Izbori u Crnoj Gori 2023. (Politička situacija u CG 2)

Koju opciju podržavate na političkoj sceni u Crnoj Gori?

• Ukupno glasova
    62
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
То око имена је заниљива тема. Ја лично сматрам да Србија није требала себе тако да назове док се све српске земље не уједине или барем већи део. Ако погледамо на примеру Немачке: Пруска је себе назвала Немачком тј. Немачким царством тек када је ујединила све Немце. Исто важи и за Сардинију Пијемонт. Румунија је себе тако назвала тек када су се ујединиле Влашка и Молдавија. Додуше без Трансилваније али опет није Влашка одмах променила име. Са друге стране Грци и Бугари су прво парче слободне земље назвали Грчка и Бугарска тако да било је и таквих примера.
Да будем јасан, да је национална свест била довољно јако развијена и укорењена то не би било битно.
Nikad se nismo ni zvali Srbija, ni u vrijeme Nemanjica.
"Sve srpske zemlje i primorske"

То око имена је заниљива тема. Ја лично сматрам да Србија није требала себе тако да назове док се све српске земље не уједине или барем већи део. Ако погледамо на примеру Немачке: Пруска је себе назвала Немачком тј. Немачким царством тек када је ујединила све Немце. Исто важи и за Сардинију Пијемонт. Румунија је себе тако назвала тек када су се ујединиле Влашка и Молдавија. Додуше без Трансилваније али опет није Влашка одмах променила име. Са друге стране Грци и Бугари су прво парче слободне земље назвали Грчка и Бугарска тако да било је и таквих примера.
Да будем јасан, да је национална свест била довољно јако развијена и укорењена то не би било битно.

Ali BG i GR nisu imali dva zarista dva centra borbe kao Srbi: CG i Sumadiju.

CG uopste ni ne moze da bude nista osim srpska jer zamislite samo kad je nastala ideja to je bilo CG i Brda. Zasto tada niko nije rekao ajde da pravimo CG naciju. Zato sto bi ih Srbi stukli 100m u krs jer pored Turaka samo su im trebali jos neki novi sektasi.

A ako je to bio plan od pocetka, molim, nema problema, ali onda konstatujemo da je ovo Velika CG i onda neka se vrati na brda a ostatak Srba koje su prevarili ujedinjuje se sa maticom Srbijom a ne tamo nekim CT !

Ali BG i GR nisu imali dva zarista dva centra borbe kao Srbi: CG i Sumadiju.
Па јесте, то иде у прилог ономе што говорим да је можда неки други назив био адекватнији. Типа "Шумадија" или "Рашка" (иако без Санџака). Лупам сад али могли су се сетити нечег другог. "Србија" би у том случају била мало узвишенији појам и синоним за национално уједињење. Румуни су имали рецимо 2 центра и изабрали име Румунија тек када су се ујединили. Опет кажем да те ствари не би биле битне да је национални идентитет био снажан и укорењен, али очигледно да није био Питање је и колико може да буде уколико је 95% неписмено

Sta je netacno u videu. Stovrili su hrvatsku banovinu, temelj NDH!!
I dok su Srbi sa svojih njiva otisli da brane Srbiju, ginuli i krvarili za Srbiju, ovi pricali o nekakvoj slovenskoj braci koja su u tom momentu marsirala na Sabac i zapadnu Srbiju. Dok su Hrvati i Bosnjaci silovali i ubijali u sklopu austrijske vojske, ovi pricali o njihovom oslobodjenju od iste. Eto to su Karadjordjevici.

Da je neko iz vlasti 1914. srpskoj vojsci rekao idemo da oslobadjamo Hrvate i Bosnjake, svi bi bacili oruzije i vratili se svojim selima.
Ti ljudi su ustali da brane Srbiju, a neko im podvalio Juygoslaviju.
Pa i zelenaši su bili za Jugoslaviju.
Danas Srbogorci hoće da proture neke nebuloze da su zelenaši bili striktno Srbi i za srpsko ujedinjenje, a bjelaši neki Jugosloveni, nihilisti,...

Jel ti cujes da ja Berane smatram Raskom?
I Centrom Nemanjica?
Pa ono, uz svo poštovanje, kompletno me zabole dupe šta ti smatraš. Možeš i mene da smatraš Jupetarijancem.

Ti si "primorac", možda si Samoan? Ili Okinavac? Tvoje je pravo da budeš... Primorac :zblesav:
I sad ćeš ti nekog u Novom, nekog Srbina, da ubeđuješ da je primorac? Nađi neki hobi, a ne da mlatiš praznu slamu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back