Iznervirana sam

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
43.128
Prije 3 nedelje odem kod doktora da mi izvadi krv nalazi su bili uredni i doktor pošto mi je odviše prazan karton odluči da mi napravi ultrazvuk štitne žlezde .

Prilikom pregleda otkriju veliki čvor taj čvor mene je juče odveo u bolnicu na odelenje nuklearne medicine gde je rađen sintigram i koji je pokazao da je vrući čvor dakle producira hormone sam za sebe on non stop radi velik je 1,2 cm nekad ga osetim ali ne uvek .

Bila sam mnogo ljuta pa i besna

Kažu da to dodje ako se jede malo joda ja dok sam jela sve jela sam 2x sedmično i ribu i morske proizvode a jodiranu so koristim godinama

Zastao je nastao čvor ?

I šta predlažete pošto je veći predlažu da se isključi postoji mogućnost radio - jod terapije ili operacija

cvor je mogao da nastane i kao posledica cernobilja..ne znam koje si godiste
kao posedica stresa, zracenja, osiromasenog uranijuma..
ja imam dva
iz najbolje namere da mi pomognu, zavrsila sam na preporuku na onkologiji gde je ne samo cvor, nego celu stitnu dg koji me pregledao hteo da mi izvadi
organizam sam u ravnotezu dovela alternativnim lecenjem
stitna se ne zove za dzabe tako, tu je da stiti ceo organizam

cvor je mogao da nastane i kao posledica cernobilja..ne znam koje si godiste
kao posedica stresa, zracenja, osiromasenog uranijuma..
ja imam dva
iz najbolje namere da mi pomognu, zavrsila sam na preporuku na onkologiji gde je ne samo cvor, nego celu stitnu dg koji me pregledao hteo da mi izvadi
organizam sam u ravnotezu dovela alternativnim lecenjem

Operacija stitne zlijezde-ni u ludilu..........Dive sve lijepo objasnila............

lol :D ne.
zove se zapravo stitasta, zato sto je svojim izgledom nekog podsetila na stit ;)

@tema: nekad je operacija jedino resenje. ako ti daju izbor, ti odluci sta ti se vise svidja. ali ako ti kazu da je operacija bolji izbor, ne oklevaj. hipertiroidizam nije za salu.

Poslednja izmena:
lol :D ne.
zove se zapravo stitasta, zato sto je svojim izgledom nekog podsetila na stit ;)

@tema: nekad je operacija jedino resenje. ako ti daju izbor, ti odluci sta ti se vise svidja. ali ako ti kazu da je operacija bolji izbor, ne oklevaj. hipertiroidizam nije za salu.

u stvari zove se tiroidna, da bi bili precizni..najveca endokrina zlezda
stitastom je retko ko naziva, zovu je stitnom
upravo zato jer je odgovorna rad i ostalih zlezda za unutrasnjim lucenjem
u svakom slucaju ovo nije tema za pametovanje, u pitanju je zdravlje

u stvari zove se tiroidna, da bi bili precizni..najveca endokrina zlezda
stitastom je retko ko naziva, zovu je stitnom
upravo zato jer je odgovorna rad i ostalih zlezda za unutrasnjim lucenjem
u svakom slucaju ovo nije tema za pametovanje, u pitanju je zdravlje

pa, da budemo precizni, jeste :) ali, stitasta je pandan tom nazivu na srpskom jeziku, a ne stitna. stitnom je nazivaju laici, a svaki profesor ce te ispraviti ako je tako nazoves.
nije odgovorna za rad ostalih zlezda sa unutrasnjim lucenjem. ti mislis na hipofizu. ovo je potpuno druga zlezda.
naravno, u pitanju je zdravlje, ali je zato bas vazno da se rasclani sta je tacno, a sta ne.
znaci, nije bila poenta da te ispravim za 2 slova, nego zato sto si izvukla pogresan zakljucak o njenoj funkciji iz tog blago pogresnog naziva.

Poslednja izmena:
Moj rodjak ju je operisao,tacnije potpuno eliminisao i zivot mu je sad jos gori...........Ljekari bi uvijek da nesto operisu,vade,cackaju,a nijedan ne garantuje za nuspojave nakon operacije.......Hrvati stitnu zlijezdu zovu stitastom,a to nije tacan naziv............

pa, da budemo precizni, jeste :) ali, stitasta je pandan tom nazivu na srpskom jeziku, a ne stitna. stitnom je nazivaju laici, a svaki profesor ce te ispraviti ako je tako nazoves.
nije odgovorna za rad ostalih zlezda sa unutrasnjim lucenjem. ti mislis na hipofizu. ovo je potpuno druga zlezda.
naravno, u pitanju je zdravlje, ali je zato bas vazno da se rasclani sta je tacno, a sta ne.
znaci, nije bila poenta da te ispravim za 2 slova, nego zato sto si izvukla pogresan zakljucak o njenoj funkciji iz tog blago pogresnog naziva.

Slušaj

Aj se drži teme a drkanje sa tim znanjem i kako se zove ili ne zove to nije sastavni dio mog problema

Mene vise zanima jeli pametnije da izvade čvor ili da pijem kapsule i da uđem na zračenje

Slušaj

Aj se drži teme a drkanje sa tim znanjem i kako se zove ili ne zove to nije sastavni dio mog problema

Mene vise zanima jeli pametnije da izvade čvor ili da pijem kapsule i da uđem na zračenje

i na to sam ti odgovorio, samo nisi procitala. ne postoji univerzalni odgovor sta je pametnije, jer nisu svi pacijenti isti. ako ti daju izbor, ti proceni sta ti se vise svidja. ako ti kazu da je jedno bolje od drugog, onda to.
i molim te da pazis na recnik.

rekla bih da je ipak stitnom nazivaju i sami doktori
i ne milsim na hipofizu, nego na stitnu - i te kako remeti menstualne cikluse zenama, znaci poremecaj rada stitne dovodi i do poremecaja lucenja polnih hormona i poremecenog ciklusa

i ne milsim na hipofizu, nego na stitnu - i te kako remeti menstualne cikluse zenama, znaci poremecaj rada stitne dovodi i do poremecaja lucenja polnih hormona i poremecenog ciklusa

Pa naravno da njen poremecaj dovodi do drugih poremecaja u organizmu. Zamisli, tako je sa skoro svim zlezdama u telu. I nadbubrezna kad ne radi kako treba, dolazi do poremecaja menstruacije i drugih stvari.
Ali to ne znaci da je njena fizioloska funkcija da regulise ostale endokrine zlezde. Nije. To je posao hipofize.
Ako hoces, mogu da ulazim u detalje da bih ti to objasnio, ali ne mislim da ce to doprineti temi.

Pa naravno da njen poremecaj dovodi do drugih poremecaja u organizmu. Zamisli, tako je sa skoro svim zlezdama u telu. I nadbubrezna kad ne radi kako treba, dolazi do poremecaja menstruacije i drugih stvari.
Ali to ne znaci da je njena fizioloska funkcija da regulise ostale endokrine zlezde. Nije. To je posao hipofize.
Ako hoces, mogu da ulazim u detalje da bih ti to objasnio, ali ne mislim da ce to doprineti temi.

Ovo je tačno

Šta su ti ustanovili? Hiper ili hipotirozu? Šta kaže biohemija za T3, T4 i Tsh? U zavisnosti od toga ide i terapija. Terapiju je najbolje uzeti po preporuci endokrinologa.
Ja sam prošla kroz tu grejs bazedovu bolest koja se javlja nakon ekstremnog stresa i mogu da te posavetujem šta da radiš ukoliko mi objasniš ovo što sam te pitala

Šta su ti ustanovili? Hiper ili hipotirozu? Šta kaže biohemija za T3, T4 i Tsh? U zavisnosti od toga ide i terapija. Terapiju je najbolje uzeti po preporuci endokrinologa.
Ja sam prošla kroz tu grejs bazedovu bolest koja se javlja nakon ekstremnog stresa i mogu da te posavetujem šta da radiš ukoliko mi objasniš ovo što sam te pitala

Te nalaze još čekam
Juče su uzeli krv a sve to za 10 dana treba da stigne kod mog doktora .

valjalo da da poslusas decka :) lepo ti je reko sto se naziva tice na srpskom (to joj je "nadimak" laicki naziv, sleng, zovi kako oces)
na eng je zovu butterfly-shaped gland (u slengu) jer lici i na leptira....pa bi tako mogla da izvedes zakljucak da vrsi funkciju leptira, sisa nektar recimo :lol: salim se malo ali da shvatis gde gresis, jer kad bi englezu rekla da je stitasta jer stiti on bi te belo gledao, jer kod njega je leptir

a sto se tice "kontrole drugih zlezda" pa ne ne radi se o kontroli nego o celom jednom fizioloskom procesu zvanom "sistem povratne sprege" pa imas negativnu i pozitivnu povratnu spregu....homeostaza...pa te to buni deluje ti da je kontrola....nije ....nego procitaj dublje malo o tome pa ces videti gde gresis

valjalo da da poslusas decka :) lepo ti je reko sto se naziva tice na srpskom (to joj je "nadimak" laicki naziv, sleng, zovi kako oces)
na eng je zovu butterfly-shaped gland (u slengu) jer lici i na leptira....pa bi tako mogla da izvedes zakljucak da vrsi funkciju leptira, sisa nektar recimo :lol: salim se malo ali da shvatis gde gresis, jer kad bi englezu rekla da je stitasta jer stiti on bi te belo gledao, jer kod njega je leptir

a sto se tice "kontrole drugih zlezda" pa ne ne radi se o kontroli nego o celom jednom fizioloskom procesu zvanom "sistem povratne sprege" pa imas negativnu i pozitivnu povratnu spregu....homeostaza...pa te to buni deluje ti da je kontrola....nije ....nego procitaj dublje malo o tome pa ces videti gde gresis

metlo, kad kazem stitnu su tako nazvali jer stiti citav organizam, upravo i mislim na ovo sto si napisala
kad se njen radi poremeti, remeti se sve u telu..sve ode u q

jako je tesko drzati organizam u konstantnoj ravnotezi
i kad stitna ima disbalans u svom radu, malo njih ima snage da se izbori i vrati je u prvobitnu funkciju
vecina se odlucuje za laksu i pogubniju varijantu da leci samo simtom
na taj nacin najcesce ugase funkciju same zlezde i onda se njen` rad` bazira na medikamentima
i tu krece igranka bez prestanka

Kada nešto prouzrokuje više štete nego koristi u osnovi nije bitno kako se zove,već koje su opcije za rešenje problema u igri.
Svako mora biti svestan da u ovakvom slučaju bira manje loše rešenje jer idealnog nema,a a priori biti protiv operacije jer ruši ravnotežu u organizmu je malo ekstreman pristup.
Kvalitet života je imperativ,a on se sa skokovima i padovima u funkciji bilo kog organa ne može postići.
Ravnoteža je zakon,a ona se gotovo uvek postiže uklanjanjem problema....mada u suštini sve zavisi od spremnosti osobe da se podvrgne operaciji ili uloži ostatak života u održavanje funkcije koja to i nije ;)

Poslednja izmena:
Samo ti jedi ribu 2x sedmično i hvali se time kao da si bodibilder, pa posle dođi kad ti nađu i višak žive u organizmu. Svedi tu ribu na 1x sedmično, i to ako jedeš iz konzerve - jedi sardinu a ne tunu, tj jedi sitniju ribu po principu *sitnija riba - manje žive*. Ako jedeš pastrmku i ostale lux varijante,to slobodno nastavi.

I ja imam čvorić, ali je hladan, ali sam isto baš besna?! Ko nas je otrovao?! (lol)

Moja majka je imala hipertireozu i pila radioaktivni jod, sredila problem, i sad, nakon X godina, eto joj opet uvećanih antitela.

Samo ti jedi ribu 2x sedmično i hvali se time kao da si bodibilder, pa posle dođi kad ti nađu i višak žive u organizmu. Svedi tu ribu na 1x sedmično, i to ako jedeš iz konzerve - jedi sardinu a ne tunu, tj jedi sitniju ribu po principu *sitnija riba - manje žive*. Ako jedeš pastrmku i ostale lux varijante,to slobodno nastavi.

Je l' imas ti neki slucaj da navedes da se neko otrovao zivom jeduci ribu? Danas je hronicno trovanje zivom skoro sasvim profesionalno oboljenje. Ako nemas, molim te, nemoj da plasis ljude, posebno kad ceo slucaj nema nikakve veze sa zivom.

ovo ko mali perica kad pita sto je zemlja okrugla
imas hebi ga, razni zu razlozi mi ih sigurno ne znamo
resi problem nemoj da se zezas i gajis to, da ne predje u ono "cije se ime ne sme izgovoriti"

ima tema o stitnoj, sta ce ovo posebno

iznervirana si, to je sasvim prirodno, besnis tugujes krivo ti ....sve je to normalna reakcija na datu situaciju
ali resenje postoji i imas izbora i vise mogucnosti da se sa tim izboris
isplaci se iskukaj, sta god, i onda udri da resis to jer je to najbitnije

resi problem nemoj da se zezas i gajis to, da ne predje u ono "cije se ime ne sme izgovoriti"

Kakav problem da rešim kad bukv nemam problem, hladan mi je čvor, a pitanje je i da li ga imam više, jer sam popravila zub, jedan jedini razlog koji sam mogla da nađem što imam čvorić...

Je l' imas ti neki slucaj da navedes da se neko otrovao zivom jeduci ribu? Danas je hronicno trovanje zivom skoro sasvim profesionalno oboljenje. Ako nemas, molim te, nemoj da plasis ljude, posebno kad ceo slucaj nema nikakve veze sa zivom.

Bukv imam, prva priča o trovanju živom bila je neke devojke koja je imala visok nivo žive u organizmu usled amalgamskih plombi i soma kojeg je jela 4x nedeljno, i 2 pune godine simptome hroničnog trovanja.

Ja lično poznajem devojku koja je, tražeći organske uzroke svog bipolarnog poremećaja, utvrdila trovanje živom, usled konzumacije velikih količina ribe (svaki dan); ovde, iz Bgd, znači nije priča negde iz Zimbabvea. Ona je i bila okidač da ja ubrzam svoj proces vađenja jedne živine plombe koju sam imala, i da postanem obazrivija u izboru ribe (princip sam već navela).

Back