Иво Андрић

zoranh:
Dont_Break_The_Oath:
Lako je niskim naletima pokusavati da me napadnes,takvih kao Ti ima milion,ja Andrica jesma citao i njegov sam protivnik isto onoliko koliko sam protivnik onog defektnog bolesnika Ibsena.
JA govorim svoje misljenje koje je zasnovano na visegodisnjem iskustvu i formiranje mog misljenja mora da bude iskljucivo jer ja nisam samo citaoc dela,nego i aktivni ucesnik u stvaranju.
I Ibsen,pa i Thomas Mann su pokretali planine,ali to njih nece postedeti moje iskrenosti koju Ti neces da izneses jer imas previse demokratski stav u pogledu da ih treba sve postovati.Ne treba.
Ne treba svako da pise.
Samo sam hteo da ti demonstriram kako izgleda kada te neko opljune bez ikakvog koncepta. Ja lično nisam demokrata i ne smatram da je to razlog da se svako poštuje. Poštovanje treba dati onim autorima koji imaju pošten stav prema svojoj publici.

Ako neko piše sapunice, nije pošten, jer zloupotrebljava neznanje publike. Ali autori koji pišu da bi preneli određenu poruku čitaocima, bez obzira da li se ti i ja sa tom porukom slažemo ili ne - jer naše je pravo da imamo drugačije viđenje - zavređuju pažnju, makar kao oponentni u raspravi.

Pomenuo si još jednog autora koga čitam iako se ne slažem sa njim - Tomasa Mana. Čitam ga da bih proučio kako je on rešavao određene probleme u pisanju, da bih eventualno na neki sličan način i sam u svojim tekstovima bolje preneo svoju poruku.

Nije primarno da li se sa nekim piscem slažeš idejno ili ideološki. Važno je da li od njega nešto možeš da naučiš!

Da li je sve sto se "nauci" intelektualne prirode, ili postoje i drugi nacini da covek upozna sam sebe? Da li se moze reci da se u kontaktu sa knjizevnim delom, ili nekim drugim umetnickim delom, desavaju i nama neki drugi uticaji, nepojmljivi razumom?

zoranh:
Dont_Break_The_Oath:
Lako je niskim naletima pokusavati da me napadnes,takvih kao Ti ima milion,ja Andrica jesma citao i njegov sam protivnik isto onoliko koliko sam protivnik onog defektnog bolesnika Ibsena.
JA govorim svoje misljenje koje je zasnovano na visegodisnjem iskustvu i formiranje mog misljenja mora da bude iskljucivo jer ja nisam samo citaoc dela,nego i aktivni ucesnik u stvaranju.
I Ibsen,pa i Thomas Mann su pokretali planine,ali to njih nece postedeti moje iskrenosti koju Ti neces da izneses jer imas previse demokratski stav u pogledu da ih treba sve postovati.Ne treba.
Ne treba svako da pise.
Samo sam hteo da ti demonstriram kako izgleda kada te neko opljune bez ikakvog koncepta. Ja lično nisam demokrata i ne smatram da je to razlog da se svako poštuje. Poštovanje treba dati onim autorima koji imaju pošten stav prema svojoj publici.

Ako neko piše sapunice, nije pošten, jer zloupotrebljava neznanje publike. Ali autori koji pišu da bi preneli određenu poruku čitaocima, bez obzira da li se ti i ja sa tom porukom slažemo ili ne - jer naše je pravo da imamo drugačije viđenje - zavređuju pažnju, makar kao oponentni u raspravi.

Pomenuo si još jednog autora koga čitam iako se ne slažem sa njim - Tomasa Mana. Čitam ga da bih proučio kako je on rešavao određene probleme u pisanju, da bih eventualno na neki sličan način i sam u svojim tekstovima bolje preneo svoju poruku.

Nije primarno da li se sa nekim piscem slažeš idejno ili ideološki. Važno je da li od njega nešto možeš da naučiš!

Da li je sve sto se "nauci" intelektualne prirode, ili postoje i drugi nacini da covek upozna sam sebe? Da li se moze reci da se u kontaktu sa knjizevnim delom, ili nekim drugim umetnickim delom, desavaju i neki drugi uticaji, nepojmljivi razumom?

joGooOOD:
Ivo Andric,jedan od retkih matoraca(sorry na izrazu)kojem su pesme,price kao isklesane iz snova...ali mene bre njegov still pisanja,ono tuc-muc o deci ubi u pojam... :( znam da sam onu zbirku citala 7 najduzih dana na letovanju i da sam bila na ivici depresije,pa ljudi moji zasto nas smorishe? :?: inace,opet ga pohvaljujem :)ah dobra i losha strana medalje..... :?

u pisanju genije,ali i covek koji nije upoznao istovremenu obostranu ljubav,gorio je ali nije dogoreo.

Andric je u svom govoru pri dodeli N. nagrade rekao da se mozda u prici i pricanju i sastoji istinska istorija covesanstva. Ja mislim da je to tacno: uvek kad pricamo ili kad slusamo (citamo) druge koji pricaju, pricamo (citamo) ono sto nam izgleda vazno ili interesantno, a to najcesce nema veze sa tokom dogadjaja koji interesuje zvanicnu istoriju. Ipak, kod Andrica nalazimo price o obicnim ljudima ispricane u konkretnim istorijskim okvirima. U tom smislu, meni licno se svidja i ono sto Andric prica u svojim romanima i pripovetkama i nacin na koji prica.

Citala sam davno cika Andrica i znam da mi se tada bas svideo. Od tada sam vise citala o njegovoj politickoj podobnosti, strahu da uradi nesto humano, shvatila na koji nacin je dobio Nobela. Zanima me kako covek koji drzi do nekih moralnih kodeksa i promovise ih kroz svoj rad moze toliko da odstupa od istih u realnom bitisanju. Iz toga zakljucujem da njegov rad nije refleksija njega, vec priucenog morala, svestan kako bi se morao ponasati, i koji je pokupio odrastanjem. Kako ga onda oceniti? I dalje ga cenim kao pisca mada sam svesna da je mogao vise da se samo usudio zaroniti dublje.....

Mislim da je ovo sramota...Pljuvati po jednom od najvećih srpskih književnika u istoriji,mislim da je prvo plitko,a i bezobrazno...Pa bre ljudi,ako ga ne shvatate,onda bolje ćutite...i čitajte knjige tipa "Željkko Joksimović lično" ili na primer "Gvozdeni rov",to je bar lako skapirati :x

zasto svako hoce da ispadne najpametniji?
ja gotivim andrica ali mislim da je malo muski sovinista.kad govori o opstim istinama u znakovima pored puta ne kaze "covek" misleci "human" nego uvek kaze "mladic" merde to me stvarno iritira!

na casu srpskog imali smo temu poerdjenje Andrica i Selimovica.Profesorka nam je tvrdila da Andricu vise verujemo jer pise tako da bude ubedljiv i popularan.Za razliku od njega Selimovic pise iz intimnog ugla,njegove recenice su previse licne i obojene emocijama da bi se vecini ljudi dopale.

...narocito veruje u svoju moc pretvaranja i lazi.Laz je njeno obicno oruzje i obicno utociste, cak i najboljih medju zenama.Pretvaranje i laz su jedini izlaz iz nebrojenih njenih sukoba sa tiranima: roditeljima, muzem, svetom, idejama. Lazju ona prikriva svoje neznanje, koje je ogromno, i sebicnost, koja je neizmerna, i lenoast, koja je besprimerna, o poroke, koji su cesto nezajazljivi.

Samo jos ovo o Ducicu,da demantujem prethodnu tvrdnju da je sovinista:

"Žena je najviši podstrek ljudskog stvaranja.Ona stoji u zenitu naše misli i akcije;i njoj se duguju sve lepote i veličine ljudskog genija." :wink:

Prosecan pisac,nikada nije uspeo da odvoji pogled od svoje okoline i da pogleda malo u sebe.
Jadno je sto je jedan takav covek sa ovih prostora dobio nobelovu nagradu.

:roll: :eek:

Нек' си му рек'о. :hahaha:

Многима се не свиђа његов стил писања што је нормално, нисмо сви исти нити имамо исте укусе и схватања. Али мислим да нико не треба нити сме да осуђује његов рад и умањује вредност његових дела на овај нити било какав други начин. Уместо да смо поносни што и ми имамо Нобеловца... А ти ниси одавде, па да, зато и причаш тако.

:roll: :eek:

Нек' си му рек'о. :hahaha:

Многима се не свиђа његов стил писања што је нормално, нисмо сви исти нити имамо исте укусе и схватања. Али мислим да нико не треба нити сме да осуђује његов рад и умањује вредност његових дела на овај нити било какав други начин. Уместо да смо поносни што и ми имамо Нобеловца... А ти ниси одавде, па да, зато и причаш тако.

Šta znači ova rečenica?

Znaš li ti uopšte šta je stil?

Kako nekom može da se ne sviđa Andrićev kristalno jasan stil?

Dobar je Andric. Iskreno, mnogo mi bolje prijaju djela Andrica, Selimovica, nego Cosica, Crnanjskog. Vise volim te ''bosanske'' pisce i njihovo pisanje nego ''srbijanske''. Valjda mi je stran i cudan taj srbijanski mentalitet, pa se cesto pocnem svadjati sa takvim knjigama. Mi bosanski Srbi imamo dosta drugaciji mentalitet.

Šta znači ova rečenica?

Znaš li ti uopšte šta je stil?

Kako nekom može da se ne sviđa Andrićev kristalno jasan stil?

Стил је начин изражавања. http://sr.wikipedia.org/wiki/Стил
Хоћу да кажем да се некоме не свиђа његов начин писања (изражавања), а ако си читао нека његова дела знаш о чему причам. Па само упореди Андрића и Црњанског и само ће ти се казати.

kapiram da se nekome ne svidja Andricev stil (meni licno je perfektan, recenice su mu poput muzike, retko ko ume tako da pise), i sasvim je ok reci da ti se nesto ne dopada/ne lezi ti/ ne kapiras, ali reci da je jadno sto je ON dobio Nobela, je vise nego bezobrazno

Back