Био сам три пута члан бирачког одбора, једном и предедник.
Могућности за мање или веће крађе су бројне. При томе мислим само на крађе на бирачком месту, искључујем подмићивање и куповину гласова ван бирачког места.
Увек, стални састав бирачког одбора држи бирачки списак, увек је тако било, тако сам и ја радио када сам био председник. Бирачки списак је основ за верификацију изборних резултата. Број гласалих се утврђује на основу заокруживања имена у бирачком списку, и тај број не сме бити мањи од броја убачених листића у кутију - у том случају се избори поништавају.
Имајући у виду да су постојале 4 листе, а у Војводини 6, гужва приликом утврђивања резултата је била велика.
Стални састав бирачког одбора одређује локална самоуправа, то су људи странака на власти, њима треба додати и придружене чланове бирачког одбора истих странака. Просто испада да су представници власти у већини у процесу бројања гласова, и ако су организовани могу лако да покраду гласове.
Прво, када се према бирачком списку установи број гласача, бирачки списак мора да се стави у коверту и запечати, накнадни приступ бирачком списку није дозвиљен. То се углавном не ради, само се стави у коверат и склони наа страну.
У току гласања може се заокружити N имена у бирачком списку више. У том случају треба склонити исто толико празних листића, што није велики проблем, али и убацити на гомилу неприметно толики број листића, што је могуће у уобичајеној гужви када се приступа кутији.
Ја сам због тога инсистирао увек да цео бирачки одбор буде удаљен од стола где се отвара кутија, а да кутију отвара само један члан. Некада би ме послушали а некада не. Па и када ме послушају, када се проспу листићи по столу сви приђу и створи се гужва коју не можете да контролишете. По правилу, тај што је отворио кутију треба да изброји листиће док су сви удаљени од стола. Али како су већ сви уморни и желе да што пре заврше посао, кажу да цепидлачим и сви приступе бројању, а ви не можете да пратите шта ко ради.
Увек сам инсистирао да се пре бројања гласова све оловке склоне на једно удаљено место и да их нико не сме имати код себе. Али како, зар да се врши претрес?
После бројања листића, разврставамо их по томе како је на њима гласано. То је критична фаза где онај који има скривену оловку, а у томе су маштовити - један је имао кратеж од оловке невидљив у руци, прави неважећи листић и ставља га на гомилу неважећих листића.
Очигледно је да је направљена стратегија крађе за свако бирачко место. Циљ стратегије је да се са што мањом крађом остваре што већи ефекти. Нарочито је згодно да ако имате поузданог коалиционог партнера увећавате његове гласове, а кроз неважеће листиће смањујете учешће опозиционих листи. Посебно је важно да оне који су око цензуса оборите испод, за то не треба много красти, а за узврат њихових сигурних 12 мандата (ако пређу цензус) иду у већој мери партијама са најбољим резултатима (вама и коалиционом партнеру сигурно више него једеној најбоље пласираној опозиционој листи).
Али како нема савршеног злочина, тако се и ова крађа открила, о последицама немам представу, видећемо.