Quantcast

Ivana Spanovic

Poruka
3.818
Devojka ima izuzetan talenat to kao prvo. A kao drugo ima loseg trenera. Pa zar toliko nema ko da joj kaze kako se pravilno skace skok u dalj?

Skok u dalj neko ce reci je odavno elaboriran i odavno naucno proucen i svi elementi skoka u dalj su svima iz strucne javnosti poznati. Ok onda ja pitam ako je tako zasto Ivana Spanovic ne skace pravilno?

Kad je napravila najveci skok u karijeri to ima da zahvali svom nevidjenom talentu. Ono u cemu je taj skok bio poseban za nju je to sto je na odksocnoj dasci dosla sa izuzetno velikom brzinom. Tu brzinu nikad vise nije ponovila i obzirom da je sve starija najverovatnije nikad vise i nece. Ta brzina je tolika u tom delicu sekunde pre odskoka kojom bi se podicile i vecina vrhunskih trkacica na 100 metara a kamoli jedna skakcica u dalj. Jednostavno receno izvela je savrsen zalet. Kako se sve vise priblizavala odskocnoj dasci permanento je ubrzavala i u zadnjih 5, 6 metara pre odskoka je imala neverovatno veliku brzinu, gotovo nestvarnu i za muske skakace u dalj a kamoli za zenske. Medjutim u tom skoku je samo to bilo savrseno. Odksok je bio katastrofa. A odskok je taj koji daje bar jos 20 do 30cm. Znaci da je Ivana pravilno odradila odskok njen rezeultat bi minimum bio za jedno 30cm duzi, znaci minimum bi skok bio oko 8.5 metara.

Pogledajte skok Majkla Pauela kad je oborio rekord, segment odskoka i odskoka Ivane Spanovic. Razlika je katastrofalna za nasu Skakacicu. Prosto je neverovatno da nema niko u nasem sportu da joj objasni i da je nauci kako se vrsi odskok. Kao prvo skok u dalj je SKOK!!! A Ivana Spanovic skace malte ne BEZ ODSKOKA, gotovo ravno. Njen odskocni ugao je jedva 30 stepeni. A svi dobro znamo da je idealan hitac za sto vecu duzinu pod uglom od 45 stepeni. Znaci nista ispod i nista iznad. A da bi neko odskocio pod idealnim uglom on mora da tempira visinu propadanja u kolenima pre odskoka. U TOME JE JKLJUC!!!! Znaci propadanje u kolenima kod Majka Pauela je idealan i to vidimo da je on "klecnuo" u kolenima prilicno vidno i propao je citavih 30, 40cm u visini. Medjutim nije samo stvar propasti u kolenima NEGO JE STVAR blago jedno 10 do 20 stepeni se poviti u struku napred i onda propadanje i povijanje u struku daje odskok savrsen. Kao kad neko hoce da zakuca. Znaci da bi zakucao loptu u kos moras da klecnes u kolenima i da se povijes napred i onda iz kolena, struk i ruke daju silu uzgona za sto veci odskok. A IVANA SPANOVIC NEMA nista od toga ili ima nesto sitno gotovo samo u naznakama. Zato kazem da je njen skok ravan samo zalet i mali odskok iz butina i zadnjice i to je sve.Nema uzgon iz kukova, nema uzgon iz struka , nema uzgon iz ruku i nema uzgon iz ramena a sto je najvaznije nema dobar ugao odskoka. Sve to kad se sabere pravo je cudo kako uspeva da postize i ove rezultate koje postize.

Ja znam da neko ko tezi idealnom uglu odskoka od 45 stepeni sa klecanjem kolena i sa povijanjem napred i sa uzgonima iz strukla, ruku i ramena strahuje da odskocna noga ne uspori i zakoci telo ali nema potrebe za strah jer ako se pravilno objasni kad u kom delicu sekunde i momentu se kad sta radi onda kocenje je apsolutno gotovo minimalno iliga cak i nema kao u slucaju Majka Pauela.

To ide ovako. Kad krenes zalet ides sve brze i brze i gledas da u zadnjih 4, 5 metara imas najvecu brzinu. Onda jedno zadnjih 1 do 2 metara pre odskoka klecnes kolenima i spustanje u visini za jedno 30 centimetara jer toliko spustanje upravo daje ugao od 45 stepeni pri odskoku. A jedno pola metar do metar pre odskoka ide povijanje u struku 10 do 20 stepeni i onda dolazis na odskocnu dasku sa odskocnom nogom. I u tom trenutku kad odskocna noga stupi na odskocnu dasku telo ide preko noge kao preko poluge ali noga nesme da ukoci brzinu kretanja tela a to se postize tako sto se u desetom delu sekunde pre odskoka noga opusti i bude bukvalno mlitava dok predje noga vertikalu. kad predje vertikalu onda se daje maksimalna snaga u toj nozi i vrsi se odskok tako sto se katapultira telo pomocu misica odskocne noge, struka, ruke i ramena. I to je idealan odskok. Dakle velika brzina i odskok kao da zakucavate loptu u kos i trece dobar idealan ugao od 45 stepeni daje rezultat dugacak skok. Jednostavno receno pogledajte skok Majkla Pauela i videcete sta je idealan skok jer je on u tom skoku imao idealne sve elemente skoka. pa uporedite Ivanin skok i laici ce videti da je ralzika nebo i zemlja. Ko je laik gledajte samo glavu i videcete u momentu odskoka kako majklova glava pada nize. pa onda gledajete Ivaninu glavu i videcete kako njena glava gotovo ne propada vec ide stalno ravno sto znaci da gotovo nema klesanja kolena a samim tim i ugao odskoka je najvise 30 stepeni i to takav da ga ostvaruje iz tabana a ne iz kolena sto je daleko povoljnije jer iz kolena dobijas daleko vecu energiju i odraz je daleko veci ide i po metar ipo a iz tabana jedva ako moze i pola metra odraz da se izvuce.
 
Poslednja izmena:

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.