Istorijski znacaj vojne krajine

:dash:
Nista ti ne razumijes, a tvrdis stalno nesto sto nisam uopce napisao. Ako u ovom slucaju tvoji nisu bili podanici, ne znaci da su bili svi Srbi, niti svi Srbi- dolaze iz Vasojevica.

Gdje su Vasojevici bili kad su prvobitni krajisnici, Srbi-sajkasi na Dunavu prvi stali u odbranu krscanske Europe i izvojevali sve one pobjede za ugarsku krunu?

Cek, postavljas tu slavnu Ferdinandovu povelju, a ne znas sto je bilo docnije? Znas li koliko se ljudi vratilo nazad u tursko narucje?

Uostalom, tada su se selili i Rumeri, romanofoni, pravi i najcistiji... Oni su isto dobili privilegije...

ma ti koji su se vratili u tursko narucje to je njihova sramota ,razumem ja tebe sta si rekao ,nego me je malo zacudilo kada si rekao da smo mi neki turski podanici i slicno ...,moji su i sa oceve strane i sa majcine iz crne gore ,od kad postoji svest svi su srbi i vecina njih se borila u krajiskoj vojsci protiv turaka ,pogotovo sa majcine strane ...po mom shvatanju ja to vidim ovako ,krajinu su naselili srbi iz svih delova naseljenih srpskmim zivljem koji su bili na udaru turaka ili pod turcima ,dosli su tu dobrovoljno i dokazali se ...a koliko su oni bili podanici turski ,ovi ostali su bili 5 puta vise i 5 puta duze ,ako smatras da ovo nije sto sam napisao nije istina ti reci...matija korvin je naselio zetske velikase po slovackoj i hrvatskoj ako se nevaram ?

- Zaglupili ste dobru temu..

Cinjenica jeste da ni 1% celokupne danasnje srpske populacije nema tursku krv.
A i Muslimani iliti samozvani Bosnjani nemaju vise od 5% turske krvi...

Sve rasprave ko je duze bio pod Turcima,Austrougarima ili nekim trecim okupatorima,ko je veci i cistiji Srbin i slicno samo vode do daljeg delenja Srba.

Cinjenica jeste da su Srbi na podrucju danasnje RH oduvek ziveli... I da su je tokom istorije naseljavali iz vise predela - iz CG (Vasojevica dobrim delom),Bosanske Krajine i Hercegovine i iz tadasnje Austrougarske. Delom dolaze i sa Turcima,ali ne kao Turci.

Nadam se da se razumemo.Iscekujem krtike mog stava. ;)

slazem se sa tobom ....:ok: cccc

- Zaglupili ste dobru temu..

Cinjenica jeste da ni 1% celokupne danasnje srpske populacije nema tursku krv.
A i Muslimani iliti samozvani Bosnjani nemaju vise od 5% turske krvi...

Sve rasprave ko je duze bio pod Turcima,Austrougarima ili nekim trecim okupatorima,ko je veci i cistiji Srbin i slicno samo vode do daljeg delenja Srba.

Cinjenica jeste da su Srbi na podrucju danasnje RH oduvek ziveli... I da su je tokom istorije naseljavali iz vise predela - iz CG (Vasojevica dobrim delom),Bosanske Krajine i Hercegovine i iz tadasnje Austrougarske. Delom dolaze i sa Turcima,ali ne kao Turci.

Nadam se da se razumemo.Iscekujem krtike mog stava. ;)

Sto se mene tice, tema je zaglupljena od samog pocetka. Vidi se jasno ko dijeli Srbe u najcistije i one manje ciste...

Cekaj, isnosis pogresne informacije... Srbi nisu oduvijek zivjeli u sjevernoj Dalmaciji, Lici, na Kordunu, Baniji, Varadzinskom generalatu, generalno, u istorijskoj Hrvatskoj...

Sto se mene tice, tema je zaglupljena od samog pocetka. Vidi se jasno ko dijeli Srbe u najcistije i one manje ciste...

Cekaj, isnosis pogresne informacije... Srbi nisu oduvijek zivjeli u sjevernoj Dalmaciji, Lici, na Kordunu, Baniji, Varadzinskom generalatu, generalno, u istorijskoj Hrvatskoj...

Ma ne delim ja srbe ,ja prvi smatram srbe sve jednakima ,svi srbi su cisti i niko nema turske krvi to je cista glupost ,ovde govorimo o necemu drugom ,al dobro nema ni veze ...nego ti nisi ni jednom rekao recimo da su ti isti srbi 2 puta oslobadjali novi i upadali u sarajevo ,nego samo lose stvari si govorio ,zato sam ja mozda malo ovo prebukvalno shvatio...tolika kolicina kritika lose utice :)

To stoji da nisu. A nisu ni Hrvati tu stvoreni već su i oni prije odnekuda tu došli.

Ali je jedna stvar vrlo bitna.
Srbi i ostali na te prostore Krajine, nisu došli kao okupatori, koji osvajaju neki narod, već su došli na poziv te države da im pomognu u oslobađanju ili da ih zaštite od opasnosti i prodiranja Turaka.

I još jedna stvar je tu važna. Oni su tamo vjekovima i nisu došli juče pa tu rade sa vizama na određeno vrijeme.

Da nije bilo Srba i ostalijeh, koji su se naselili tu, zagrebčani bi na zahtjev Turaka "šetali svoje opanke".
Toga morate biti svjesni.

Poslednja izmena:
pa od koga nastadose onda svi ti silni hrvati :think:

Види, имаш историјске српске територије, документоване, које су од почетка до краја биле католичке и самим тим и похрваћене, и оне на које су се населили током средњег века. Од кога су настали силни Хрвати? Од Срба, између осталог да, али мораш да пратиш хронологију и бираш подручја према изворима, то је Масала хтео да ти каже. Притом, не смеш да заборавиш да су Сињ и Клис само делимично настањени Србима, док је, рецимо у Истри само једно место српско. Хрвати су се пред Турцима повукли из места која су близу Босни али нису имали потребе да се повлаче из крајева који су били под протекторатом Венеције.

Види, имаш историјске српске територије, документоване, које су од почетка до краја биле католичке и самим тим и похрваћене, и оне на које су се населили током средњег века. Од кога су настали силни Хрвати? Од Срба, између осталог да, али мораш да пратиш хронологију и бираш подручја према изворима, то је Масала хтео да ти каже. Притом, не смеш да заборавиш да су Сињ и Клис само делимично настањени Србима, док је, рецимо у Истри само једно место српско. Хрвати су се пред Турцима повукли из места која су близу Босни али нису имали потребе да се повлаче из крајева који су били под протекторатом Венеције.

dobro si to rekao hrvati su se povukli pred turcima ,a srbi nisu ,borili su se za svaki komad zemlje ,o tome ja pricam ...i posle ti isti srbi ispadose najgori od svih naroda po jegovoj prici ...2 puta su ti isti srbi ulazili u srbiju ,opsedali sarajevo i novi ...:rtfm::ok:

To stoji da nisu. A nisu ni Hrvati tu stvoreni već su i oni prije odnekuda tu došli.

Ali je jedna stvar vrlo bitna.
Srbi i ostali na te prostore Krajine, nisu došli kao okupatori, koji osvajaju neki narod, već su došli na poziv te države da im pomognu u oslobađanju ili da ih zaštite od opasnosti i prodiranja Turaka.

I još jedna stvar je tu važna. Oni su tamo vjekovima i nisu došli juče pa tu rade sa vizama na određeno vrijeme.

Da nije bilo Srba i ostalijeh, koji su se naselili tu, zagrebčani bi na zahtjev Turaka "šetali svoje opanke".
Toga morate biti svjesni.

Tako je brate ...:ok:

dobro si to rekao hrvati su se povukli pred turcima ,a srbi nisu ,borili su se za svaki komad zemlje ,o tome ja pricam ...i posle ti isti srbi ispadose najgori od svih naroda po jegovoj prici ...2 puta su ti isti srbi ulazili u srbiju ,opsedali sarajevo i novi ...:rtfm::ok:

Hrvati se povukose (spicise u Italiju, ali to su ipak sve Srbi), a najcistiji Srbi nisu nego su se na velikoj skolskoj karti Jugoslavije pomjerili samo metar na Zapad dok su najmanje cisti Srbi ostali pokoreni pod turskom cizmom, a najcistiji Srbin ne vidi da su posljedice turske invazije upravom uticale na njegov vrlo slabasan i sakat logicki aparat, ali on je iz Vasojevica, kao i vascijelo Srpstvo nepokoreno...

Poslije ispadosmo ne najgori, nego imamo najgoru od najgore podjelu na najcistije i one ciste, kao i one manje ciste, a da ne govorim da neosnovano pozivanje na teritorije na bazi medja, tapija, nacija, etnija, tradicionalnosti, i naravno, cistoce jeste krajnje besmisleno i kontraproduktivno. Da ne kažem veoma primitivno i opasno za napredak, psihicki zdravlje bilo koje nacije i znanost generalno.

Hrvati se povukose (spicise u Italiju, ali to su ipak sve Srbi), a najcistiji Srbi nisu nego su se na velikoj skolskoj karti Jugoslavije pomjerili samo metar na Zapad dok su najmanje cisti Srbi ostali pokoreni pod turskom cizmom, a najcistiji Srbin ne vidi da su posljedice turske invazije upravom uticale na njegov vrlo slabasan i sakat logicki aparat, ali on je iz Vasojevica, kao i vascijelo Srpstvo nepokoreno...

Poslije ispadosmo ne najgori, nego imamo najgoru od najgore podjelu na najcistije i one ciste, kao i one manje ciste, a da ne govorim da neosnovano pozivanje na teritorije na bazi medja, tapija, nacija, etnija, tradicionalnosti, i naravno, cistoce jeste krajnje besmisleno i kontraproduktivno. Da ne kažem veoma primitivno i opasno za napredak, psihicki zdravlje bilo koje nacije i znanost generalno.

svi smo mi cisti srbi ,ja to nikad nisam delio..mozda sam upotrebio pogresnu rec samo :D

Вековима су Аустријски и Маџарски ќраљо-цареви' од Православаца

творили војску 'Војну крајину' као одбрану од Музлиманије

У двадесетом веку Католици и музлимани после хиљду година постају бестпалс

и замењују православље у тм плану ...

До дрине је остало 3% Срба за само век и по

Стога историјска улога Православаца је одиграна .. да доживе геноцид

а Муслимана да изврше Геноцид ....

Католици никада неће звати век и по геноцида геноцидом

јер за католике остали на балкану су као Хуту Тутси Абориџани Сијукси Апачи .....

... 'нижа раса'

Вековима су Аустријски и Маџарски ќраљо-цареви' од Православаца

творили војску 'Војну крајину' као одбрану од Музлиманије

У двадесетом веку Католици и музлимани после хиљду година постају бестпалс

и замењују православље у тм плану ...

До дрине је остало 3% Срба за само век и по

Стога историјска улога Православаца је одиграна .. да доживе геноцид

а Муслимана да изврше Геноцид ....

Католици никада неће звати век и по геноцида геноцидом

јер за католике остали на балкану су као Хуту Тутси Абориџани Сијукси Апачи .....

... 'нижа раса'
Има истине

Mi smo Istok na zpadu i Zapad na istoku“...

Mi, Srbi Graničari, Ljuti Krajišnici!

Vječna granica, između Istoka i Zapada, krvava granica!

Srbi kao narod osvjednočenih istorijskih tekovina, dugovjekovne državnosti i stvaralačkih potvrda, koje su postale inventar svjetske kulturne baštine, nisu stekli odgovarajući položaj u etničkom kolu sаvremenog čovječanstva.

Ako se Srbi slove kao nepopravljiviv slobodari i ratnici, onda se među njima, upravo po ovim svojstvima, ističu Srbi graničari, dio Srba na zapadnim stranama, koji je poslednjih vijekova odolio imperijalnim bujicama azijatske Otomanske carevine i ništa manje krvoženog nacističkog Rajha, da bi danas, na pragu 21.vijeka, bio ponovo doveden na brisani prostor progona i istrebljenja kakve civilizovana Evropa smatra da su nestali sa srednjovjekovljem.

Životni prostor Srba Graničara je više vijekova bio uređen kao vojni logor. Svaka muška glava od 16-70 godine je bila vojnik graničar, a cjelokupno stanovništvo u neprestanoj službi i pomoći za vojne potrebe. Ponovo je srpski prostor bivše vojne krajine prinudno postao vojnički logor, iz koga nejač nije sklonjena i „sijede glave“ se opet „laćaju“ oružja. Nova hrvatska vlast je htjela da liši Srbe, ne samo spokojstva i imetka, beć prava, slobode i života. Bolesna mržnja prerasla je u slijepi zločin, koji vodi u carstvo bezakonja, a ovo u neiskupivo bezumlje. Pred cijelom Evropom i svijetom „obljetala“ je iskrivljena slika kojom je žrtva predstavljena kao krivac. To je zakonitost svih zločina, prikrivanje istine je uzdanica svih ubica.

Najraniji pomen SRBA

Prvi istorijski pomen Srba, u ovom dijeli nekadašnje Jugoslavije, potiče iz 822.godine. Po zapisu fruškog ljetopisca Ajnharda. Kada je te godine fruška (franačka) vojska iz Italije krenula na posavskog kneza Ljudevita. Ovaj nepokorni knez, dočuvši za to, pobježe iz Siska „k Srbima, za koji narod kažu da živi u velikom dijelu Dalmacije“.

Toponomastičke potvrde

Najbolji poznavalac Balkanskog poluostrva, antropogeograf Jovan Cvijić, odslikavajući zlu sudbinu naroda od kosovske bitke 1389.godine do opsade Beča 1683.godine, izazvanu upadom Turaka u Evropu, zapisao je tada o kretanju stanovništva od Veleške klisure u Makedoniji do Zagrebačke gore na sjeverozapadu.

Kao spomen toga, na tlu današnje Hrvatske, postojali su nazivi mnogih mjesta, a i sada postoje, koja svjedoče o životu i postojanju Srba na ovim prostorima.

Gorksi Kotar na rijeci Dobri selo Srpske Moravice, u Lici u srezu Otočac nalazi se selo Srpsko Polje, na Kordunu selo Srpski Blagaj, na Baniji u srezu Petrinja selo Srpski Čuntić, u Slavoniji selo Srpska Kapela i Srpsko selište.

Zlatno slobodarsko mjesto u Lici je naselje Srb, u srezu Donji Lapac, sa selima Gornji Srb i Donji Srb. Da su Srbi doprli i do Istre svjedoče nazivi sela Srbinjak i zaseoka Srbljani u srezu Pazin. Toponomastičke potvrde stižu i preko mađarskog jezika , gdje se Srbi ili Rašani (Rasciani), po državi Račkoj , nazivaju Rasz, pa su odtuda porizašla i nazivanja u njemačkom jeziku Ratzen, Raitzen...

Branioci Hrišćanstva i Evrope

Vijek i po posrtanja Srbije pod naletom azijatske Tursake sile izazvao je vidljivo masovno pomještanje naroda ka sjeveru i zapadu.

Začetak organizovane odbrane od turske najezde može se reći da je u podizanju utvrđenog grada Karlovca, čime je stvoreno područje koje je izuzeto od banske vlasti i hrvatskog sabora, odnosno udareni su temelji budućoj Vojnoj Krajini. Kralj Ferdinand II je, raznim privilegijama, privukao Srbe da se, uz vojnu obavezu, nasele u ova slabo naseljena područja, dajući im pravo 1627.godine da, nesmetano od bilo koga, ostanu na sadašnjim zemljiuštima. Međutim, hrvatsko plemstvo je trađilo da srpski doseljenici budu kmetovi. Ali kralj Ferdinand II izdaje povelju po kojo su Srbi samo krajiški vojnici koji će sami sebi birati kmetove i sudije.

Vojna Krajina je bila kraj „otomanske carevine“...

vojnakrajina.jpg

Očuvanje jezika, vjere i kulture

Propašću srpske države 1459.godine i srpske despotovine u tadašnjoj južnoj Ugarskoj 1537.godine premještaju se centri srpske duhovnosti ka sjeveru i zapadu. Ovo premještanje se odvijalo u skladu sa kretanjem srpskog stanovništva.

Srpska kultura nije samo opstala kao učaureni konzervat veličanstvenih tekovina nemanjićke epohe, već se, hvatajući korak sa savremenim kretanjima i idejama u Evropi, bogatila i razvijala tako da srpski narod, ravnopravno i bez istorijskog kašnjenja, staje ured kulturnih naroda kontinenta, čuvajući pri svemu svoju kulturu, jezik i vjeru. Područja u kojima će se obrazovati Vojna Krajina već su postojala srpska crkvena središta. U stonu na Pelješcu je još Sveti Sava postavio srpskog episkopa i valdiku, manastir Krupu pri rijeci Krupi što se uliva u Zrmanju zasnovao je srpski Kralj Milutin 1317.godine, a dovršio njegov unuk Dušan Silni, dok je Jelena, sestra Cara Dušan, kao udovica hrvatskog velikaša Mladena Šubića, podigla kao svoju zadtužbinu 1357.godine manastir Sv.Arhanđela na Krki. Ztim, na Uni uzdizao se Manastir Rmanj, u Potkozarju manastir Gomjenica.....Moj chukun chukun djed je doslelio negdje iz Crne Gore na prostore Krajine prije vise od 300 godina bjezeci od turskog jarma i turske sablje. Tadasnja Austro-Ugarska monarhija je ponudila gostoprimstvo nasim precima u zamjenu za vojno sposobne da se prikljuce borbi protiv Turaka koji su imali osvajacke namjere prema ostaku Evrope.

Nasi preci ne samo da su se drage volje prilkljucili borbi protiv Turaka nego su se cak istakli i cesto bivali kljucni faktor u borbama. Austrijski car je licno dao Srbima autonomiju i sva prava kao manjinskog naroda usprkos negodovanjima tadasnjeg hrvatskog plemstva..."KRAJINA" - sam naziv je govorio da je to bio "kraj mocne Otomanske Imperije" koja se tada prostirala na tri kontinenta Evropu, Aziju i Afriku. Od Alzira do crvenog mora na istoku pa do Crnog Mora na sjeveru i do Krajine na Zapadu ogromno Tursko Carstvo povrsine koju je zauzimala mogla se uporediti jedino sa Rimskim Carstvom ili osvajanjima Aleksandra Makedonskog. Svi narodi su bivali porobljeni i pokoreni na putu tada mocne, profesionalne Janjicarske vojske. Svi redom do Krajine. Turci su u svojim osvajanjima zauzeli Budimpestu i drzali Bec pod opsadom ali veci dio Krajine nikad nije bio pokoren. Krajina je simbol borbe hriscanskog svijeta protiv Islama i nevjernika i kao takva zapamcena i zapisana u svjetskoj historiji. Nasi preci su bili rijeseni da po svaku cijenu brane svoju zemlju i svoje familije. Takva vrsta odlucnosti i hrabrosti rijetko se moze naci u bilo kojoj knjizi historije ikad napisane otkad postoji covijecanstvo i civilizacija. Zato mozemo sa ponosom svim reci odakle smo i ko smo, i da nasim venama tece ista krv kao i kod nasih predaka. Dakle sta mislite sta koliki je istorijski znacaj granicara ?Sta bi bilo da njih nije bilo ?dali bi se hrvati u tom slucaju odbranili od turske najezde?
Potpune gluposti. Ondašnja Dalmacija je obuhvaćala velike dijelove današnje Srbije, tako da je potpuno anakrono i besmisleno uspoređivati granice i prostor današnje Dalmacije i one iz onog vremena kakvom su je doživaljavali ondašnji ljudi.

Kako si lijepo napisao Vojna krajina je bila područje izuzeto od Hrvatske. Dakle, Hrvatska. Godine 1881. habsburški vladar ju je vratio Hrvatskoj. Sve po pravu i zakonu.

U 19. stoljeću, prema njemačkim statistikama, među stanovnicima Vojne krajine bilo je otprilike 60% Hrvata i 40% Srba.

SORRY ferdinand nikada nije bio kralj nego on je nosio ovu titulu kaiser von österreich kenig von ungarn und bemen. kaiser(car) je veca titula od kralja(kenig) i uvek se titulira i pise ona visa titula.
Kakve ti gluposti pišeš?!? Konig na njemačkom znači kralj. Ferdinand je bio i kralj i car i nema veze koja je titula više, već se uzima u obzir zakon svake od država kojima su vladali Habsburgovci. Ferdinand je u Svetom Rimskom Carstvu (barem nominalno) bio rimsko-njemački car, u austrijskim nasljednim zemljama bio je austrijski nadvojvoda, u Ugarskoj je bio ugarski kralj, u Češkoj je bio češki kralj, a u Hrvatskoj je bio hrvatsko-slavonsko-dalmatinski kralj.

Poslednja izmena:
Onaj pop, Marko Mesić, što ga istoriografija smatra Hrvatom, imao bradu do sisa. :hvala:

Srbin, unijata.

Ja sam pre 13 godina napisao da je Marko Mesić bio ustaša, i danas mi neko od moderatora to obrisa.

Nek obrišu prvo Lopašića:
cF5jub4.jpg

msEo1hb.jpg

• op Marko Mesić.

• Page 36

Lički kršćanski narod težko je taj pokret dočekao, pa kad je zbilja planuo, pohrli iz Like i mlado i staro u ustaše. Spomenici kažu, da je medju ustašami upravo najviše bilo Ličana. Najprije se pobuniše: Lovinac, pa Tepsići, PazarišteiSrb, u kojih je mjestih kršćanski narod age ili poubijao ili protjerao. Naroda u Lici, što se Turkom tada odmetnuo, brojilo se do devet tisuća duša, a medju ovimi bilo je tri tisuće pod oružjem. Kao glavari ličkih ustaša spominju se: Vid Kušat, Sava Labusojević, Radoje Ivanišić, Radovan Vurušinić, Cvijo Knežević, Vid Gjurgjević, Dragosav Tepsić; osim toga spominju se još nekoji knezovi, kojim su samo krstna imena zabilježena: Radoš, Jovan, Mihovil, Sava, Vuk, Maroje, Vučko i Vukadin.

• Page 83

Odkad je g. 1702. buknula u Ugarskoj buna Rakoczveva, imala je Hrvatska težku zadaću, da brani sebe i kraljevski dom od ustaša ugarskih. Ostarjeli #aš pop Marko Mesić ne bi bio nikad pomislio, d# će i on. tako daleko živući od medja Ugarske, m^rati na ustaše Ugre vojevati i svoju vještinu u javn^1 poslovih iznova posvjedočiti. Pa ipak dogadjaji, $t0 se zbijahu u doba te bune na medjah tadan/e Hrvatske, bili su povodom, da je Marko Mesić im^ sgodu i priliku, svoje junačko čelo već pod starost još jedanput novom slavom ovjenčati.

• Page 83

Knez Franjo Rakoczy bijaše svo;im proglasom, da vojuje „za Boga i slobodu« proti desp^tičnoj Austriji, u brzi čas gotovo čitavu Ugarsku uzbuno. Mladomu knezu pridruže se odlični zatočnici ugarske slobode: grofovi Bercheny, Karolvi, Forgachi i Aatun Esterhazy. Vojvode ovi osvoje u kratko vrieme mnoge gradove i sela, a čete Kuruca poharaše Moravsku i prodru ća u predgradja Beča i do Novoga mjesta. Sva Štajerska do Gradca strepila je pred četami ustaša. Franji Rakoczvu, koji je sam pote kao od matere Hrvatice, liepe Jelene Zrinske, a kćeri bana Petra Zrinskoga, bilo je mnogo stalo do Hrvata, glavnih protivnika svih ugarskih pretedenta, pa zato ih pozove milo i drago, da. se pridruže ustanku. Proglasom svojim od 18. siečnja g\ 1704. sjeti on zanosnimi riečmi Hrvate na 8 a Pop Marko Mesić.

• Page 84

^ošto ovaj proglas ne nadje odziva, kako se Rakoczv nadao, a Hrvati svaki sporazumak sa ugarski mi ustašami odlučno odbiše, provale početkom god. 1704. ustaš^e cete u Medjumurje do samoga Varaždina. Ovaj se grad samo tim spasao, što je prije, nego su ustaše do Drave doprli, jug okopnio bio i prelomio led, te čete ustaške ne mogahu prieći tu rieku. Ban Ivan Palfy prikupi brž* bolje hrvatsku vojsku, priedje Dravu, navali na ustaše te Vh 2000 kod Murskog Središća što smakne, što natjera m Muru, gdje se jadnici podaviše. Čitavo Medjumurje bu^ tako od ustaša očišćeno. Hrvatskoj vojsci doleti u ^ornoć i pop Marko Mesić sa 450 konjanika ličkih. Marko prikupi dozvolom karlovačkoga generala, kneza Emai^ela Porzie, ličke junake, ma da se tomu i protivio kapetan Oberburg, te sporazumjev se sa hrvatskimi prvaci odvede svoju četu preko Jastrebarskoga, Suseda, kroz Zagor\e u Štajersku i Ugarsku. Hrvati zaštitiše Štajerce, koji su od ustaša mnogo stradali, predju zatim i Muru, razbiju kod Kaniže Rakoczveva generala £ orgacha i prodru ća do Dunava. Iza toga vojevahu čitave god. 1704. i 1705. u Ugarskoj pod zapovjedničtvom bana Ivana Palfva i generala varaždinskoga Hanibala Heistera većinom sretno, kad al pod konac g". 1705. snadje Hrvatsku kao grom iz vedra neba nova napast upravo na onoj strani, gdje joj se ne bi bili nipošto nadali.

• Page 86

Pazku na Vojnovića i na njegovu družbu te obranu Zvonigrada povjeri general Porzia Marku Mesiću, koji pošav u Zvonigrad svojski se pobrinuo, kako da smete Vojnovića, pa ako je moguće, i njega sama uhvati. Marko je vjerno izvješćivao o svih smjerovih Vojnovića i o kretanju ustaša. Priobćujemo vele zanimivo pismo Mesićevo, pisano 22. ožujka g. 1706. u Zvonigradu velikomu kapitanu senjskomu grofu Ludoviku Koroninu o razpoloženju duhova u susjednoj turskoj i mletačkoj pokrajini i o opasnom stanju na Krajini, gdje nije bilo 88 Pop Marko Mesić.

• Page 129

Ali i ovo robstvo našlo je osvetnika. Nigdje na čitavom balkanskom poluotoku nije bio kršćanski narod šestnaestoga i sedamnaestoga vieka tako budan i oporan turskomu nasilju, koliko upravo u Slavoniji. Franjevci kao pravi nasljednici Kapistranovi, zalazeć svedjer kro; narod, podržavali su u njem uspomenu na kršćansko kraljevstvo i nietili tvrdu nadu na skoro oslobodjenje. Uviel se našlo u Slavoniji zatočnika, koji su voljni i kadri bili svetiti svaki zulum i nepravdu. Gotovo svaku provalu kraljevske i hrvatske vojske u Slavoniji pomagali bi ustaše slavonski, nadajući se skoroj izbavi, ako složno udare na Turke. Krvoloka Mustaj-bega Zvanića ubiše ustaše god. 1596. u gradu Petrovcu kod Daruvara i popališe mu grad. Dizdara vrhovačkoga grada kod Požege, koji je za ručka bio uvriedio franjevačkoga državnika Grgura Masnovića, narugav se fratrom: „kamo Turci s ćordom, tamo fratri s torbom", pa se pače i oružja bio latio, posieče na ruci prijatelj državnikov Vid Kovačević i zauzme mu grad, pa kad paša požežki sa četiri sto Turaka u pomoć doleti pod Vrhovce i obsjedne ga, branio se Kovačević junački i posieče tri sto deset Turaka, ali ne mogav se u zidinah održati, izpane samo sa četrdeset svojih junaka i udari na Turke, pašina sina Husejna ubije, ali siekuć Turke i sam izginu. Ženu Franje Ilica bješe zatvorio poturica Rustan Sladović u gradu Čaklovcu kod Pakraca, pa kad je Ilić svoju ženu zaiskao od Sladovića, trgne poturica sablju, da ga probode, ali ga Ilić nadjača, u vreću smota i niz gradski zid objesi, pa grad zapali. Dospjev poslije u tamnicu Cerničku, izbavi se iz nje, prikupi pomoću Franjevaca jaku četu od dvie tisuće ustaša, popali Požegu, te padne kao kršćanski vitez kod Orljave za vjeru i domovinu u boju sa vojskom novoga paše požežkog, koji bješe upravo iz Bosne došao. Paša, koji je sam ranjen ostao, nije pokušao poći u potjeru za ustašami, već se osvetio jadnoj raji, nametnuv joj veliku krvarinu.

• Page 131

Oko g. 1650. pojavio se Gjuro Matić, rodom iz Zemuna. Taj je kroz četiri godine svojom četom od više stotina ustaša uznemirivao i proganjao Turke po Slavoniji. Ustaše se ugniezdiše u vrhovačkom gradu, odkud su na sve strane Turke robili. S pašom požežkim niesu se htjeli ustaše izmiriti, ne uzdajući se u njegovu rieč. Iz ove se čete porodiše svi kasniji slavonski hajduci, kojih nije nikad sve do novijega vremena u toj pokrajini nestalo.

• Page 149

I kad su muke naroda u Slavoniji dospjele na najviši vrhunac, kucnuo mu je i dan oslobodjenja. Pod jesen god. 1684. otvorio je vojnu u Slavoniji varaždinski general grof Jakov Leslie te je sa hrvatskimi graničari uzeo Viroviticu. I sam biskup Ogramić pratio je generala, nagovarajuć kršćane na ustanak i obavljajuć kod vojske svećeničku službu. Maročkog pašu pobije Leslie pomoću slavonskih ustaša kod Slatine, a Ivan Matijević zapali tvrdju i tim prisili posadu, da se predade Jako su pomogli hrvatskoj vojsci u Virovitici Andrija Odabašić, a u Brezovici na Dravi Josip Kolajković sa svojimi četami. Dvje sta sela oko Virovitice preda se tada hrvatskomu generalu. Ban hrvatski Erdedi, koji je prije toga uništavao Turke po Krajini prama Vrbasu, osvoji g. 1685. s hrvatskom vojskom Kraljevu Veliku i Bielu Stienu kod današnjega Lipika, i to s pomoću slavonskih junaka Ivana Sekule i Franje Ilica U Bielu Stienu dopru naši smionstvom i lukavštinom Ilica, koji sprijateljivši se sa begovimi slugami bude noću u grad pušten. U noći odsieče begu glavu i natakne ju na bedemu na kolac. Kad to s jutra opaziše Turci, stanu bez obzira bježati.

• Page 153

Kako već spomenusmo, ne znamo iz službenih spisa biskupa zagrebačkih ništa o Ibrišimoviću kroz čitavo vrieme, dok je rat za slobodu u Slavoniji trajao, ali narodna pjesma svjedoči, da se on tada nalazio u kolu narodnih ustaša te ih sokolio i živom rieči i junačkim držanjem, pa zato i pjesma o njem kaže: „Mudro zbori Ibrišim sokole", „Sokole je momče na oružju".
1688380737267.png

Poslednja izmena:

Back