Ivo Andric - nacionalna pripadnost!

Андрић јесте био Хрват, нисам чула да се икада изјаснио као Србин, али јесте се изјаснио да је српски писац! Инсистирао је на томе да његова дела припадају српској књижевности!

Hellen:
Андрић јесте био Хрват, нисам чула да се икада изјаснио као Србин, али јесте се изјаснио да је српски писац! Инсистирао је на томе да његова дела припадају српској књижевности!
Ovo je i jedino sto je bitno, u cijeloj ovoj prici...

Ne moras da budes Srbin, da bi pripadao srpskom knjizevnom korpusu...

Možemo i da se igramo sa činjenicom : ko je pisao na srpskom jeziku , taj je i srpski pisac, pa je, samim tim, i odrednica pisma pokazatelj nacionalne pripadnosti.
Meša Selimović je govorio da je srpski pisac muhamedanske vere, i više je učiinio za srpsku književnost, delima i nekim stvarima koje je, u učmaloj javnosti podsticao, od mnogih "velikosprskih pisaca"...

Svaki veliki pisac pripada čovečanstvu.

neboysha:
Po meni je Mesa daleko daleko bolji pisac od Andrica.
Rekla bih da je to, ipak, stvar licnog afiniteta...
I meni je drazi, jer mi je naprosto blizi po svom senzibilitetu... Topliji je, nesavrseniji, ljudskiji... Kad ga citam, imam utisak da oslikava zivot...
Andric mi, pak, djeluje nekako hladno, matematicki tacno, presavrseno... Kao da hiruraski precizno secira ljudske duse...
Jasno, sve ovo je je moj licni, intimni dozivljaj i nema ambiciju da bude shvaceno kao bilo sta drugo...

Back