Iznajmiti prazan ili namešten stan?

Razmišljam da menjam kuću za stan? Glupa ideja? Ne smem samo prodati ili ću završiti kao podstanar, znajući prethodni život...
Stan se mnogo vise isplati. Jeftinije odrzavanje, mozes da izdas...Od tih para da otplacujes jos jedan stan ili sta god.

Kuce su danas luksuz a ja...ja sam vijala romanticnu iluziju, kucu sa bastom...cvrkut ptica i kafu ujutru sa mirisom jorgovana, ruzom, jasmina...mirom i domom...kucice koji trckaraju okolo i ostalo sta sa tim ide...

Kuce su rupe bez dna sto se para tice i nisu za lutalice poput tebe ili mene :(

Mozda jednog dana...

Za i protiv, šta je isplativije, praktičnije?

Kada biste se selili ili ste se selili da li ste pre birali nenamešten ili namešten stan?

Da li nenamešten stan ima uopšte prednosti sem ukoliko se već ne poseduje nameštaj sa kojim se nema gde?
Najbolja je kombinacija, da ne moras da spavas na krevetu na kome se ko zna ko seksao i sl.

Zavisi za koji vremenski period ti treba stan, šta sa prethodnim nameštajem ako ga poseduješ?

Možda je bolje namešten stan ako je opremljen svim potrebnim stvarima.
Samo preneti knige, krevetninu, garderobu i lične stvari.
Pomeranjem sa mesta na mesto, nameštaj postaje praktično neupotrebljiv.
Preseljenje stvari je veliki i skup posao.
Isti nameštaj se ne može uvek uklopiti u različite rasporede i dimenzije prostorija.
Лепо каже народ - три сељења - једно горење (пожар).

Kada biste se selili ili ste se selili da li ste pre birali nenamešten ili namešten stan?

Da li nenamešten stan ima uopšte prednosti sem ukoliko se već ne poseduje nameštaj sa kojim se nema gde?
Zavisi kako je opremljen taj stan da ne plaćaš zidove samo, a namestaj fuš. Ima gazde koji kazu stanar kupi nesto i nosi ga. Nece on da kupi npr neku fotelju da mu ostane. Ugovor nisam cuo da je neko potpisao. Ja sam uzimao namesten , ali sam u jednom bio prinuđen da kupim jos jedan krevet tj fotelju na rasklapanje. U drugom nisam bio prinuđen, ali sam kupio fotelju za sedenje.

Mi smo iznajmljivali namjesten stan, oni su boravili u njemu godinu-dvije.
U svoj novi stan su odnijeli bracni krevet, nama su kupili novi.
Tokom koriscenja je pukao kotao na bojleru. Oni su kupili novi. Ploca na sporetu se pokvarila, oni su je popravili. Takodje, tapacirali su garnituru, posto je njihova vestacka koza skroz ispucala.
Kada smo se iselili, iza nas je od ostecenja jedino ostala ogrebotina na parketu, ostalo je sve bilo u prvobitnom stanju.
Ja sam insistirala da dolaze u stan, da vide kako izgleda. Da ne bi posle bilo da ih je nesto iznenadilo.
Nisam sigurna da bismo vise mogli pronaci takve ljude.

Samo kad pomislim koje su to pare kuca se kupi zivis u raju, ovako uvek u minusu
kuca je kuca...uvek ce imati prednost kod mene...
medjutim nekada se nema para za kupovinu kuce, cak ni na selu...
pogotovo dok je covek mlad, pa ni kola nema da ide na posao iz daleka...

uostalom ja nikada ne bih iznajmljivala kucu...
tu imas gomilu posla oko baste i odrzavanja...a kada bih se iselila bilo bi mi zao mog cveca, drveca koje sam negovala i koje ce najverovatnije propasti ili biti iseceno...

mi smo davno iznajmljivali kucu jednom...u dvoristu su bile ruze stare 30 godina...podsecale su me na baku koja ih je mnogo volela...uselila se porodica sa malim detetom i oni su bez pitanja isekli sve ruze da im se dete ne izgrebe...:(

unistili su sve sto je tu raslo 30-40 godina...

kuca je za mene svetinja i nikada je ne bih niti iznajmila niti izdavala...zivela bih u njoj samo ako je moja...

Stan se mnogo vise isplati. Jeftinije odrzavanje, mozes da izdas...Od tih para da otplacujes jos jedan stan ili sta god.

Kuce su danas luksuz a ja...ja sam vijala romanticnu iluziju, kucu sa bastom...cvrkut ptica i kafu ujutru sa mirisom jorgovana, ruzom, jasmina...mirom i domom...kucice koji trckaraju okolo i ostalo sta sa tim ide...

Kuce su rupe bez dna sto se para tice i nisu za lutalice poput tebe ili mene :(

Mozda jednog dana...
mi smo posle 10 god. seljakanja po iznajmljenim stanovima, sto u BG, sto u Nemackoj prosle god. kupili tj. sagradili kucu...
osecaj zivota u kuci i stanu je neuporediv! da, bas kao sto si napisala... dorucak i kafa na terasi sa crvkutom ptica, deca koja mogu da trce i skacu slobodno, bez brige da ce se zaliti komsije, mesto... puno mesta u kuci (dnevna soba nam je velicine necijeg 2-sobnog stana) gde ne moras da gledas kako ces da uklopis namestaj da sto manje mesta zauzme, nema lutanja po bloku dok se ne najde parking (ako nemas svoje mesto ili podz. garazu). itd. jednostavno sve to nema cenu. nadam se da nikada vise necu morati da zivim u stanu.

tacno je da ima vise posla oko kuce, ulaganja su veca, cak i kada je kuca nova uvek ti padne nesto na pamet sta jos moze da se odradi...
sto se cene tice, ne mora da uvek bude skuplje nego stan. mislim da je tu stvar izbora.
kad vidim za sta ljudi u Beogradu daju nrp. 3000-3500€/m² zapitam se da li stu ljudi toliki debili da ce za usrani Vracar dati 250-300 ili jos vise hiljadasamo da bi zalecili svoje komplekse i "ziveli na Vracaru"!
pisao sam vec o tome ranije na nekoj temi, kada smo proslog puta bili u Srbiji, posetili smo neke prijatelje koji su kupili stan za preko 200 soma...
sam stan je ok, deluje kvalitetno novogradnja, ali nista posebno, nije nikakav delux, ali realno mali je za cetvorocnalu porodicu (mislim nesto oko 70 m²), ali okolo takav haos, smrad od saobracaja, guzva, ruglo od toga sta je Vracar postao, parking se trazi sat vremena prosecno, drvo jedno na svakih 200m, parka/igralista nigde. zaista mislim da samo teska debilčina moze da da toliko para, da bi u takvim uslovima ziveo!.
za manje para 10km odatle moze da se sagradi porodicna kuca od 200m2 na placu pristojne velicine...
al dobro, svako ima prava da raspolaze svojim novcem kako hoce i zivi gde hoce...

Neuporedivo se manje trosi van grada para,redje se ide u kupovinu i u vecim se kupuje vise na akciji,ovde nema infostana i zickanja svaki cas za odrzavanje zgrada,parking da ne pominjem,u kuci moze da se loze drva i razne kalkulacije prave nema ogranicenja kao u stanu,parce zemlje nesto najvrednije,svoje vocke,moze i basta,mir,zdravlje,nema stresa,neprocenjivo

Neuporedivo se manje trosi van grada para,redje se ide u kupovinu i u vecim se kupuje vise na akciji,ovde nema infostana i zickanja svaki cas za odrzavanje zgrada,parking da ne pominjem,u kuci moze da se loze drva i razne kalkulacije prave nema ogranicenja kao u stanu,parce zemlje nesto najvrednije,svoje vocke,moze i basta,mir,zdravlje,nema stresa,neprocenjivo
al kad ides u j*ebacinu ili nesto privodis, u roku od pola sata cela ulica to zna...
u gradu to nikog ne ineteresuje ;)

zavisi ko sta voli...
redje se i jede van kuce, trazi dostava...definitivno ima prednosti pogotovo za porodice...

za samce, ili mlade jos zeljnih provoda, avantura, privodjenja, muvanja i svega sta sa tim ide je daleko veci izbor u gradu...

da sam musko zeljno zenskog drustva ne bih otisla van grada...vecina devojka, zena iz manjih mesta nisu toliko "raskalasne" kao gradske...uvek ima izuzetaka ali one su izuzetak...ipak veci grad, veci izbor, veca sloboda po tom pitanju :)

Kuće su za one 35+,realno bi te mrzelo da imaš stalno isti pogled, zar ne.... Isto okruženje, čak o kad su ti gradovi blizu. Za kuću nisam znao do pandemije i uvođenja van. stanja i onda smo se evakuisali. Otad sam u fazi da kukam što nema Volmarta u Srbiji i bliže : ) koja vikendica kad sam bio mlađi, otišao BiH na dan i uveče se vraćao.... E sad, kuća jeste robijica, zahteva više ulaganja nego u stan, ali od kuće dobiješ mir, tišinu, prirodu, zdrav vazduh, svoju voćku, baštu, ruže... Uvek su napolju. Stalno imaš nešto da radiš time što si zaokupljen, lepo utiče na kreativnost.
Stan je prirodno stanište većine nas iz gradova.

Da moram da biram, nisam zasnovao porodicu, to bi bio stan. A onda preporučujem i kuću. Kad se steknu uslovi.
Ne BiH iznajmljivao kuću, osim za kratkotrajan izlet, ali ni stan, al kapiram da neko mora...

Pa ako nemaš nameštaj i ne nameravaš da kupuješ, onda uzmeš namešten.

Ako imaš svoj nameštaj, onda valjda uzmeš nenamešten.

Ako imaš nešto, ali ne sve, onda uzmeš polunamešten.

Nije mi baš jasna poenta pitanja.
i to sto kazes :)

mislila sam dugorocno ako se razmislja...posto je cena nenamestenih manja, mozes da biras kakav ces namestaj kupiti, tvoj je, nov je, ispravan je, mozes ga posle preseliti u kucu, stan...

sa druge strane namesteni su skuplji, onda ko zna ko je tu sve spavao, radio sa tim namestajem...dolazi do kvarova koje mozda ti trebas da platis, itd...

malo sam se zanela u detaljima :prstic:

i to sto kazes :)

mislila sam dugorocno ako se razmislja...posto je cena nenamestenih manja, mozes da biras kakav ces namestaj kupiti, tvoj je, nov je, ispravan je, mozes ga posle preseliti u kucu, stan...

sa druge strane namesteni su skuplji, onda ko zna ko je tu sve spavao, radio sa tim namestajem...dolazi do kvarova koje mozda ti trebas da platis, itd...

malo sam se zanela u detaljima :prstic:
Postoji dosta ljudi koji neće da se petljaju sa selidbom nameštaja. Recimo većina ovih Rusa koji su došli u BG insistira na nameštenim stanovima, jer im ne pada na pamet da nose nameštaj nazad u Rusiju kad krenu.

Selidba nameštaja je veliki stres i veliki izdatak. Ja recimo nikada ne bih selio kuhinju, spavaću sobu i sl. velike komade nameštaja, ko je to jednom radio zna kakva je muka.

Mi smo selili u vikendicu deo nameštaja iz jednog stana, bio nam je višak. Nije to neka sad straobal cena.
Naravno, zavisi i od udaljenosti.
Cenim, onda najbolje iznajmiti polunamešten, ako ima glavne elemente domaćinstva, za ostalo ćeš već da se snađeš.
A najvažnije u svemu je da stan ili kuća, ako se bira za rentu, a i za kupovinu,budu što bliže poslu...e, sad ako ste slobodni umetnici ili slob.zanimanja, ne mora.
To sve što su ti naveli su neki glavni orijentiri prilikom selidbe.

Back