Iz opanaka skočio u čizme...

gospodjica14

Poznat
Poruka
7.429
...ali isturi se taj opanak u prvi plan kad-tad... Kad se najmanje nadaš... A sa opankom i sve ono što uz to ide: uskogrudost, sklonost ka spletkarenju, zavist, a kao vrhunac svega neskriveni egocentrizam... Pa nije on/a uzalud ovce napuštala da sad ne bude u svemu prva... Ma ima da bude, makar silom...
Da se razumemo, čovek sa sela i ljakse nisu ista kategorija... Kako vi reagujete na takve pojavne oblike? Da li im stavite do znanja da uzaludno pokusavaju da vredjaju vasu inteligenciju ili jednostavno ćutite i slušate?

ne primecujem ih,nekako su mi aposlutno isti kao oni koje te pojave zuljaju i koji su spremni na sve sto im nije po volji da upru prstom i da nadju neko njima prijatno objasnjenje
valjda se krecem u nekom drugacijem krugu,i kad mi nesto ne odgovara elegantno zaobidjem umesto da seljacim i trujem okolinu svojim impresijama
zasto se opanak koristi u pogrdnom smislu ako svi nesto kao postujete seljaka
i naravno ti si temu otvorila s apsolutnim aksiomom da ti ne spadas u datu grupu,kao ni svi koji nadju nekog prigodnog kao primer?

...ali isturi se taj opanak u prvi plan kad-tad... Kad se najmanje nadaš... A sa opankom i sve ono što uz to ide: uskogrudost, sklonost ka spletkarenju, zavist, a kao vrhunac svega neskriveni egocentrizam... Pa nije on/a uzalud ovce napuštala da sad ne bude u svemu prva... Ma ima da bude, makar silom...
Da se razumemo, čovek sa sela i ljakse nisu ista kategorija... Kako vi reagujete na takve pojavne oblike? Da li im stavite do znanja da uzaludno pokusavaju da vredjaju vasu inteligenciju ili jednostavno ćutite i slušate?

Reagujem uzasno, kao i na sve sto me nervira. Budem jos gori nego oni, ko tebe kamenom ti njega sa AK-47, 30 metaka u okviru, 5 metaka u sekundi. Najgori su seljaci kad se potpapuce.

Al ko sto linda kazem, izbegavam takvo drustvo, odnosno ne mogu mi ni prici iako pokusavaju jer ipak sam ja veseli VIP penzioner.

nego sta :lol:
pa zar nije tako?izbegavam mafijase,kriminalce,agresivce,sve to meni smeta
pa samim tim i miseve
al sto sad da moram da ih pljujem ovde,zar me to ne spusta na isti nivo
kad te direktno ubode-reagujes ali ne sad ajd dodjite na temu da pljujemo i divimo se sebi sto mi nismo takvi
pa sine ne da si isti nego jos gori
oni su bar egocentricni pa ih drugi ne interesuju :mrgreen:

Htela si reći da ti poseduješ neku inteligenciju koju je moguće uvrediti??? :eek: :eek:

p.s. koliko godina je prošlo od kada je tvoj predak nosio opanke? Naravno ako je uopšte pripadao Homo Sapiensu e ne Homo neanderthalensisu (jer oni nisu ni znali za opanke) :roll:

Posedujem, nego sta :D Nemam pojma koliko je godina proslo, ali obozavam svoju postojbinu...masio si temu. Ne radi se o opancima kao predmetu, nego o stanju duha i uma. Trebalo je da se usredsredis na čovek sa sela i ljakse nisu ista kategorija. Zao mi je sto si se pronasao u mom pisaniju, jbga.

Posedujem, nego sta :D Nemam pojma koliko je godina proslo, ali obozavam svoju postojbinu...masio si temu. Ne radi se o opancima kao predmetu, nego o stanju duha i uma. Trebalo je da se usredsredis na čovek sa sela i ljakse nisu ista kategorija. Zao mi je sto si se pronasao u mom pisaniju, jbga.

A znaš li ti možda šta je to "malograđanin", ako ne znaš pogledaj se u ogledalo. :neutral:

Malograđanin

gradjanin niskog intelektualnog rasta, kome se mozak sve vise skuplja pri svakom sledecem pranju kose.
umni deficit pokusava da nadomesti laznom diplomom, laznim pedigreom, novoispecenim parama, estetskim intervencijama koje produzavaju ponos, opstom neizbeznoscu postojanja i nezamenjivoscu.
onaj kome se zidaju Trijumfalne kapije, iako voli da sa univerzalnom propusnicom prolazi kroz 'mala vrata'.
pre skracenja slozenica je bila sintagma (ZA)malo PA gradjanin.

http://vukajlija.com/malogradjanin

jel su u pitanju ovi pirotski opanci što postaše modni hit u japanu? :think:

ozbiljno il se zezas?meni opanak,onaj sumadijski(ne znam kakav je pirotski) ima apsolutni modni potencijal,i samo cekam da neki kreator u nedostatku inspiracije nabasa na balkan
zamisli npr slim farke,bela bluza s diskretnom cipkom i opanak od kamel koze,na fazon francuskih baletanki,s kaisem iste boje
to bi posle ostalo,kao bela kosulja

Zbornik Matice srpske za društvene nauke
2009, br. 129, str. 73-84 jezik rada: srpski
izvorni naučni članak
Psiho-socijalne odlike malograđana
Sakač Marija

Sažetak
Malograđanin je čovek koji želi da se predstavi vrednijim nego što jeste. On potiče iz društvenog sloja koji se javio na istorijskoj sceni kao sitnoburžoaski (sitni trgovci, zanatlije). Malograđanstvo se može posmatrati kao društveni sloj, ali i kao oblik ponašanja ličnosti, determinisan njenim specifičnim mentalnim sklopom. Ono što je zajedničko ovim određenjima je protivrečnost bića malograđana. Odlike koje se mogu pripisati malograđaninu su: egoizam, mržnja, zavist, ekstremna raspoloženja. Bitna orijentacija malograđanina je takmičenje za uspeh. Malograđanin bonton koristi kao sredstvo svoje snalažljivosti. Na društvenoj i kulturnoj sceni, kao rezultat društvenih kretanja, pojavljuju su i neki novi vidovi malograđanstva imenovani kao 'sponzorstvo'.
:rtfm:

:roll: Nisam iz sela,iz grada sam, ali su mi cesto kad sam dosla u Bg neki veliki "Beogradjani" objasnjavali da je Kraljevo provincija. I to je sve sto bih rekla na temu :)

Godess, nisam mislila na odnos selo-grad, nego na uskogrudost kao stanje uma. Tema nema veze sa tim gde ko zivi, nego sa mentalitetom, sirinom duha, nadzora (odnosno nemanjem istih).

A znaš li ti možda šta je to "malograđanin", ako ne znaš pogledaj se u ogledalo.

Ok, nemoj samo se uzbudjujes toliko :)

Godess, nisam mislila na odnos selo-grad, nego na uskogrudost kao stanje uma. Tema nema veze sa tim gde ko zivi, nego sa mentalitetom, sirinom duha, nadzora (odnosno nemanjem istih).

Ok, nemoj samo se uzbudjujes toliko :)

E iam ja jednu sestru zescu komplexasicu..kao bezi od narodnjaka da ne bi provalili da je sa sela..sve kao u fazonu oce da bidne..kao slusa house a nema blage veze sa zivotom..ono magistri joj ne pomazu uvek ljankese

Back