Iz ugla Viktora Frankla

• Začetnik teme Začetnik teme Guede
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Guede

Buraz
Poruka
11.277
Kada je Viktor Frankl, lekar i psihijatar, bio u nacističkom logoru, uvideo je jednu fascinatnu pojavu u okviru ljudske psihe.
Među prijateljima zatvorenicima imao je razne ljude, ali posebno je uvideo kako određeni zatvorenici imaju datum i vreme kada će se osloboditi.
Oni su smatrali npr. da će do marta 1943. biti pušteni iz logora.
Jako su verovali u to. Kao što mnogi ljudi danas veruju da će im biti bolje samo da prođe ova 2020.
Međutim došao je taj mart 1943. i ti zatvorenici su uvideli da nema nikakvih vesti o tome da će biti oslobođeni iz strašnog logora.
Ubrzo nakon toga, pali su u depresiju i umrli. Kroz 2 nedelje do mesec dana je bio neki prosek.
Sa druge strane ljudi kao Viktor Frankl su sebi našli svrhu čak i u logoru i kao lekar i psihijatar, odlučio je da posmatra ljude i da im pomaže.
Trudio se da svakog dana, svakog sata, svakog minuta i sekunde sebi da smisao života i da pokuša da promeni situaciju sebi na bolje, pa koliko je to moguće.
Ljudi koji nisu čekali neko određeno vreme da im bude bolje, već su na tome odmah radili su većinski preživeli logor.
Dok oni koji su mislili da će im biti bolje kad prođe neko vreme su doživeli nervni slom i depresiju kada je to vreme došlo, a nije im se to ostvarilo.
Zato nemojte da čekate "da prođe 2020." da bi vam bilo bolje jer i 2021. može biti katastrofa.
Bolje danas već krenite u ostvarivanje plana da kakve god su prilike - vama život bude malo bolji nego što je bio juče.
Sa tim možete da počnete već sada.

Jedno pretpraznicko upozorenje :deda: uz najljepse zelje od vaseg Gueda z:kiss:

@Guede
Hvala. Takođe sve najbolje.
Nego što se tiče Frankla (logoterapija-zašto se niste ubili- lečenje smislom) on bukvalno kaže da sebi uvek zadajemo bilo kakve "sitne ciljeve" jer u suprotnom život se lako može shvatiti besmisleno.
Meni se od svih razmišljanja na tu temu on upravo najviše sviđa, čovek je tako realan i što se kaže "prizeman", a takvim rečnikom se služi da svako može da ga razume- maltene "evo kako da ne crkneš do sutra".

Imam temu baš o njemu, tako se i zove tema, ne znam gde je postavih...

Kada je Viktor Frankl, lekar i psihijatar, bio u nacističkom logoru, uvideo je jednu fascinatnu pojavu u okviru ljudske psihe.
Među prijateljima zatvorenicima imao je razne ljude, ali posebno je uvideo kako određeni zatvorenici imaju datum i vreme kada će se osloboditi.
Oni su smatrali npr. da će do marta 1943. biti pušteni iz logora.
Jako su verovali u to. Kao što mnogi ljudi danas veruju da će im biti bolje samo da prođe ova 2020.
Međutim došao je taj mart 1943. i ti zatvorenici su uvideli da nema nikakvih vesti o tome da će biti oslobođeni iz strašnog logora.
Ubrzo nakon toga, pali su u depresiju i umrli. Kroz 2 nedelje do mesec dana je bio neki prosek.
Sa druge strane ljudi kao Viktor Frankl su sebi našli svrhu čak i u logoru i kao lekar i psihijatar, odlučio je da posmatra ljude i da im pomaže.
Trudio se da svakog dana, svakog sata, svakog minuta i sekunde sebi da smisao života i da pokuša da promeni situaciju sebi na bolje, pa koliko je to moguće.
Ljudi koji nisu čekali neko određeno vreme da im bude bolje, već su na tome odmah radili su većinski preživeli logor.
Dok oni koji su mislili da će im biti bolje kad prođe neko vreme su doživeli nervni slom i depresiju kada je to vreme došlo, a nije im se to ostvarilo.
Zato nemojte da čekate "da prođe 2020." da bi vam bilo bolje jer i 2021. može biti katastrofa.
Bolje danas već krenite u ostvarivanje plana da kakve god su prilike - vama život bude malo bolji nego što je bio juče.

Jedno pretpraznicko upozorenje :deda: uz najljepse zelje od vaseg Gueda z:kiss:
Da, to je psiholoski tacno.
Treba vec danas raditi na svrsi.
Ne cekati da bude bolje, jer ko zna kada ce to biti...
Ne vezivati se za to.

• Voli
Reactions: DUH
Ja već rekoh da mene ova Korona uopšte ne "koči" ni u čemu.
Jbg, ako ti zalupe vrata pred nosem- uđi kroz prozor.
Baš malopre završih neke poslove po gradu, pogledam 30.12.2020. em Korona em dan pred novu godinu, ništa to meni ne znači.
Znači- za danas "štiklirano urađeno" :D

Ja već rekoh da mene ova Korona uopšte ne "koči" ni u čemu.
Jbg, ako ti zalupe vrata pred nosem- uđi kroz prozor.
Baš malopre završih neke poslove po gradu, pogledam 30.12.2020. em Korona em dan pred novu godinu, ništa to meni ne znači.
Znači- za danas "štiklirano urađeno" :D
Zavisi cime se bavis i kakvi su ljudi oko tebe. Neki se trude da ih korona ne zaustavlja ali ih zato okolina gusi samo tako.

• Podržavam
Reactions: DUH
Moj plan da me boli patka za sve odavno uspesno primenjujem
Ja to kažem mlečni put ili sazvežđe "boli me qratz" 😂
FB_IMG_16093360159032988.jpg

Zavisi cime se bavis i kakvi su ljudi oko tebe. Neki se trude da ih korona ne zaustavlja ali ih zato okolina gusi samo tako.
Druže, grizem ceo život k'o pit bul jer me drka i Kurta i Murta i ništa ne može da se završi normalno i iz prvog pokušaja, ali navikne se čovek i na to. Plus inat, e baš me nećete siebati.

Čitaj: nemam vezu nigde ni zašta i onaj vic ja kad odem na šalter meni traži papir o sporazumu između Palestine i Izraela 🤣
Fora je što ja i to nabavim.

Druže, grizem ceo život k'o pit bul jer me drka i Kurta i Murta i ništa ne može da se završi normalno i iz prvog pokušaja, ali navikne se čovek i na to. Plus inat, e baš me nećete siebati.

Čitaj: nemam vezu nigde ni zašta i onaj vic ja kad odem na šalter meni traži papir o sporazumu između Palestine i Izraela 🤣
Fora je što ja i to nabavim.
Ma ne mislim na to da imas veze nego gledam neke ljude koji nisu opsednuti koronom ali ih na poslu stalno pune sa tim pricama i onda hteli ne hteli moraju da se ponasaju kao oni. Evo recimo i u Belorusiji, Svedskoj, Turkmenistanu svi zive najnormalnije tako da oni koji se plase ne ometaju ostale.

Ma ne mislim na to da imas veze nego gledam neke ljude koji nisu opsednuti koronom ali ih na poslu stalno pune sa tim pricama i onda hteli ne hteli moraju da se ponasaju kao oni. Evo recimo i u Belorusiji, Svedskoj, Turkmenistanu svi zive najnormalnije tako da oni koji se plase ne ometaju ostale.
Eeee...ja to nmg ni da zamislim
Ima jedna izreka, često je koristim: "Balkan nije geografski položaj nego pravac u psihologiji 😂

Meni je ta knjiga značila kada sam imala 20 godina, pročitala, nadam se shvatila šta se htelo reći.
Sad kad gkedam, o tim pitanjima smisla sam mislila negde od moje 15 do 30. godine, posle više ne. Nakon što sam shvatila i prihvatila koliko sam ograničena i malena, odustala sam od svih velikih pitanja.

Glupavo je deliti vreme na godine. Mislim, to je samo konvencija da bismo se bolje sporazumeli, nema u godinama ništa esencijalno...

Back