Izazov za ateiste :)

како ли изгледа озбиљан верник:think:
Eh. Po mišljenu ateista, ozbiljan vernik bi trebalo da bude onaj koji vjeruje u Boga koji ne postoji (!) nego Ga je sam umislio u svom mozgu. I to sebi priznaje. Ironije! :mrgreen: To je ujedno stav i zvanične nauke. A skoro svaki vernik zna da je verovanje u Boga neprekidni dvosmjerni proces koji nikako ne bi mogao biti takav da nije direktne prisutnosti Boga. Božje prisustvo je svuda oko nas, samo što neki još ne znaju za što su uskraćeni, jer svojom voljom neće da pritisnu okidače koji pale trigger.

Interesantno kako vjernici sve neuobicajenije procese povezuju sa djelovanjem Boga.Zar nije logicno, bar za trenutak pretpostaviti da postoje logicna objasnjenja neuobicajenoga procesa koja se mogu shvatiti promatrajuci neuobicajen proces.Kada bi svi ljudi razmisljali kao vjernici ne bi dolazilo do napredovanja u razumjevanju pojava u prirodi a ni napretka, nego bi se sve pojave pripisivale Bogu i govorilo bi se kako je te pojave tesko razumjeti jer dolaze od Boga.

Ko uopšte govori da se za objašnjenje prirodnih pojava treba pozivati na Boga?U tom slučaju se dve potpuno suprotne tvrdnje mogu objasniti na isti način.Npr."prostor je relativan jer ga je Bog takvim stvorio" i "prostor je apsolutan jer ga je Bog takvim stvorio".Tako iskaz "Bog je stvorio svet" nikako nije naučna tvrdnja.

Interesantno kako vjernici sve neuobicajenije procese povezuju sa djelovanjem Boga.Zar nije logicno, bar za trenutak pretpostaviti da postoje logicna objasnjenja neuobicajenoga procesa koja se mogu shvatiti promatrajuci neuobicajen proces.Kada bi svi ljudi razmisljali kao vjernici ne bi dolazilo do napredovanja u razumjevanju pojava u prirodi a ni napretka, nego bi se sve pojave pripisivale Bogu i govorilo bi se kako je te pojave tesko razumjeti jer dolaze od Boga.
To je tvoja logika, zasnovana na tvojim znanjima do kojih si došao uglavnom kućnim vaspitanjem i školovanjem. Djelimično i preko elektronskih medija i štampe. Ti si ubijeđen 100% da je tako kako ti misliš da je. To je u redu. Niko ti ne zamjera za to. Svak ima pravo na svoje lično mišljenje i da živi svoj život kako sam hoće, vjerujući u što god hoće ili ni u što. To je svakome od Boga dato. :D

Ali, da li su tvoja ubjeđenja istinita? Pa, kazaćeš, tako nauka tvrdi a i svak ko ima zdravog razuma. A, je li to baš tako? Može li ikako biti drugačije? Prafraziraću Ajnštajna:

Svi mi znamo da je nešto nemoguće. A onda se nađe neka budala koja to ne zna. I - dokaže suprotno!

A odkud znaš da ne bi bilo napredovanja kad bi svi bili kao vernici? Verski ratovi, inkvizicija, sekte, činjenje zla u ima Boga... ? Na žalost, to su zloupotrebe. To su radili možda i vernici, ali vrlo labilni, no vjerovatnije oni koji su se vjerom htjeli lično okoristiti. Istinski vjernik zna da se nikada u ime Boga ne čine zločini. Zločini se čine samo u ime ljudi.

Pazi sad ovo. Da su svi ljudi kao (istinski) vjernici, Bog bi im svima činio kako je najbolje za njih! A to znači da ne bi bilo ratovanja, zločina, stradanja... Samim tim događao bi im se i napredak, možda i veći nego u drugom slučaju. Pitaćete: a bolesti, a cunamiji, a zsmljotresi...? Na to neću sada eksplicitno odgovarati. Možda nekom drugom prilikom.

Sve ovo što sam naveo je rezultat mojih saznanja, a koja se mogu podvesti pod moto:

Bog zajedno sa nama živi naše živote. Mi samo mislimo, a sve što radimo je privid. Bog izvršava naše misli! (Otuda i moj potpis).

P.S. O ovome sam pisao na jednoj temi na pdf Filozofija. Ako je pronađem naknadno ću dati link.

Ko uopšte govori da se za objašnjenje prirodnih pojava treba pozivati na Boga?U tom slučaju se dve potpuno suprotne tvrdnje mogu objasniti na isti način.Npr."prostor je relativan jer ga je Bog takvim stvorio" i "prostor je apsolutan jer ga je Bog takvim stvorio".Tako iskaz "Bog je stvorio svet" nikako nije naučna tvrdnja.

Ja i tvrdim da se za objasnjenje ne samo prirodnih pojava nego bilo cega drugog ne treba pozivati na Boga.I istakao sam u svom postu da ako se drugacije cini smanjuje se kriticko misljenje.Treba traziti objasnjenje prirodne ili drustvene pojave a ne ocekivati da nam Bog o tome govori.Ako je Bog sta i hteo da nam kaze rekao nam je to kroz okolinu u kojoj smo a ne kroz pisani tekst unutar Biblije ili Kurana.

ristob je napisao da je Ajnstajn napisao:Svi mi znamo da je nešto nemoguće. A onda se nađe neka budala koja to ne zna. I - dokaže suprotno! kraj citata.
Ovakvo relativiziranje dovodi do potpunoga neznanja i sumnje u sve tako da pod ovakvim motom nista se ne moze spoznati. Ako neka budala dokaze nesto sto smo smatrali da je nemoguce onda ce mozda postojati i budala koja ce dokazati da je dokazivanje budale bilo netacno.Ovakav moto ako se primjeni sputava bilo kakvo znanje i napredak.

Ristob je napisao:Bog zajedno sa nama živi naše živote. Mi samo mislimo, a sve što radimo je privid. Bog izvršava naše misli! kraj citata.
Ova recenica pobija fizicko postojanje covjeka jer covjek ako samo misli a ne djeluje onda on postoji samo u misaonom sopstvenom procesu.Malo vjerovatno je da se objasne ljudske interakcije i postojanja na koja covjek djeluje takvim nacinom

Poslednja izmena:

Бог ти је дао природне процесе, законе а на теби је да их логично објасниш
и кад кажеш да не би било напретка у ком смислу мислиш?
ако је муња производ Бога или
Муња је видљиво пражњење атмосферског електрицитета до којег долази кад одређено подручје атмосфере постане електрички набијено или се појави разлика потенцијала довољна да свлада отпор ваздуха. Најчешће удара из олујних облака кумулонимбуса. Током олује муња се може појавити у облаку, између облака, између облака и ваздуха те између облака и тла.
шта је речено у овом тексту, нема Бога?
земља је центар универзума, јесте или није ако није које небеско тело јесте.
сунце се врти око земље, није тачно, наука је доказала супротно од оног што су људи мислили јер нису имали технологију, да ли опет нема Бога?. видели су својим оком да сунце обилази око земље, сад буди поштен па реци да би ти другачије мислио. а колико је све то битно у свакодневном животу?

Napredovanje drustva je posljedica napredovanja nauke,tehnologije.Munju vjernici objasnjavaju kao proizvod Boga i takvo objasnjenje nema nikakvog znacaja jer se iz njega ne mogu izvuci nikakvi zaključci.Ovakvo tvrdjenje vjernika ima za cilj da stvori strahopostovanje prema bicu bog a ne da da bilo kakvu kvalitetnu informaciju.Isto tako kada kazete da bog stvara prirodne zakone niste rekli nikakvu informaciju iz koje se mogu izvesti zaključci nego je to receno sa ciljem da se uzvisuje Bog iako je vec ranije uzvisen.Veliki broj informacija ako ne i sve informacije u religiji su iskazane sa ciljem hvale boga a ne da bi informacija bila korisna i da bi se moglo nauciti ista iz njih.

.Munju vjernici objasnjavaju kao proizvod Boga i takvo objasnjenje nema nikakvog znacaja jer se iz njega ne mogu izvuci nikakvi zaključci.Ovakvo tvrdjenje vjernika ima za cilj da stvori strahopostovanje prema bicu bog a ne da da bilo kakvu kvalitetnu informaciju.
mehaniku funkcionisanja munje (i razne druge stvari) su otkrili upravo nauchnici koji su bili vernici, i koji su se bavili naukom da bi shto bolje spoznali "delo bozhije".

a i pored sve "naprednosti" ideologizirane moderne zvanichne nauke koja je postala religija koja propoveda svoju teologiju (ateizam, materijalizam, naturalizam) i svoju kosmologiju (big beng kosmologija, mehur- univerzum, makroevolucija) niko nemozhe da dokazhe da munja nije delovanje boga.

Napredovanje drustva je posljedica napredovanja nauke,tehnologije.Munju vjernici objasnjavaju kao proizvod Boga i takvo objasnjenje nema nikakvog znacaja jer se iz njega ne mogu izvuci nikakvi zaključci.Ovakvo tvrdjenje vjernika ima za cilj da stvori strahopostovanje prema bicu bog a ne da da bilo kakvu kvalitetnu informaciju.Isto tako kada kazete da bog stvara prirodne zakone niste rekli nikakvu informaciju iz koje se mogu izvesti zaključci nego je to receno sa ciljem da se uzvisuje Bog iako je vec ranije uzvisen.Veliki broj informacija ako ne i sve informacije u religiji su iskazane sa ciljem hvale boga a ne da bi informacija bila korisna i da bi se moglo nauciti ista iz njih.

добро, а ја те лепо опет питам, где то ми напредујемо?
то је кључно питање а не ко ће добити заслуге ко је открио топлу воду.

Ja i tvrdim da se za objasnjenje ne samo prirodnih pojava nego bilo cega drugog ne treba pozivati na Boga.I istakao sam u svom postu da ako se drugacije cini smanjuje se kriticko misljenje.Treba traziti objasnjenje prirodne ili drustvene pojave a ne ocekivati da nam Bog o tome govori.Ako je Bog sta i hteo da nam kaze rekao nam je to kroz okolinu u kojoj smo a ne kroz pisani tekst unutar Biblije ili Kurana.
Onda se apsolutno slažemo.

Ta informacija jeste korisna,ali ne u tehnološkom smislu,već kada je u pitanju poznanje Boga.Zato +Zizjulas kaže da je pitanje dogmata,pitanje života i smrti,jer od toga zavisi da li ćemo mi poznati Boga ili ne.

стварно си бисер, за верника нема неуобичајеног процеса. све има свој узрок, што теби и сличнима не мож да допре...
шта имаш од набубане туђе памети?

Lele, kakve budalaštine. :eek:
Oov što si napisao je jedna od klasičnih ateističkih dogmi.
Zbog čega je navedeno dogma?
Zato što oni ateisti koji u nju veruju, iako su svesni da se među naučnicima koji su svojim delima zadužili čovečanstvo nalaze brojni vernici (mnogi od njih izuzetno religiozni, koji su svoje delo i napravili upravo zato što su bili vernici), te iako znaju (bar se nadam da znaju) makar elementarne podatke o istoriji nauke, oni i dalje nastavljaju sa širenjem ove ne samo netačne, nego i budalaste ideje.

Čim naletite na tvrdnje, kao što je ova koju sam citirao, znajte da je reč o verskoj propagandi i pokušaju manipulacije.

Ja i tvrdim da se za objasnjenje ne samo prirodnih pojava nego bilo cega drugog ne treba pozivati na Boga.I istakao sam u svom postu da ako se drugacije cini smanjuje se kriticko misljenje.
Nauka nam poakzuje da navedeno nije tačno. :bye:

Treba traziti objasnjenje prirodne ili drustvene pojave a ne ocekivati da nam Bog o tome govori.
Naučnici koji jesu vernici čine upravo navedeno, čime doprinose daljem razvoju nauke.

Ako je Bog sta i hteo da nam kaze rekao nam je to kroz okolinu u kojoj smo a ne kroz pisani tekst unutar Biblije ili Kurana.
Opet ateistička dogma, ovaj put da su sve religije iste. :roll:

ristob je napisao da je Ajnstajn napisao:Svi mi znamo da je nešto nemoguće. A onda se nađe neka budala koja to ne zna. I - dokaže suprotno! kraj citata.
Ovakvo relativiziranje dovodi do potpunoga neznanja i sumnje u sve tako da pod ovakvim motom nista se ne moze spoznati. Ako neka budala dokaze nesto sto smo smatrali da je nemoguce onda ce mozda postojati i budala koja ce dokazati da je dokazivanje budale bilo netacno.Ovakav moto ako se primjeni sputava bilo kakvo znanje i napredak.
Ono sa druge strane, rečeno sasvim lepo opisuje razvoj nauke do danas. Dogma je ono što sputava razvoj, a ti je vidim deliš okolo i šakom i kapom

Napredovanje drustva je posljedica napredovanja nauke,tehnologije.
Ovaj... nije.
Izneta tvrdnja predstavlja krilaticu kojom su se poveli mnogi vršioci genocida i etnocida tokom istorije ljudskog roda. Jedno podlo i pokvareno opravdanje za mnoga učinjena zlodela. :thumbdown:

Munju vjernici objasnjavaju kao proizvod Boga i takvo objasnjenje nema nikakvog znacaja jer se iz njega ne mogu izvuci nikakvi zaključci.Ovakvo tvrdjenje vjernika ima za cilj da stvori strahopostovanje prema bicu bog a ne da da bilo kakvu kvalitetnu informaciju.Isto tako kada kazete da bog stvara prirodne zakone niste rekli nikakvu informaciju iz koje se mogu izvesti zaključci nego je to receno sa ciljem da se uzvisuje Bog iako je vec ranije uzvisen.Veliki broj informacija ako ne i sve informacije u religiji su iskazane sa ciljem hvale boga a ne da bi informacija bila korisna i da bi se moglo nauciti ista iz njih.
Ovo je klasičan primer straw man argumenta. Navedene se neka budalaština koju je lako osporiti i onda se umesto da se odgovara na stav sagovornika odgovara na i osporava budalaština.
Jasan dokaz da deo ateista, svoj ateizam praktikuje kao vrstu religije, a ne kao jasno definisan stav.
Zaista jadno. :thumbdown:

Lele, kakve budalaštine. :eek:
Oov što si napisao je jedna od klasičnih ateističkih dogmi.
Zbog čega je navedeno dogma?
Zato što oni ateisti koji u nju veruju, iako su svesni da se među naučnicima koji su svojim delima zadužili čovečanstvo nalaze brojni vernici (mnogi od njih izuzetno religiozni, koji su svoje delo i napravili upravo zato što su bili vernici), te iako znaju (bar se nadam da znaju) makar elementarne podatke o istoriji nauke, oni i dalje nastavljaju sa širenjem ove ne samo netačne, nego i budalaste ideje.

Prvo da se izvinem što upadam ovako u raspravu, nadam se da mi nećete zameriti.

Caliburne što se tiče gornjeg kometara moje viđenje stvari je malo drugačije.
Slažem se sa tobom da je veliki deo naučnika kroz istoriju bio verski opredeljen ili je bar verovao u postojanje tvorca, na neki svoj način. Međutim ne vidim kako je to njihovo verovanje ili to što su bili vernici imalo efekta na njihov naučni doprinos.

Mogao bih da se složim da im je vera ili očaranost "božijim delima" - u kakvog god boga verovali, mogla poslužiti kao inicijalna kapisla, kao mentalno nadahnuće da se bave poslom koji su izabrali, ali to nikako nije moglo da ima veze sa njihovim rezultatima.

Njihov doprinos nauci isključivo može da se pripiše naučnom metodu, jer je upravo metodologija direktno zaslužna za stvari koje su otkrili. Da su ti naučnici svoje zaključke hteli da izvedu isključivo iz vere kojoj su pripadali nikada ne bi došli do otkrića za koje su zaslužni.

Još jedna stvar, svaki naučnik koji je došao do nekog otkrića i time proširio granice nauke nikako ne može zaslugu za to pripisati isključivo sebi, jer su za to zaslužni i svi oni naučnici koji su živeli pre njega i koji su svojim dostignućima pomerali granice i na taj način utabali stazu za nova otkrića. Obzirom da su svi ti nučnici, filozofi i mislioci bili pripadnici raznih religija i vera i da je verovatno svako od njih drugačije video boga - ako ga je uopšte i video, jer je postojo i veliki broj naučnika ateista, smatram da samo pitanje vere nema nikakav uticaj na napredak nauke u celini. Možda iz aspekta pojedinca, kao što sam već rekao, jer je lično verovanje nekog naučnika možda pružilo dotičnoj osobi snagu za rad, ali nikako u nekom drugom smilu, bar po mom mišljenu.

• Podržavam
Reactions: PnP
Prvo da se izvinem što upadam ovako u raspravu, nadam se da mi nećete zameriti.
Ni najmanje. ;)

Caliburne što se tiče gornjeg kometara moje viđenje stvari je malo drugačije.
Slažem se sa tobom da je veliki deo naučnika kroz istoriju bio verski opredeljen ili je bar verovao u postojanje tvorca, na neki svoj način. Međutim ne vidim kako je to njihovo verovanje ili to što su bili vernici imalo efekta na njihov naučni doprinos.

Mogao bih da se složim da im je vera ili očaranost "božijim delima" - u kakvog god boga verovali, mogla poslužiti kao inicijalna kapisla, kao mentalno nadahnuće da se bave poslom koji su izabrali, ali to nikako nije moglo da ima veze sa njihovim rezultatima.

Njihov doprinos nauci isključivo može da se pripiše naučnom metodu, jer je upravo metodologija direktno zaslužna za stvari koje su otkrili. Da su ti naučnici svoje zaključke hteli da izvedu isključivo iz vere kojoj su pripadali nikada ne bi došli do otkrića za koje su zaslužni.

Još jedna stvar, svaki naučnik koji je došao do nekog otkrića i time proširio granice nauke nikako ne može zaslugu za to pripisati isključivo sebi, jer su za to zaslužni i svi oni naučnici koji su živeli pre njega i koji su svojim dostignućima pomerali granice i na taj način utabali stazu za nova otkrića. Obzirom da su svi ti nučnici, filozofi i mislioci bili pripadnici raznih religija i vera i da je verovatno svako od njih drugačije video boga - ako ga je uopšte i video, jer je postojo i veliki broj naučnika ateista, smatram da samo pitanje vere nema nikakav uticaj na napredak nauke u celini. Možda iz aspekta pojedinca, kao što sam već rekao, jer je lično verovanje nekog naučnika možda pružilo dotičnoj osobi snagu za rad, ali nikako u nekom drugom smilu, bar po mom mišljenu.
Zbog čega pišeš ovaj komentar odgovarajući na moju poruku, zaista mi nije jasno. :dontunderstand:
zeničanin je izneo jednu krajnje budalastu tvrdnju iz domena ateističkog talibanizma:
Kada bi svi ljudi razmisljali kao vjernici ne bi dolazilo do napredovanja u razumjevanju pojava u prirodi a ni napretka, nego bi se sve pojave pripisivale Bogu i govorilo bi se kako je te pojave tesko razumjeti jer dolaze od Boga.
I tvoja poruka, jednako kao i moja govore protiv te tvrdnje.
Kod naučnika koji su vernici lako uočavamo da je religija ono što im je dalo motivaciju za istraživanje i stvaranje naučnog progresa.
Sa druge strane, tvrditi da se naučno znanje izvodi iz vere je brkanje vere i znanja, na šta sam više puta upozoravao da se ne čini.

Uzgred, nasuprot tvrdnji koju si izneo mogu da navedem na primer ovo:
Distinctively Christian Mathematical Instruction: A Hopeful Imagination, Tim Rogalsky
Iako se ne slažem sa stavovima autora, njihova sam egzistencija jasno ilustruje da postoje naučnici koji iz vere izvode naučne zaključke.
Na kraju članka se nalazi veoma zanimljiva i korisna bibliografija, koja dalje dokazuje moj stav.

Za kraj, jedan zanimljiv citat:
"Sve deluje kao da je Tvorac imao na raspolaganju samo nekoliko jednostavnih matematičkih jednačina pomoću kojih je formalizovao enormni broj kompleksnih fenomena koji se uočavaju u univerzumu."
Wigner, E. The unreasonable effectivness of mathematics in natural sciences, John Wiley, N.Y., Communications in Pure and Applied Mathematics, Vol.13 (No.1), 1960

Eh. Po mišljenu ateista, ozbiljan vernik bi trebalo da bude onaj koji vjeruje u Boga koji ne postoji (!) nego Ga je sam umislio u svom mozgu. I to sebi priznaje. Ironije! :mrgreen: To je ujedno stav i zvanične nauke. A skoro svaki vernik zna da je verovanje u Boga neprekidni dvosmjerni proces koji nikako ne bi mogao biti takav da nije direktne prisutnosti Boga. Božje prisustvo je svuda oko nas, samo što neki još ne znaju za što su uskraćeni, jer svojom voljom neće da pritisnu okidače koji pale trigger.
Da ristob, Bog ti je direktno prisutan jer si ga stvorio u Božijoj tački. To je proces i nema nikakve veze sa prisustvom svuda oko nas. U to si ti samo ubeđen. Ne tvrdim da ti nije lepo uz Njega, ali Njega nema izvan tebe, ili preciznije, on je izvan tebe toliko što su ga i drugi umislili kao i ti.

Da ristob, Bog ti je direktno prisutan jer si ga stvorio u Božijoj tački. To je proces i nema nikakve veze sa prisustvom svuda oko nas. U to si ti samo ubeđen. Ne tvrdim da ti nije lepo uz Njega, ali Njega nema izvan tebe, ili preciznije, on je izvan tebe toliko što su ga i drugi umislili kao i ti.
Moj stari prijatelju , ja sam u to ubijeđen :D, a ti si u to ubijeđen :mrgreen:. A još nam nije vrijeme uvida u neposredne činjenice. Za sada jedino što je izvjesno je da greške mogu biti na obadvije strane. Priznaješ?

Stvar je u verovanju njegovog postojanja ali iskrenom verovanju, sto se retko kome ateisti desi. Tek tada dobijes uvid u njegovo postojanje i za svakoga je taj uvid drugaciji tako da nema formule.

Ubedjenje je jedna velika predrasuda a covek sa predrasudom je vrlo slep, a jedan ateista ima tu predrasudu da On ne postoji, a svi dobro znamo kako vernici tako i ateisti koliko je tesko ljudima predrasudu odbaciti pogotovo kada se radi o tako nekom vrlo diskretnom odnosu kao sto je odnos izmedju Boga i vernika.

Stvar je u verovanju njegovog postojanja ali iskrenom verovanju, sto se retko kome ateisti desi. Tek tada dobijes uvid u njegovo postojanje i za svakoga je taj uvid drugaciji tako da nema formule.

Ubedjenje je jedna velika predrasuda a covek sa predrasudom je vrlo slep, a jedan ateista ima tu predrasudu da On ne postoji, a svi dobro znamo kako vernici tako i ateisti koliko je tesko ljudima predrasudu odbaciti pogotovo kada se radi o tako nekom vrlo diskretnom odnosu kao sto je odnos izmedju Boga i vernika.

Ako ti nije problem, reci nam kako izgleda taj uvid koji dobiješ, a koji te ubedi da on postoji?... Jer, koliko znam, vera ne zahteva činjenice na uvid.

Ubeđenje i predrasuda su dva različita pojma... ubeđenje je ideologija, a predrasuda se temelji na neznanju.
A šta ima jedan ateista, ne mora da ima i drugi... problem je vernika što smatraju da svi ateisti identično razmišljaju, da se grčevito drže nauke kao argumenata protiv postojanja boga, da su duhovno nedovoljno zreli za veru... što uopšte nije tačno. To se zove predrasuda i robuje joj velika većina vernika.

Ako ti nije problem, reci nam kako izgleda taj uvid koji dobiješ, a koji te ubedi da on postoji?... Jer, koliko znam, vera ne zahteva činjenice na uvid.

Ubeđenje i predrasuda su dva različita pojma... ubeđenje je ideologija, a predrasuda se temelji na neznanju.
A šta ima jedan ateista, ne mora da ima i drugi... problem je vernika što smatraju da svi ateisti identično razmišljaju, da se grčevito drže nauke kao argumenata protiv postojanja boga, da su duhovno nedovoljno zreli za veru... što uopšte nije tačno. To se zove predrasuda i robuje joj velika većina vernika.

има оних који верују у хаос и случајност.
има и неких који верују у сврху и смисао.
има понеко ко зна и ствара.

има оних који верују у хаос и случајност.
има и неких који верују у сврху и смисао.
има понеко ко зна и ствара.

ima onih koji ne veruju u haos i slučajnost.
ima i nekih koji ne veruju u svrhu i smisao.
ali najviše ima onih koji pojma nemaju šta znaju, a šta misle da znaju...

а атеисти сматрају да сви верници идентично размишљају.
дакле
предрасуда
којој робује велика количина атеиста
и
шта сад?
оћемо ли тако до неба и назад:D

Back