Иво Андрић

Hellen,mislis da ja nisam svestan svega toga?
Jesam,i te kako.I pored samog citanja,ja se bavim i razmisljanjem.
Do sada,sa 4 knjige,4 romana sam izazvao prilicnu buru,a nije mi bila namera da se namecem nigde,nego sam prosto napisao,objavljeno je i tako sam stekao neprijatelje jer nisam pisao o savremenim temama.
Jer sebe ne pronalazim u tome.
Takodje da sam jako jako svestan da imam jos mnogo toga da ucim,da saznajem,da spoznajem.
Ali sa svoje 26 godine,i sa ovim sto imam iza sebe,imam apsolutno pravo da iznesem svoj stav o svemu i da omalovazam Andrica i ostale pisce koji nisu zasluzili da budu tu.
Ja postujem Kafku.Ali mi nimalo ne prija da ga citam,nije mi pri srcu nimalo,ali ga priznajem kao knjizevnika i nemam nista protiv njega,ali on ne moze da me povredi ili razveseli ili ne znam ni ja sta vec sa bilo kojom knjigom kao sto to rade Strindberg,Bjørnson,Lägervist,Wältari,Hamsun,Novalis.
Zato Andriceva dela,sva koja sam citao pocevsi sa Ex pontom,pa preko poezije do Cuprije,prosto me nerviraju i ne ostavljaju nikakav utisak na mene,nego predstavljaju samo jos jednu crtu,samo jos jednu knjigu vise koju sam eto procitao.Nema osecanja.Uski pogledi na sve.To je Andric.On je zaboravio da bude covek u knjizevnosti,i pisanje je shvatao vise kao nesto sto njega kontrolise nego obrnuto.
To se meni smucilo kod njega.
Tada sam zamrzeo domace autore,dok nisam naleteo na Vlajkovica,koji me je svojom ljudskoscu,svojom iskrenoscu zakucao u zid i nisam mogao danima da se oporavim kada sam procitao njegove "Pokretne stepenice".Zato sto covek olako vrti perom oko svog zivota,iznosi svoje boli bez uvijanja,bezi iz okvira vec uvtvrdjenog sistema knjizevnosti i usudjuje se da biva svoj.Pri tom nemilosrdno gazi sve sto mu se ne svidja.
Tako i ja pravim sebi put.Tako sam i ja napao i napadam i dalje moje savremenike koji su sa nevericom gledali kako se svaka knjiga koju ja dam odbija,kako mi svaka knjizevna nagrada koju sam trebao dobiti je otisla negde drugde,jer je neko drugi vise obozavaniji nego ja.
I moje knjige su sada u Norveskoj,prve 4,ali tek prve.Bice ih jos.Sa nekim novim iskustvima,sa nekim mozda novim pogledima na svet,ali nikada sa radikalizacijom i tolerantnoscu prema piscima koji prosto nemaju mesta tu,a guraju ih ostali akademici koji vole samo napisanu rec,a ne rec koja iza sebe nosi razoritu poruku.

Oath, što nisi tako odmah rekao? Ovo što si sada napisao je stav, a ono od čega je rasprava krenula (Prosecan pisac,nikada nije uspeo da odvoji pogled od svoje okoline...) je pljuvanje.

Kada je reč o ostavljanju radova na forumu, podsetiću te da si na moje priče Subota, podne i Noć napisao komentar: Samo se pitam da li ce ikada vama fasistickim realistima u knjizevnosti ikada doci kraj... -- To mene ne vređa. Smatram tvoj komentar netačnim i to je to, ne unosim emocije u raspravu, a moj tekst - ostaje na forumu. (Čak bih mogao i da se našalim pa da kažem da si me donekle izjednačio sa Andrićem ;).)

Evo, da se i ja jednom složim sa Dont Break-om.
Uzmimo samo u razmatranje Andrićev najdublji roman.
Mislim na "Prokletu avliju". Ćamilova problematika
psihičkog poremećaja, neke vrste double personality,
sam po sebi može biti izvanredan okvir za ozbiljnu
priču. Ali, to svakako nije slučaj ako je karakter
te druge ličnosti, kao u slučaju Džem sultana, najo-
bičnija prostota bez ijedne značajne crte. Džem su-
ltan je najobičniji mediokritet!
Na stranu stavljam "Znakove pored puta".

A što se tiče Ibzena, on je istinski majstor. Pogoto-
vo su Per Gint i Kad se mi mrtvi probudimo remek dela.

Ne znam šta si gledala. Verovatno Aveti, Stubove
društva ili Narodnog neprijatelja, one se najčešće
izvode. Gledaj Pera Ginta ili, još bolje pročitaj, mada
ćeš biti uskraćena za fenomenalnu Grigovu muziku koju
je komponovao za tu predstavu.

triple one:
Ne znam šta si gledala. Verovatno Aveti, Stubove
društva ili Narodnog neprijatelja, one se najčešće
izvode. Gledaj Pera Ginta ili, još bolje pročitaj, mada
ćeš biti uskraćena za fenomenalnu Grigovu muziku koju
je komponovao za tu predstavu.
Ne znam kako se zovu na srpskom ali probacu grubo da prevedem. Dakle gledala sam "Vildanden" (Divlja patka), "Et dukkehjem" (Kuca lutaka) i jos jednu stvarno ne znam kako se zove. Citala sam nesto sitno od njega (odlomke) od jos nekih njegovih dela i nije mi se svidelo. Postujem ja njega ali jednostavno mi se ne svidja. Ukusi su razliciti.

Triple,vær så snill,du ikke forstå ingenting her.
Ibsen jeste bio los i privlacio je publicitet samo svojim bolesnim likovima.
Nasuprot njemu stoji sve ono sto jeste Norvesko.
Neprevazidjeni Skandinavski pisac Bjørnstjerne Bjørnson.
A jos nesto,ovo je pitanje moje knjizevnicke sujete,sta ti pitas Cokoladicu da li se ona hoce da se bavi pisanjem profesionalno,pa ja sam mislio da sam samo ja ovde u centru paznje.
Grrrrrrr,stvarate mi konkurenciju!! :twisted: :twisted: 8)

chokolada:
Ne zelim da kvarim Andricevu temu. Otvorite temu Ibsen pa mozemo tamo da razgovaramo. :wink:

Ko bi drugi dao pametan predlog - nego pametna zena ..
BRAVO za chokoladu !!!
A molim vas da se nova tema nazove u skladu sa odgovarajucim prepucavanjima >
dechaci svadjalice na velikom odmoru .../jer njihovi postovi mi najvise na to i lice /JA- pa -ja/
tako ce ljudi znati o kome se radi !
uh, sto nisam neka vlast .... :twisted:

Ja mnogo volim Andrica,pa bih zamolila sve prisutne da mi ne paraju srce ruznim recima i sarkasticnim komentarima o njemu.Svaka knjiga je neciji rad ,a to treba ceniti cak i kada je Sidni Seldon u pitanju,a kamoli Andric.
Svaka knjiga takodje ima i svoju publiku koja voli da se prenese u svet blizak njegovom mentalnom sklopu.Iako smatram da pojedini pisci ne odgovaraju mom senzibilitetu iskreno se nadam da nikad nisam i necu podceniti neciji trud.
Najtoplije se nadam da u ovom forumu nece biti vise teskih reci jer ne mogu da zamislim da ljudi koji tako vole da citaju kao svi vi mogu da napisu tako teske reci o jednom (po mom misljenju) velikanu.
Pretpostavljam da su se strasti previse uzburkale,a mozda ne bi bilo lose da pocnemo ispocetka...

Čokoladice, nadam se da ćeš redovno menjati fotografije na profil strani!!!!! :D :D :wink: :wink:
Što se tiče mog komentara Proklete avlije, voleo bih
da ga neko opovrgne. Zar nije Džem mediokritet? Gde
je tu vrhunska ozbiljnost? Nema je ni u tragovima.
ŠTA u sebi veliko ima taj lik, šizofreni dvojnik Ćamilov?
Krleža je mnogo dublji Hrvat od Andrića.Pogledajte
samo Povratak Filipa Latinovića ili Glembajeve, pa
onda to uporedite sa Ćuprijom, Hronikom, Gospođicom.

Teki:
chokolada:
terapeut:
Najtoplije se nadam da u ovom forumu nece biti vise teskih reci
Dzaba se nadas, ovde uvek ima teskih reci. :(
pa nismo na temi KULTURA , nego KNIŽEVNOST !
to su dve suprotne stvari , pa neka se ljudi pljuju... :?

Do sada sam mislila da je knjizevnost sastavni deo kulture ljudskog roda,pa bih molila da mi objasnite od kada i zasto su kultura i knjizevnost (dve) suprotne stvari.S postovanjem...

bundeva:
Dont_Break_The_Oath:
Da,mozda cu i ja dobiti Nobelovu nagradu,ko zna,ionako nisi procitala nista moje.

e,sad sam procitao ponesto tvoje...i siguran sam da ces dobiti nobelovu nagradu...a mozda cak i pobedis na konkursu povodom decije nedelje

Jesu li ovo reci pakosti,ili ti se moje misli ne svidjaju samo sto su moje?
Dovoljno nagrada sam ja pokupio od 1996. do danas + 4 objavljene knjige,nekoliko predstava u Tromsø.Mislim da je to sasvim dovoljno od mene za svoje godine.

Dont_Break_The_Oath:
Jesu li ovo reci pakosti,ili ti se moje misli ne svidjaju samo sto su moje?

vidis,oath,ti u svojoj sujeti uopste ne mozes da prihvatis da se nekom tvoje misli prosto ne svidjaju..ne,taj neko sigurno onda ima nesto protiv tebe ili je pakostan...nemoguce je da se tvoje misli nekom ne svide...kod tebe vidim samo silnu ushicenost sobom bez ikakvog pokrica...nervira me strasno kad mi neko potura nesto sto ocigledno nema nikakvu vrednost za nesto upravo genijalno..nesto sto treba da odjekuje planetom!hej

kao sto ti rece na romantici:
Dont_Break_The_Oath:
Moje misli su moj bol koji ja kroz svoju knjizevnost isticem jer je to jak bol koji mora da odjekuje celom planetom.

a jednog andrica proglasava prosecnim i niskim

Citam sve ove "mudre" komentare i ne mogu se oteti jednom utisku,ma koliko bio bolan, da je Srbija oduvek bila jedna velika pljuvaonica gde je najlakse opljuvati coveka, a istovremeno ne pokusati nesto uciniti u svome zivotu sto bi tog doticnog "opljuvanog" nadmasilo u pozitivnom smislu.

time:
Citam sve ove "mudre" komentare i ne mogu se oteti jednom utisku,ma koliko bio bolan, da je Srbija oduvek bila jedna velika pljuvaonica gde je najlakse opljuvati coveka, a istovremeno ne pokusati nesto uciniti u svome zivotu sto bi tog doticnog "opljuvanog" nadmasilo u pozitivnom smislu.
Мислиш ли на опљуваног Андрића? Њега ''надмашити у позитивном смислу''? :roll:

Back