 2 Olimpijade.

Back