Историјски квиз

Ti si bas vredan...

SEVAST:
Koji vladar je doneo prvi pisani i najstariji zakon u istoriji?(nije Hamurabi).

Zakonik kralja Urnamva

SEVAST:
Kako se zvala cerka cara Teodosija od koje potice prica da je zenama zabranjen pristup na Sv.Goru?(Jelena Asen se prerusena prosvercovala).

Plakidija

SEVAST:
Kako se zvao Hanibalov brat kojeg je otac Hamilkar Barka zajedno sa Hanibalom jos dok su bili mali vodio u boj i ucio ih da mrze Rim?

Hazdrubal

SEVAST:
A kojeg vladara su zvali" mali sinovac velikoga strica"?

Napoleona III

Vredan?! hm, a jos i ne studiram istoriju.Ma obozavam da skupljam i sastavljam fahidiotska pitanja iz svih oblasti (pa i iz istorije) za raznorazne kvizove, tako da ako neko zna neki sajt ili se bavi slicnim mogu mu baciti mejl da mi posalje ili da ih razmenjujemo.Skupio sam nekih 10-ak hiljada, ali to su uglavnom teza pitanja koja cesto izlaze iz domena opste kulture.Elem, Akhenatone za Hazdrubala i Napoleona III svaka cast, ali u svim mojim izvorima pise Teodosijeva kcer- Pulherija, a vladar je Ur Namu, mada sve su to nijanse.Darije je svaku noc jeo svezu ribu iz Egejskog mora, jer je prvi uveo princip stafete, general Paton je rekao: Kako volim rat...Spartakov najveci vojskovodja zvao se Kriks.

Sofika:
A mislim da se ime mumije brisalo zato sto su ucinili neko svetogrdje ili prekrsili neki zakon, a sakacenje lica (zivim ljudima) alo su ucinili isto neko svetogrdje ali nisu zasluzili kaznu smrti vec da budu obelezeni do kraja zivota...Valjda...

Da znas draga da je tvom mužu-faraonu bilo izbrisano ime sa kovčega. Nisam se uklapao u ondašnju sredinu. :roll:

na Sretenje 2/14 (sada 15, zbog razlike u kalendaru) februara 1835. u Kragujevcu.

The first settlement on the current location of Šabac dates from the Middle Ages, a document from 1454 records a town called Zaslon.

ŠABAC - Strah je zavladao među Šapčanima otkako se gradom proširila priča o čudnoj kanibalističkoj sekti koja hara po varoši. Grad bruji o tome kako su se kanibali nastanili u Šapcu, pošto su pre toga osnovali svoje jezgro u Sremskoj Mitrovici. Vest se pročula i po okolnim selima, a svako ima svoju verziju. Po jednima, ovi sektaši imaju metalne zube, dok drugi tvrde da su im zubi poput vampirskih.

Zdravstvenom centru "Dr Laza Lazarević" niko od Šapčana nije se u poslednjih nekoliko dana javio sa povredama od ugriza. Vlad Cepeš, poznatiji kao Drakula, svojevremeno je zaista boravio u Šapcu. Istorijske činjenice kažu da je u 17.veku učestvovao u opsadi na Šabac, koji je bio pod turskom vlašću.

Od tada mu se gubi svaki trag. Svojevremeno su Šapčani bili opsednuti time da se u staroj šabačkoj tvrđavi nalazi neko čudovište koje diše. Raspravljalo se da li je to zmaj ili duhovi poginulih vojnika. A onda se ispostavilo da je to bio samo zvuk vode. :roll: :roll: :roll:

Prvi navod je iz wikice a drugi je past/copy sa serbian cafe-a...

Back