Историјски квиз

Не. Оснивачем Првог немачког царства сматра се Хајнрих Птичар, мада је тек његов син Отон Први узео царску титулу. У принципу, различита тумачења узимају неког од ове двојице као осниваче првог царства.

Карло Велики је постао цар Франачке.

Хајде постави питање.

Karlo Veliki je bio proglasen vladarem Rimskog carstva i kasniji nemacki vladari su preuzeli tu titulu.Inace,nemacki istoricari Karla Velikog smatrju Nemcem,Franci su bili nemacko pleme a i prestonica mu je bila u Ahenu,u danasnjoj zapadnoj Nemackoj.Za tvoje tumacenje zaista ne znam,ali znam da ih ima vise.Ja sam cak na jednom mestu procitao da se Fridrih Barbarosa smatra osnivacem Prvog rajha.Meni najlogicnije zvuci prica o Karlu Velikom,ali dobro,da krenemo dalje..

minos:
Karlo Veliki je bio proglasen vladarem Rimskog carstva i kasniji nemacki vladari su preuzeli tu titulu.Inace,nemacki istoricari Karla Velikog smatrju Nemcem,Franci su bili nemacko pleme a i prestonica mu je bila u Ahenu,u danasnjoj zapadnoj Nemackoj.Za tvoje tumacenje zaista ne znam,ali znam da ih ima vise.Ja sam cak na jednom mestu procitao da se Fridrih Barbarosa smatra osnivacem Prvog rajha.Meni najlogicnije zvuci prica o Karlu Velikom,ali dobro,da krenemo dalje..

Није то моја прича, већ општеважећи став у историографији.

Немачка у доба после Карла Великог није била уједињена, нити је постојала као засебна држава, тако да не постоји ништа што би се могло подвести под синтагму "немачки владари". Тек од Хајнриха Птичара и његове саксоснке династије имамо неку јаснију слику о настанку немачке државе захваљујући уједњињу Швапске, Баварске, Саксоније и Франконије, под једним владарем. Та држава постаје царевина 962. када папа Отону Првом даје царску круну.

С обзиром да нико није поставио питање, онда ћу ја то учинити: који чувени аустријски фелдмаршал се прославио револуционарне 1848. у Италији, а и веома је позната једна композиција Јохана Штрауса која носи име по њему?

Na majskom saboru 1848. je izabran za srpskog vojvodu, što je potvrđeno od bečkog dvora. Umro je na dužnosti u Pančevu 1848. i sahranjen je u manastiru Krušedol.

Pitanje:

Koja je bila najveca drzavotvorna mera vizantijskog cara Iraklija? I kada je vladao?

Back