Isus Pomazanik a ne Isus Hris

Scott Isle

Elita
Poruka
15.412
Da li treba prevesti Hrist sa grckog na nas sto znaci Pomazanik? I Hriscanstvo nazivati Pomazanistvom?
Da ljudi znaju o cemu se radi, a ne o nekom Isusu Hristu.

Teofil poglavar crkve Anriohije pise u 2. vijeku:

"A o tome što si mi se smijao i nazvao me Hriscan, ne znaš šta govoriš. Prvo, zato što je ono što je pomazano slatko i korisno, a daleko od prezira. Jer koji brod može biti upotrebljiv i sposoban za plovidbu, osim ako se prvo ne pomaže? Ili koji je dvorac ili kuća lijepa i upotrebljiva kada nije pomazana? A koji čovjek, kada uđe u ovaj život ili u gimnaziju, nije pomazan uljem? A koje djelo ima ili ukras ili ljepotu osim ako nije pomazano i uglačano? Tada je vazduh i sve što je pod nebom na određeni nacin pomazano svetlošću i duhom; i zar ne želite da budete pomazani uljem Božjim? Zbog toga se nazivamo Hrišćanima, jer smo pomazani uljem Božjim."

1692312623208.png

Da li treba prevesti Hrist sa grckog na nas sto znaci Pomazanik? I Hriscanstvo nazivati Pomazanistvom?
pa nije iskljuceno da ce rimokatolici to da urade da bi se spojili sa islamom u krislamu

na duze staze da se otsece covecanstvo od hriscanstva., a usece semitizam

da otseku sve sto smo pisali pozivajuci se na Hrista, vrlo je moguce da se vec radi na tome, i da je ISUS to znao unapred, takjo da nam ostaje pozivanje na jevandjelje Gospodnje

vrlo je moguce da neko ko razmislja u mnozini milenijuma, gleda da potkrepi posthriscansku eru, zrtvovanjem nas, a ne njih, semita, samo kada ne bi bilo rusije, stavise, ako se krene u tom smeru, ona ce odgovporiti sa svojim pomazanikom, a svet ce tog u jerusalimu videti kao antihrista

Poslednja izmena:
pa nije iskljuceno da ce rimokatolici to da urade da bi se spojili sa islamom u krislamu

na duze staze da se otsece covecanstvo od hriscanstva., a usece semitizam

da otseku sve sto smo pisali pozivajuci se na Hrista, vrlo je moguce da se vec radi na tome, i da je ISUS to znao unapred, takjo da nam ostaje pozivanje na jevandjelje Gospodnje

vrlo je moguce da neko ko razmislja u mnozini milenijuma, gleda da potkrepi posthriscansku eru, zrtvovanjem nas, a ne njih, semita, samo kada ne bi bilo rusije, stavise, ako se krene u tom smeru, ona ce odgovporiti sa svojim pomazanikom, a svet ce tog u jerusalimu videti kao antihrista

Muslimani koriste Poslanik a ne Pomazanik.
Nego je isto interesantno da Teofil u drugom vijeku koristi ulje a ne vodu za termin pomazanja.

Muslimani koriste Poslanik a ne Pomazanik.
Pa, u redu, ali je bitno da se isturi covek, a ne ovi vladari iz senke, bakraci...koga Bog posalje, ili pomaze, taj je, ... i to ce da nam bude zajednicki jezik.... recimo rodis se za 1000 ili 10 hiljada godina u POMAZANISTVU, kako ces znati sta da radis, i ko je u pravu? ja cu opet da trazim radosnu/blagu vest, jevandjelje, a vi sta cete, da birate izmedju poslanika i pomazanika? ja sigurno necu, jer ja Adam ne znam ni za kakve autoritete, samo informatika, radosna vest STO JE JEVANDJELJE
Nego je isto interesantno da Teofil u drugom vijeku koristi ulje a ne vodu za termin pomazanja.
pa, zar se nije oduvek koristilo ulje? odakle ti sad voda?

Poslednja izmena:
Ja kolko znam koristi se voda za krstenje i sveta vodica za blagoslov. Ulje koriste jevreji za pomazanje,.Ali izgleda u Antiohu rani hriscani koriste ulje i pomazuju se.
KRSTAVA, baptizuje se vodom od velikog potopa, dok jos nije bilo pomazanih careva, ni sudija, ni...
POMAZUJE se uljem.
Ne mesaj ta dva, jer:
krstava se u smrt,
a pomazuje u vladanje, carovanje.

da polozi sve neprijatelje podnozju. - glasi bibl. citat!

ti si u pravu, i meni si pomogao da shvatim, sledi pomazanistvo, ne lazu ovi koji tvrde da vec zivimo u posthriscanskoj eri... hteli ili ne, moracemo prihvatiti

KRSTAVA, baptizuje se vodom od velikog potopa, dok jos nije bilo pomazanih careva, ni sudija, ni...
POMAZUJE se uljem.
Ne mesaj ta dva, jer:
krstava se u smrt,
a pomazuje u vladanje, carovanje.

da polozi sve neprijatelje podnozju.

ti si u pravu, i meni si pomogao da shvatim, sledi pomazanistvo, ne lazu ovi koji tvrde da vec zivimo u posthriscanskoj eri..

Nisam cuo da se uljem kod nas pomazuje, cuo sam da se svetom vodicom pomazuje.
Ali Teofil kaze da su svi hrisvani pomazani uljem Bozjim. Ne vodom. To je znacenje da si hrisvanin, da si pomazan.

i kompletno ime

Spasoje Namazani
isus je bilo često ime među jevrejima, kao recimo petar kod nas, a petar znači stena pa ga ne zovemo kamenko.
Hristos je pomazanik nije ime ili prezime.
obično kod jevreja su proroci pomazivali njihove kraljeve.
mesija tj hristos na grčkom zbog prevoda.
ali da bukvalno kad bi prevodili bio bi spas pomazani što ne liči na neko ime.
kao što bi mene po mom imenu zvao ej zaštitniče ljudi kad ćemo na vopi :D

isus je bilo često ime među jevrejima, kao recimo petar kod nas, a petar znači stena pa ga ne zovemo kamenko.
Hristos je pomazanik nije ime ili prezime.
obično kod jevreja su proroci pomazivali njihove kraljeve.
mesija tj hristos na grčkom zbog prevoda.
ali da bukvalno kad bi prevodili bio bi spas pomazani što ne liči na neko ime.
kao što bi mene po mom imenu zvao ej zaštitniče ljudi kad ćemo na vopi :D
nije Isus nego Ješua

da je umro u zaborav bi pao...

Isus *****, koliko se ratova i sporova vodilo jer je hteo biti bolji od drugih, da li je i bio to zavisi koliki ste i vi ****** kao ovaj historijsko nezapisan lik...

samo sveži glumci su nam bitni, i recimo pojedinci poput Hitlera, nama Kraljeva i KneŽeva, ali istorija i bajka ga čine besmrtnim...

a dal je završio ili započeo na krstu... je manje važno...

Није ни Исус Христ већ Исус Христос.
krišt..

ili đizus..

hm... nas 5ipo miliona zna bolje od milijardu nehrišćanskih kakvih takvih Kineza?
Yēsū jīdū ili
耶稣基督

ili 50+ miliona Italijana- Gesù Cristo

Krajst btw...

na Afrikaans njih ima manje od nas pa mi lep glas "žene" na Google Translate i kaže Isus(sa lepim akcentom) Kristus(još lepšim izgovorom)...

Joso...

inače ako niste ukapirali pouku mojih poruka poenta je da je nebitno kako se zove...

iako nije ni da nije bitno...

bitno je da Reedemer... iako nije
Brazilci/Portugalski kažu Redentor u prevedu Iskupljivač odnosno pa translatoru od za sada najvećeg broja(gogl/gugl/gogol/guuugl) искупитељ...

Ne mogu baš na široko da objašnjavam kako vidim ulogu Isusa ali ukratko : bez Isusa bili bi podložni samo pravilima bez emocija dakle greh =smrt to je zakon bez emocija. Sa Isusom možeš da budeš grešan i da grešiš ovde ili onde ali to će ti se odbiti na glupost, sažaljenje, razumevanje, milost itd. Druga je stvar što se uglavnom fokusira na Isusa od pre 2000 godina s ne na Isusa što je on sad a to su principi o kojima je govorio. Dakle ako pohuliš na Oca Boga ili sina Isusa iz Nazareta može ti se odbiti na glupost jer ne razumeš ali ako ti se ne sviđaju principi za koje se Isus zalagao neće ti se oprostiti ni sad ni ubuduće.

Poslednja izmena:

Back