Историјски квиз

bubobubo:
kakav to moze da bude globus. trebao bi da bude makar priblizno tacan. globus bi trebao da bude neka predstava zemlje, a ne lopta, sportski rekvizit.
koliko ja znam, grci (pretpostavljam da je on grk) tada nisu znali za ameriku, australiju, antarktik, predpostavljam i da im nije bio poznat dobar deo afrike i azije.

Pa dobro i sta sad s tim? On je napravio globus, onako kako je on video tadasnji svet, onoliko koliko su dosezala njihova znanja u to doba....Kljucna cinjenica je da je on tada znao da je Zemlja okrugla...

bubobubo:
nije patris? hehe. patris NIJE srbin. ali cuo sam da je na ulazu nekih kafana pisalo "zabranjeno za pse, crnce i srbe", i covek moze da se prevari.
Crkva je josh iz srednjeg veka. Kralj Milutin je bio jedan od ktitora, a neki kazu da je i on izgradio, t.j. da je bio glavni ktitor. Zato njegove moshti sada pochivaju u toj crkvi. Chula sam da postoji dogovor da se one vrate u Sbiju, ali ne znam dokle se stiglo sa tim, niti chemu to- istorija je istorija i on je sahranjen tu gde je sahranjen iz nekih razloga.
Patris je mozda bio donator pri renoviranju crkve, poshto je ona tokom istorije bila podlozena raznim neprijatnostima- dva puta su bacane bombe na nju.

pinosavac:
Odgovor je ili Darvin (ovaj grad se nalazi bas na australijskom kontinentu) ili Port Merezbi (koji se nalazi na Novoj Gvineji ali je tadataj deo ostrva pripadao Australiji)

Нека онај ко је поставио питање провери па да могу да и ја поставим питање. Ја сам готово сто посто сигуран да су и један и други град бомбардовани.

Jevdjo:
Martin luter.
Reformacija je bila vezana za slobodu veroispovesti bez papinog patronata.Tada je se i hriscanstvo podelilo na dva dela Katolicizam i Pravoslavlje.
Jel tacno
MOLIM?!? Pocela je kada je Martin Luter (nije King) zakucao papir sa (cini mi se) 95 tacaka u kojima je osudio papske zloupotrebe vere. To je vremenom dovelo do odvajanja delova Katolicke crkve od kojih su nastale brojne protestantske crkve (najpoznatiji su Luterani, Kalvinisti, Anglikanci...)
Nasu Pravoslavnu crkvu molim ne mesati u tu grupu.

Al_je_lep_ovaj_svet:
MOLIM?!? Pocela je kada je Martin Luter (nije King) zakucao papir sa (cini mi se) 95 tacaka u kojima je osudio papske zloupotrebe vere. To je vremenom dovelo do odvajanja delova Katolicke crkve od kojih su nastale brojne protestantske crkve (najpoznatiji su Luterani, Kalvinisti, Anglikanci...)
Nasu Pravoslavnu crkvu molim ne mesati u tu grupu.

Ni Anglikance

Back