Izbori za Gradonačelnika Herceg Novog

naravno da nema,pitam se zasto,a znas odgovor

mimo vladavine mletacke republike,pravoslavni popovi su se pobrinuli za brisanje katolicanstva.dakle zadnji bastion katolicanstva,primorje crne gore,biva jos i za vrijeme mletacke republike,mjestom zbijega mnogobrojnog pravoslavnog stanovnistva sa podrucja okupiranog turcima.polako ali sigurno doseljenici pocinju nametati svoj autoritet,da bi zadnji udar domicijelnom katolickom stanovnistvu bio zadat na kartama evropskih stolova,sto je uzrokovalo naglo iseljavanje katolika iz tih krajeva.

pa je kao cudno sto ih ima 5%

To su učinli crnogorski popovi, a kao što sam rekao - kolijevka Crnogorstva je Stara Crna Gora, a ne Pomorje, odnosno pogotovo Boka kotorska, koja je konačno prisajedinjena Crnoj Gori tek Jugoslavijom.

I još nešto da te priupitam - zašto to konkretno smatraš hrvatskim etničkim prostorom? Jer, ako su u pitanju ne-slovenski Latini - jesu li Hrvati Sloveni ili nisu. To sam zapazio kod tebe, da Srbe Prečane Krajišnike nerijetko zoveš Vlasima - dok primorske Vlahe (evo upravo ove, Kotora, Tivta,...) smatraš Hrvatima? :think:

Primorski gradovi u gornjoj dalmaciji su mogli biti samo posrbljivani, kao što se dogodilo sjevernoj (Zadru, Splitu, Trogiru,...), nikako nisu mogli Srbi hrvatiti te gradove. Pod tim podrazumijevam konstantne migracije koje su se odvijale i zamijenjivale stanovništvo koje nije raslo, a pogotovu istrjebljenje Romana koje se dogodilo velikim pošastima, kugama, koje je i dovelo do dominacije Jugoslovena, pa tako i u Dubrovniku Slovinstva.

po pitanju crkava,konkretno imena crkava nisu potrebna (imena mozes sam provjeriti,skidanje oltara i sl.).pogledaj samo slike crkava na priobalju koje stilisticki pripadaju zapadnoevropskim stilovima gradnje (koji je isti duz citave dalmatinske obale),a ne bizantijskom.medjutim takvi stilovi se mogu vidjeti i u srbiji,kod vecih crkvenih zdanja.vecinu takvih objekata po srbiji,pravili su dukljanski katolicki svecenici.jedan poznatiji je crkva na decanima,koju napravise dukljanski fratri.

Potrebna su mi imena, jer ovako ne znam o čemu pričaš. :dontunderstand:

Stilistički, naravno da Srpska pravoslavna crkva jeste (kao i druge) mješavina raznih stilova, te sama po sebi prestavlja slijev raznoraznih kultura (k'o i sama Srbija uostalom...) no kakve to konkretno veze ima sa Crnom Gorom? :think:

Visoki Dečani nisu napravili dukljanski fratri, već jedan Franjevac iz Boke, fra Vita Trifunov Čučo(la).

Uzgred, govoriš o trusnome području mijenjanja vjera tamo-vamo - a ne o nekom katoličkom koji je potom postao pravoslavni. Naime, recimo, najveće svetilište Hrvata u Boki kotorskoj, a vjerovatno i u cijeloj Crnoj Gori, je osnovano kao pravoslavno - danas je katoličko.

crkveno katolicko crnogorsko prezime npr. martinovic

Da je isključivo katoličko crkveno prezime nije, jer je nastalo od imena "Martin" - koje nije crkveno katoličko. Npr. najveći Martinovići u Crnoj Gori su potomci Martina iz kosovske familije Orlovića, tj. porijeklom iz Srbije.

Morao bi naglasiti na koje Martinoviće misliš da im je rodonačelnik bio katolički sveštenik...

Back