Историјски квиз

minos:
A ko je Ra?Da li je i on bio personifikacija Sunca?

Naravno personifikacija Sunca i bog njegove kreativne snage...itd..

Egipatska religija je jedan vrlo zamršen sistem....Bogovi su toliko menjali svoja svojstva tokom vekova.....a pored toga ima više kosmogonijskih učenja, medju kjima su najpoznatija heliopolsko i hermopolisko... Nije ni malo prosto proučavati egipatsku religiju.

Da,ali sta stoji iza toga..kako je prigrabio toliku vlast..

Cisto pravim neko poredjenje-smatra se da su su na Balkanu u vreme neolita postojale kulture kojima uopste nije bilo potrebno organizovanje drzave da bi opstali,medju njima je i Vincanska kultura..dok se za nastajanje drzave uzima Bliski Istok-Mesopotamski gradovi drzave,Stari Egipat pa i Minojci po ugledu na ove prethodne..

Izvini ako smaram,ali cisto me zanima to"izvoriste"-nastanak drzave kao nove pojave u istoriji...

Uuuuu..pa ko plati Opstu bolje da nije ni ulazio..taj nam je ispit medju najlaksima.. :grin:

Nije profesor zalazio toliko..spomenuo je samo Menesa vladara Gornjeg Egipta kako je osvojio i Donji Egipat 3100.pre nase ere i osnovao grad Memfis,mislim..toliko o pocetku,nista vise..

Postoje brojne teorije o nastanku drzave,to se uci u Uvodu u pravo,ali koja je posluzila kao osnov kod koje drzave...zato sam te pitao..vidim da si pravi egiptolog,sigurno te je u nekom od prethodnih zivota Napoleon vodio sa sobom.. :grin:

Back