99 % Srba za Vuka Brankovica jos uvek misli da je bio izdajica...a znas li zasto-zato sto taj isti narod mrzi da procita nekoliko stranica istorije nakon Kosovske bitke,ovako je lakse,culi su negde da je bio izdajica...ogromna vecina Srba nema pojma o svojoj istoriji,a o mitovima uci kada politicari jedni druge prozivaju koristeci te iste mitove,bedno od strane politicara ali eto,"korisno" za narod...
Svi narodi imaju svoje mitove-zasto prosipas ovde pricu da je nas narod najbolji sto se toga tice?
I ko to nipodastava nase mitove,o cemu se radi?
Ko zna sta 99% engleza misli o Merlinu , Kralju Arturu , Lanselotu ,,
Da ne pricam sta Norvezani misle o Nibelunzima , ili Nemc o Zigfridu .
A tek zamisli , sta indusi misle o ramajani i Mahabharati ???? to je tek neopuznanica .
Dakle , TTi nemas pojma koliko procenat tacno Srba misli ovo ili ono .
Mit zapravo tome i sluzi . Treba da stvori matricu , na osnovu koje ce se vaspitavati generacije . Dakle, generacije , koje su sastavljene i od ovakvih i onakvih , Od talentovanih , preko ostrednjih , pa sve do krajnje tupavih .
Svaki narod se vaspitava na svojim mitovima .
Oni koji se bave istorijom , odlicno znaju sta je sta . A veruj mi , ni najgluplji Srbi ne misle da je Vila Ravijojla ustrelila Milosa Obilica ( cije postojanje nije dokazano ) u grlo zbog pevanja . Al je taj mit , ta prica i zaista divan deseterac ( koji nije ni malo manje lep i manje vazan od haiku poezije iz Japana ) divno opisao fantasticnu zensku sujetu ... tako fatalisticku , da moze da dovede do smrtnog ishioda .
U ostalom , slicnih mitovova ima u Islandskim sagama , zar ne . Samo ni jednom Islandjaninu , Englezu , Nemcu , Norvezaninu ne pada napamet da na tako banalan nacin preispituje mitove iz sopstvenog naroda.
Dakle , Mitovi za svaki narod imaju ulogu , mesto i razlog i jadni su narod ikoji nemaju svoju mitologinju , svoje epove i svoje price za pred spavanje . \
To sto je jedan broj nasih kvazi-urbanih kvazi-intelektualaca pristaoo, svesno ili nesvesno da odgra prljavu ulogu denacifikacije Srbije , po ko zna cijem nalogu , ne znaci da su u pravu , nego da su sitne prodane duse . Jetine iskompleksirane kreature koje misle da ce jednog dana da poberu lovorike na groblju srpske kulture u opste . A neznaju , za sad , da je nagrada za kerove uvek kuceca i gorka .
Na kraju , ne zaboravi da je jedan Gete naucio srpski jezik . I Braca Grim > A i veliki Ranke takodje . ( onaj koji je napisao knjigu Srpska revolucija ) .
I na kraju , ja ne prosipam pricu da je nas narod najbolji . Ni slucajuno . Al sam sasvim siguran da po tom pitanju nije gori od drugih .
Mislim da se moze reci da imamo zaista bogato kulturno nasledej . ko i drugi narodi u evropi . Neki vise ,neki manje .
U svakom slucau , kulturno nasledje nam je bogatije od Slovenackog i Hrvatskog . < al , eto nije bogato ko nordijsko ili ko britansko .