Историјски квиз

У једној (?)бици Срба из ЦГ са Турцима био је неравноправнији однос него код Термопила .Године 1853. затворили су се у м.Острог од 25 до 38 бораца(извори се не слажу око броја. Турака је било концентрисано око 25000 на том подручју, а у борбама је погинуло око 2500 Турака и 2(два) Србина.Петог дана борби у припрати црквице гдје почивају мошти св. Василија пало је ђуле од турског топа , и прије но што је експлодирало један ратник га је голим рукама зграбио и избацио напоље.
Питање : Како се звао овај јунак ?

a jese hiljadu

У једној (?)бици Срба из ЦГ са Турцима био је неравноправнији однос него код Термопила .Године 1853. затворили су се у м.Острог од 25 до 38 бораца(извори се не слажу око броја. Турака је било концентрисано око 25000 на том подручју, а у борбама је погинуло око 2500 Турака и 2(два) Србина.Петог дана борби у припрати црквице гдје почивају мошти св. Василија пало је ђуле од турског топа , и прије но што је експлодирало један ратник га је голим рукама зграбио и избацио напоље.
Питање : Како се звао овај јунак ?[/QUOT
Upravo sam zavrsio citanje knjige `Tajne ostroskog blaga`,i pominje se taj detalj,kad srpski borac vraca djule i tad su Turci pomislili da Bog ne da da padne Ostrog,uplasili se i razbezali.Bas me zanima kako se zove,jer nije pisalo kako se zove.Inace,Sv.Vasilije Ostroski je jedini svetac koga Srbi pravoslavci i Srbi muslimani podjednako postuju.

Није Мирко, он је командовао том групом. Човјек се звао Крцо Јоков Петровић Његош,да вас не мучим даље.
Ево нешто лакше:
"У вријеме Петра Великог налазио се у његовој служби генерал Србин из Херцеговине који је објавио своме цару и господару за Србе у Црној гори- како независно живе у својим претврдим горама и вјечито ратују с Турцима те да су под руководством свог православног владике."
Тај генерал , миљеник царев и човјек од највишег повјерења,је испред царске Русије поставио границу између Русије и Кине у то вријеме.
Како се звао овај дични Херцеговац?

Dobro po boni vidim da sam pogodio(a nisam bio bas isguran....samo sam znao da je Ivan imao"posebne ukuse" takoreci.......)

aj ovako:think:

Koliko je ljudi umrlo u pustinji kada se Aleksandar Veliki vracao iz Indije
podpitanje-Zasto Aleksandar nije nastavio pohod......
E sad ljudi 5 razred osnovne nemjte mi reci da se ovoga ne secate..........

Dobro po boni vidim da sam pogodio(a nisam bio bas isguran....samo sam znao da je Ivan imao"posebne ukuse" takoreci.......)

NIje mi lako da se pridržavam postkomunisstičkog izdanja istorije za peti razred.
Tada ni jedna informacija gotovo nije bila istinita.

Covece gde nadje ovo pitanje.....koliko ljudi je umrlo......pa ovo ne zna ni Dimitrije Vojnov........evo predajem se.........

Back